Photofacts.nl
16 maart 2009, 23:10 | | 18379x gelezen

Apparatuur voor het fotograferen van een huwelijk

Vorige week schreef ik over de bruiloft van Krijn en Evelien waar ik foto's gemaakt had. In de reacties kreeg ik van John Monster de vraag welke apparatuur ik op zo'n dag mee neem. Dat leek me een leuk onderwerp om even wat verder over uit te weiden in dit artikeltje; tips over welke apparatuur ik aanraad en waarom.

Bekijk voor meer tips voor het fotograferen van een bruiloft mijn eerdere artikel hierover op Photofacts.

Het fotograferen van een bruiloft is best een zware klus. Een trouwdag is doorgaans propvol en op de minuut gepland en je moet momenten vastleggen die geen tweede keer voorkomen. Daarbij is een bruiloft erg spannend voor het bruidspaar en ben jij één van de weinige die gedurende die dag niet van hun zijde wijkt. Je zult zelf dus zeker van je zaak moeten zijn of dit op zijn minst moeten uitstralen; een bruidspaar zit niet te wachten op een nerveuze fotograaf.

Tijdens een huwelijk zit je in de meeste gevallen niet vast op één locatie. Je begint vaak bij de bruid of bruidegom thuis en snelt gedurende de dag langs reportage locaties, het stadhuis, de kerk en een receptie of feestlocatie. Vaak leg je op zo'n dag de nodige kilometers af, te voet en met je auto. Tenzij je een assistent hebt geregeld zul je al je apparatuur zelf mee moeten sjouwen. Het is dus belangrijk goed na te denken over wat je nodig zult hebben.

Mijn basisuitrusting tijdens een trouwdag
- Canon 5D mark II
- Canon 400D
- Canon 24-70mm f/2.8 L
- Canon 70-200mm f/2.8 L
- Canon 100mm f/2.8
- Sigma 12-24mm f/4.5-5.6
- Canon 580 EX II Flitser
- 2x Blackrapid Rapidstrap
- Lowepro Mini Trekker AW
- Extra Geheugenkaartjes
- Extra accu's
- Reflectiescherm
- Fleecekleed


Fotoapparatuur


Twee camerabodies zijn in mijn ogen verplicht. Als je zelf geen tweede body hebt dan leen je er eentje van een bevriend fotograaf. Zo heb ik dat altijd gedaan voordat ik mijn 5D kocht. Je wilt immers altijd een back-up camera hebben voor het geval dat er eentje kapot gaat. Daarnaast is het erg prettig omdat je minder objectieven hoeft te wisselen.

Beide bodies hang ik met behulp van de erg prettige Rapidstraps om. Meestal met de 24-70 en de 70-200 erop. De camera's kunnen zo probleemloos langs je lichaam hangen zodat je je handen altijd vrij hebt als dat nodig is. De rest zit in mijn rugtas en wordt daarom ook minder gebruikt. De 100mm f/2.8 macro komt er meestal alleen uit voor wat foto's van de ringen en eventuele andere details. De groothoek is vooral leuk ter afwisseling in het stadhuis, de kerk en de feestzaal.

Mocht ik 's avonds nog aanwezig zijn, dan is de flitser natuurlijk onmisbaar. Ik gebruik deze eigenlijk altijd indirect via plafond of muur. In combinatie met 400 of 800 ISO zijn ook donkere plafonds dan meestal geen probleem.

Zoals je wellicht opvalt gebruik ik lichtsterke objectieven. Daarnaast zijn het ook erg goede objectieven waarmee je zeker mooie resultaten moet kunnen bereiken. Helaas zijn dit soort objectieven niet goedkoop, maar ik heb nog geen seconde spijt gehad van de investering.

Close-up van de trouwringen


Accessoires
Zoals je ziet neem ik ook een aantal extraatjes mee zoals het reflectiescherm. Altijd prettig als het licht ergens niet optimaal staat. Een felle zon bijvoorbeeld kan voor harde schaduwen zorgen die je met een reflectiescherm deels kunt oplossen. Het is dan wel prettig als er nog iemand extra mee is tijdens de shoot om je scherm vast te houden. Meestal is dat echter geen probleem.

Het fleecekleed is erg prettig wanneer de grond vies of nat is. Je kunt het paar dan toch laten zitten en zo wat afwisselende foto's maken. Daarbij kan het kleed ook goed van pas komen als de bruid het koud heeft..

De geheugenkaartjes en extra accu's spreken voor zich. Doorgaans heb ik in mijn auto ook nog de opladers bij, mocht de dag lang duren en de accu's uitgeput raken dan valt er nog wat op te laden. Dat gezegd hebbende; ik heb de laders nog nooit nodig gehad. Meestal hoef ik zelfs geen accu's te wisselen gedurende de gehele dag.

In mijn auto heb ik meestal ook nog mijn laptop liggen. Altijd praktisch als blijkt dat de geheugenkaartjes vol raken of wanneer je alvast wat foto's wilt laten zien. Hiervoor is soms op een receptie voldoende tijd. Je kunt dan in een paar minuten met Lightroom een korte slideshow maken. Uiteraard alleen als het bruidspaar dat goed vindt.

De laatste tijd neem ik ook nog mijn flitstriggers en een statief mee. Mocht ik strobist technieken willen gebruiken. Dat is er echter nog niet van gekomen. Daar heb ik nog niet de rust voor gevonden of genomen..

delen!

reacties (27)

 • Reinoud
  Profiel Reinoud | maandag 16 maart 2009, 23:19Ik doe bruiloften meestal samen met een andere fotograaf. Misschien commercieel wat minder interessant, maar het heeft wat extra voordelen:
  - je kunt zowel de bruid als de bruidegom 's ochtends volgen en de twee verhaallijnen samen laten komen
  - op de belangrijke momenten heb je niet alleen backup, maar ook zicht vanuit verschillende hoeken
  - qua logistiek is het soms handig (de ene springt uit de auto en de andere kan parkeren)
  - je hebt de tijd om 's avonds op het feest een fotohoekje in te richten. Ik neem dan vaak studioflitsers en een stoffen achtergrond mee zodat ik van iedereen nette portretten kan maken.
  - we hebben twee verschillende fotostijlen die elkaar mooi aanvullen

  Ik heb ook altijd twee bodies bij me. Maar dat betekende bij de overstap naar full-frame (Nikon D700) wel dat ik er meteen twee heb gekocht. Ik heb liever twee identieke bodies om mijn nek hangen (ook met rapidstraps), zodat ik van camera wissel in plaats van lens "knipoog

  (het kost je wel een rib uit je lijf)
 • Robbie Veldwijk
  Profiel Twitter Robbie Veldwijk | maandag 16 maart 2009, 23:21Leuk artikel wat je hier geschreven hebt! Ik heb 1 keer een bruiloft gedaan maar dat was nog met mijn Panasonic Lumix DMC-FZ30, nu ik mijn Canon 40D heb kan ik mij dat niet meer voorstellen...
 • aradilon
  aradilon | maandag 16 maart 2009, 23:51Dit had ik vorige keer mee;
  - Nikon D40 (met batterygrip)
  - 70-300mm Tamron f/4.0-5,6 (iets te traag wel)
  - kit lens: 18-55mm
  - 135mm f2,8 deze is wel manueel dus niet veel kunnen gebruiken
  - en een metz 48 af-1 (erg goeie flits bijna heel de dag gebruikt en geen batterijen moeten vervangen).

  Nu dat mijn broer een 18-55mm f/2,8 van Sigma heeft neem ik dat dus mee als 2de body volgend huwelijk (in juli).
 • tonv
  Profiel tonv | dinsdag 17 maart 2009, 02:04Sinds een maand gebruik ik ook met enorm plezier de Rapidstrap. Het is een enorme vooruitgang t.o.v. de conventionele strap moet ik zeggen! Wel vraag ik me af hoe het voelt wanneer je twee body's met lenzen zijdelings aan je lijf hebt hangen. Overigens is mijn broer een wedding fotograaf en hij verteld me regelmatig over lokaties die qua lichtomstandigheden regelrechte horror zijn. Mensen hebben doorgaans geen flauw benul van de moeilijkheidsfactoren en verwachten als vanzelfsprekend sprankelende foto's. Zelf heb ik er geen ervaring mee maar het lijkt het me hard werken en een hoop stress...
 • JohnMonster
  Profiel Twitter JohnMonster | dinsdag 17 maart 2009, 08:59Bedankt Elja voor je mail en dit artilel.
  Ik laat nog wel weten hoe het is gegaan na de trouwdag.
 • Deborah Das
  Deborah Das | dinsdag 17 maart 2009, 09:40Leuk artikel, Elja!
  Vorig jaar m'n eerste 2 bruiloften gedaan met:
  - Nikon D200
  - Nikon D50 (backup)
  - 17-55 mm 2.8
  - 50 mm 1.8
  - 90 mm 2.8 (amper gebruikt)
  - SB-800

  Maak je veel gebruik van de 70-200? Ik twijfel of m'n volgende aanschaf een 24-70 gaat worden of de 70-200. Met de 24-70 heb ik natuurlijk een stuk overlap met m'n 17-55 en met de 70-200 mis ik een aantal mm.
  Afgelopen weekend heb ik de workshop Bruidsfotografie gedaan bij Sonja van Driel, erg leuk en leerzaam!
 • Reinoud
  Profiel Reinoud | dinsdag 17 maart 2009, 10:19@deborah:
  het zoombereik van een 17-55 op DX komt vrijwel precies overeen met een 24-70 op FX. Als je dus niet op redelijke termijn plannen hebt om naar FX te gaan heeft een 24-70 nu weinig zin, en zou ik voor de 70-200 gaan.
  Die 70-200 gebruik je op een DX camera niet vaak binnen met dat bereik.
 • Deborah Das
  Deborah Das | dinsdag 17 maart 2009, 12:18@reinoud
  Thanks! Ik wist niet zeker of de 17-55 mm op de D200 ook overeenkomt met 17-55 mm, omdat het een DX lens is.
 • amfion
  Profiel amfion | dinsdag 17 maart 2009, 12:48Leuk om te lezen wat iedereen zoal meeneemt!
  Zelf heb ik een wit douchegordijn gekocht om onder een picknickkleed oid te leggen, heb een keer gehad dat de nattigheid toch door een kleed kwam en de broek van (in dit geval) een der bruidegommen in gevaar bracht!

  Naast mijn foto-uitrusting (twee bodies, 17-35mm, 24-70mm 2,8 de laatste gebruik ik het meest) probeer ik ook altijd wat te eten en drinken bij me te hebben en als ik in de stad een reportage hebt: kleingeld/opgeladen chipknip voor de parkeerautomaat...

  Als er bruidskindertjes bij zijn probeer ik iets mee te nemen om wat "actie" foto's te kunnen maken: serpentines, bellenblaas dat soort dingen. Fles champagne/bubbelsap en wat glaasjes kunnen ook een leuke aanvulling zijn. Een boek waar ik veel leuke/goeie tips uit gehaald heb is: Complete Guide to Professional Wedding Photography. Supertip, vooral ook als je samen met iemand anders fotografeert: Kies een standaard diafragma zodat je een eenduidige stijl krijgt.
 • Edgo
  Profiel Edgo | dinsdag 17 maart 2009, 12:56Die diafragmatip komt uit het bovengenoemde boek van Lovegrove. Dit viel mij ook op. Wel een zeer handig boek by the way.
 • docoweb
  docoweb | dinsdag 17 maart 2009, 13:46Neemt er dan niemand een statief mee?? (1 - poot)
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | dinsdag 17 maart 2009, 14:41@Amfion; Klinkt wel als een mooi boek inderdaad.
  Eten en drinken neem ik ook meestal mee. Inderdaad wel slim om ook nog even te vermelden! Thx voor de extra tips!

  @Docoweb; Persoonlijk vind ik een statief erg omslachtig. Een monopod zou wellicht nog werken, maar lijkt me ook niet ideaal.

  Wat je ook nog vaak hoort is dat fotografen een kleine trap achter in de auto gooien voor de groepsfoto's. Die komen vanaf een net iets hoger standpunt wel beter uit.

  @Deborah; Als je inderdaad voorlopig nog niet naar het FX formaat gaat zou ik me richten op de 70-200mm.
 • Reinoud
  Profiel Reinoud | dinsdag 17 maart 2009, 14:46oh en wat ik meestal ook vantevoren doe: alle adressen (en parkeerplaatsen) in de tomtom programmeren onder de favorieten.
 • Antonette de Groot
  Profiel Twitter Antonette de Groot | dinsdag 17 maart 2009, 16:39@ edgo: Dat bedoelde ik eigenlijk ook vrolijk.
  Ah ja, ik neem meestal inderdaad ook een (keuken)opstapje mee... Met mijn 1.60 haal anders bij de gemiddelde Nederlandse bruidegom net de kinlijn! vrolijkBen ook wel eens de hele dag met een trap achterin op pad geweest, maar toen had ik de luxe van een chauffeur met een ruim bemeten auto, die dan ook op het juiste moment de trap even voor mij klaarzette. Het geeft inderdaad een leuk resultaat.
 • Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) | woensdag 18 maart 2009, 08:02Leuk artikel is dit:

  Zelf gebruik ik tegenwoordig een D3 en een D700 met inderdaad 12-24 Sigma, 24-70 f/2.8 en 70-200 f2/8. Dit zijn denk ik wel een beetje de standaard objectieven. Net als Amfion (Antoinette?) denk ik inderdaad ook altijd aan een flesje drinken en iets eetbaars voor mezelf, dat is echt heel belangrijk vrolijk

  De tip om Bellenblaas e.d. mee te nemen vind ik super. Ik heb er zelf nog nooit aan gedacht, maar inderdaad een gouden tip vrolijk Thanks.
 • Edgo
  Profiel Edgo | woensdag 18 maart 2009, 14:21Vergeet de paracetamol of ibuprofen e.d niet.
 • gast | woensdag 18 maart 2009, 15:12Ik heb ook standaard de TomTom in de auto want ook ik ben niet bekend op elk plekje en je kunt ook wel het bruidspaar volgen in de bruidsauto maar als je ze kwijt komt en je kent de weg niet :-( dan heb je een probleem!
 • Reinoud
  Profiel Reinoud | woensdag 18 maart 2009, 15:14meestal wil ik het bruidspaar niet volgen. Ik wil eerder aankomen en hun aankomst fotograferen.
 • Nick
  Nick | woensdag 18 maart 2009, 23:36En wat als je 24-70 er opeens mee op houdt? Of je 580ex? Dan kun je toch nog aardig in de problemen raken. Wat dat betreft altijd handig om bijvoorbeeld een 50mm in je tas te hebben zitten, en een extra 430ex oid is eigenlijk onmisbaar als het serieuze opdrachten zijn.
 • Reinoud
  Profiel Reinoud | woensdag 18 maart 2009, 23:40een lens die er opeens mee ophoudt?
 • JohnMonster
  Profiel Twitter JohnMonster | dinsdag 5 mei 2009, 12:20Ik had nog een reactie beloofd over hoe het gegaan is.

  Na een geslaagde proef shoot op locatie was het dan zover, mijn eerste bruiloft als fotograaf.
  De dag is geweldig verlopen en ik ben blij dat ik de uitdaging ben aangegaan.
  Het was heerlijk weer en niet superhelder waardoor de zon niet te hard was.
  Ik heb alle foto's met 24-105 lens gemaakt. Ook de binnenfoto's, en dat ging prima.

  Ik heb wel achteraf bij een aantal foto's kleine foutjes gemaakt.
  Gelukkig zijn de belangrijke momenten goed vastgelegd en heb ik meer dan voldoende foto's van het gewenste kwaliteit.

  Ben nu druk bezig met Lightroom een selectie te maken en te bewerken.
  Het album wordt waarschijnlijk van profoto.net.

  Intresse? Mail me gerust voor meer informatie.
  Ik denk dat er wel een paar foto's op mijn flickr zullen verschijnen.

 • kmpoel
  Profiel kmpoel | maandag 12 oktober 2009, 19:45Ik heb nog een vraagje over de extra geheugenkaarten? Ik ga dit weekend een huwelijk fotograferen van 10.00 uur tot 19.00 uur.
  Ik heb 2x 4gb, 1x 2gb en 2x 256mb kaarten. Ik schiet alles in RAW? Is dit voldoende?
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | maandag 12 oktober 2009, 19:48@kmpoel; Dat ligt aan de camera waar je mee schiet. De RAW bestanden van bijvoorbeeld een Canon 5D mark II zijn 25 megabyte per stuk. Dan red je het hier niet mee.. knipoog

  Daarnaast ligt het natuurlijk heel erg aan je stijl met fotograferen. Of je veel of weinig schiet. Ik zou in zo'n tijdsbestek denk ik zo'n 600 a 700 foto's maken.

  Geheugen is goedkoop, dus waarom loop je niet nog even een winkel in en koop je voor nog geen 20 euro een gigabyte of 8 erbij?
 • kmpoel
  Profiel kmpoel | maandag 12 oktober 2009, 19:53Je hebt helemaal gelijk, ik ga daar niet zenuwachtig om worden, ik schiet met de 30D en 40D van Canon en ik heb net al even bij Konijnenberg zitten kijken. Ik heb wel altijd begrepen dat ik een snelle kaart nodig heb en die zijn wat duurder. de 8gb van sandisc betaal ik rond de 55 euro voor, maar ik denk dat ik die maar bestel, tenzij er nog tips zijn voor net zulke snelle kaarten voor een betere prijs?
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | maandag 12 oktober 2009, 20:29@kmpoel; Dat lijkt me de prijs van een 8 GB Sandisk III, dat zijn inderdaad wel uitstekende geheugenkaarten. Zelf heb ik overigens ook wat 133x Kingstons. Ook uitstekend en voor 20 euro heb je 8GB. Betaalbaar alternatief..
 • kmpoel
  Profiel kmpoel | maandag 12 oktober 2009, 21:18Dank je wel Elja, wat een service zeg, meteen met de link erbij. Ik heb de Kingston besteld, als jij er goede ervaring mee hebt en er ook nog eens goede commentaren bij staan, zal het ongetwijfeld goed zijn! Ontzettend bedankt! Ik geniet overigens elke keer weer van deze site!
 • minderhoudphotography
  Profiel minderhoudphotography | maandag 18 januari 2010, 12:05Ik volgde photofacts al langer, maar vandaag toch maar eens aangemeld vrolijk
  Mijn laatste bruiloft had ik mee:
  - 5d mkII met daarop de 24-105 4L IS
  - 30d met daarop de 70-200 4L IS
  - 580 EXII, mn studioflitsers heb ik thuisgelaten, daar was het de bruiloft niet naar
  - een eenpootstatief
  - extra geheugenkaartjes en batterijen

  Daarnaast werk ik standaard met een draaiboek, daar hoort een locatie verkenning bij.

  groet, Ben

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Stapfoto Vakgroep Fotografie
workshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 495.00

Stapfoto Vakgroep Fotografie

Deze vakgroep is bedoeld voor ervaren, ambitieuze fotografen die bij Stapfoto (of elders) al een fotografiecursus voor gevorderden hebben gevolgd, de Fotovakschool deden of door ervaring het niveau van gevorderd fotograaf hebben bereikt. De deelnemers willen meer verdieping in hun fotografie, willen groeien.

» lees verder

Top artikel

Tips voor het maken van groepsfoto's

Het maken van een groepsportret is nog niet zo gemakkelijk als je wellicht denkt. Behalve technische kennis over de juiste camera instellingen waarbij je iedereen scherp op de foto krijgt moet je immers ook nog een groep mensen aansturen. Gelukkig zijn er een aantal tips die je kunt opvolgen om toch altijd een geslaagde groepsfoto te maken.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord