100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

3 Tips om de Semana Santa te fotograferen

maandag 22 april 2019, 15:30 door | 6.864x gelezen | 12 reacties

De beroemde Semana Santa de Sevilla wordt gevierd de week voor Pasen en herdenkt het lijden, de dood en de herrijzenis van Christus. De Goede Week in Sevilla wordt gedomineerd door tientallen processies die onder een deken van wierook door de barrios trekken.

Semana Santa


Katholieke broederschappen met puntmutsen voeren de grote en vaak zware constructies met beelden van Christus en Maria door de smalle en volgepakte straten van Sevilla. Zowel jong als oud, religieus en niet-religieus nemen deel aan dit grootse religieuze feest dat in het teken staat van boetedoening.

Ku Klux Klan?


De boetelingen dragen een capirote, een hoofddeksel dat anonimiteit garandeert. Dit kan worden verward met het jongere uniform van de Ku Klux Klan. Aan de Semana Santa is echter niets rechts-extremistisch.

De tientallen cofradías spelen een belangrijke rol tijdens de Semana Santa in Sevilla. Deze broederschappen (ook hermandades genoemd) zijn met hun lange gewaden en puntmutsen (capirotes) onmogelijk te missen in de processies.

Zij begeleiden en dragen, onder leiding van een aanvoerder (hermano mayor), de pasos (constructies met heiligenbeelden van goud en zilver) door de volgepakte straten van Sevilla. Om dit te mogen doen, moet je lid zijn van de broederschap wat als een grote eer geldt.

De broederschappen, herkenbaar aan hun puntkap en pij, hebben hun eigen heilige aangeduid met klinkende namen als 'Christus van de Bekering van de Goede Dief' of 'Heilige Maagd van Genade en Geduld'. Vermaard is de Hermandad de la Esperanza Macarena. Deze broederschap werd gesticht in 1595 en is goed voor zo'n 12.600 leden wereldwijd.

Semana Santa boetelingen


Paasverhaal in 7 dagen


Tijdens de Semana Santa week wordt in 7 dagen het paasverhaal verteld wat begint op Palmzondag met een hoogmis voorafgaan door de Aartsbisschop van Sevilla. Op diezelfde dag houden 9 koninklijke broederschappen een boeteprocessie.

De daarop volgende dagen zijn er elke dag 7 tot 9 broederschappen die deelnemen aan de processies. Op donderdag kent de Goede Week zijn hoogtepunt als de oudste broederschappen hun mooiste pasos door de straten leiden. Semana Santa eindigt op Paaszondag wat in het teken staat van de herrijzenis.

In de ochtend is er dan maar één processie die verzorgd wordt door de broederschap Hermandad del Resucitado. De processies tijdens de Semana Santa vertrekken van de kerk van de broederschap, waar de beelden staan opgesteld, naar de kathedraal.

Je moet enorm rekening houden met processies die urenlang kunnen duren als gevolg van het tergend langzaam tempo waarmee ze zich door uitpuilende straatjes banen.

In 8 dagen zijn er totaal 52 indrukwekkende processies die elk soms wel 14 uur duren. Hier fotograferen is echt keihard werken omdat het allemaal zo snel gebeurt en er (te) veel mensen op de been zijn die de processies van dichtbij willen zien.

Dit was mijn eerste keer in Sevilla tijdens de Semana Santa, maar ik zal absoluut teruggaan om weer te ervaren hoe indrukwekkend die processies zijn. Dit is een stukje Spaanse cultuur met een grote C (....en natuurlijk ook de C van Christendom).

Semana Santa


3 Fototips


Dit soort fotografie lijkt erg op concertfotografie. Als je tenminste geen accreditatie hebt en dus niet over een perskaart beschikt.

Persfotografen mochten op de meest gewilde plekjes gaan staan, vaak voor de uitgang van een kerk van waaruit de stoet ging vertrekken. Als (hobby-)fotograaf zonder perskaart moet je zelf je plekje in de menigte zien te veroveren.

Semana Santa


1. Voorbereiding en ruim op tijd zijn


Zorg dat je je goed verdiept in het programma zodat je ruim op tijd (eenuur van tevoren is geen overbodige luxe) op een strategische punt bij de locatie aanwezig bent. In een bocht, liefst op een verhoging zodat je altijd hoger staat dan de rest van de menigte.

Er komen op het laatste moment altijd mensen bij die zich voor je langs wringen waardoor het zicht je ineens belemmerd kan worden. Als je een salida (als de processie uit een kerk komt) wilt bijwonen moet je er rekening mee houden dat je daar twee tot drie uur van tevoren al aanwezig bent.

Gebruik een Semana Santa app om uit te vinden waar elk gedeelte van de processes zich bevindt en op welk tijdstiop. Ook kun je hier de last-minute wijzigingen of vertragingen afzeggingen (als het regent gebeurt dat vaak) doorkrijgen. Paso a Paso is een zeer bruikbare app.

Donderdagnacht moet je echt 'doorhalen'. De nacht van de heilige donderdag is de belangrijkste van de Semana Santa in Sevilla. Lokaal bekend als La Madrugá, (van het woord madrugada dat 's morgens vroeg betekent) lopen processies de hele nacht door tot Goede Vrijdag.

Hiervan is La Macarena misschien wel de meest iconische processie van allemaal. Met meer dan 3000 deelnemers is het zien van deze nachtelijke processie een onvergetelijke belevenis.

Semana santa macarena

La Macarena in Sevilla

2. Extra attributen


Ik zag veel fotografen lopen met kleine trapjes (lichtgewicht, gemakkelijk om je schouder te hangen). Daarnaast kan een éénpootstatief wonderen verrichten. Hiermee kun je je camera boven je hoofd houden en de scènes van bovenuit fotograferen.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat je je camera via een smartphone kunt bedienen zodat je je kadering, camera-settings (mits niet vooral al ingesteld) en timing kunt controleren. Als je dat niet hebt, dan een kantelbaar liveview-schermpje ook wonderen verrichten.

Een reportageflitser is handig, zeker als het donker is. Je moet sowieso werken met zeer hoge iso-waardes waardoor je kans op ruis hebt. Als je er echter voor zorgt dat je niet teveel donkere schaduwpartijen hoeft op te halen door goed te belichten (en bij te lichten) kun je de ruis goed in de hand houden.

De sfeer kun je toch het beste 's avonds vastleggen bij dit soort dingen. De honderden brandende kaarsjes op de baren en het maanlicht op de puntmutsen van de boetelingen geven een magische sfeer.

Basilica de la Macarena


Pas echter op dat je het beeld niet 'platflitst' en zorg dat je geen verschillende kleurtemperaturen (daglicht en kaarslicht) in je foto's krijgt. Een gel (geel) voor je flitser werkt in dit geval het beste. Zet de flitser in een hoek van 45 graden en zet hem op 1/8e van het maximale vermogen voor een mooi subtiel effect.

Semana santa flits en zonder flits

Geflitste foto (verschillende kleurtemperaturen, wel heel scherp!) en foto zonder flits

3. Objectieven


Ik heb eigelijk alles met mijn 70-200mm objectief gefotografeerd. Soms met 2.0 extender en dan echt tot 400mm. Dat geeft een mooi effect (mooie bokeh, wazige achtergrond en weinig vertekening) als je de stoet met puntmutsen, muzikanten en de baren vanuit de verte aan ziet komen).

Zorg wel voor een voldoende snelle sluitertijd als je veel inzoomt. Een stabilizer is ook geen overbodige luxe. Of werk vanaf statief. Ik heb dat niet gedaan omdat ik al heel wat kilo's op mijn rug had die meegezeuld moesten worden naar de verschillende locaties.

Semana Santa - muzikanten en dragers

Muzikanten en dragers tijdens de Semana Santa in Sevilla

Meer en/of betere tips?


Als je zelf ervaring hebt met het fotograferen van de Semana Santa in Spanje of andere paasvieringen waarbij je je ook in grote menigtes moet zien te redden, dan zouden we het erg leuk vinden als je die zou willen delen (eventueel met extra tips) in de comments!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

12 reacties

  1. Ron
    Ron schreef op dinsdag 23 april 2019 om 12:07  | reageer

    De tips zijn goed voor het fotograferen van (straat)manifestaties. De titel doet me meer vermoeden dat hier graag mooie foto's getoond worden van de Semana Santa terwijl waarschijnlijk maar weinig lezers de gelegenheid of middelen hebben om daar speciaal voor naar toe te reizen en het bovendien maar eens per jaar is...
    Een algemenere titel en ook een grotere diversiteit aan beelden van verschillende manifestaties zou m.i. "beter" geweest zijn.

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 23 april 2019 om 12:14  | reageer

    @Ron: de fototips zijn vergelijkbaar met die voor concert- of evenementenfotografie. Staat ook in het artikel.

  3. Ron
    Ron schreef op dinsdag 23 april 2019 om 12:32  | reageer

    Daarom heb ik het ook over de titel en de foto's niet over de tekst en de tips. vrolijk

  4. mousquito
    Profiel mousquito schreef op dinsdag 23 april 2019 om 13:04  | reageer

    Ik heb een tijdje carnvalstoeten gaan fotograferen. Een leuke ervaring en moet zeggen, behalve het licht, deze zijn steeds in de dag en dsu weinig tot geen rekening houden met langere sluitertijden en dergelijke. maar verder kon ik me helemaal vinden in dit verhaal van tussen de mensen en het wringen voor het perfecte plaatje, of de perskaart die gemist wordt... maar gelukkig hielp dan een fluo-hesje en een Belgische driekleur rond de arm en de mensen lieten me door alsof ik een "officiele fotograaf" was, zelf de mensen van de stoet namen dan wel de tijd voor mij vrolijk beide attributen vrij te kopen en vrij te dragen ook overdag vrolijk

  5. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 23 april 2019 om 13:35  | reageer

    @Mousquito: dat is ècht een goeie tip, dank!!

  6. Dick
    Dick schreef op dinsdag 23 april 2019 om 15:55  | reageer

    Leuk en erg herkenbaar. Ik was vorige week ook in Sevilla voor Semana Santa en het was ook mijn eerste keer. Het heeft veel indruk gemaakt!
    Ondanks dat ik had 'ingelezen' was de praktijk toch anders. Het is door de drukte bijna ondoenlijk om (snel) van de ene naar de andere locatie te gaan. Dus een goede voorbereiding is essentieel. Via de website stralendsevilla.nl had ik een handig gidsje geregeld met een uitleg en de routes van de processies (en een paar aanbevelingen). Ik bestudeerde op Youtube filmpjes van de processies en zocht met Google Maps de diverse locaties op. Zo had ik inzicht in afstanden en kon ik een plan maken wat ik wilde zien.
    Ik had al snel door dat het bijna ondoenlijk is om de pasos volledig en netjes op een foto te krijgen, dus ik heb gekozen om wat meer leuke details te fotograferen. Wat was ik blij dat ik mijn 70-300mm had meegenomen!

  7. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 23 april 2019 om 16:15  | reageer

    @Dick: leuk! En inderdaad, details zijn heel belangrijk!

  8. Ton
    Ton schreef op dinsdag 23 april 2019 om 17:04  | reageer

    Leuk artikel en foto's, dat van het trapje meenemen herken ik nog wel van foto's maken in een menigte tijdens officiële gelegenheden. Als beginneling (bij de TV Krant) had ik die niet, waarbij een bevriende collega zo vriendelijk was 'm even uit te lenen. Inderdaad wringt zich men op het allerlaatste moment zich zo voor je camera.

  9. Hanneke Verloop
    Hanneke Verloop schreef op dinsdag 23 april 2019 om 21:18  | reageer

    Tip: ga naar een klein plaatsje ipv steden als Sevilla, hoe imposant ook. Zes jaar geleden heb ik een mooie reportage gemaakt in het kleine plaatsje Pego (het jaar daarop mijn foto's daar geëxposeerd). Juist de kleinschaligheid en betrokkenheid van de mensen uit het stadje maakten het fotograferen en filmen een feest. Geen spoor van commercie. We konden overal dichtbij komen en werden daar zelfs toe uitgenodigd. Iedereen gaf ons de ruimte. Heel indrukwekkend.

  10. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 24 april 2019 om 00:47  | reageer

    @Hanneke: inderdaad, die kleine plaatsjes zijn ook erg leuk en minder druk! Ben wel benieuwd naar alle foto's trouwens. Jullie zouden ze eventueel op de Facebook-pagina van Photofacts kunnen posten!

  11. Dirk Kayaert
    Dirk Kayaert schreef op woensdag 24 april 2019 om 10:18  | reageer

    Gegeven tips zijn heel waardevol. Ik was vorige week in Cáceres om de Semana Santa te fotograferen. Een indrukwekkende ervaring. Cáceres (ook Unesco Wereld Erfgoed) is minder groots dan Sevilla en daardoor overzichtelijker en gemoedelijker, mensen kennen mekaar. Ik hoorde er nauwelijks Nederland, Frans of Engels praten. Maar ook hier gaat het dag en nacht door en moet je als fotograaf kiezen. Wat drukte betreft kan ik als tip geven om een plekje halfweg de route te kiezen, daar bleek het telkens wat minder druk te zijn. En inderdaad, een uur vooraf aanwezig zijn. Klein straatjes zijn het leukst om te fotograferen, maar ook druk. Het vertrek van een processie moet je zeker eens meegemaakt hebben, maar de drukte daar is enorm. Nog een tip: ga (tijdig) naar het eindpunt van de processie: het is er doorgaans minder druk dan in het begin.

  12. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 24 april 2019 om 12:51  | reageer

    Goeie tips allemaal zeg, dank jullie wel!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord