Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Review: Sony Alpha 850

dinsdag 10 augustus 2010, 22:48 door | 15.635x gelezen | 7 reacties

Op zoek naar een nieuwe camera kon ik de Sony Alpha 850 aan een test onderwerpen. Hoe verschilt deze van mijn Sony Alpha 700 waar ik inmiddels al ruim twee jaar mee fotografeer? Wat is in de praktijk het verschil tussen een crop en een fullframe camera? Reden genoeg om de Alpha 850 eens goed onder de loep te nemen.

Sony Alpha 850


Bij mijn huidige Sony Alpha 700 ben ik terecht gekomen doordat ik daarvoor met Minolta camera's werkte. Dan is Sony een logische stap. Omdat ik steeds meer opdrachten krijg, overweeg ik de overstap naar een fullframe camera. Nu heeft Sony de Alpha 850 en 900 in de line-up. Maar is het wel verstandig om een van die camera's aan te schaffen, is het niet beter om een overstap naar Nikon of Canon te maken?

Ik ben niet een super-Sonian zoals anderen wel Nikonian of Canonian zijn. Ik denk dat elke camera zijn sterke punten heeft en dat een keuze -zo merk ik tenminste vaak bij het werk in de winkel- meer op gevoel dan op feiten berust.

Via contacten met Sony kon ik de Alpha 850 aan een test onderwerpen. Samen met -speciaal uit België overgekomen- fotovriend Bas gebruikte ik de camera in de studio en ben ik er ook nog even de natuur mee ingegaan. Helaas was Sony vergeten er een goeie lens bij te leveren, maar ons gecombineerde arsenaal aan Minolta/Sony objectieven was voldoende om er een gedegen test van te maken.

Crop versus Fullframe
Ja, dat is toch best een groot verschil, groter dan ik had verwacht. De foto's hebben ineens een heel andere 'feel'. Bekende verschillen zijn natuurlijk de grotere vervorming aan de randen -waar Lightroom tegenwoordig gelukkig presets voor heeft- en door het ontbreken van de crop de mooiere scherptediepte.

De foto's zien er toch duidelijk anders uit, al fotografeerde ik zelf natuurlijk niet anders dan anders. Zo vond ik het ineens weer leuk om mijn 17-35mm lens te gebruiken, die toch wel wat aan het verstoffen was. Groothoek is blijkbaar leuker als het echt groothoek is in plaats van anderhalf keer gecropt.

Uiterlijk en Grip
De camera is geen beauty te noemen met het hoekige design. In andere reviews wordt regelmatig de grip genoemd als minpuntje. Zelf vond ik de grip niet onhandig. Oké, ik heb niet al te grote handen en misschien is daarom het Japanse design voor mij juist prettig.

Bovenop heeft de camera een display voor de instellingen en gelukkig missen op de draaiknop de bij mij totaal ongebruikte voorinstellingen als 'sport' en 'portret' die wel op de Sony Alpha 700 te vinden zijn. Het zoekerbeeld is opvallend helder en groot. Met zijn 98 procent zie je hierdoor een bijna volledig beeld van wat je ook op de uiteindelijke foto krijgt.

bovenaanzicht


Bediening
Geen grote verrassingen bij de bediening. In vergelijking met mijn eigen Sony zitten de knoppen op een voor mij logische plek en is het menu vrijwel identiek. Op de bovenkant van de camera kun de meest gebruikte functies zoals ISO en witbalans met een toets instellen. Ook kun je met de functietoets op het scherm op de achterkant door de functies heen lopen, je hoeft bijna geen gebruik te maken van de menu toets.

Superhandig vind ik nog steeds de batterij-indicatie in procenten. De Sony Alpa 850 heeft ook een functie die Intelligent Preview wordt genoemd. Hierbij maak je geen foto, maar krijg je een lage resolutie beeld te zien, waarbij je kan zien wat het veranderen van een aantal instellingen -zoals witbalans en belichtingscompensatie- teweeg zal brengen. Je kunt helaas niet alle instellingen wijzigen, maar toch kan ik me situaties voorstellen waarbij het handig is, zoals bij het werken met kleurfilters op je flitsers.

lcd-scherm


Beeldkwaliteit en Kleur
Een groot minpunt van de Alpha 700 vind ik de kleuren. De tinten zijn altijd net wat te rood. Een probleem dat ik inmiddels met Lightroom tot een minimum van ergernis heb weten terug te brengen, maar wat een genot om de foto's uit deze camera te bewerken! Of beter gezegd; niet te hoeven bewerken!

De kleuren zijn veel mooier en de toonweergave is opvallend goed. Meer detail, mooiere overgangen. Nu is het ook wel een beetje appels en peren vergelijken, een crop-camera (APS-C sensor formaat) tegenover een fullframe, maar het verschil was toch groter dan ik had verwacht.

Een ander punt dat me opviel is dat de presets in Lightroom die je her en der kunt downloaden veel betere resultaten opleveren. Blijkbaar komen de foto's van de Alpha 850 meer overeen met foto's van Nikon en Canon waarvoor de meeste presets gemaakt schijnen te zijn.

portret
Een ongecorrigeerde foto


ISO en Ruis
Ik ben nooit ontevreden geweest met de hoeveelheid ruis die mijn Sony Alpha 700 produceerde bij hogere lichtgevoeligheden. In vergelijkingen tussen de diverse andere fullframe camera's komt de Alpha niet als topper uit de bus als het gaat over ruis. Zo gaat de lichtgevoeligheid 'maar' tot 6400 ISO.

Maar hoe verschilt hij van mijn huidige camera? Nou.. Dat was best een verrassing, ik heb geprobeerd dat met de volgende ISO-reeksen duidelijk te maken:

Iso reeksen

Ik heb uit allebei de reeksen een even ver 'ingezoomd' stukje genomen. Helemaal eerlijk is dit natuurlijk niet, vanwege het dubbele aantal pixels van de Sony Alpha 850. Zou ik overstappen op deze camera, dan ga ik er in elk geval qua ruis een stuk op vooruit! Of beter gezegd; op achteruit.. De ruis is beduidend minder aanwezig.

testopstelling
De gebruikte testopstelling

Prijs
De camera is helaas in de afgelopen maanden wat duurder geworden, maar is nog steeds voor rond de 2.000 euro te krijgen. Een hele klap geld, maar toch wat aantrekkelijker geprijsd dan de Nikon en Canon-varianten die ik zou overwegen.

Sony Alpha 850 specificaties
- 24,6 megapixel full-frame CMOS sensor
- Exmor sensor afmeting van 35,9 x 24 mm
- 3,0 inch TFT display (921.000 pixels)
- Beeldstabilisatie
- Lichtgevoeligheid van 200 tot 6400 ISO
- 9 autofocus punten
- 3 foto's per seconde
- Compact Flash en Memory Stick Duo geheugenkaarten
- RAW-afmetingen: 6.048 bij 4.032 pixels
- Gewicht: 850 gram

Sony Alpha 850 - bovenkant


Minpunten
- Design
- Grip niet handig voor grote handen
- Qua ruis minder goed dan zijn concurrenten
- Geen filmmogelijkheid, voor mij persoonlijk geen issue, maar voor velen wel.
- Nooit of te nimmer serieus genomen worden omdat je geen Canon of Nikon hebt. knipoog

Pluspunten
- Kleur en toon
- Detaillering
- Stevige body
- Qua ruis beter dan mijn Sony Alpha 700

Conclusie
Na een paar weken met deze Fullframe-camera aan de slag te zijn geweest, vind ik dan de overstap de moeite waard? Mijn antwoord daarop is een volmondig 'Ja!'. Vooral de betere kleurweergave, details en de mooiere overgangen geven de foto's in mijn gevoel net dat beetje extra dat ik graag zou willen.

Maar? Vooruitkijkend naar de toekomst? Volgens de website Sony Alpha Rumors is Sony meer bezig met de ontwikkeling van camera's zoals de nieuwe NEX serie. Wel zijn er sterke aanwijzingen dat begin volgend jaar een nieuwe fullframe camera uitgebracht gaat worden, met filmmogelijkheid.

Of ze door zullen gaan met de ontwikkeling van fullframe camera's is nog maar de vraag. Ook gaan er geruchten dat Nikon zijn eigen sensors gaat ontwikkelen -wat nu gedeeltelijk door Sony wordt gedaan- en dat Sony dan minder tijd en geld in FF-sensors gaat steken.

In vergelijking met mijn huidige camera zou het in elk geval een hele stap vooruit zijn, vooral op het gebied van kleur en ruis. In eerste instantie was ik heel erg overtuigd dat ik -het liefst dezelfde dag nog- deze camera aan wilde schaffen, maar als je dan leest dat er binnen een aantal maanden een nieuwe zal komen..

Die camera zal ongetwijfeld duurder zijn dan de huidige line-up, in verband met de nieuwe sensor en het filmen, maar wel weer met betere specs zeker op het gebied van ruisonderdrukking.

klein bosnimfje


Toch maar overstappen dan? Op dit moment heb ik niet die neiging en heb ik ook geen zin om dan ook al mijn lenzen te moeten gaan vervangen. Ik heb op dit moment maar één lens die ik niet zou kunnen gebruiken op een fullframe camera en met de resultaten van mijn lenzen in combinatie met deze camera ben ik tevreden.

Wie weet dat ik in de toekomst toch een keer de overstap zal moeten maken, maar vooralsnog ga ik sparen voor een Sony fullframe camera.

Meer informatie
- Sony Alpha 850 review door Lets Go Digital (Nederlands)
- Sony Alpha 850 review door Luminous Landscape
- Sony Alpha 850 review door Digitale Photography School
- Sony Alpha 850 review door DPReview


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

7 reacties

  1. tonv
    Profiel tonv schreef op woensdag 11 augustus 2010 om 00:42  | reageer

    Een boeiende, levendig geschreven review die ik met plezier heb gelezen. Ik ben geen Sony shooter maar zeker geinteresseerd in gear van andere merken dan mijn Canon. Ik kijk ervan op dat je met een Sony niet direct serieus wordt genomen door Canon en Nikon adepten; ik vindt het wel juist apart wanneer je (bewust) kiest voor een andere merk. Sony heeft overigens prachtige Zeiss objectieven. Vooral de 135 f/1.8 is een onnavolgbare lens en enig in z'n soort!

  2. PeterB
    Profiel PeterB schreef op woensdag 11 augustus 2010 om 08:00  | reageer

    Fijn om een review van de a850 te lezen, geschreven door een a700 gebruiker. Dank voor deze weergave! Ik zit min of meer in hetzelfde schuitje. Wil de a700 op termijn vervangen. Vraag is: wordt het een a850 of toch een Canon/Nikon model? Mijn keuze: in augustus en september zullen er productaankondigingen volgen. Daar wacht ik op. En ik zal de modellen waar mijn aandacht naar uitgaat een keer lenen of huren en zodoende beproeven op gebruiksgemak.

  3. RobertW
    Profiel RobertW schreef op woensdag 11 augustus 2010 om 08:15  | reageer

    Wat mij bij de A900 echt tegenvalt is het ruisniveau. Ik heb de A900 getest naast de Canon 5D mk1 en mk2 en het ruisniveau van de A900 ten opzichte van de beide andere camera's is echt schrikbarend ! Zelfs in lagere iso's is het verschil aanmerkelijk in het nadeel van de A900. Wat ik begreep is dat de A850 een iets vereenvoudigde versie van de A900 is en ik las dat die kwa ruis op hetzelfde niveau liggen. Echt zonde, want de A900 is wel een beest van een camera kwa body ! Als Sony bij de nieuwe modellen ook iets aan de ruis doet, dan is het een echte concurrent voor Nikon en Canon. Nu nog niet, naar mijn mening.

  4. jeroenidema
    Profiel jeroenidema schreef op woensdag 11 augustus 2010 om 18:37  | reageer

    Sony heeft in het duurdere segment het probleem dat ze zich nog moeten bewijzen als een speler met lange adem en met objectieven heb je veel minder keus.
    Als je een simpele camera koopt met een enkele lens maakt het niet zoveel uit maar ik zou geen duizenden Euro's durven te investeren in het Sony systeem, wie weet wat het nog waard is over een paar jaar?

  5. Paul Oosterlaak
    Paul Oosterlaak schreef op woensdag 11 augustus 2010 om 19:50  | reageer

    "Prijs
    De camera is helaas in de afgelopen maanden wat duurder geworden, maar is nog steeds voor rond de 2.000 euro te krijgen. Een hele klap geld, maar toch wat aantrekkelijker geprijsd dan de Nikon en Canon-varianten die ik zou overwegen."

    De Canon 5D Mark II is €100 goedkoper dan de Sony A850, dus misschien wel het overwegen waard.

    @tonv: veel Zeiss objectieven zijn ook in ZE of ZF variant te krijgen. En ook oudere C/Y Zeiss lenzen zijn via een verloopring makkelijk op een Canon te krijgen. Dus is er nog altijd veel meer keus voor de Canon en Nikon fotografen.

  6. leo
    Profiel leo schreef op maandag 16 augustus 2010 om 13:20  | reageer

    Bij de minpunten schrijf je het design, ik vind m wel kloek eigenlijk. Zeker mooier dan Nikon's. Film mogelijkheden zitten op mijn Canon 5D Mark II wel, maar ik gebruik het nooit. Ik koop een fototoestel om er mee te fotograferen. Dus een zeer persoonlijk "nadeel". Niet serieus worden genomen moet een grapje zijn vrolijk De ruis is helaas wel een hekel punt. Vergeet bij de voordelen niet de enorme hoeveelheid 24,6 megapixel te noemen.

  7. Casper de Graaf
    Profiel  Casper de Graaf schreef op dinsdag 17 augustus 2010 om 12:23  | reageer

    @Paul Oosterlaak

    'Dus is er nog altijd veel meer keus voor de Canon en Nikon fotografen.'

    Dat bedoelt Ton niet, denk ik. Ik word ook altijd moe van die eindeloze discussie of Canon/Nikon meer aanbod in lenzen hebben dan Sony. Als je Sony kiest is dat een bewuste keuze en er zijn genoeg objectieven die je in die keuze kunnen sterken. Ieder zijn ding.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord