Photofacts.nl
1 mei 2011, 15:23 | | 5497x gelezen

Samsung SH100; camera van de toekomst?

Op de voorjaarspersconferentie van Samsung, kregen alle aanwezigen een Samsung SH100 mee naar huis. Een compactcamera die zelf via wifi verbinding kan maken met het internet. Ook andere merken zoals Ricoh en Nikon (en Samsung zelf) brachten al camera's op de markt die dit kunnen. Wordt hier een tipje van de sluier van de toekomst van de camera opgelicht, of is het maar een gadget?

Samsung PH100

Social Media


We maken veel foto's met z'n allen. Heel veel daarvan belanden bijna ongezien op de computer, sommigen worden verwerkt in fotoboeken en heel sporadisch wordt er ook nog daadwerkelijk afgedrukt. Met de enorme opkomst van Social Media zoals Twitter, Hyves, Facebook, Flickr, et cetera is er tegenwoordig vooral een groot aantal foto's dat gedeeld wordt via het internet.

Vaak is dit een wat omslachtig proces: Je zoekt de foto's op je computer, moet ze vaak nog wat verkleinen om het proces te versnellen en gaat dan via de uploaders van de diverse sites de foto's plaatsen.

Lightroom heeft al een aantal plugins om je dit wat makkelijker te maken. Met een moderne telefoon kan het zelfs nog gemakkelijker en sneller. Helaas is de van deze foto's, ook wanneer ze zijn opgeleukt door apps als Instagram en Vignette, meestal maar matig. Voor wie zijn foto's makkelijk wil delen met zijn online vriendenclub is een camera met ingebakken draadloze wifi verbinding dus zeker een uitkomst.

Facebook

De Camera


De camera is voorzien van een ruim aantal modi en instelmogelijkheden. Uiteraard de 'Smart' voor wie lekker verstand op nul wil fotograferen, maar ook een aantal standen waarbij je je creativiteit kan botvieren.

Een aantal vind ik leuk, vignettering bijvoorbeeld. Sommige effecten doen sterk denken aan de mogelijkheden die je telefoon ook biedt, met 'grappige' maskers bijvoorbeeld. Ook kun je in-camera een aantal zaken bewerken aan je foto's: Kleur, contrast, zwart-wit, et cetera.

De cropfunctie is erg leuk, teken op het touchscreen ongeveer de uitsnede die je wil hebben en de camera maakt er mooie rechte lijnen van waarlangs de foto uitgesneden wordt.

Met 3x optische zoom is het objectief van de camera geen hoogvlieger. Wel heeft de Samsung PH100 een nette groothoekstand. Kwaliteit van de foto's is, zoals bij de meeste compacten, in goede lichtomstandigheden prima. Bij slecht licht en bij gebruik van de flitser wordt het rapjes minder. De adviesprijs van deze camera is 199 euro.

Je kunt je foto's direct uploaden naar bijvoorbeeld Facebook en Picasa gallery. Ook biedt de camera een automatische back-up functie als je deze via de usb-kabel met je computer verbindt.

Het direct kunnen doorsturen van foto's via e-mail is een handige functie. Als je van je telefoon met internetverbinding een wifi hotspot kan maken, dan kun je vanaf dat moment overal ook zonder beschikbaar of toegankelijk wifi netwerk je foto's uploaden en mailen.

Samsung PH100 - menu

To WiFi or not to WiFi?


Voorziet een compactcamera met wifi in een behoefte? In zekere zin wel. De foto's die ik met mijn telefoon maak zet ik maar zelden online vanwege de slechte kwaliteit. Soms vind ik het leuk om iets dat ik zie of meemaakt direct te delen via Social Media. Ik ga deze camera dus zeker een plekje in mijn tas geven om dat te kunnen doen.

Of deze functionaliteit ook in spiegelreflexcamera's een opgang zal maken is moeilijk te voorspellen.
Met de Eye-Fi SD kaarten kun je al beelden direct naar je computer sturen. Zo kun je, mits je camera beschikt over een SD slot, ook nu al meteen je foto's op de computer zetten en direct op een groot scherm bekijken.

Zouden jullie graag WiFi ingebouwd in je volgende spiegelreflexcamera willen zien?

 • Antonette de Groot

  Over de auteur; Antonette de Groot
  Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

delen!

reacties (12)

 • tonv
  Profiel tonv | zondag 1 mei 2011, 16:11Om op die vraag antwoord te geven: nee. Ondanks dat het voor de massa een leuke gadget is gaat mijn voorkeur uit naar Image Quality en met name ISO performance. Ik zou bijvoorbeeld eerder warm lopen voor een build in GPS tracking.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | zondag 1 mei 2011, 17:40Natuurlijk komt beeldkwaliteit op de eerste plaats, maar ik zie graag Wifi, GPS en dergelijke ingebouwd in mijn volgende spiegelreflex! De kostprijs voor de fabrikant is erg laag, dus de apparatuur hoeft er niet echt duurder op te worden.

  Lijkt me wel handig als ik mijn iPad ergens kan neerzetten en foto's daar live op verschijnen. Net als dat het best handig is als je na een vakantie of tripje voor landschapsfoto's precies weet waar welke foto gemaakt is.

  Nu moet je hiervoor allemaal extra's apparatuur voor aanschaffen en met je meenemen. Al deze functies direct in mijn camera maakt het wel zo gemakkelijk!
 • aradilon
  Profiel Twitter aradilon | zondag 1 mei 2011, 19:15@elja moet je eens aan Bert Stephani vragen die kan het.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | zondag 1 mei 2011, 20:05@aradilon; ik weet dat het kan, maar je hebt er wel een accessoire van 900 euro voor nodig. Of de Eye-Fi met de juiste CF-card (dat schijnt af en toe ook te werken).

  De technologie inbouwen zou Canon hooguit een paar euro aan materiaal/technologie kosten en ik zou er graag een paar tientjes extra voor betalen. vrolijk
 • aradilon
  Profiel Twitter aradilon | zondag 1 mei 2011, 20:29Ja tuurlijk, zou leuk zijn.
 • EdC
  Profiel EdC | zondag 1 mei 2011, 20:50Je zal maar camerafabrikant zijn. Wat moet je allemaal inbouwen? We zijn er vast nog niet met alle leuke en/of nuttige nieuwe uncties. Dit lijkt me al aardig een camera waarmee je meer kunt dan alleen fotograferen. Lijkt me wel de toekomst.
 • Marcel
  Marcel | maandag 2 mei 2011, 08:38Een tijdje geleden wilde Samsung een concurrerende kaart SD kaartje uitbrengen voor de Eye-Fi en daar nooit meer iets van vernomen. Nu kan de Eye-Fi kaart ook sociale media direct voorzien van foto's zolang er maar een hotspot in de buurt is.

  iPad en Eye-Fi kunnen sinds halverwege vorige maand nu direct communiceren zonder dat er apparatuur tussen hoeft te bemiddelen.

  Mijn voorkeur op de iPad heeft iPad met JB (Jail-break) + MyWi + Shuttersnitch. De Directmode werkt ook prima alleen doet de iPad er de helft langer over om een verbinding tot stand te brengen terwijl de Eye-Fi uit zijn neus staat te eten en wacht op de iPad. knipoog

  Trouwens de prijzen van de Eye-Fi kaarten zijn aanzienlijk gedaald sinds begin april.
 • Hans
  Hans | maandag 2 mei 2011, 16:54Als het net zo "goed" werkt als de telefoons van Samsung dan mogen ze hem houden
 • Diederik
  Profiel Diederik | donderdag 7 juli 2011, 13:08Ik beheer de social media van sportzender Eurosport. We zijn vooral actief op Twitter en Facebook. Ik ben op zoek naar een camera die direct foto's op Facebook kan zetten (en ze via een URL in een tweet op Twitter) en die ze, mocht ik dat willen, draadloos naar mijn PC kan zenden. Op dit moment doe ik dit mbv mijn eigen Blackberry. Het probleem daarbij is:
  - de fotokwaliteit
  - het feit dat ik ze vanaf mijn Blackberry eerst naar de PC moet mailen, omdat ik ze niet direct op de Eurosport Fanpage kan zetten (ik ben dan wel officieel 'beheerder' van die Fanpage, maar als ik met mijn Blackberry een foto een foto op Facebook zet, dan kan ik die altijd alléén maar op mijn persoonlijke Facebook-pagina zetten).
  Iemand een suggestie? Dank!
 • Diederik
  Profiel Diederik | donderdag 7 juli 2011, 13:11O ja... de camera moet ook een video-functie hebben, als 't even kan. Ik wil namelijk ook filmpjes kunnen maken en die (direct) op Facebook kunnen plaatsen.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | donderdag 7 juli 2011, 13:39@Diederik; Je kunt een Eye-Fi kaartje kopen. Elke camera die SD geheugen gebruikt kun je dan hiervoor inzetten.

  Je moet dan wel een wifi-verbinding hebben om de foto's te versturen. Eventueel via thetering van een mobiele telefoon.
 • Diederik
  Profiel Diederik | maandag 18 juli 2011, 16:12Dank je Elja. Kan ik met zo'n kaartje direct naar sociale netwerken uploaden of kan ik er slechts draadloos bestanden mee verzenden?

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Waterstudio artistieknaakt model fotografie en poledance model fotografie als combinatie.
Beginnersworkshop gegeven door hugodome | kosten: € 150.00

Waterstudio artistieknaakt model fotografie en poledance model fotografie als combinatie.

In de waterstudio in Schagen is op zaterdagmiddag 29 november 2014 een watershoot met een het naakt model Aliah Aubine, in een andere ruimte in deze studio is een paaldance setting met model Rosa die het paaldansen in rook en blauwlicht demonstreerd, bij beide settings is begeleiding aansturing model, water, licht , rook effecten enz.

» lees verder

Top artikel

7 tips voor zwart-wit fotografie

Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede reden om eens wat extra aandacht aan zwart-wit fotografie te besteden met 7 tips voor zwart-wit foto's.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord