100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Thijs Schouten

5 tips voor het fotograferen van vogels

maandag 12 september 2016, 16:32 door | 16.562x gelezen | 8 reacties

Vogels fotograferen is een leuke en (ont)spannende bezigheid. Er zijn wel 500 vogelsoorten in Nederland. Hoeveel heb jij er al gezien en gefotografeerd? In dit artikel geef ik je 5 tips die je helpen bij het fotograferen van vogels.

1. Goede voorbereiding


Bij het fotograferen van vogels is een goede voorbereiding van groot belang. Zorg ervoor dat je de juiste spullen bij je hebt, dat je camera de juiste instellingen heeft, dat je accu's opgeladen zijn, je geheugenkaarten klaar staan om gevuld te worden én dat je op het juiste moment op pad gaat.

Roofvogel in de regen

300mm, f/4, 1/1250s, ISO 1000

Je kan het beste op pad gaan wanneer het rustig is. Denk aan 's ochtends vroeg of aan het einde van de dag. Dan is het rustig in de natuurgebieden en is de kans groter dat je mooie vogels ziet. Daarnaast heb je juist op deze tijden het mooiste licht aangezien de zon net op komt of bijna onder gaat.

Uiteraard kan je ook op een zondagmiddag eropuit trekken, maar aangezien het dan vaak drukker is, zie je waarschijnlijk een stuk minder vogels. Ook heb je midden op de dag veel zon waardoor foto's soms wat 'harder' (fel) overkomen.

Qua apparatuur kan je allerlei kanten op. Je hoeft niet de duurste van de duurste camera te hebben om een mooie vogelfoto te maken. Wel is het van belang dat je een telelens hebt met een goed bereik. Mijn advies is minimaal 300mm. Vogels zitten namelijk vaak op een afstand en met een 300mm lens haal je ze met gemak dichterbij.

Wat verder van belang is, is een stabiele ondergrond. Om geen bewogen beelden te krijgen adviseer ik je gebruik te maken van een monopod of een statief. Mocht je dit niet voor handen hebben, zorg er dan voor dat je stabiel staat.

Zet je benen goed uit elkaar en plaats je ellebogen tegen je lichaam. Op deze manier sta je als een rots en is de kans op trillingen in je foto een stuk minder.

Tenslotte is het ook verstandig om naar het weer te kijken. Pas je hierop aan. Is het mooi weer? Zorg ervoor dat je vroeg op de dag gaat zodat je mooi licht hebt. Regent het? Neem een regenhoes (of vuilniszak) mee zodat je camera en lens niet nat worden.

2. Maak gebruik van de juiste instellingen


Vogels zijn klein en ook erg snel. Wil je een vogel scherp op de foto krijgen? Zorg er dan voor dat je de juiste instellingen gebruikt.

Ik raad je aan om je autofocus in de servo stand te zetten. In deze stand zal hij constant scherpstellen, zelfs als het onderwerp zich verplaatst. Zo vergroot je de kans op scherpe beelden.
Zorg er daarnaast voor dat je de juiste sluitertijd gebruikt.

Wil je een stilstaande vogel fotograferen? Dan kan je prima een sluitertijd van 1/250 gebruiken, maarja... een vogel staat zelden stil. Experimenteer en probeer eens met snellere sluitertijden te fotograferen. Zelf gebruik ik al snel een sluitertijd van 1/1000 of hoger.

Een tip die ik je mee kan geven is de auto ISO stand (zit niet op iedere camera, raadpleegt even je handleiding om het te controleren). Door je ISO op auto ISO te zetten zal de camera zelf kijken welke ISO waarde hij het beste kan gebruiken met de door jouw ingestelde sluitertijd. Hierdoor zorg je ervoor dat de belichting in je camera correct is.

2

300mm, f/4, 1/1600s, ISO 1600

3. Verstoppen!


Niet iedere vogel laat zich zomaar zien. Het is daarom slim om jezelf te verstoppen. In veel natuurgebieden zijn vogelhutten aanwezig waar je rustig naar vogels kan kijken zonder ze te laten schrikken.

Een van Nederlands natuurgebieden die ik je kan aanraden zijn de Oostvaardersplassen. Hier staan meerdere vogelhutten waar je veel vogels kan spotten. Soms wordt zelfs de zeearend gespot!

Een andere manier om jezelf te verschuilen is er een die veel mobieler is. De auto! Vogels zijn namelijk gewend aan auto's en ze zullen er niet zo snel van opkijken als er ergens één geparkeerd staat. Gebruik je auto dan ook als mobiele schuilhut voor als je bijvoorbeeld roofvogels gaat fotograferen in de polder.

Tip: maak gebruik van een rijstzak. Dit is een soort van pittenzak waarop je je camera kan steunen. Dit zorgt ervoor dat je snel en gestabiliseerd een foto kan maken.

Torenvalk

300mm, f/4.5, 1/1600s, ISO 1250

Bovenstaande foto van een torenvalk heb ik vanuit de auto gemaakt. Deze valk had net een muis geslagen en was in de berm gaan zitten. Doordat ik de auto aan de overkant van de berm heb geparkeerd kon ik deze foto maken.

4. Onderzoek het gedrag


Iedere vogelsoort is anders. Waar de ene soort vooral in bomen leeft, leven andere soorten meer op de grond. Onderzoek wat het gedrag van de soort is die je graag wilt fotograferen en probeer hier op in te spelen. Zelfs in je achtertuin kan je hier op inspelen.

Het soort voer dat je strooit of het soort vogelhuisje dat je ophangt zorgt ervoor dat er bepaalde vogels op afkomen. Wil je precies weten wat het gedrag van een bepaalde vogel is? Kijk dan eens in een vogelgids. Hierin staat vaak veel gedetailleerde informatie.

Vogel

300mm, f/4.5, 1/2500s, ISO 125

Tip: veel vogels hebben een vast patroon. Zo fotografeerde ik onderstaande roofvogel in Friesland. De vogel vloog constant van boom naar boom op zoek naar muizen. Door tussen de twee bomen te wachten kon ik hem mooi vastleggen.

5. Wees geduldig


De natuur doet wat hij wil. Wees daarom geduldig en neem je tijd bij het fotograferen van vogels. Je weet nooit wanneer er een voor je lens komt. Wacht dus rustig af en blijf een tijd op dezelfde plek.

Hierdoor kunnen de vogels aan je wennen en zullen ze zich naar verloop van tijd aan je laten zien. En tsja... soms kom je met niks thuis. Dan is het de keer erop des te mooier als je wel een mooie foto hebt gemaakt!

Vogel

300mm, f/4.5 ,1/1250s, ISO 250

Vergeet niet te genieten. Nederland heeft vele vogels en het zal je verbazen wat je allemaal voor je lens krijgt. Zorg er alleen wel voor dat je de natuur met respect behandeld. Doe geen dingen die de natuur verstoren. Zo kan jij van je foto's genieten en kunnen de vogels ongestoord verder vliegen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Thijs Schouten

Over de auteur

Thijs Schouten, 33 jaar en woonachtig in Amersfoort. Al meer dan 10 jaar actief met fotografie en als kind ook altijd een camera in zijn handen gehad. Fotografie is (naast zijn vriendin en twee dochters) zijn grote passie. Hij fotografeert vooral natuur, maar schrijft ook graag fotografie artikelen en productreviews.

8 reacties

  1. Gijs
    Gijs schreef op dinsdag 13 september 2016 om 12:11  | reageer

    Beste Thijs, Mooie foto's waar ik met plezier naar kijk. Is het mogelijk om de instellingen van de foto's ook zichtbaar te maken. Zeker een mooi leerpuntje voor een amateur zoals ik.

  2. Rob Gipman
    Rob Gipman schreef op dinsdag 13 september 2016 om 13:11  | reageer

    Idd niet midden op de dag en veel geduld wordt beloond.
    Mijn foto's.

  3. Ann
    Ann schreef op dinsdag 13 september 2016 om 14:34  | reageer

    Hallo Thijs, zoals Gijs al vraagt is het in de toekomst mogelijk voor ons als amateur de instellingen te tonen.
    Zeer mooie en leerrijke website maar er worden jammerlijk nooit meer gegeven over foto's.
    Enige spijtige, maar voor de rest doe zo verder.

  4. willy
    willy schreef op dinsdag 13 september 2016 om 17:28  | reageer

    graag de instellingen van de gemaakte foto a u b
    zo leren we ook wat
    proficiat

  5. tschouten
    Profiel tschouten schreef op dinsdag 13 september 2016 om 18:24  | reageer

    Bedankt voor de reacties! Ik zal de EXIF gegevens erbij zetten. vrolijk

  6. Gijs
    Gijs schreef op donderdag 15 september 2016 om 15:23  | reageer

    Bedankt Thijs

  7. Robert van den Bos
    Robert van den Bos schreef op donderdag 15 september 2016 om 16:34  | reageer

    Mooie foto's, ik vroeg me alleen af of het 300 mm objectief op een full-frame of op een crop-camera gebruikt is. Ik heb namelijk een Nikon D80 en met een cropfactor van 1,5 is mijn 200 mm ongeveer een 300 mm, toch?

  8. tschouten
    Profiel tschouten schreef op donderdag 15 september 2016 om 19:55  | reageer

    Hey Robert,

    Bedankt!

    Ik heb de foto's gemaakt met een 300mm lens op een 1.3 cropcamera (canon 1D). Je komt met jouw combi nog net iets te kort. vrolijk

    Groet

    Thijs

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord