Photofacts.nl
25 oktober 2007, 23:59 | | 13681x gelezen

De eerste stap naar werken met opzetflitsers

Naar aanleiding van het weblog van de Belgische fotograaf Bert Stephani wil ik me de komende tijd meer gaan verdiepen in het werken met opzetflitsers op locatie. Door zijn verhalen hierover, en uiteraard de vele foto's, is het me duidelijk geworden dat er veel mogelijkheden zijn met het gebruik van een aantal losse flitsers. Het grote voordeel is dat je het licht naar je hand kunt zetten op elke locatie waar je foto's wilt maken en dat je hiervoor niet hoeft te gaan lopen slepen met enorme hoeveelheden aan studio apparatuur. Uiteraard wordt je fototas er niet lichter op, maar vergeleken met studioflitsers en de benodigde accu's valt het gewicht van een paar opzetflitsers en bijbehorende accessoires in het niet.

Om me te orienteren heb ik ook advies gevraagt bij Bert Stephani, die gelukkig niet te beroerd is wat van zijn kennis te delen. Er komt namelijk nog het nodige kijken bij een fatsoenlijke mobiele setup van opzetflitsers. Behalve de flitsers moet je ook bepalen hoe je deze flitsers gaat ontsteken, hoe je ze flexibele op de juiste locatie kunt neerzetten en welke flitsers je wilt aanschaffen.

Mijn uitgangspunt was beperkt; ik had alleen een Canon 420 EX opzetflitser. Deze voldoet prima wanneer je hem ook daadwerkelijk als opzetflitser gebruikt. Helaas is deze flitser los van de camera niet handmatig in te stellen. Wel kun je hem als slave gebruiken in combinatie met de 580 EX of de 580 EX II. Hoewel de mogelijkheden van draadloos gebruik hierbij (door gebruik van IR in plaats van radio) beperkt zijn besloot ik om eerst mijn hoofdflitser te upgraden. Bij Foto Konijnenberg heb ik dus de Canon 580 EX II gekocht. Met 435,- euro geen goedkope flitser, maar momenteel geeft Canon wel 50,- euro retour (tijdelijke cashback actie).

Ik besloot gelijk nog een paar extra onderdelen te bestellen om vast vooruit te kunnen met mijn mobiele flitssetup. Bert gaf aan dat hij zelf de Manfrotto 001B Nano statiefjes gebruikt. Met behulp van een Manfrotto 026 Lite-Tite kun je de op het statief geplaatst flitskop onder een hoek plaatsen en met behulp van een Manfrotto 143S Flits Schoen plaats je vervolgens de flitser op het statief.

Helaas bleek de levertijd van het statief momenteel 2 a 3 weken te bedragen, maar gelukkig stuurde Konijnenberg me de rest vast toe. Vreemd genoeg ontving ik bij mijn bestelling ook een LumiQuest softbox en een bijbehorende LumiQuest Strap. Dit is een uitklapbare mini-softbox die je eenvoudig op je flitser plaatst. Waarom deze spulen meegestuurd zijn is me niet duidelijk, maar ze werden netjes op de factuur vermeldt met een bedrag van 0,- euro. Bij elkaar hebben deze spullen echter een waarde van bijna veertig euro.

Binnenkort zal ik nog wat meer schrijven over de volgende stappen, waarbij ik dieper in ga op het gebruik van goedkope opzetflitsers en de manieren waarop deze met en zonder draad te ontsteken zijn. Een geheel nieuw gebied in de fotografie voor mij. Ik ben in elk geval al actief aan het lezen geslagen in de uitstekende Engelstalige blog Strobist dat alleen maar over het op deze manier gebruiken van opzetflitsers gaat. Erg leerzaam!

Veel tijd om met mijn nieuwe speeltjes te oefenen heb ik helaas nog niet gehad. Ik duik zo het bed in met de handleiding van de flitser, want deze heeft behoorlijk wat extra mogelijkheden boven de 420 EX. Het is me wel reeds gelukt om de 580 te gebruiken als een ontsteking voor de 420.

De Canon Speedlite 420 EX en de 580 EX II
De Canon Speedlite 420 EX en de 580 EX II


delen!

reacties (7)

 • botter17
  Profiel botter17 | vrijdag 26 oktober 2007, 07:28"great minds think alike" Ik had de 580 EX II ook al bovenaan mijn lijstje gezet !
  Ben erg benieuwd naar de rest van je verhaal..
 • Bert
  Bert | vrijdag 26 oktober 2007, 10:58Veel succes ermee Elja.

  PS: mijn naam is Bert Stephani, dus zonder de 'e' achteraan knipoog
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | vrijdag 26 oktober 2007, 11:07Met mijn excuses, Bert.
  Ik heb het aangepast.. vrolijk
 • Peter van Veen
  Profiel Twitter Peter van Veen | vrijdag 26 oktober 2007, 12:10Nou, je bent wel aan het investeren geslagen, zeg...
  Persoonlijk ben ik al langer een lezer van de strobist blog, die is zeer zeker de moeite waard! Wat ik ook wel leuk vind daar is het DIY gehalte, ben wel een beetje van de 'cheapy stuff'...

  Nog een tip: op flickr is de SUM-group actief (Set Up Mandatory) waarbij steeds bij elke foto die geplaatst wordt ook meteen de (studio)setup wordt vrijgegeven. En dat is wel leuk om te zien. Hoe komen anderen tot het resultaat? Meestal zie je alleen maar het eindresultaat. Hier zie je de setup èn het eindresultaat!
 • Peter van Veen
  Profiel Twitter Peter van Veen | vrijdag 26 oktober 2007, 12:13Hierbij nog even de link: flickr S.U.M. Group
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | vrijdag 26 oktober 2007, 14:26Vandaag ontving ik, tegen mijn verwachtingen in, ook nog het bestelde statief van Konijnenberg. Ik ben weer helemaal gelukkig. knipoog
 • Daffiedolf
  Profiel Daffiedolf | dinsdag 18 januari 2011, 10:48Ik ben nieuwsgierig naar de instelling van de 580 als MASTER om een 420 te ontsteken als SLAVE.
  Ik krijg het niet voor elkaar op mijn Canon 50D.
  Wat doe ik verkeerd?

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Plonsfotografie
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 47.50

Plonsfotografie

Tijdens deze spetterende workshop gaan we aan de slag met rook, water en flitslicht. Na een stukje theorie over plons en rookfotografie, gaan de handen uit de mouwen!

» lees verder

Top artikel

10 Tips voor het maken van een groepsfoto

Oke, ik zal eerlijk zijn; het maken van groepsfoto's is niet mijn favoriete bezigheid. Een klein groepje is doorgaan nog prima in de hand te houden, maar bij grotere groepen wordt het lastig om een goede foto te maken. Van Arjo kreeg ik echter de vraag voor een aantal tips voor het maken van groepsfoto's. En eigenlijk heb ik er wel een aantal..

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord