Photofacts.nl
25 april 2009, 16:35 | | 8596x gelezen

Bestanden openen in Camera Raw

Een Raw bestand openen in Bridge kan op meerdere manieren. Zo kan je opstarten met Bridge als host. Dat doe je met CRTL - R of gewoon dubbelklikken op het fotobestand. Camera Raw zal dan opstarten in Bridge en na de aanpassingen kan je doorschakelen naar Photoshop.

Je kan die stap ook overslaan en Photoshop als host inzetten. Dat doe je met CTRL - O (de letter). Nadat je de aanpassingen in Camera Raw hebt toegepast kan je op drie manieren het Raw bestand openen in Photoshop. Dus er is meer dan alleen 'Open Image'..

Even snel aangeven wat die manieren zijn om de bestanden te openen.

Methode 1
Via 'Open Image'. Hierbij wordt een nieuw document gemaakt in Photoshop en worden de Metadata van het origineel gewijzigd.

Methode 2
Methode 2 gaat met het indrukken van de ALT-toets (Option-toets op een Apple). Nu verandert de 'Open Image' button in 'Copy Image'. Hier blijft het origineel zo bewaard.

Methode 3
Met methode 3 open je een bestand als een Smart Object, van tevoren in te stellen of per foto zo uit te voeren. Dat instellen doe in Workflow Options (blauwe tekst) onderin het venster. Daarmee heb je ook meteen alle flexibiliteit van die functie en is daarmee ook veruit de beste manier om een Rawbestand in Photoshop te openen.

De methodes toegepast
Om meer inzicht te krijgen in wat de verschillen zijn zou je ze kunnen uitproberen. Open een fotobestand in Camera Raw en haal grofweg alle kleur eruit door de saturation slider (onderste) helemaal naar links te brengen. Wat de meesten nu doen is drukken op Open Image. De zwart-witvariant wordt nu geladen in Photoshop. In Bridge zie je dat de originele file ook is ontkleurd. Sluit nu Photoshop af, zonder opslaan en je bent bij je zwart-wit van het origineel. Druk CTRL - R en dubbelklik daarna op de saturationslider en het gekleurde origineel is terug. Wat een werk!

En nu met bescherming van het origineel dezelfde wijzigingen aanbrengen (methode 2). Druk de ALT-toets in (Option-toets op een Apple) en 'Open Image' is veranderd in 'Copy Image'. Je origineel in Bridge ook echt onaangetast.

Het toppunt van gemak en flexibiliteit is methode 3. Daarbij verander je 'Open Image' in een Smart Object Lagen bestand. Dat doe je met de SHIFT-toets waardoor 'Open Image' wijzigt in 'Open Object'.

Open als object via Camera RAW


delen!

reacties (2)

  • libeco
    Profiel libeco | zaterdag 25 april 2009, 17:36Als je methode drie gebruikt en je slaat je bestand hierna op als PSD dan zal je wel een significant groter bestand krijgen. Om in de toekomst dingen te veranderen is wel erg makkelijk hiermee.
  • sparkone
    Profiel Twitter sparkone | zaterdag 25 april 2009, 23:15Top tip vind ik het! Deze tip werd ook laats besproken bij de Photoshop guys. Heb geen aandelen hoor vrolijk

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Flitsen bij natuurfotografie
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 95.00

Flitsen bij natuurfotografie

De term "strobist" is bij portretfotografie al aardig ingeburgerd. Het gaat dan om flitsen met de flitser los van de camera. Maar deze techniek kan natuurlijk ook in de natuur toegepast worden!

» lees verder

Top artikel

Bijzondere effecten in je foto zonder Photoshop

Veel fotografen kunnen tegenwoordig niet meer zonder Photoshop. Ook zonder speciale fotobewerkingsoftware kun je echter bijzondere foto's maken. Vaak eenvoudiger en sneller dan het gebruik van de Photoshop trukendoos. Om je op weg te helpen hierbij een aantal bruikbare voorbeelden en methoden.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord