Photofacts.nl
24 januari 2009, 12:35 | | 7808x gelezen

Lightroom nu ook in het Nederlands beschikbaar

Adobe LabsAdobe heeft de zogenaamde 'release candidate' van Lightroom 2.3 uitgegeven. Dit is nog niet de definitieve update van Lightroom, maar wel de vesrie die waarschijnlijk binnenkort als reguliere update wordt aangeboden. Opvallendste vernieuwing in deze versie is de toevoeging van de Nederlandse taal.

Daarnaast biedt Lightroom 2.3 ondersteuning voor de RAW bestanden van de Nikon D3x en de Olympus E-30. Ook lost deze nieuwe versie wat problemen op die konden optreden bij het openen van sRAW bestanden van de Canon 5D mark II.

Persoonlijk vind ik het toevoegen van een Nederlandstalige interface aan Lightroom wel jammer. Door het pakket in het Engels te gebruiken is het immers veel gemakkelijke de duizenden tutorials op internet te volgen. Met deze Nederlandse versie krijgen we wellicht net zulke onduidelijke vertalingen als we kennen uit Photoshop. Wie weet nu waar je het over hebt als je de boel gaat 'verdoezelen'. Voor sommige gebruikers zal de taaltoevoeging echter een welkome update zijn.

Voor de nieuwe Lightroom versie kun je gewoon nog even geduld hebben totdat de update officieel beschikbaar komt of je kunt de release candidate downloaden op de website van Adobe Labs. Ook voor Camera Raw 5.3 is er overigens een release candidate beschikbaar (alleen te gebruiken met Photoshop CS4).

Met dank aan Donkie voor de tip!

delen!

reacties (9)

 • Charles
  Profiel Charles | zaterdag 24 januari 2009, 13:04Verdoezelen: maskeren, verbloemen, wegmoffelen, goedpraten, vergoelijken, verstoppen, wegpoetsen, verbergen, verhelen...

  Wel, het aantal mogelijkheden om straks met Lightroom 2.3 je fouten als fotograaf te verdoezelen wordt bijkans, bijna, haast, nagenoeg, vrijwel, welhaast, zo goed als, schier, eindeloos.
  Ik denk dat we dat maar eens gaan aanschaffen. De familie werkt ook al met Lightroom en dat schijnt te bevallen. • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | zaterdag 24 januari 2009, 13:14@Charles; Ik doel dan ook vooral op de 'Doezelaar' optie in Photoshop. Die is me toch wat onduidelijk.. Wie weet nu dat dit de vertaling is van 'feather'. En meer van dat soort onduidelijke vertalingen. vrolijk
 • Charles
  Profiel Charles | zaterdag 24 januari 2009, 14:39@Elja; ja, van dit soort 'vernieuwingen' van Adobe zullen de foto's niet mooier worden. Misschien toch maar voor de Engelse versie kiezen dan.
 • EdC
  Profiel EdC | zaterdag 24 januari 2009, 15:57Een doezelaar is een al oud begrip uit de tekenkunst. Je gebruikt een veertje of een stukje zeemleer om het zwart van houtskool- of potloodtekening te verdelen of te vervagen. In de klassieke fotografie is een veertje bij mijn weten niet gebruikt. Misschien kunnen we vaststellen dat met Lightroom (of fotobewerking in het algemeen) fotografie en tekenkunst naar elkaar groeien. Ook het gebruik van sommige presets ('voorinstellingen'?) komt in die richting.
 • Rob
  Profiel Twitter Rob | zaterdag 7 februari 2009, 15:55Meer informatie over Lightroom is te vinden op de Lightroom Startpagina.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | dinsdag 3 maart 2009, 08:47Lightroom 2.3 is vanaf nu als final release beschikbaar. Met ondersteuning van de Nederlandse taal.
 • EdC
  Profiel EdC | dinsdag 3 maart 2009, 20:27Lightroom 2.3 in het Nederlands? Zeker als je dat pakket koopt. Ik reageerde op het bericht en kon alleen de Nederlandse upgrade van 2.2 naar 2.3 downloaden. Ik zal er komend weekend op de beurs in Nieuwegein eens naar vragen.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | dinsdag 3 maart 2009, 23:29@EdC; Je kunt je huidige Lightroom 2.3 dadelijk gewoon overschakelen naar het Nederlands (en weer terug naar het Engels), zonder extra kosten. Je moet hiervoor welk de uitgebreide language pack downloaden waar Nederlands bij ingesloten zit.

  Momenteel kan ik alleen maar de language pack vinden voor Lightroom 2.3 RC. Maar ik verwacht dat de final versie ook al ergens beschikbaar is of zeer binnenkort beschikbaar komt.
 • Digireflex
  Profiel Digireflex | woensdag 4 maart 2009, 10:42Als je de nederlandse trialversie Lightroom 2.3 download en deze installeer dan neemt hij automatische je serienummer en voorkeuren mee van je engelse versie. Gisteren zelf de proef op de som gedaan.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Ga jij mee op fotoreis naar het prachtige TunesiŽ? - Horse Photo Experience
Gevorderdenworkshop gegeven door Horse Photo Experience | kosten: € 895.00

Ga jij mee op fotoreis naar het prachtige TunesiŽ? - Horse Photo Experience

Heb jij altijd al een prachtige fotoreis willen maken? Dan is er nu Horse Photo Experience, workshops en fotoreizen voor de enthousiaste paardenfotograaf.

» lees verder

Top artikel

Fotograferen op RAW of Jpeg formaat?

Elke digitale spiegelreflex camera kan bestanden in het zogenaamde RAW formaat wegschrijven. Deze bestanden zijn echter groter dan de gangbare Jpeg bestanden die de camera ook kan produceren. Daarnaast moeten RAW bestanden eerst omgezet worden in Jpeg bestanden voordat anderen de foto's kunnen bekijken of voordat ze bij een standaard fotodienst afgedrukt kunnen worden. Werken met RAW bestanden vergt dus een boel extra werk. Waarom zou je deze extra moeite nemen?

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord