100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Redactie

8 tips voor fotografie op een safari

maandag 6 juli 2015, 16:39 door | 9.496x gelezen | 0 reacties

Ga je op safari in het buitenland of in één van de prachtige natuurgebieden in Nederland, dan wil je ook dat de schoonheid van het landschap of de sierlijkheid van een dier terugzien in een foto. De natuur kan adembenemend mooi zijn, maar hoe vereeuwig je dat op de gevoelige plaat?

Safari in Nederland


1. Controleer je gereedschap


Zorg dat je batterij is opgeladen en dat je een reserve bij je hebt. Neem verder een lensdoekje en extra geheugenkaarten mee op pad.

2. Werk met het juiste licht


Overdag is het licht het hardst. Het mooiste licht is een half uur voor zonsopkomst/ondergang tot een half uur er na. Men noemt dit ook wel 'Het blauwe uur' of 'Het gouden uur'. Bij macro fotografie kan je ook goed een flitser gebruiken.

Werk met het juiste licht


3. Sta vroeg op


Vlak voor zonsopkomst is de beste tijd om wilde dieren te fotograferen. De meeste dieren vermijden het contact met de mens en zoeken 's ochtends vroeg naar voedsel.

4. Pas je ISO waarde aan


Wees niet bang om in slecht licht hogere ISO-waarden zoals ISO 6400 of zelfs hoger te gebruiken. Het is beter dat je foto een beetje korrelig is, dan bewogen. Het eerste kan je naderhand nog wat verbeteren, maar beweging in een foto is niet gemakkelijk weg te halen.

Pas je ISO waarde aan


Sommige dieren kunnen erg snel bewegen. Als je een vogel volledig scherp in volle vlucht wil fotograferen, zorg dan voor een zeer snelle sluitertijd zoals 1/3200 seconde of nog korter. Natuurlijk hangt alles af van het licht en het effect dat je wilt bereiken.

5. Gebruik eens een lange belichting


Bij landschappen kan het mooi zijn om een langere belichting toe te passen. Hierdoor verdwijnen bewegende objecten, wordt water gladder, en kan de lucht dramatischer worden. Gebruik voor lange belichtingen de zelfontspanner of een draad(loze)ontspanner.

Neem dus altijd een statief(je) of een beanbag mee zodat je camera veilig en stabiel staat of ligt.

6. Pas je diafragma aan


Een groot diafragma wordt aangegeven met een laag f-getal. Hoe groter de diafragmaopening, hoe korter de scherptediepte. Zo kan je onderwerpen scherp fotograferen terwijl de achtergrond onscherp blijft.

Pas je diafragma aan


7. Draag geen opvallende kleren


Zorg dat je altijd waterdichte laarzen bij je hebt. Als je in Nederland de natuur wilt vastleggen sta je vaak in water of modder. Draag geen felle kleuren. Dat schrikt de dieren af. Blijf aan de bosrand of in de buurt van andere beschutting.

8. Denk aan de veiligheid van de dieren en die van jezelf


Blijf op voldoende afstand van de dieren en raak ze nooit aan. Kom niet tussen het water en de dieren en volg altijd de voorschriften van het gebied waarin je gaat fotograferen.

Neem verder altijd een opgeladen telefoon mee voor nood. Zet deze wel op stil om te voorkomen dat een beller de dieren met een ringtone laat schrikken.

Winactie: #NikonWildlife


Dit artikel is aangeleverd door Nikon en de tips zijn van fotograaf Benjamin van der Spek. Met de tips van Benjamin is het voor iedereen mogelijk om zijn of haar fotografieskills naar een hoger niveau te tillen en prachtige foto's te maken van een landschap of een wild dier in de natuur.

Nikon roept daarom iedereen in Nederland op om met behulp van bovengenoemde tips de natuur in te gaan en de mooiste foto's te delen op social media.

Alle natuurfoto's die tussen 25 juni en 31 augustus 2015 met #NikonWildlife op Facebook, Twitter of Instagram of in de win-app op de Nikon Facebook-pagina worden geplaatst, maken kans om een camouflagekleurige Nikon ACULON W10 10x21 verrekijker te winnen. Om te winnen moeten deelnemers een openbaar profiel hebben.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord