Photofacts.nl
2 juni 2007, 23:36 | | 23490x gelezen

Externe harddisk als backup gebruiken voor (foto)bestanden

Het maken van backups van je fotobestanden is een karweitje dat er vaak bij in schiet. Bij mij tenminste wel. Ooit ben ik heel actief begonnen alles op DVD te backuppen, maar mijn laatste backup is hierbij alweer van september vorig jaar. Behoorlijk vervelend dus als ik mijn originele collectie zou verliezen dus. Vandaar dat ik op zoek was naar een eenvoudigere oplossing voor het maken van mijn backups. Eén waarbij ik niet meerdere DVDtjes moet branden of moet (wil) wachten totdat ik een DVD helemaal vol kan stouwen voordat ik de backup maak.

De oplossing denk ik te hebben gevonden in een externe USB harddisk. Ik maak momenteel gebruik van een harddisk in mijn computer die ik alleen gebruik voor fotobestanden en broncode van door mij gemaakte websites. Deze harddisk heeft een grootte van 500 gigabyte. Daarom zocht ik een externe harddisk die eenzelfde grote heeft zodat ik een complete kopie van deze disk kan maken.

Dergelijke harddisk zijn gelukkig niet bepaald prijzig meer. Voor slechts 118,95 (inclusief verzendkosten) kocht ik een Elements 500GB bij Electronicagigant. Voor het uitzoeken van de gewenste winkel heb ik uiteraard weer gebruik gemaakt van de handige Tweakers.net Pricewatch. De Elements is voorzien van een Western Digital drive; deze staan bekend als prima disks.

Na het aansluiten (de drive werd direct correct herkend door Vista) heb ik de harddisk met behulp van een quickformat geformatteerd onder het NTFS bestandssysteem. Standaard is de hard disk geformatteerd in FAT32. Dit systeem heeft als nadeel dat er geen bestanden groter dan 4 gigabyte op geplaatst kunnen worden. Niet dat ik die overigens heb, maar er zijn ook andere voordelen aan het NTFS systeem. Zo is het bestandsysteem minder gevoelig voor fouten.

Hoewel het efficiënter in het gebruik van ruimte kan zijn ben ik geen voorstander van het gebruik van gespecialiseerde backup software. Je moet dan namelijk altijd beschikken over diezelfde software om de backup weer terug te halen. Doorgaans worden de bestanden dan ook niet één op één gekopieerd. De externe harddisk kan dan dus niet zomaar op een willekeurige andere computer uitgelezen worden; lastig dus!

Synchronisatie
Liever maak ik daarom gebruik van synchronisatie software. Hiermee kun je (bepaalde delen van je) harddisk synchroniseren met bijvoorbeeld een externe drive. De software kopieert alleen aangepaste bestanden bij een volgende synchronisatie waardoor je wel al je bestanden up to date houdt, maar niet telkens alles helemaal opnieuw moet kopiëren.

Er zijn hiervoor verschillende gratis tools beschikbaar zoals SyncToy van Microsoft, SyncBack en Flexible File Synchronizer.

Zelf heb ik gekozen voor het gebruik van SyncToy. Dit programmaatje is erg eenvoudig in het gebruik en kan omgaan met bestanden die hernoemt zijn. Iets dat bij fotobestanden nog wel eens het geval kan zijn. Het programma heeft meerdere opties om de bestanden te kopiëren. Ik heb gekozen voor de zogenaamde Echo modus. Hierbij geef je één hoofddrive aan die leidend is. Mochten er bestanden verwijderd worden op de backup harddisk dan zullen deze bij een volgende synchronisatie in elk geval niet verwijderd worden op de hoofddisk. Dat gaf mij een prettiger gevoel, maar heeft als nadeel dat je de backup disk niet kunt inzetten om ook vanaf een andere locatie je foto's daar op te slaan.

Het maken van een eerste backup (van ruim 200 gigabyte) neemt een aantal uren in beslag, maar in de toekomst moet bijwerken dankzij het gebruik van synchronisatie software dus veel sneller gaan. Tijdens continue gebruik wordt de disk overigens behoorlijk warm. Iets om rekening mee te houden wanneer je de disk ergens in een krap hoekje wegstopt.

Regelmatig backups draaien
Overigens is het grootste probleem dat ik heb bij mijn backups met deze oplossing nog niet opgelost. Nog steeds schuilt er het gevaar dat ik niet regelmatig genoeg backups maak. Daarom wil ik dat vanaf nu beter gaan inplannen. Om mijn data volledig veilig te bewaren wil ik de backup mee nemen naar mijn werk om 'm daar in mijn bureau te bewaren. Elk eerste weekend van de maand wil ik de drive dan mee naar huis nemen om de kopie bij te werken. Wanneer je van je fotografie moet leven kan ik me voorstellen dat je dit niet maandelijks, maar wekelijks doet.

In mijn werkagenda heb ik reeds de volgende backupherinnering geplaatst. Hopelijk gaat deze vorm van het bijhouden van een backup me beter af dan de backup op DVD's.

SyncToy aan het werk
SyncToy aan het werk


delen!

reacties (6)

 • Nick
  Nick | zondag 3 juni 2007, 12:04De goedkopen versie om backups te maken is om GHOST 10 te installeren.
  Hier kan je een hele planning in maken, waar en hoeveel. En hoelang de back-historie moet zijn.
  Ik gebruik deze oplossing voor veel kleine bedrijfjes die hun gegevens willen backuppen.

  Externe HDD + Ghost 10 en klant vertellen dat ze de hardeschijf aan moeten laten staan!! vrolijk
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | zondag 3 juni 2007, 14:56@Nick; bedankt voor je toevoeging.
  Persoonlijk wil ik de harddisk juist naar een andere locatie brengen zodat ik ook bij brand of inbraak mijn backup nog heb. Overigens is SyncToy een gratis stukje software.
 • Sebastiaan Pouyet
  Sebastiaan Pouyet | zondag 3 juni 2007, 18:19Een handig (en gratis) backup programma is Karen's Replicator, o.a. voor het maken van incrimentele backups van foto's, muziek, etc.
 • CLK
  CLK | maandag 4 juni 2007, 19:32Mijn workflow is als volgt:
  1. Memory Card -> copy naar Ext Harde Schijf. (folder met label herkenbare naam)
  2. In Lightroom foto's bekijken en verwijderen en hernoemen.
  3. RAW Fotos bewerken. Exporteren naar JPEG folder, binnen de folder van het project.
  4. Na ong. 4,5GB aan foto's. Folder -> Copy naar DVD.
  5. Heb ik een backup van de Folder, dan komt er een underscore voor de naam van de folder te staan.
  (Dan weet ik dat er een backup is gemaakt van de folder.)
  6. Na backup, fotos van Memorycard verwijderen (Formatteren)

  Gaat de DVD stuk, dan heb ik mijn Ext Hardeschijf nog.
  Is de ext. hardeschijf vol, dan nog een kopen.
  Gaat de ext. hardeschijf kapot, dan heb ik de DVD's nog.

  Het is maar een idee. Bij mij werkt het heel goed.
 • Rik_B
  Profiel Rik_B | maandag 7 september 2009, 09:59Tijdens een vakantie in de zomer van 2008 is mijn fotocamera gestolen waar een honderdtal aan dierbare foto's op stonden.. Sindsdien ben ik op zoek gegaan naar een middel om zoiets te voorkomen. Daarbij ben ik uit gekomen op online backups. Inmiddels maak ik tussentijds backups wanneer ik een groot aantal foto's op mijn fotocamera heb staan. Zelf maak ik gebruik van Jamby (www.jamby.com), eigenlijk voortgekomen uit dat dit het meest goedkope aanbieder is (iig in Nederland). Tegenwoordig maak ik me daarom ook geen zorgen meer over mogelijk dataverlies.
 • Paul.G
  Profiel Paul.G | maandag 7 december 2009, 11:21Jamby International is inderdaad een goedkope aanbieder en oogt erg betrouwbaar. Heb geen zin om teveel geld uit te geven voor online backups, dus dit is een prima oplossing.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Waterstudio artistieknaakt model fotografie en poledance model fotografie als combinatie.
Beginnersworkshop gegeven door hugodome | kosten: € 150.00

Waterstudio artistieknaakt model fotografie en poledance model fotografie als combinatie.

In de waterstudio in Schagen is op zaterdagmiddag 29 november 2014 een watershoot met een het naakt model Aliah Aubine, in een andere ruimte in deze studio is een paaldance setting met model Rosa die het paaldansen in rook en blauwlicht demonstreerd, bij beide settings is begeleiding aansturing model, water, licht , rook effecten enz.

» lees verder

Top artikel

Hoe maak je een DRI

DRI staat voor dynamic range increase en is een techniek om meer dynamiek in je foto aan te brengen. Een normale foto rechtstreeks uit je (digitale of analoge) camera mist altijd door de enkelvoudige belichting aan detail. Door gebruik te maken van de DRI techniek kun je een groter dynamisch bereik gebruiken in je foto.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord