Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

5 tips voor het gebruik van de Nikon D7100

maandag 7 oktober 2013, 21:46 door | 41.361x gelezen | 8 reacties

De Nikon D7100 is een populaire camera die sinds februari 2013 op de markt is. Een high-end spiegelreflexcamera met een geavanceerde 51-punts autofocus. Een camera met veel mogelijkheden waarbij je als gebruiker wellicht al snel iets over het hoofd ziet. Wij geven een aantal praktische tips.

1. Gebruik de I-knop


De Nikon D7100 heeft een nieuwe knop; de I-knop. Je vind deze linksonder aan de achterkant van je camera. Door op de knop te drukken krijg je direct een helder overzicht van de instellingen waar je op dat moment mee werkt. Je kunt hier echter ook direct instellingen aanpassen. Gebruik hiervoor de 'multi selector' aan de rechterkant van het scherm om de gewenste instelling te kiezen en druk op 'ok' om deze te wijzigen.

Nikon d7100 back

De I-knop past zich aan aan wat je op dat moment met de camera aan het doen bent. Je kunt hem bijvoorbeeld ook tijdens live-view of video opnames gebruiken. Je hebt dan de mogelijkheid andere, relevante, instellingen te wijzigen. Bij het bekijken van foto's of video kun je de I-knop gebruiken om foto's of video te bewerken.

2. Nog dichterbij met de 1.3x crop modus


De Nikon D7100 heeft een 1.3x crop mode waarbij je een extra uitsnede op je beeld maakt. De camera zelf is reeds een DX camera met een crop van 1.5x. Door deze functie kun je nog dichterbij je onderwerp komen zonder achteraf in Photoshop aan de slag te moeten.

Je vind deze optie via het 'shooting menu' (de camera) en dan te kiezen voor 'Image Area'. Een 200mm objectief krijgt door deze uitsnede uiteindelijk het effect van een 390mm objectief (200 x 1.5 x 1.3). De uitsnede wordt in je zoeker met een extra kader aangegeven.

Een voordeel van de 1.3x crop mode is dat bijna het gehele kader nu bedekt wordt door autofocus punten. Je kunt nu binnen het kader dus bijna elke plek kiezen om op scherp te stellen. Ook kan een bewegend voorwerp dat je met de autofocus volgt vrij door het gehele beeld bewegen zonder dat je de focus kwijt raakt.

Nog een extra voordeel is dat je camera sneller wordt; van 6 foto's per seconde ga je nu naar 7 foto's per seconde. Al met al een interessante optie voor sport- en bijvoorbeeld vogelfotografen. Je gebruikt in deze mode nog wel slechts 15 van de 24,1 megapixels van je sensor.

3. Voorkeuren voor je tweede SD kaart instellen


Met de Nikon D7100 kun je twee SD geheugenkaarten gelijktijdig in je camera stoppen. Er zijn hiervoor twee separaten sloten aanwezig. Je kunt dit tweede slot op verschillende manieren gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je de ene gebruikt om je RAW bestanden op weg te schrijven terwijl je de andere gebruikt om een kleine Jpeg op te slaan.

Zo kun je bijvoorbeeld een Eye-Fi kaartje gebruiken om draadloze de kleine Jpegs naar je tablet te zenden terwijl je later gewoon aan de slag kunt met de RAW bestanden. Door de kleine jpeg variant te sturen gaat de verzending vele malen sneller.

Je kunt er ook voor kiezen om direct een back-up aan te maken op het tweede kaartje door tweemaal exact dezelfde foto weg te schrijven. Een andere optie is om de tweede kaart pas aan te spreken als de eerste vol is.

Ook grappig is de optie om naar de ene kaart alle foto's te sturen terwijl je de andere alleen voor video gebruikt. Deze laatste optie kan vooral erg handig zijn als je een sneller kaartje specifiek hebt voor HD video; deze kaarten zijn niet alleen sneller, maar ook prijziger.

Je stelt je voorkeur in via het 'shooting menu'. Kies hier voor 'Role played by card in slot 2'. Wil je de instellingen voor video's aanpassen dan kies je in het 'shooting menu' voor 'Movie settings' -> 'Destination'.

Nikon D7100

4. Belichtingscompensatie naar je hand zetten


Belichtingscompensatie is een handige manier om de meting van je camera naar je eigen wens aan te passen. Bij de Nikon D7100 kun je de manier waarop je belichtingscompensatie werkt ook zelf bepalen. Zo kun je er voor kiezen om wel of geen knop in te moeten drukken voordat je met een wieltje de belichtinscompensatie instelt (Custom Setting b3).

Ook kun je bepalen of je wilt dat de belichtingscompensatie die je instelt na één foto weer terug gaat naar nul, of dat je juist wilt dat deze behouden blijft. Wil je het echt complex professioneel instellen dan kun je het zo zetten dat de belichtingscompensatie zichzelf wel reset na één foto als je alleen aan een wieltje draait, maar niet als je eerst een kno pin drukt.

Owh, en uiteraard kun je ook instellen welk wieltje en welke knop je daarvoor wilt gebruiken..

5. Gebruik My Menu


Merk je dat je een bepaalde menu optie vaak gebruikt, zet deze dan in het 'My Menu' gedeelte van je camera. Hierdoor kun je deze optie sneller terugvinden en gebruiken. Een voor de hand liggende optie om hier te plaatsen is het formatteren van je geheugenkaarten, maar bijvoorbeeld ook de HDR modus of het gebruik van de spotmeter kun je zo snel terugvinden.

Je kunt My Menu instellen door 'Choose Tab' in het 'Recente Setrtings' menu te kiezen. Selecteer hier dan 'My Menu' en kies 'Add Items' om opties toe te voegen en 'Rank Items' om de volgorde aan te passen. Nadat je het menu ingesteld hebt kun je deze razendsnel benaderen via de 'menu' knop achter op je camera.

Video: Tips voor de Nikon D7100


In onderstaande Engelstalige (met Duits accent) video nog wat extra tips voor de Nikon D7100.


Wat vind jij de handigste functie die de Nikon D7100 heeft?
Deel het in de reacties en help andere hun camera ook nog beter te gebruiken.

Bron: Camera Tico

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

  1. Leon
    Leon schreef op maandag 7 oktober 2013 om 22:13  | reageer

    Elja je bent een canongebruiker!
    Maar goed, niet echt tips, want dit staat gewoon in de handleiding

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 7 oktober 2013 om 23:06  | reageer

    @Leon; sinds wanneer lees jij handleidingen? knipoog
    Geef jij eens een tip die niet in de handleiding te vinden is!

  3. Leon
    Leon schreef op maandag 7 oktober 2013 om 23:24  | reageer

    euh.... Dat je met Nikon het beste merk hebt gekozen. Staat nergens in de handleidingvrolijk

  4. Arthur Wittendorp
    Arthur Wittendorp schreef op dinsdag 8 oktober 2013 om 07:30  | reageer

    Oh Jee, hier gaan we weer!! vrolijk Mijn merk is beter! knipoog als dat van jouw! (tenzij we hetzelfde merk hebben)

  5. bhonhoff
    Profiel bhonhoff schreef op dinsdag 8 oktober 2013 om 11:26  | reageer

    Een goede tip is de U1 en U2 naar je hand zetten. Ideaal!
    En de beste camera is de camera die je bij je hebt.
    Niet die je ook in je kast hebt liggen of in de winkel.

  6. JHMU
    Profiel JHMU schreef op dinsdag 8 oktober 2013 om 14:26  | reageer

    Ik heb een vraag, en weet niet of ik hem wel mag stellen in deze rubriek.
    Het gaat om het volgende, ik in een twee strijd met aankoop Nikon D600 of Nikon7100, Ik heb nml.gelezen dat iets meer uitgeven voor een goede lens beter is dan en duurdere camera kopen.
    Ik heb een NIKKOR AF-S NIKKOR 16-85mm 1:3.5-5.6 GED D
    Ik koop een Nikon D7100 en ruil boven genoemde lens tegen de "NIKKOR AF-S FX 24-120/ 4.0 ED VRII" OF de "NIKKOR AF-S FX 28-300/ 3.5-5.6". ( D7100 is goedkoper dan D600)
    Met andere woorden "geen full frame maar een goede lens of omgekeerd"
    HELP ME!!!!!
    Oh ja wat ik fotograveer, mensen (af en toe portret), stukjes natuur (mos bv), taferelen, heel af en toe macro

  7. JW17
    JW17 schreef op dinsdag 8 oktober 2013 om 17:52  | reageer

    Beste JHMU,

    Je kunt eerst de D600 en D7100 in een winkel vergelijken. Welke ligt het prettigst in de hand.
    En tegelijk de keuze maken tussen FX en DX, vooral wat je er aan wilt uitgeven.

    Ik zou de combinatie anders maken. De D600 met die 24-120 of evt. de 28-300 maar liever niet de D7100 met die twee genoemde objectieven. De D7100 kopen en de 16-85 houden. Ik zie geen meerwaarde in de 24-120 vooral omdat dat objectief met de D7100 door de cropfactor een 36-180 wordt. Wellicht ga je dan onder die 36 wat missen. Naast die 16-85 kun je het geld wat je 'over hebt' b.v. besteden aan een prime, de 50mm 1.8 is een mooi objectief om portretten te maken, maar misschien wil je liever een 85mm 1.8 om iets verder van de personen af te kunnen staan? Of besteed het geld aan een goed macro-objectief.

    Wil je meer van gedachten wisselen over Nikon? Kijk dan eens op het forum van de NCN!

    Succes met de keuze!
    JW

  8. gast schreef op dinsdag 8 oktober 2013 om 21:45  | reageer

    De functie Fn-knop toewijzen in combinatie met de instelschijven is wel handig..
    bladzijde 253 van de gebruikshandleiding

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord