Photofacts.nl
17 november 2009, 23:59 | | 12700x gelezen

Review: Wacom Intuos4 tekentablet

Van Wacom Nederland ontving ik de Wacom Intuos4. Dit tekentablet is begin dit jaar vernieuwd en volgt de Intuos3 op. Ik heb de Wacom Intuos4 de afgelopen maanden langdurig kunnen testen tijdens dagelijks gebruik.

De Intuos3 was al een aantal jaar oud en in dat opzicht was het dus ook al aardig tijd voor een opvolger. Er zitten een flink aantal verbeteringen in dit tablet waaronder de verdubbeling van de drukgevoeligheid tot 2.048 gradaties. Je kunt zo bijvoorbeeld nauwkeuriger werken met de dikte van een penseel dat je in Photoshop gebruikt.

Wacom Intuos4


Uiterlijk
Het tekentablet is zo'n 37 centimeter lang, 25 centimeter breed en ongeveer één centimeter dik. De dikte loopt aan de randen af, zodat je arm er soepel overheen kan glijden. Ik heb de Intuos4 Medium bekeken en deze heeft een tekenoppervlak van ongeveer A5 formaat (een half A4-tje). Omdat het tekenoppervlak in de breedbeeldverhouding is, is het oppervlak een centimeter of twee breder dan het A5 formaat.

Het zwarte tablet ziet er gelikt uit en misstaat zeker niet op een bureau. Wel heeft het redelijk wat ruimte nodig. Als je bureauruimte maar krap is kan dit lastig zijn. Aan één zijkant van het tablet zitten de knoppen, aan de andere zijkant zit een mini-USB aanlsuiting. Je kunt de USB zowel boven als onderaan het tablet bevestigen. Achterop het tablet zit een schuifje waarmee je de andere aansluiting tegen het stof kunt beschermen wanneer je die niet gebruikt.

Ook over de USB kabel zelf is nagedacht; aan de kant van het bord is het gewoon een standaard mini-USB aansluiting. Je kunt dus zelf een andere kabel aansluiten, bijvoorbeeld een langere. De houder voor de pen is multifunctioneel, er zitten extra penpuntjes in verstopt. Ook kun je de pen er zowel op neerleggen als insteken; net wat je zelf prettiger vind. Persoonlijk leg ik de pen er altijd op.

Wacom Intuos4


De Intuos4 beschikt over OLED display's naast de knoppen. Hierop staat aangegeven welke knop wat doet. Handig, want zeker wanneer je het tablet voor verschillende applicaties andere functies geeft wil je nog wel eens vergeten wat welke knop precies deed.

Het gebruik van een display om de functie aan te geven heeft nog een extra voordeel. Of je nu links- of rechtshandig bent, de Intuos4 is voor beide even bruikbaar. Je kunt het tablet omdraaien en in de software aangeven hoe je hem gebruikt. De tekst en afbeeldingen op het display worden dan omgedaaid.

Bediening
De knoppen en het touchwheel zijn volledig door de gebruiker zelf in te stellen. Standaard heeft elke knop ook reeds een functie. Het touchwheel kun je meerdere functies geven; vier per applicatie. Je kiest een andere functie door op de knop in het midden van het aanraakwiel te drukken. Een klein lampje naast het touchwheel geeft aan welke van de vier opties je op dat moment gebruikt.

In Photoshop kun je hetzelfde wieltje zo bijvoorbeeld instellen zodat dient om te zoomen, door de lagen in je Photoshop bestand te lopen, het canvas te roteren of dient om het formaat van je penseel te wijzigen. Met een druk op de knop wissel je dan van functie. De grootte van het penseel zou je overigens ook afhankelijk kunnen laten zijn van hoe hard je het pennetje op het tablet drukt. Druk je harder, dan wordt het penseel groter, zachter dan wordt ie kleiner.

Wacom Intuos4 Pen & Muis


Zelf werk ik nooit meer met een muis sinds ik over ben op een tablet. Je kunt echter gewoon je normale muis naast het tablet gebruiken of een speciale Wacom muis (optioneel) aanschaffen die werkt als een normale muis op je tablet. Als je dan de pen gebruikt werk in je de absolute modus en gebruik je de muis dan werkt deze direct relatief. Het tablet herkent welke aanwijzer je gebruikt.

Zoals aangegeven kun je de software van Wacom gebruiken om het tablet naar wens in te stellen. Je kunt niet alleen de algemene instellingen wijzigen, maar dit ook per programma doen. Zo kun je voor elk programma de meest gebruikte instellingen opslaan onder de beschikbare knoppen. Een handige functie, maar je moet er wel even aan wennen. Toch loont het de moeite hier wat extra aandacht aan te besteden om zo het meeste uit je tablet te halen.

Wacom software


Ten opzichte van zijn voorganger heeft de nieuwe Intuos een gevoeligere pen gekregen; nu met 2.048 drukpunten (een verdubbeling ten opzicht van de Intuos3). Hierdoor kun je nog nauwkeuriger met het tekentablet werken.

Command knop
Wellicht wel nuttig is de 'ster' waaraan je meerder functies en applicaties kunt koppelen. Door hem in te drukken verschijnt er op je scherm een stervormige keuzemanier rond je cursor. Je kunt hiermee snel een applicatie opstarten. Binnen de ster kun je ook gebruik maken van submenu's zodat je nog meer keuzes kunt instellen.

De command knop is ook specifiek in te stellen voor applicaties. Zo kun je in Photoshop vaak gebruikte onderdelen onder de ster hangen. Handig om menu opties zoals 'Save for web' of 'Smart sharpening' razendsnel te kunnen benaderen. Je kunt acht functies aan de commandkey koppelen. Elke functie kan indien gewenst ook een submenu voor nog meer opties bevatten.

Wacom Command knop


Formaat
Het Wacom Intuos4 tekentablet is te verkrijgen in een viertal maten; small, medium, large en extra large. Bij de kleinste maat ontbreken helaas de OLED displays op het tablet. Je kunt dan wel een knop instellen dat ie je direct laat zien hoe je instellingen van de knoppen zijn, maar het is uiteraard een stuk minder handig. Ook heeft deze kleine versie twee knoppen minder. De grootste maat is voorzien van geintregeerde USB-kabel.

Overigens zou ik het kleinste formaat ook niet zo snel aanrader voor fotografen. Je wilt het tablet gebruiken op een -vaak- groot scherm. De Medium maat is dan vaak de beste optie. Zelf gebruik ik deze in combinatie met een 24 inch monitor en dat bevalt uitstekend. Neem je een kleiner tablet dan is elke miniscule beweging (in de absolute modus) direct een flinke uitslag op je scherm. Je kunt dan niet zo precies werken.

De Wacom Intuos4 in vier formaten


Wacom Bamboo
Wacom beschikt ook over een uitstekende instaplijn; de Bamboo serie. Hier schreven we reeds eerder een review over. Van de Bamboo is sinds kort echter een nieuw model beschikbaar. Deze nieuwe Bamboo beschikt over een bijzondere functionaliteit: multitouch.

Dit nieuwe instapmodel kan behalve op de pen ook op je vingers reageren. Zo kun je (vergelijkbaar met een iPhone) ook je computer bedienen. Zowel Apple als Microsoft bieden ondersteuning voor multitouch. In mijn ogen een zeer mooi extraatje dat helaas nog ontbreekt op de Intuos4 modellen.

Wanneer je een tekentablet overweegt aan te schaffen dan is de Wacom Bamboo het bekijken waard. Voor een lagere prijs krijg je toch ook nog erg veel functionaliteit.

Conclusie
De Wacom Intuos4 is een erg prettig tekentablet. Voor de gemiddelde fotograaf raad ik de Wacom Intuos4 medium aan, maar kijk ook zeker even naar de Bamboo lijn van dezelfde fabrikant. De Intuos4 is wat meer gericht op de veeleisende gebruiker. Het is jammer dat de Intuos4 nog geen ondersteuning heeft voor multitouch, maar verder is het op alle fronten een erg prettig tablet om mee te werken.

Met een prijs van zo'n 327 euro is de Intuos4 Medium niet goedkoop, maar zijn geld als tablet zeker waard.

Meer informatie
- Wacom Intuos4 review door Photography Blog
- Wacom Intuos4 review door Photoshop Cafe
- Wacom Intuos4 review door Photoshop Support
- Wacom Intuos4 review door Creative Pro
- Wacom Intuos4 review door PCMag
- Wacom Intuos4 review door About.com

In het kader van openheid; Wacom heeft aangegeven dat ik dit tablet na mijn langdurige test mag houden.


delen!

reacties (14)

 • Brian dSLR.nl
  Profiel Twitter Brian (dSLR.nl) | woensdag 18 november 2009, 03:07Goeie review Elja,

  Ik kocht een paar maanden geleden een Intuos 4 Large tablet en ben er ook heel erg tevreden over. Er is alleen één ding dat ik nog niet begrepen heb. Naast de pen, de kleuren ringetjes en de houder voor de pen met extra puntjes zat er ook nog een rubberen sleeve bij die ik met geen mogelijkheid om de pen krijg en waarvan ik verder geen idee heb waarvoor die dan wel is. Heb jij een idee?
 • Lucien
  Profiel Lucien | woensdag 18 november 2009, 07:08Wat, geen video review?

  Heb een bamboo touch gekocht om te proberen. Werkt heel lekker.
  En ik kan hem meenemen in mn laptoptas.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | woensdag 18 november 2009, 08:00@Lucien; Jij wordt gelijk weer veeleisend he! knipoog

  @Brian; Die rubberen sleeve en de gekleurde ringetjes hebben een mooi plekje in de doos gekregen. Ik had het idee dat die sleeve wel aan de gum-kant van de pen zou passen. Dat gaat alleen wel redelijk strak ja.
 • EdC
  Profiel EdC | woensdag 18 november 2009, 18:39Goede review, Elja. Naar mijn gevoel is een A4 tablet handiger. Dat is een gebruikelijk papierformaat. Heb je ervaring met een groter tablet? A5 lijkt me prutsen, maar dat is alleen gebaseerd op ervaringen tijdens fotografie-events.
 • Lucien
  Profiel Lucien | woensdag 18 november 2009, 19:22Op orange county choppers was ook iemand die op het scherm zat te tekenen. Mooi om te zien. Alleen sneu voor die jongen als zn ontwerp werd afgekraakt.

 • Lucien
  Profiel Lucien | woensdag 18 november 2009, 19:23Trouwens handschrift herkenning werkt niet zo goed.
  Ik schrijf photofacts en ik krijg photo facies.
  Maar ja ik heb niet het meest nette handschrift.
 • Theo
  Theo | woensdag 18 november 2009, 22:50Mooie review, jammer dat ze zo duur zijn.
 • Lucien
  Profiel Lucien | woensdag 18 november 2009, 23:08Trust maakt ook tabletten.
  - Slimline sketchtablet: 55 euro
  - TB 7300: 165 euro
  Hoe de kwaliteit is weet ik niet. Zou je moeten uitproberen. • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | woensdag 18 november 2009, 23:12@Theo; De Bamboo serie is een stukje betaalbaarder en zeker het overwegen waard!

  @Lucien; Ik heb begin dit jaar nog contact gezocht met Trust voor een review. Zij gaven me aan dat ze geen review exemplaar voor me kunnen regelen. Om er nu een te gaan kopen gaat me wat te ver. Als een gebruiker eens een review erover op Photofacts wilt plaatsen is ie welkom!
 • Digitale Fotografie
  Profiel Digitale Fotografie | donderdag 19 november 2009, 19:13Heb zelf ook de Intuos4. Voor diegene die hem nog gaan aanschaffen: Download de laatste drivers van internet en gebruik niet de drivers op de bijgeleverde cd.
  Met de drivers op de CD kan je geen backup maken van je instellingen (tenminste bij de versie die ik vorige maand kocht) en ben al een keer mijn applicatie instellingen kwijt geraakt omdat de instellingen direct wijzigen. Met de laatste driver versie kun je wel een backup maken.
 • Lucien
  Profiel Lucien | vrijdag 20 november 2009, 22:43De multitouch van de Bamboo kan nog wel verbeterd worden.
  Je scrollt door met 2 vingers iets uit elkaar een beweging naar boven/onder te maken.
  Het is niet zo soepel als op mn ipod touch.
  Zelfde geldt voor pinchen (zoomen).
  En ik mis mn scrollwiel een beetje, kwestie van gewenning denk ik.
 • Serge
  Profiel Serge | zondag 22 november 2009, 14:33Ik heb een jaar geleden een A5 Wide Intuos3 gekocht, ik ga nu niet opnieuw een tablet kopen, al ziet die Intuos4 er wel gelikt uit, met enkele interessante features.
 • Arie
  Profiel Twitter Arie | zondag 22 november 2009, 14:52Heb in het verleden ook met een Trust tablet gewerkt... snel weggedaan en een Intuos3 A5 wide gekocht. Mag ze eigenlijk niet met elkaar vergelijken omdat het prijsverschil gewoon te groot is. Ben van A4 naar A5 wide gegaan, naar mijn mening groot zat en komt ook mooi overeen met de verhoudingen van je scherm. Mijn ervaring is dat een wat kleiner tablet lekkerder werkt, weet niet hoe klein nog praktisch is. Tip: de Intuos3 wordt bij verschillende adressen voor hele fijne prijzen opgeruimd, OK is niet het laatste model, nog steeds een aardig bedrag maar je hebt dan ook wel iets heel goeds.
 • marcelm
  Profiel marcelm | maandag 1 februari 2010, 13:24Er komt een nieuwe Intuos 4 aan die draadloos werkt via Bluetooth

  Marcel

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Waterstudio artistieknaakt model fotografie en poledance model fotografie als combinatie.
Beginnersworkshop gegeven door hugodome | kosten: € 150.00

Waterstudio artistieknaakt model fotografie en poledance model fotografie als combinatie.

In de waterstudio in Schagen is op zaterdagmiddag 29 november 2014 een watershoot met een het naakt model Aliah Aubine, in een andere ruimte in deze studio is een paaldance setting met model Rosa die het paaldansen in rook en blauwlicht demonstreerd, bij beide settings is begeleiding aansturing model, water, licht , rook effecten enz.

» lees verder

Top artikel

7 tips voor zwart-wit fotografie

Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede reden om eens wat extra aandacht aan zwart-wit fotografie te besteden met 7 tips voor zwart-wit foto's.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord