Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Compositie; kaders gebruiken

woensdag 8 mei 2013, 20:32 door | 14.253x gelezen | 3 reacties

Als je niet nadenkt over de compositie van je foto wordt het snel een kiekje. Door een paar simpele richtlijnen te volgen kun je een foto flink verbeteren. Eén van die mogelijkheden is het gebruik van een kader om je foto interessanter te maken.

Ik bedoel dan natuurlijk een kader in je foto niet een kader die je achteraf om je foto zet (al kan dat zeker ook bijdrage aan een mooiere uitstraling). Zo'n kader valt bij eigenlijk elke soort foto te gebruiken en hoeft ook lang niet zo opvallend aanwezig te zijn als in onderstaande voorbeeld. Kaders kunnen ook heel subtiel gebruikt worden.

Vooral bij landschapfotografie vind ik kaders goed werken. Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent en je een mooi uitzicht ziet wil je daar meestal snel een fotootje van maken. Helaas doet zo'n foto vaak geen recht aan wat je zag; het mist de diepte.

Corfu frame
Beweeg met je muiscursor over de foto voor een versie zonder kader

Met een kader kun je de diepte eenvoudig toevoegen en op bijna elke locatie is wel een kader te vinden in de vorm van rotsen, gras of bomen. Vaak helpt het al behoorlijk als je laag bij de grond fotografeert zodat je de grond dicht bij je als voorgrond kunt gebruik al referentie voor de kijker voor de diepte in de foto.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

  1. miranda
    miranda schreef op woensdag 8 mei 2013 om 21:05  | reageer

    Bedankt voor de leerzame tip !

  2. imke
    imke schreef op woensdag 8 mei 2013 om 22:21  | reageer

    Wat een mooie vakantie foto, broertje. Ik ben blij dat ik in ieder geval als amateur dit in ieder geval al onder de knie hebt. Bomen zijn vaak favouriet, maar wat ik ook vaak probeer om diepgang te geven aan een landschap is een mooie (heide) bloem of wat lange gras sprieten op de voorgrond. Daarvoor moet je wel even op de knieen. Dit werkt vooral goed als je vanaf bergen fotografeerd.

  3. Jac Trum
    Profiel  Jac Trum schreef op donderdag 9 mei 2013 om 14:56  | reageer

    Moet toch een behoorlijke klus zijn geweest, het verplaatsen van die rotsen en die bomen vrolijk
    Maar het is een uitstekend voorbeeld!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord