Photofacts.nl
21 juni 2007, 19:56 | | 8612x gelezen

Digitale Spiegelreflexcamera Pre-Fotoshoot Checklist

Hier is mijn spiegelreflexcamera checklist. Je digitale camera is een hoogwaardig stukje techniek, geschikt om de meest fantastische resultaten te behalen, maar het is slechts een onderdeel van het geheel en zal slechts werken zoals het is ingesteld. Probeer de gewoonte te ontwikkelen om even deze checklist door te nemen voor elke fotoshoot. Daarmee kun je een hoop ellende voorkomen zoals foto's die geru´neerd zijn door verkeerde camera instellingen.

Zijn je batterijen opgeladen? Check!
Digitale spiegelreflexcamera's zijn volledig van batterijkracht afhankelijk, dus als je ziet dat je batterij leegraakt of nog erger al leeg is, dan zul je vast sneller thuis zijn dan je had verwacht! Ontwikkel de gewoonte om je batterijen op een geregelde basis op te laden. Bij zeer intensief gebruik zelfs na elke fotoshoot. Alleen op deze manier kun je op elk willekeurig moment klaarstaan om te fotograferen. Het is trouwens altijd een goed idee om een reservebatterij op zak te hebben. Maar als je dat doet, zorg er dan ook voor dat deze batterij dan wÚl opgeladen is!

Formatteer je geheugenkaart Check!
Ondanks dat je wellicht een geheugenkaart hebt met een hoge capaciteit, toch is het een goed idee om je kaart geregeld of voor elke fotoshoot te formatteren. Dit proces zorgt er voor dat je kaart als het ware wordt 'schoongeveegd'. Oude bestanden worden verwijderd waardoor je zoveel ruimte hebt als maar mogelijk is. LET OP: wees er zeker van dat je de foto's veilig hebt overgebracht naar een andere locatie (harddisk, CD of DVD) VOORDAT je gaat formatteren. Want hier geldt echt: weg is weg!

Controleer de ISO waarde Check!
De ISO waarde speelt een belangrijke rol in de digitale fotografie. Het geeft je effectief de mogelijkheid om foto's te maken van bewegende onderwerpen, of onder condities met weinig licht. Dit alles gebeurt door het verhogen van de gevoeligheid van de beeldsensor. Hoewel dit wel een keerzijde heeft (elk voordeel heeft immers zijn nadeel) in de vorm van meer ruis die zichtbaar wordt op de foto in de vorm van een korrelig effect. Het is dus het beste om de ISO waarde zoo laag mogelijk te houden en alleen te verhogen in de gevallen waarbij het echt nodig is. Wen je ook hierbij aan om vooraf even de ISO waarde in je camera te checken. Je wilt de fotografen niet de kost geven die in zonnige omstandigheden vrolijk staan te fotograferen met een ISO van 1600ů.

Selecteer het juiste bestandsformaat Check!
Digitale spiegelreflexcamera's geven je de mogelijkheid om je foto's op te slaan als verschillend bestandsformaat. JPEG is het populairste formaat en neemt de minste ruimte in beslag. Hierbij kun je dan vaak ook nog kiezen uit de formaten S (small), M (Medium) en L (Large). Elke Digitale spiegelreflexcamera kan echter ook opslaan in RAW formaat. Ik wil hierbij toch pleiten voor dit formaat. Toegegeven, het kost wat meer ruimte en het is wat langzamer (door de bestandsgrootte) en het kost iets meer tijd om het te verwerken tot de definitieve foto. Maar aan de andere kant levert het ook zoveel voordelen op. Alleen het feit al dat je de witbalans en de belichtingscorrectie achteraf nog kan aanpassen is voor mij goud waard! Persoonlijk werk ik vaak met de RAW+JPEG optie. Hierdoor heb ik kleine JPEG bestanden waarmee ik even snel door de foto's heen kan voor een visuele controle.

Zorg voor een volle accu!


 • Peter van Veen

  Over de auteur; Peter van Veen
  Peter is Moor Fotografie. Ik help mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

delen!

reacties (3)

 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | donderdag 21 juni 2007, 20:03Nuttige checklist, Peter!
  Volgens mij ziet iedereen wel eens één of meerdere punten hiervan over het hoofd. vrolijk

  Overigens kun je ook van een geformatteerde kaart nog foto's terughalen met de daarvoor ontwikkelde rescue software, maar uiteraard is het beter dat soort software niet nodig te hebben!
 • Michel van den Hoven
  Profiel Michel van den Hoven | zondag 24 juni 2007, 16:29Vooral die ISO waarde ben ik in het begin vaak vergeten... :-(
  Hoort zeker thuis in dit lijstje.
 • specialmini
  Profiel specialmini | dinsdag 4 juni 2013, 13:24En vooral ook even checken of je wel een kaart in je camera hebt zitten, dat is tegenwoordig mijn check 1....knipoog

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop portretfotografie met model
Gevorderdenworkshop gegeven door hugodome | kosten: € 125.00

Workshop portretfotografie met model

Het fotograferen van mensen is in de fotografie een vaak voorkomende bezigheid, je zult merken dat elk mens een ontelbaar aantal gezichtsuitdrukkingen kent, tel daarbij de diverse uitlichtingsmogelijkheden bij op en je zal zien dat geen enkele foto hetzelfde is. Met deze wetenschap blijft het mensen fotograferen daarom zo boeiend.

» lees verder

Top artikel

Studiofotografie; de basis van het werken met studioflitsers

Wie voor het eerst aan de slag gaat met studiofotografie wacht een boel nieuwe dingen. Het werken met een flitsinstallatie is wel wat anders dan het fotograferen bij natuurlijk licht. Gelukkig is het in feite allemaal niet erg ingewikkeld. In dit artikel vind je de basis informatie over het werken met studioflitsers.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord