Photofacts.nl
4 juli 2008, 21:47 | | 9318x gelezen

Eenvoudig opstellen van een belichtingsdiagram

Hoe handig zou het zijn om bij een foto (serie) een opstelling van de belichting te kunnen laten zien? Vaak is het in woorden moeilijk te vangen hoe je nu precies een en ander hebt opgesteld. Waar stond de camera, waar de flitsers en welke accessoires had je ook weer gebruikt? En natuurlijk zegt een plaatje meer dan duizend woorden, nietwaar?

Maar hoe maak je nu eenvoudig en snel een plaatje van je lichtopstelling? Je kunt het natuurlijk even uittekenen op een kladje. Even inscannen (of een foto er van maken) en je hebt je opstelling digitaal. Maar de ene keer heb je meer tijd en teken je wat netter en duidelijker dan de andere keer. Zeker als je later je foto’s terugkijkt en de belichting analyseert is het toch wel handig als elke opstelling volgens dezelfde opmaak is getekend.

Via de blog diyphotography.net kwam ik terecht bij de makers van een online flash applicatie die dit proces heel eenvoudig hebben geautomatiseerd. Je vind deze digitale belichtsdiagram bij Professionalsnapshots.com. Je begint met een kale gridopstelling, waarna je die gaat vullen met de gebruikte items. De items zijn over gehele grid te verplaatsen en te draaien.

Zo kun je kiezen uit een aantal categorieën: achtergrond, belichting, apparatuur en aantekeningen-mensen-camera. Het puilt niet uit van de mogelijkheden, maar toch kun je heel snel en eenvoudig je opstelling nabouwen. In de help sectie staat een verwijzing naar de blogpost waar je verzoekjes voor een volgende versie kunt droppen (hier vind je ook een desktop versie van de applicatie).

Het zou natuurlijk niet af zijn zonder een mogelijkheid om het resultaat te bewaren. En dat kan door middel van een afdruk naar een printer of een jpg bestand.

PhotoDiagram Screenshot


Alternatieven voor PhotoDiagram zijn de strakke PSD van Kevin Kertz en Lighting Studio van Scott David Garson.

 • Peter van Veen

  Over de auteur; Peter van Veen
  Peter is Moor Fotografie. Ik help mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

delen!

reacties (4)

 • Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) | zaterdag 5 juli 2008, 10:05Goed artikel Peter !!!
  Ik heb er ook een stukje over geschreven, uiteraard met bronvermelding vrolijk
 • Hans
  Hans | zondag 6 juli 2008, 14:31Geinig, maarre... een geoefend oog kan toch wel zien aan de foto hoe het licht staat? knipoog
  Wat ik er mis (misschien zie ik het over het hoofd) is, de hoogte van de lampen. Dat is nogal bepalend voor het karakter. Afstand tot model, hoogte van de lichtbron tov het model, de grootte van de lichtbron (ook weer tov model). Misschien iets voor een workshop?

 • Steffen
  Steffen | dinsdag 8 juli 2008, 09:59Interessant! Zal nog wel 's van pas komen, aangezien ik druk met flitsopstellingen bezig ben.
 • Peter van Veen
  Profiel Twitter Peter van Veen | donderdag 10 juli 2008, 07:30@Brian: ik heb em al langs zien komen in de RSS, leuk om zo tegen te komen!

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop fotograferen met lange sluitertijden: seascapes
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 125.00

Workshop fotograferen met lange sluitertijden: seascapes

Fotograferen met lange sluitertijden is hot! Steeds vaker zie je deze foto's op Flickr en Facebook verschijnen. Water wat er uit ziet als mistige melk, luchten met wolkenvegen.

» lees verder

Top artikel

7 tips voor de mooiste portretfoto's

Mensen zijn elke dag anders. Met portretfotografie raak je dus nooit uitgeschoten, je 'landschap' verandert dagelijks. Ook als je dezelfde personen fotografeert. Reden genoeg om regelmatige leuke portretfoto's te nemen van familie, vrienden en zelfs onbekenden. In dit artikel 7 tips om de mooiste portretfoto's te maken.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord