Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erwin Derksen

Review Sony HVL F42AM flitser

zaterdag 7 februari 2009, 20:00 door | 20.857x gelezen | 7 reacties

Eigenlijk hou ik (nog?) niet zo van flitsen, maar soms moet je wel als je toch leuke resultaten wil behalen. Zoals de meeste interne flitsers stelt ook die van de Sony Alpha 350 niet heel veel voor. Niet alleen valt er weinig aan in te stellen, hij zit (als je een beetje objectief hebt) ook te laag. Hierdoor krijg je een 'mooie' onderbelichte boog onderaan je foto.

Bij de kitlens, teleobjectief of een ander (fysiek) kort objectief heb je hier waarschijnlijk geen last van. Gebruik je echter een -groothoek- objectief die wat groter van formaat is dan de gemiddelde lens, dan is de donkere boog een vervelend resultaat bij een flitsfoto. Tijd om eens te kijken naar een opzetflitser dus.

Het schaduw effect bij de interne flitser
Het schaduw effect bij de interne flitser


Heb dit keer niet gewikt en gewogen, maar heb gewoon een originele Sony flitser gekocht die aan mijn eisen voldeed. De F42am is het model onder het topmodel en kost bij Konijnenberg circa 200 euro. Het topmodel (de F58am) is 100 tot 150 euro duurder.. Ik werd er trouwens door een collega nog even op gewezen dan de meeste mensen voor 200 euro een uitstekende compact kopen. knipoog

Mijn eisen
- Krachige snelle flitser
- Geen last meer van rode ogen
- Geen last meer van de 'zwarte boog'
- Hij moet kunnen draaien voor indirect flitsen
- Hij moet liefst draadloos kunnen flitsen

De F42am kan dit allemaal. Er zit keurig een tasje bij en een handig voetje om hem los neer te kunnen zetten. De flitser is zeer degelijk, ziet er erg eenvoudig is, maar is in mijn beleving geladen met vier penlites best groot en zwaar. Met een f/2.8 objectief en de flitser erop wordt de camera wel een flink gewicht in je handen.

Sony F42AM flitser


Dan de bediening en de prestaties. De bediening is zeer eenvoudig, de camera en de flitser werken perfect samen, waardoor je bijvoorbeeld ook zelf kunt bepalen wat je waar bedient. Druk je op 'flitser uit' op de flitser, dan word dat keurig doorgegeven aan je camera. Er zit ook een speciale 'high speed sync' mogelijkheid op.

Bij high-speed sync worden er feitelijk meerdere korte flitsen achter elkaar gegeven zodat je sensor ook bij een snellere sluitertijd goed belicht wordt. Een wat technisch verhaal, maar in dit eerdere artikel over flitsfotografie kun je er meer over leren.

Draadloos flitsen werkt ook prima, mits de camera en de flitser elkaar 'zien'. Omdat je de flitser kunt richten kun je prima een opstelling maken waarbij de voorkant (het oog) van de flitser (ongeveer) naar je camera gericht is.

Kortom wat mij betreft een welkome aanvulling op mijn fotografie uitrusting. Flitsen voegt toch echt wat toe, zeker ook omdat je de scherptediepte binnen aanzienlijk kunt vergroten. Ik ben in ieder geval dik tevreden met de prestaties van deze flitser. Van subtiel bijlichten tot het volledig verlichten van een buitenscéne. knipoog

Hieronder twee voorbeelden; een foto met frontale flits (let op de harde schaduwen) en een die indirect is geflitst.

Frontaal geflitst (links) en indirect (rechts)

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erwin Derksen

Over de auteur

Erwin Derksen is werkzaam in de ICT bij Platani en houdt zich ook graag bezig met fotografie. Via de compact camera, een hybride superzoom en een Alpha 350 schiet Erwin nu met een Sony Alpha 550.

7 reacties

  1. aradilon
    aradilon schreef op zaterdag 7 februari 2009 om 20:42  | reageer

    Tof artikel, maar als ik ziet wat je met die flits kan doen raad ik toch eerder de Metz 48 af-1 aan.
    Waarom:
    -Krachtiger 48m ipv 42m.
    -Meer instel mogelijkheden (1/1 to 1/164 power om er maar 1 te noemen).
    -Goedkoper (189 euro).

  2. Jac Trum
    Profiel  Jac Trum schreef op zaterdag 7 februari 2009 om 23:22  | reageer

    Hoi Derk,
    Je hebt groot gelijk. Ik zeg altijd dat je zo weinig mogelijk moet flitsen, maar ALS het moet, doe het dan zo goed mogelijk. Het typenummer slaat waarschijnlijk op het richtgetal 42 en daar kun je wel wat mee. Over de indirect geflitste foto die je erbij hebt geplaatst: die is niet optimaal. Het licht is iets teveel omhoog en omlaag gegaan, waardoor de voorkant van het doosje iets onderbelicht is. Maar ik meen te zien dat je in de flitser een reflectieschermpje naar buiten kunt trekken. Als je dat doet gaat het licht wel omhoog, maar deels - via het reflectieschermpje - ook naar voren. Daarmee voorkom je dat je onderwerp aan de voorkant onderbelicht wordt. Veel plezier met je flitser!

  3. roger767
    roger767 schreef op zondag 8 februari 2009 om 09:13  | reageer

    mooie flitser, cool display. Wil ik ook wel op mijn Canon flitser

  4. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 8 februari 2009 om 11:23  | reageer

    @Roger767. Mee eens. Het display laat praktische info zien en toont ook nog eens wanneer nieuwe batterijen nodig zijn.

  5. Greenfield
    Profiel Greenfield schreef op zondag 8 februari 2009 om 13:24  | reageer

    Nog even een aanvullende tip t.a.v. het flitsen in het algemeen met een "losse" flitser, investeer in een bounce. Deze verstrooid het licht ook met de kop naar boven meer om zich heen waardoor een verlichting met minder schaduwen ontstaat. Een bounce is voor elk type flitser te koop voor rond de 26 euro.

  6. Derk
    Profiel Derk schreef op maandag 9 februari 2009 om 10:04  | reageer

    @Jac Trum:
    De 42 slaat inderdaad op het richtgetal. En wat betreft de indirect geflitste foto, je hebt gelijk, maar oefening baart kunst laten we maar zeggen. Er zit inderdaad een uittrekbaar diffuser schermpje op, volgens de handleiding is dit bedoeld voor grote(re) beeldhoeken. Ik ga er lekker mee experimenteren.

  7. Henri
    Profiel Henri schreef op maandag 9 februari 2009 om 12:46  | reageer

    Helaas zijn de richtgetallen van tegenwoordig sterk gedegradeerd!
    Bijvoorbeeld Canon geeft voor haar Speedlite 580 EX (II) een richtgetal van 58.

    Dat lijkt heel wat, ware het niet dat de smiechten het richtgetal opgeven voor de uiterste telestand van de zoomkop van 105 mm!
    Dat is dus in werkelijkheid richtgetal 42 bij de zoomstand van 50 mm.
    Aangezien het richtgetal een gestandaardiseerde waarde is bij 100 ASA/ISO en 50 mm is het wel erg veel marketing en erg weinig eerlijke info om met deze waarde te marchanderen zoals de fabrikanten doen!

    Als je jaren met een Metz Mecablitz 202/402/CT60 hebt gewerkt met echte richtgetallen voel je je met die peperdure systeemflitsers wel een beetje bekocht...... Niet dat de CT60 goedkoop was, maar wel met een eerlijk richtgetal van 60 bij 50 mm en 100 ASA/ISO.......

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord