100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

10 gratis manieren om je fotografie te verbeteren

maandag 25 juni 2018, 15:14 door | 19.692x gelezen | 12 reacties

Veel fotografen zijn geneigd om te denken dat ze betere apparatuur nodig hebben om betere foto's te maken. Als ik nu die full-frame camera heb, of dat lichtsterke objectief.. Nieuwe apparatuur kan helpen in sommige gevallen, maar meestal kun je ook nog met sprongen vooruit met de apparatuur die je reeds hebt. Tien tips om je fotografie te verbeteren zonder een cent uit te geven.

1. Lees de handleiding


Weet jij eigenlijk wel wat je camera, objectieven en flitser allemaal kunnen? Veel fotografen gebruiken slechts een fractie van wat mogelijk is met hun apparatuur. Het is dus slim om de handleidingen van je apparatuur eens goed door te nemen.

Door je apparatuur te leren kennen kun je sneller handelen 'in het veld' en voorkom je dat je momenten mist of een foto verpest door een verkeerde instelling. Daarnaast zullen bepaalde mogelijkheden die je leest wellicht ook aanzetten om een specifieke foto te gaan maken die je anders nooit geprobeerd had; gewoon omdat je weet dat je camera het kan en je er zelf een creatieve invulling aan weet te geven.

2. Gebruik de beperking als een uitdaging


Beperkingen maken je creatief. Zelf ga ik nog wel eens heel bewust op vakantie met bijvoorbeeld alleen een 35mm objectief op mijn camera. Je wordt dan gedwongen de gehele vakantie met dat objectief te werken en dat helpt je om te zoeken naar creatieve oplossingen om de foto's te maken die je wilt hebben.

Zo gebruik je bijvoorbeeld een teleobjectief voor een landschapsfoto of een groothoek voor een portret en kom je met hele andere resultaten thuis dan de foto's die je normaal maakt.

Een andere vorm van een beperking kan zijn dat je een dagje volledig inde handmatige stand gaat werken. Of als je altijd de P-modus gebruikt eens een dagje alleen maar op de Av / A mode te werken.

3. Fotografeer vaker


Net als bij bijna alles: oefening baart kunst. Als je camera in de kast ligt zul je geen nieuwe topfoto's maken. Alleen door regelmatig te fotograferen word je steeds beter en heb je de mogelijkheid een nieuwe topfoto te maken.

Zorg er dus voor dat je jouw camera altijd bij de hand heb en maak er een gewoonte van alles vast te leggen. Een extra voordeel is dat je ook beter leert werken met je camera zodat je in een moeilijke lichtsituatie ook direct weet welke instellingen je moet gebruiken.

Een goede manier om vaker te fotograferen is door een eigen project te starten; bijvoorbeeld een 50x50 project waarbij je 50 dagen lang met een 50mm objectief fotografeert.

4. Doe-het-zelf apparatuur


In plaats van nieuwe apparatuur te kopen kun je ook eens kijken wat je allemaal al hebt en zelf nieuwe apparatuur maken. Van wat karton, wat ducttape en een lap stof maak je bijvoorbeeld je eigen softbox in bijvoorbeeld een stervorm. Of gebruik een stuk piepschuim als reflectiescherm en licht hiermee de donkere delen in een portretfoto op.

Of maak je eigen bokeh zodat je foto's een unieke en bijzonder uitstraling krijgen. De mogelijkheden zijn eindeloos en het enige wat je er voor nodig hebt is spullen die je toch al in huis hebt en een beetje creativiteit en knutselwerk.

Bokeh
Foto door Laura Vink

5. Surf naar inspiratie


Op het internet barst het van de prachtige foto's van andere fotografen. Bezoek eens een fotografie site zoals Flickr, 500px of 1x en laat je inspireren. Verzamel een aantal foto's die je aanspreken en ga zelf aan de slag om iets soortgelijks te maken.

Je kunt beginnen door de foto die je zo mooi vind na te proberen te maken; als je bezig bent maak je vanzelf wel iets unieks wat uiteindelijk heel anders is dan de foto die je als uitgangspunt gebruikt hebt.

6. Volg fotografen die je aanspreken


Als je werk van bepaalde fotografen mooi vind, kijk dan of je ze kunt volgen. Bijna elke fotograaf (die nog leeft) is wel aanwezig op social media tegenwoordig. Volg ze via Facebook, Twitter of hun eigen website en je wordt vanzelf met regelmaat op nieuwe beelden (en vaak ook fotografietips) gewezen.

Wil je een stapje verder gaan? Vraag een fotograaf wiens werk je inspirerend vind of je een dagje mee mag lopen als assistent. Je kunt ontzettend veel leren door een dag mee te lopen met een andere fotograaf.

7. Ga op stap


Verandering van spijs doet eten. Een nieuwe locatie helpt je met inspiratie om nieuwe foto's te maken. Daarvoor hoef je niet direct op wereldreis (al kan dat natuurlijk ook prima), gewoon een stukje wandelen brengt je al op plekken waar je andere dingen dan normaal kunt fotograferen.

Kijk eventueel naar evenementen in de omgeving die de moeite van het fotograferen waard zijn of trek er samen met een fotovriend op uit om een bepaald object eens uitgebreid op de foto te zetten.

8. Gebruik een statief


Bijna elke fotograaf heeft al wel ooit eens een statief gekocht. Vaak ligt die echter in een hoek stof te verzamelen. Ga eens op stap met je camera en statief en maak foto's vanaf het statief. Het gaat er nu eens niet om dat je hierdoor scherpere foto's maakt, het gaat erom dat je door het statief beperkt wordt in je snelheid van werken.

Doordat je met je camera op het statief werkt ben je behoorlijk beperkt in je bewegingsvrijheid. Het wordt dan belangrijker om, voordat je überhaupt de camera positioneert, na te denken over de foto die je wilt maken.

Een andere manier om je te dwingen om uitgebreider na te denken over de foto die je wilt gaan maken is door eens een oude geheugenkaart uit de kast te halen. Eentje waar bijvoorbeeld maar 512 megabyte bij opgeslagen kan worden.

Met een moderne camera kun je dan maar zo'n 20 a 30 foto's schieten voordat het kaartje vol is. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je extra kaartjes mee neemt. Het wordt dus echt keuzes maken! Heb je geen oud geheugenkaartje met beperkte opslagruimte? Je kunt ook een kaartje deels gevuld laten en ze de beschikbare ruimte beperken.

9. Kies een ander perspectief


Waarschijnlijk maak je vaak foto's (onbewust) op dezelfde manier. Op ooghoogte met je onderwerp bijvoorbeeld. Breek eens een dagje met deze gewoonte en schiet eens vanaf een ander standpunt; erg laag bij de grond of juist vanaf een hoog standpunt.

Brenda Kroon

Een fris perspectief brengt je op nieuwe ideeën voor toekomstige foto's.

10. Fotografeer eens iets anders


Ben je portretfotograaf? Ga dan eens een dagje landschappen fotograferen. Is sportfotografie helemaal je ding? Ga eens een keer aan de slag met productfotografie. Door eens volledig uit je 'confortzone' te gaan leer je nieuwe dingen.

Waarschijnlijk leer je ook het nodige dat je prima kunt gebruiken om eens met een andere invalshoek te kijken naar de dingen die je wel dagelijks fotografeert. Zo kun je bijvoorbeeld ook twee vormen van fotografie combineren tot één bijzondere foto..

Bonustip: Schrijf je in op de (gratis) Photofacts nieuwsbrief


Je fotografie verbeteren kun je natuurlijk ook door op websites als Photofacts tips en technieken te lezen. Op alleen Photofacts staan al 3.000 (en twee) artikelen over fotografie. Schrijf je in op de gratis Photofacts nieuwsbrief en je ontvang automatisch elke week de nieuwste artikelen in je mailbox.

Wat is jouw tip om zonder geld te investeren je fotografie te verbeteren?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 25 juni 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 5 mei 2014, 22:43.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

  1. martinphili
    Profiel martinphili schreef op maandag 5 mei 2014 om 23:43  | reageer

    Heb ik een tip om zonder geld te investeren je fotografie te verbeteren?
    Jazeker!
    Focus je niet op je techniek! Vergeet even die perfecte belichting zonder highlights en dichtgelopen zwarten. Denk even niet aan die regel van derden. Denk even niet dat een beetje ruis je foto verknalt. Richt je in plaats daarvan op "het moment" en/of op het verhaaltje in je foto. Om het even poëtisch te zeggen: fotografeer met je hart!
    Teveel technische bagage kan soms een hinder zijn.

  2. janvanderplas
    janvanderplas schreef op dinsdag 6 mei 2014 om 00:08  | reageer

    Fotografeer eens een tijdje zonder je camera! Je kijkt anders om je heen zonder een camera om je nek. Kan verhelderend werken...

  3. rene45
    Profiel rene45 schreef op dinsdag 6 mei 2014 om 01:06  | reageer

    ik ben net begonnen met en d3100 wij gaan wel en nieuwe lens aanschaften dat ik 1lens hebt dat ik niet elkeer om hoeft te wisselen van lens wij kennen wel paar fotografen die wij regelmatig spreken en daar vragen wij advies van hoe en wat wij gaan veel naar optredens toe van Nederlands statige artiesten toe ik lees veel tips wat jullie schijven
    vr gr van rene

  4. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 6 mei 2014 om 09:19  | reageer

    @Rene; persoonlijk ben ik niet zo'n voorstander van objectieven met een groot bereik omdat de beeldkwaliteit vaak dan juist wat minder wordt. Ook is een van de voordelen van een spiegelreflex juist dat je objectieven kunt wisselen.

    Als je dan een extra objectief wilt aanschaffen bij je nieuwe spiegelreflex camera dan raad ik juist altijd de 50mm f/1.8 aan: goedkoop en prima beeldkwaliteit. Daarmee ontdek je voor weinig geld de voordelen van lichtsterke objectieven met een vast brandpuntsafstand.

  5. Reinoud
    Reinoud schreef op dinsdag 6 mei 2014 om 09:42  | reageer

    Of een tip: assisteer eens een andere fotograaf zonder je eigen toestel mee te nemen. Is leuk en leerzaam. Die andere fotograaf zal problemen die jij ook tegenkomt misschien net anders oplossen met een ander resultaat.

  6. Studio Calimero
    Studio Calimero schreef op dinsdag 6 mei 2014 om 16:11  | reageer

    Ik sluit me aan bij de tip van Reinoud en begeleid regelmatig studenten of whannebee fotografen in onze studio in Dordrecht.

  7. multigrif
    multigrif schreef op dinsdag 6 mei 2014 om 16:46  | reageer

    Probeer niet te veel in te zoomen, dan kom je er thuis achter dat je die boom,stuik of bloem op de voor of achtergrond eigenlijk er best bij had kunnen gebruiken voor een mooie compositie.
    Dat precies snijden kan beter op 'n groter beeldscherm. Je kunt digitaal nooit 'n opname teveel gemaakt hebben, wat thuis teveel blijkt verdwijnt met 'n klick in de prullebak....

  8. martinphili
    Profiel martinphili schreef op dinsdag 6 mei 2014 om 23:39  | reageer

    hm, niet zeker of bovenstaande tip echt leidt tot betere fotografie.
    Met alle respect maar dit lijkt meer op: hoe meer je schiet, hoe groter de kans dat er wat leuks tussen zit.

  9. eduardvanmil
    Profiel  eduardvanmil schreef op woensdag 7 mei 2014 om 09:55  | reageer

    Gebruik een prime lens zodat je moet lopen/bewegen om je compositie te bepalen. De laatste weken gebruik ik mijn macrolens ( EF 100mm f/ 2.8 L IS USM) erg veel en die laat verassende resultaten zien, zowel in landschap/architectuur en macro. Het gebruik van deze lichtsterke lens is dus gemakkelijk te combineren met "gewone" en macro fotografie. Wel heb ik een adapter ring (Lee) aangeschaft om op deze lens ook filters te kunnen gebruiken. Op onze periodieke fotowandelingen (zie mijn site/blog) in NL neem ik altijd een statief mee en die combinatie maakt je erg bewust van je te nemen foto's en de prachtige natuur in ons land!

  10. Peteralexander
    Peteralexander schreef op donderdag 8 mei 2014 om 21:35  | reageer

    Goed, dus na al de tips..toch maar een nieuw toestel die meer bied vrolijk

  11. Mirjamsfotografie
    Profiel Mirjamsfotografie schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 14:04  | reageer

    Bedankt voor alle handige tips! Ik heb de komende tijd weer van alles om te proberen met het mooie weer!

  12. AWLvdD
    Profiel AWLvdD schreef op zondag 25 december 2016 om 11:58  | reageer

    Bekijk je zelf gemaakte foto's kritisch maar met een open mind. Keur je foto's dus niet af maar kijk naar wat je eenvolgende gelegenheid anders zou doen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord