Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Rob Jansen

Volleybal wedstrijd fotograferen met een Nikon D500

vrijdag 21 oktober 2016, 15:15 door | 8.627x gelezen | 5 reacties

Al jaren ben ik de huisfotograaf van volleybal vereniging Trivos en maak daar foto's van de wedstijden van onder andere het eerste dames team. De foto's worden gebruikt op de website van de verenging en diverse regionale nieuwsites en af en toe in het lokale weekblad.

Nikon D4


Ik gebruik hiervoor een Nikon D4 in combinatie met een Nikkor 70-200mm f/2.8 en 24-70mm f/2.8. Via Photofacts werd me de kans geboden om de nieuwe Nikon D500 uit te proberen. Ik heb de D500 twee wedstrijden kunnen gebruiken.

Bediening


Naast een Nikon D4 ben ik ook in het bezit van een Nikon D750, daarom voelde de D500 vertrouwd aan als het gaat om de bediening, het enige waar ik aan moest wennen is dat de ISO-knop nu op een andere plek zit. Ook de nieuwe optie om via de touch-display snel even terug te kijken is handig, je moet er alleen wel even aan wennen.

Nikon D500


Lastige omstandigheden


Volleybal vindt meestal in sporthallen plaats waar er in verhouding weinig licht aanwezig is. Om de snelle bewegingen goed te kunnen bevriezen, heb je een redelijk hoge sluitertijd nodig liefst 1/400 of sneller, wat dus automatisch inhoud een hoge ISO waarde, je zit al snel op 1600 en hoger.

Voor mij persoonlijk hoeft de actie niet helemaal 'bevroren' te zijn en vind het juist mooi als er ook iets van beweging te zien is. Met mijn Nikon D4 in combinatie met lichtsterke lenzen gaat dat prima, dus ben ik benieuwd hoe dat met de Nikon D500 gaat.

Ook ben ik benieuwd naar het nieuwe autofocus-systeem en de snelheid van de Nikon D500 en ruis die ontstaat bij hoge iso waarden.

Scherpstellen en snelheid


De autofocus is echt te vergelijken met die van de Nikon D4, misschien zelfs een tikje beter. Het lastige van het fotograferen van volleybal is dat het net ertussen zit en dat de actie daar net achter gebeurt.

Doordat je meestal met een klein diafragma schiet, heb je maar een klein gebied dat scherp is. Hierdoor heb je de actie vaak net niet scherp maar wel het net.

Volleybal


Dit vergt dan ook redelijk wat oefening. Ik maak zelf gebruik van AF-on methode, dus scherpstellen met de AF-on knop en afdrukken met de ontspanknop. Ik heb verschillende Focus Tracking modes uitgeprobeerd, maar voor volleybal werkt bij mij het beste om 1 fixed focuspunt te werken samen met de AF-on methode.

De andere autofocus tracking modes zijn denk ik prima te gebruiken bij andere sporten als voetbal, atletiek , motorcross, et cetera, maar die heb ik nu niet gefotografeerd. Overigens gebruik ik bij de D4 ook altijd één vast focuspunt bij volleybal.

Burst-mode


De burst mode van Nikon D500 werkt prima en is met 10 frames perfect voor sportfotografie, ook de focus weet dit allemaal prima bij te houden en is wat mij betreft vergelijkbaar met de D4.

Ruis bij hoge Iso waarde


Door de combinatie van hoge sluitertijd, weinig licht kom je al gauw op een hoge iso-waarde terecht. In dit geval vergelijk ik met een foto gemaakt met de D4 onder dezelfde omstandigheden en wel met diafragma f/2.8, sluitertijd 1/500 s, en ISO 3200.

Volleybal


Wanneer je op 100% kijkt bij de onbewerkte files zie je de werkelijke ruis, de verscherping en ruisonderdrukking staan op nul. Hier zien we dat D4 duidelijk minder ruis laat zien, echter door de ruisonderdrukking in Camera Raw of Lightroom te gebruiken ontstaan er toch prima bruikbare beelden.

Bij de foto van de D500 is bij de ruisreductie de luminantie naar 39 geschoven en de kleur naar 49, bij de foto gemaakt met de D4 is de luminantie naar 20 geschoven en de kleur naar 35, later zijn beide foto's verscherpt.

Conclusie


De D500 is uitstekend geschikt voor deze tak van sport en is de top camera van Nikon in de DX lijn. Hij is snel, autofocus is fantastisch en de ruis is zeer acceptabel bij ISO 3200! Wanneer je sport en actie wilt schieten is dit de camera om voor te gaan en zal het ook uitstekend doen bij de wildlife fotografen onder ons!

Volleybal


De autofocus is van de D500 in mijn ogen net wat sneller en preciezer dan de D4. De Nikon D4 heeft als voordeel een toch wel mooie scherptediepte (bokeh) en betere ruisprestaties. Maar ja, de D4 is dan ook wel minstens twee maal zo duur.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Rob Jansen

Over de auteur

Naast een full-time baan ben ik fotograaf met een passie voor concert, sport en portretfotografie zowel op locatie als in de studio. Op mijn website robjansenfotografie.nl kun je mijn werk zien.

5 reacties

  1. Hans Keijzer
    Hans Keijzer schreef op dinsdag 25 oktober 2016 om 12:49  | reageer

    Fix Focus punt: is dat eigenlijk niet gewoon de AF-uitschakelen en handmatig instellen; zoals we dat gewend waren via de afstandsring/-meter/-feet-duiding op je lens?

  2. gast schreef op dinsdag 25 oktober 2016 om 13:38  | reageer

    Nou om heel eerlijk te zijn vind ik deze foto echt niet scherp.

  3. Wim Hendriks
    Wim Hendriks schreef op dinsdag 25 oktober 2016 om 14:42  | reageer

    wat je te kort komt is "Het" moment, je zal toch een snelle camera moeten hebben van min 14 beelden per seconden.Tegenwoordig is dat geen probleem met de nieuwe camera's.

  4. Hans Keijzer
    Hans Keijzer schreef op dinsdag 25 oktober 2016 om 16:51  | reageer

    Tja, nog even...en dan 16 bld per sec.; dan mag je je toch cineast noemen?...

  5. Rob Jansen
    Profiel Rob Jansen schreef op woensdag 9 november 2016 om 18:53  | reageer

    @ Hans, met Fix Focus punt bedoel ik dat ik slechts 1 focuspunt gebruik die ik vast zet.
    Dit is mijn focus punt waarop de camera automatisch op focust, In mijn geval gebeurt dit als ik de AF-On button indruk, zo lang ik de AF-On button vast houdt blijft hij focussen, laat ik de AF-On button los, dan wordt de focus vast gezet. De foto wordt pas gemaakt als ik de shutter release knop indruk. Het focussen is dus ontkoppelt van de release knop en wordt de AF-On methode genoemd.

    @ gast, je hebt gelijk hij komt een beetje soft over.

    @ Wim, “Het” moment zit bij mij meestal op de eerste foto, die foto is helaas niet in het artikel geplaatst, ik had een burst gemaakt van 4 foto’s om te laten zien hoe snel de “burst” van de D500 is.
    Voor volleybal staat hij bij mij wel in de “Burst” maar de acties zijn zo kort achterelkaar dat je meestal 2 tot 3 foto’s maakt, waarvan dus meestal de eerste de beste is.
    De redactie zal de foto’s alsnog gaan plaatsen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord