Photofacts.nl
4 september 2007, 00:40 | | 10871x gelezen

Sigma SD14; kleurentovenaar met ruis

Een paar maanden geleden bracht Sigma de SD14 op de markt, een camera met een prijs van ongeveer 1.200 euro. Het is een camera van uitersten, zo blijkt uit de testen van deskundigen. De camera ruist dat het een lieve lust is. Al bij 400 ISO zichtbaar en bij 800 absoluut onaanvaardbaar. Aan de andere kant raken sommige testbladen niet uitgesproken over de kleurweergave. Natuurgetrouw, sfeer en neutraliteit zijn volgens sommigen de beste in de markt. En dat komt door die gekke, fantastische sensor.

Bij het lezen van de specs in onze database dacht ik in eerste instantie dat er een fout was gemaakt bij het invoeren: 4,65 megapixels. De werkelijkheid is anders, het gaat om de foveon-sensor die drie kleurlagen over elkaar legt. Sigma vermenigvuldigt 4,65 met 3 en komt zo uit op 13,9 megapixels. In de labs van de testers ligt de waarheid in het midden en komen ze uit op ongeveer 8 effectieve megapixels. Los van de precieze hoeveel pixels gaat het vooral om de uitwerking. En die is verbluffend volgens sommige testers. Foveon legt op haar website zelf uit waarom deze techniek beter is. In het kort komt het er op neer, dat de sensor niet één kleur per pixel vastlegt maar drie, door de drie kleurlagen van de sensor. Behalve op de site van Foveon voor de kale uitleg, kun je ook op de speciale Sigma SD14 website kijken. Het lijkt wel een sprookje!

De revolutionaire sensor heeft ook een nadeel: ruis. De meest natuurgetrouwe weergave gaat gepaard met de meeste ruis (bij ISO waarden vanaf 400). Los daarvan worden door de testers nog wat andere minpunten genoemd, zoals de goede maar langzame autofocus, de ietwat goedkoop aanvoelende behuizing en het nauwelijks afleesbare controle display. Allemaal serieuze nadelen. Maar als het gaat om natuurgetrouwe kleurweergave is de Sigma SD14 hét referentiekader volgens de deskundigen.

De gebruikte magazines voor dit artikel en meer informatie over de Sigma SD14 vind je op HetBesteProduct.nl. Op het moment van schrijven was de score een 6,9 wat vrij matig is voor een dSLR. Ruis en andere minpunten worden de camera toch zwaar aangerekend.

Sigma SD14
Sigma SD14


delen!

reacties (2)

 • Piet
  Piet | dinsdag 4 september 2007, 22:43Nogal een laag cijfer voor een camera van die prijs.

  Lekker links laten liggen dus!
 • Hans
  Hans | dinsdag 25 september 2007, 23:08@Piet,
  Nou.... dat oordeel zou ik niet te snel vellen... deze camera heeft volgens de diverse tests een aantal uitgesproken voordelen en nadelen. Het grootste nadeel is wel de ruis bij >=ISO400. Daarentegen bij ISO100 is het reultaat helemaal top. Geen universeel toepasbare camera dus maar wel een die onder condities in bv studio-opnames of natuur/stilleven enorm goede resultaten kan bewerkstelligen.
  Overigens is de prijs van de body al richting de EUR800....

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

De magie van het natuurlijk licht
Gevorderdenworkshop gegeven door Willie Kers | kosten: € 125.00

De magie van het natuurlijk licht

We weten allemaal dat licht hét sleutelwoord is voor fotografie. Maar hoe vang je nu het juiste licht en hoe creeër je met behulp van het prachtige licht de 'wow-factor" in je foto's!

Tijdens deze groepsworkshop gaan we leren om met gebruik van natuurlijk en aanwezig licht, magie in je foto's te brengen! We gaan letterlijk op zoek naar het licht!

» lees verder

Top artikel

10 tips voor het maken van een profielfoto

Een beetje actieve internetter staat tegenwoordig ingeschreven bij een tiental verschillende social sites. Twitter, LinkedIn, Hyves, Flickr en dergelijke. Bij de meeste van dit soort sites kun je een kort profiel over jezelf aanmaken en deze voorzien van een fotootje. Als fotograaf kun je eigenlijk niet aankomen met het eerste vakantiekiekje dat je nog in je archieven kunt vinden.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord