Photofacts.nl
29 juli 2009, 17:50 | | 9910x gelezen

Review: Canon 500D

Tegenwoordig moet een fotocamera meer kunnen dan alleen fotograferen. De gemiddelde compactcamera bezit al uitgebreide video-opties, maar op de digitale spiegelreflexmarkt is deze feature nog relatief nieuw. De Canon EOS 500D is de eerste digitale spiegelreflex aan de onderkant van de markt die over een Full HD video functie beschikt.

De Canon 500D beschikt over een 15,1 megapixel APS-C CMOS sensor. De lichtgevoeligheid gaat tot maximaal 12.800 ISO. Een erg mooi bereik voor een camera in dit segment. De Canon 500D kan 3,4 foto's per seconde maken. In de praktijk zullen de meeste gebruikers dit niet nodig hebben, maar als je graag sport of iets dergelijks fotografeert is dit al best een bruikbare snelheid.

De body van de Canon 500D is qua formaat gelijk aan dat van zijn voorganger. Wel is de camera voorzien van een ander soort plastic dat het gevoel van de camera merkbaar verbeterd. Voor grotere handen blijft het natuurlijk nog steeds een relatief kleine camera die mogelkijk niet ideaal in de hand ligt. Altijd eerst even proberen voor de aanschaf.

Deze nieuwe telg van Canon is in maart 2009 onthuld. Destijds schreef Ed hierover op Photofacts een preview van de Canon 500D. Eveneens verscheen er destijds ook een videopreview.

Innovatieve HD-filmfunctie slecht uitgewerkt
Tegenwoordig moet een fotocamera meer kunnen dan alleen fotograferen. De gemiddelde compactcamera bezit al uitgebreide video-opties, maar op de digitale spiegelreflexmarkt is deze feature nog relatief nieuw. De Canon EOS 500D is de eerste DSLR aan de onderkant van de markt die over een Full HD-functie beschikt.

Budgetcamera met HD-filmfunctie
Tot voor kort was de Canon 5D Mark II – richtprijs: 2400 euro - de enige digitale spiegelreflexcamera die over een Full HD filmfunctie beschikte, maar de fabrikanten beginnen dit nu ook op de goedkopere modellen te plaatsen. De EOS 500D, tegenwoordig al te koop voor 650 euro, heeft de mogelijkheid om zowel in Full HD (1920 x 1080) als in True HD (720p.) te filmen.

Filmfunctie valt tegen
Toch is op filmgebied lang niet alles koek en ei. Eigenlijk valt het filmen best tegen. Zoals gezegd kan deze camera in Full HD filmen, maar dit is nogal slecht uitgewerkt. Je kunt namelijk alleen filmen in een relatief lage framerate: 20 fps (frames per second) is haast nutteloos. De geschoten beelden ogen al snel redelijk schokkerig. Dat is ronduit lelijk. Een gemiste kans. Natuurlijk kun je de framerate aanpassen in je montage, maar dat leidt altijd tot kwalteitsverlies en is voor de beginneling ook nog eens erg ingewikkeld om te doen. Zonde.

Canon EOS 500D


Traag scherpstellen tijdens video
Het is slimmer om in 720p te filmen, dan maakt de camera wel gebruik van een normale framerate. Maar ook dat heeft wat nadelen. Je kunt je opname wel scherpstellen – dat gaat via de knop die je ook gebruikt om uit te zoomen wanneer je foto’s aan het bekijken bent – maar dat kost relatief gezien veel tijd. Soms heeft het apparaat 5 ŕ 10 seconden nodig om een object scherp te krijgen. Een en ander hangt natuurlijk wel samen met je lens. De bijgeleverde kitlens - 18 55 IS - heeft er in ieder geval veel last van.

HDMI-ingang
Filmpje gemaakt? Je video's kun je via een HDMI-kabel direct bekijken op je lcd- of plasmascherm. Deze kabel wordt bij een kitset standaard geleverd.

Flinke specificaties
De adviesprijs van de body van de 500D was 799 euro. Dat is voor een camera, gericht op de amateur- en beginnende fotograaf, een behoorlijk bedrag. Maar daar krijg je behalve de filmfunctie ook specificaties voor die er niet om liegen. De 500D beschikt over 15,1 megapixels, een ISO-bereik tot 12.800 en een 9 punten autofocussysteem. Verder maakt hij voor de beeldverwerking gebruik van de Digic 4 Beeldprocessor; dat is dezelfde processor als die van de Canon 50D en de 5D Mark II. Die processor moet ervoor zorgen dat de ruisgevoeligheid van foto’s tot een minimum wordt beperkt.

Fotokwaliteit zeer goed
Canon zegt dat de fotokwaliteit een vergelijkbaar is met de 50D en dat klopt ook wel. Voor een camera in dit segment scoort de 500D erg goed. Zelfs bij de relatief hoge ISO-waarde 1600 heeft dit toestel weinig last van ruis. Bij grote contrastverschillen heeft hij wel wat moeite, maar voor de gemiddelde liefhebber is dit zeker geen probleem.

Verbluffend scherp LCD-scherm
Vergeleken met zijn kleinere broertje, de EOS 450D, is het LCD-scherm van de Canon 500D echt een enorme vooruitgang. Het scherm is verbluffend scherp. Dat is echt genieten geblazen. Hij is 3 inch groot en bevat 920.000 pixels, waardoor alle beelden echt prachtig worden weergegeven. In dezelfde prijscategorie heeft alleen de Nikon D90 eenzelfde scherm.

Koop veel geheugen!
Je kiekjes kun je opslaan in RAW- en JPEG-formaat. Het opslagmedium is een SD of SDHC geheugenkaart. Het is verstandig een (aantal) flinke kaarten aan te schaffen, want zeker door de filmfunctie zit je als snel op meerdere gigabytes.

Conclusie
Canon heeft een steekje laten vallen door de filmoptie niet helemaal goed af te werken. Dat is een gemiste kans. Daarom is het de vraag of je zoveel geld moet uitgeven aan een digitale spiegelreflexcamera uit dit segment. Hij fotografeert zonder meer zeer goed, maar dat doen andere, iets goedkopere digitale spiegelreflexcamera's zonder filmfunctie, ook.

Bekijk de volledige videoreview van de Canon EOS 500D op BesteProduct.

Pluspunten Canon EOS 500D
+ Verbluffend scherp LCD-scherm
+ HDMI-ingang
+ Kwalitatief hoogwaardige foto’s

Minpunten Canon EOS 500D
- In Full HD slechts 20 fps
- Prijs relatief gezien redelijk hoog

 • Ger de Gram

  Over de auteur; Ger de Gram
  Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.

delen!

reacties (3)

 • Arjan
  Arjan | woensdag 29 juli 2009, 18:45Ik denk dat ze heel bewust de framerate op 20bps hebben gezet.
  Zo houden ze de gewone video verkoop gangbaar. Anders heb je een video en fotocamera voor relatief weinig. Jullie zeggen zelf dat de fotokwaliteit goed is, als de video ook goed is zullen er weinig mensen meer zijn die beide aanschaffen.
  Maar je kunt natuurlijk ook gewoon in HD filmen, dan zal de kwaliteit best voor veel mensen best voldoende zijn.
  Ik wacht wel op een 60D met fullHD en een fotoburstrate van 6,5bps, tegen die tijd zal de AF ook wel verbeterd zijn.(mocht de camera ooit komen).
  Lijkt me wel handig naast mijn 1Dmk2.
 • Brian [dSLR.nl]
  Brian [dSLR.nl] | donderdag 30 juli 2009, 02:42@Arjan | De framerate is op 20bps gehouden omdat de verwerking van de beelden naar de geheugenkaart niet sneller kan i.c.m. de gebruikte onderdelen. Zo is het buffergeheugen moedwillig klein gehouden om de prijs te drukken, met als gevolg dat ook de video opname mogelijkheden niet sneller kunnen.
 • Charles
  Profiel Charles | donderdag 30 juli 2009, 07:52Bij nieuwe ontwikkelingen gaan we ten aanzien van een aantal aspecten vaak terug naar af. Maar je zou ook kunnen zeggen dat de industrie de consument niet serieus neemt.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

 Workshop herfstlandschappen
Beginnersworkshop gegeven door Johannes Klapwijk | kosten: € 90.00

Workshop herfstlandschappen

Deze workshop zal zich voornamelijk richten op landschapsfotografie. De herfst is samen met de winter voor mij de tijd bij uitstek om bezig te zijn met landschapsfotografie: de kleuren, de kans op mist vanwege de warme dagen en koude, heldere nachten: alles helpt mee om landschappen te fotograferen.

» lees verder

Top artikel

10 Tips voor het maken van een groepsfoto

Oke, ik zal eerlijk zijn; het maken van groepsfoto's is niet mijn favoriete bezigheid. Een klein groepje is doorgaan nog prima in de hand te houden, maar bij grotere groepen wordt het lastig om een goede foto te maken. Van Arjo kreeg ik echter de vraag voor een aantal tips voor het maken van groepsfoto's. En eigenlijk heb ik er wel een aantal..

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord