Photofacts.nl
27 april 2010, 23:55 | | 6576x gelezen

Review: Motivational Light DVD door Bert Stephani

Eind maart lanceerde de Belgische fotograaf Bert Stephani zijn instructie DVD voor fotografen; Motivational Light. Op de DVD toont hij zijn technieken en visie op fotografie. Hij legt uit hoe je licht kunt vinden, vormen en maken.

De video duurt ruim twee en een half uur en is aangevuld met een uur extra bonus materiaal over het nabewerken van foto's. De DVD is volledig Engelstalig en wordt aangeleverd als een ZIP bestand met verschillende video's in het Quicktime formaat (.MOV, op HD resolutie van 1280 x 720 pixels). Foto's van de verschillende sessies zijn ook terug te vinden op Flickr.

Je kunt de Motivational Light video ook als fysieke DVD ontvangen, maar dan ben je 50 euro extra kwijt. Dat is natuurlijk niet echt de moeite, want je kunt 'm ook zelf op een DVD branden wanneer je hem liever op televisie wilt bekijken.

Voordeel van het digitale formaat is dat de DVD direct na betaling te downloaden is. Ook kun je de bestanden ook via je favoriete speler bekijken; op je computer, of wellicht via een iPad of andere mobiele videospeler. Mocht je de bestanden willen branden naar een DVD, dan is het (gratis) programma DVD Flick nuttig.

Erika


Inhoud
Motivational Light bestaat uit 17 hoofdstukken. De hoofdstukken verschillen behoorlijk in lengte. Soms ben je er zo doorheen en soms zit je een flinke tijd te kijken. Na een korte introductie van de DVD wordt er een basis uitleg gegeven door Professor Photonopolos, een humoristische creatie van Bert.

Hoofdstuk drie gaat over de 'shelter techniek' waar Bert het eerder ook al vaak over heeft gehad op bijvoorbeeld zijn blog. Een slimme manier om je model net in de shaduw te plaatsen en hiervan gebruik te maken. Motivational Light is geen specifieke Strobist DVD. Bert maakt wel ook gebruik van los van de camera gebruikte opzetflitsers, maar is ook niet bang om met alleen beschikbaar licht en een reflector aan de slag te gaan. Ook gebruikt hij studioflitsers.

In hoofdstuk vier gaat het over licht van ramen en hoe je dit kunt nabootsen met een softbox. Het volgende hoofdstuk gaat over gebruik van hard licht en daarna wordt het gebruik van tegenlicht besproken en getoond. Tussendoor is uiteraard telkens ook het resultaat van een bepaalde opstelling te zien.

Verder kom dingen als 'catchlights', fotograferen in het donker, het onderbelichten van de achtergrond aan bod. Vanaf hoofdstuk 13 gaat het over oefenen. Dat moet je als bekijker van de DVD uiteraard gaan doen en Bert laat een aantal oefensessie zien waarbij hij ook eens met een analoge camera aan de slag gaat.

Als een soort bonus is er een uur durende Lightroom instructie bijgevoegd. Hierin laat Bert zien hoe hij de foto's die eerder op de DVD gemaakt zijn nabewerkt in Lightroom. Dit vond ik persoonlijk ook interessant om te zien. Bert gebruikt hierbij overigens vooral de basis aanpassingsmogelijkheden, maar kan hiermee mooie verbeteringen behalen.

Het niveau van de DVD ligt redelijk hoog. Niet echt gericht op de echte beginners; het is wel zo handig als je de basis van flitsfotografie een beetje kent. Bert heeft het in de DVD niet over instellingen van de camera en de flitsers.

Jasmin


Productie
De DVD is gemaakt met hulp van (onder andere) fotograaf Pieter van Impe. Pieter heeft alles gefilmd en de montage gedaan. Het is ook leuk om te vermelden dat de film geheel met een Canon 5D mark II opgenomen is. Eigenlijk precies zoals je van fotografen zou verwachten natuurlijk. Overigens is aan de standpunten ook te zien dat er een fotograaf aan het werk is; er worden leuke composities en bijzondere hoeken gebruikt. Dat maakt de film ook interessanter om te bekijken.

De Motivational Light DVD heeft een prijs van 125,- euro. Voor Nederlandse begrippen aan de prijzige kant, maar in mijn ogen het geld wel waard. Voor een workshop leg je al snel meer neer en deze DVD kun je keer op keer bekijken.Meer reviews
- Review door Serge van Cauwenbergh
- Review door Josh Brewster

delen!

reacties (7)

 • Reinoud
  Profiel Reinoud | woensdag 28 april 2010, 00:20Ik zat hard te twijfelen over deze DVD, maar deze review trekt me denk ik wel over de streep
 • Niels
  Profiel Twitter Niels | woensdag 28 april 2010, 08:41Na het zien van de trailer was ik inderdaad benieuwd, de prijs houdt me wel tegen. Wel een leuke review waardoor ik toch weer twijfel.. vrolijk
 • joop
  joop | woensdag 28 april 2010, 09:13Had deze dvd ook al een aantal keren voorbij zien komen. Lijkt me zeer interessant!
 • Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof | woensdag 28 april 2010, 09:47mooi dat je ons meer van de inhoud van deze DVD prijsgeeft Elja.
  In eerste instantie vond ik het geheel ook wat prijzig, maar zie wel zeer interessante onderwerpen in de inhoud staan!
  misschien toch maar doen....?
 • Theo
  Profiel Theo | woensdag 28 april 2010, 19:33Mooie review Elja, de DVD lijkt de moeite waard, maar de prijs houdt me tegen. Mocht de DVD tegenvallen omdat het niet aansluit bij je eigen verwachtingen dan is 125 euro veel geld.
 • Leon
  Leon | woensdag 28 april 2010, 21:06Niet echt een review, maar meer een opsomming van de inhoud van de workshop.

  @Elja: is de dvd naar jouw mening zijn geld waard? Wordt er ook uitleg gegeven hoe een foto is opgebouwd en dergelijke? Dit lees ik allemaal niet terug
 • jagarsia
  Profiel jagarsia | maandag 14 maart 2011, 20:45ja ik vind ook te duur

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Artistiek naakt workshop fotografie met model op de wadden
Gevorderdenworkshop gegeven door hugodome | kosten: € 125.00

Artistiek naakt workshop fotografie met model op de wadden

Artistiek naakt workshop fotografie met model op de wadden.
tijden de workshop vallen we droog op een zandbank op de waddenzee, op het laagste watermoment gaat de zon onder, deze workshop wordt als artistieknaak en als landschapsfotografie workshop gegeven.

» lees verder

Top artikel

5 handige Lightroom tips

Met Lightroom kun je erg eenvoudig foto's beheren en bewerken. Als fotograaf kun je er zo ongeveer je complete workflow in kwijt; alles wat je met je foto's wilt doen nadat je ze geschoten hebt in één programma. In dit artikel vijf tips om nog prettiger en sneller met Lightroom te werken.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord