100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Filmen met je spiegelreflex camera

dinsdag 10 oktober 2017, 11:12 door | 53.341x gelezen | 15 reacties

Veel digitale spiegelreflex camera's beschikken tegenwoordig over een filmfunctie. Het is ook niet waarschijnlijk dat er nog veel camera's uit zullen komen die geen filmfunctie hebben. Als fotograaf is het even wennen met de nieuwe filmmogelijkheden. Reden genoeg om hier even dieper in te duiken.

Reverie, door Vincent Laforet

Vincent Laforet liet de wereld in 2009 zien wat er mogelijk was op het gebied van video met behulp van een spiegelreflex camera. In één weekend schoot hij, op eigen kosten, bovenstaande video nog voordat de Canon 5D mark II op de markt was. Later mocht Vincent zijn kunsten betaald inzetten bij de introductie van de Canon 1D mark IV.

De Canon 5D mark II was niet de eerste camera met HD video, Nikon bracht een maandje eerder de Nikon D90 uit die als eerste spiegelreflexcamera beschikte over HD video. Overigens maakt de Canon gebruik van full-HD, terwijl de D90 het met 720p video moest doen.

Verschil met een camcorder


De videofuncties van een digitale spiegelreflex camera zijn niet te vergelijken met die van een camcorder. Camcorders zijn specifiek voor video gemaakt en dat is duidelijk terug te zien in het gebruiksgemak. Zo is een camcorder vele malen makkelijker vast te houden tijdens het filmen en is de bediening tijdens het filmen gemakkelijk beschikbaar.

Wat erg interessant is aan video op een spiegelreflex is de kwaliteit van de objectieven; de grote beeldsensor en de mogelijkheid om te spelen met de scherptediepte. De gemiddelde camcorder neemt beelden op die over een zo groot mogelijk gebied scherp zijn. Dit komt mede door de kleinere sensoren die deze camera's gebruiken.

Bij een digitale spiegelreflexcamera kun je wel prima spelen met een kleine scherptediepte. Als je dit effect gebruikt in een video krijgt de opname direct een professionele uitstraling. Met behulp van de kleine scherptediepte kun je de aandacht in je opname uitstekend op je onderwerp leggen terwijl de rest van het beeld wazig wordt weergeven.

Een digitale spiegelreflexcamera geeft je daarbij de mogelijkheid om te filmen met een bijzonder objectief. Denk bijvoorbeeld aan opnames met een sterk teleobjectief, een fish-eye of met een bijzondere lens als de Lensbaby.


Het bijzondere effect van de Lensbaby is nu ook tijdens video opnamen te gebruiken.
Dat een fotocamera eigenlijk niet gemaakt is voor filmopnamen blijkt uit het rolling shutter effect. Dit effect treed op bij snelle camerabewegingen of snel bewegende onderwerp en heeft te maken met de manier waarop een CMOS sensor uitgelezen wordt. In sommige situaties kan dit effect vervelend zijn, maar als je er rekening mee houdt valt er doorgaans aardig omheen te werken.

HD formaten


Er zijn een aantal verschillende zogenaamde High Density (HD) formaten. Een eerste verschil zit in resolutie. Zo heeft de 720p standaard een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Daarnaast bestaat er het betere 1080p formaat. Beelden worden hierbij vastgelegd op 1920 bij 1080 pixels. Van beide varianten bestaat ook nog een zogenaamde interlaced versie. Hierbij mis je eigenlijk per beeld de helft van de beeldlijnen. De beeldkwaliteit is hierbij daarom slechter.

Deze resoluties, in combinatie met 20 tot 30 beelden per seconde, resulteren wel in grote videobestanden. Het opnemen van een full-HD video kost je dus veel geheugenruimte op je kaartje, maar ook bij opslag op je computer. Iets om rekening mee te houden als je veel met video aan de slag wilt gaan.

Scherpstellen


Een tekortkoming in de oudere modellen camera's is het ontbreken van autofocus mogelijkheden tijdens het filmen. Je kunt dan gebruiken maken van de zogenaamde contrast-focus autofocus (een trage manier van scherpstellen) en gedurende de opname is alleen het handmatig scherpstellen mogelijk.

Wil je tijdens de opname scherp kunnen stellen dan moet je dus goed geoefend zijn in het werken met de handmatige scherpstelling. Waar je tijdens het maken van foto's nog eens ongestraft de scherpstelring de verkeerde kant op kunt draaien is dit tijdens een filmopname natuurlijk direct te zien.

Een slimme manier om hier mee om te gaan is eerst scherp te stellen voordat je begint te filmen. Vanuit live-view kun je inzoomen op je onderwerp om te controleren of het beeld inderdaad goed scherp is. Een handige manier om je scherpstelling te controleren. Kijk vervolgens of je de actie die je wilt vastleggen binnen je scherpstelgebied kunt houden.

Zo voorkom je dat je tijdens de opname aan de scherpstelling hoeft te draaien. Stel dat je iemand door het beeld wilt laten lopen dan kun je vooraf op de vloer aangeven binnen welk gebied je acteur moet blijven. Zo kun je een scene opnemen zonder een verandering in het scherpstelgebied.

Om het scherpe gebied groot genoeg te maken moet je wellicht je diafragma wat verder sluiten. Een groter diafragmagetal (kleine opening) zorgt voor een grotere scherptediepte. Dit werkt tijdens het filmen net zo als tijdens het fotograferen. Hoe groter het diafragmagetal, hoe groter het scherpe gebied in je opname.

Bij de nieuwste camera's is te zien dat de autofocus mogelijkheden ook tijdens het filmen steeds beter worden. Vooral Sony is op dit gebied ver.

Statief


Een foto vanuit de hand maken is eenvoudig. Met video wordt het een stuk lastiger. Wanneer je met video werkt wordt het beeld getoond op de achterkant van je camera. Je kunt je camera dus niet voor je oog houden en tegelijkertijd stabiliseren met je armen tegen je lichaam zoals je waarschijnlijk gewend bent.

Wanneer je de camera van je lichaam houdt om achterop het schermpje te kunnen kijken komt er al snel meer trilling in je beeld. Voor bruikbare beelden zul je dus een statief nodig hebben. Een echt videostatief is doorgaans iets anders dan een statief voor fotografie, maar vaak is een fotostatief ook prima in te zetten voor film.

Behalve statieven die je op de grond zet zijn er ook mooie oplossingen om de camera tegen je lijf te dragen. Zacuto en Redrock Micro zijn twee fabrikanten die op dit gebied mooi (maar prijzig) materiaal aanbieden.

Het is verstandig om je camera vast te zetten op een statief en je onderwerp te laten bewegen. Werk met verschillende camera standpunten om te voorkomen dat je video saai wordt. In de montage achteraf op je computer kun je de verschillende standpunten in veel gevallen nog mixen voor een dynamischer effect.

Doritos reclame geschoten met de Nikon D90

Audio


Een belangrijk onderdeel van video is het geluid dat erbij zit. Goed geluid kan een video echt een extra dimensie geven. Op alle digitale spiegelreflexcamera's die over videomogelijkheid beschikken zit een minuscuul microfoontje. De geluidskwaliteit die hiermee opgenomen kan worden is op zijn best matig te noemen.

Gelukkig bieden sommige camera's (zoals de Canon 5D mark II) de mogelijkheid om een externe microfoon op de camera aan te sluiten. Helemaal optimaal is het gebruik van separate audio opname. Dat kan bijvoorbeeld met een recorder zoals de Zoom H4n of de Beachtek (prijzen van 200 tot 400 euro). Nadeel is dan dat dit je in de nabewerking wat extra werk oplevert om het geluid te synchroniseren met het beeld.

Zoom H4n

Beelden per seconde


Voor (bioscoop)film is de standaard 24 beelden per seconde. Niet alle camerafabrikanten ondersteunde deze standaard in hun eerste modellen. Inmiddels lijken alle nieuwere spiegelreflexcamera's die ook kunnen filmen hier rekening mee te houden.

Een veel gebruikte alternatieve instelling is 30 beelden per seconde. Nu is er best voordeel te vinden bij het gebruik van 30 beelden per seconde; het beeld wordt er namelijk wel net wat vloeiender door. Prima wanneer je het bijvoorbeeld wilt gebruiken voor vertoning op het internet.

Idealiter kan er in de camera ingesteld kunnen worden welke framerate er gebruikt wordt; zo kun je de beste instelling voor jouw toepassing selecteren. Veel van de nieuwste modellen ondersteunen dit inmiddels. Sommige oudere modellen zijn dit ook gaan ondersteunen middels firmware updates.

Aan de slag


Filmen met een digitale spiegelreflex staat nog in de kinderschoenen. Dat neemt niet weg dat er nu al prachtige resultaten te bereiken zijn met deze fotocamera's in de filmstand. Als fotograaf heb je de kijk op mooi licht en geslaagde composities al.

Nu je de mooie kleine scherptediepte en uitstekende beeldkwaliteit uit je foto's ook terug kan laten komen in video opnamen wordt het gebruik van video echt interessant. Het is dus zeker de moeite om als fotograaf ook eens een kijkje te nemen in de mogelijkheden van video. Beide zijn in veel gevallen ook prachtige te combineren voor digitale presentaties.

Dit artikel is eerder verschenen in Zoom Magazine.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 10 oktober 2017.
De eerste publicatiedatum is zondag 19 juni 2011, 22:35.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

  1. gast schreef op zondag 19 juni 2011 om 22:50  | reageer

    Elja,een belangrijk ding ben je vergeten,warmte, de censor wordt te warm voor langer dan 10min of 8GB te filmen,dat is EEN van de reden waarom de 5Dmark3 er nog niet is (volgenEOS HD Heat issues of 32MP 5D Mark III CMOS could mean video mode sacrificed).

  2. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 20 juni 2011 om 04:21  | reageer

    @gast
    Wanneer het warmteprobleem van sensors kan worden opgelost hebben we tevens geen last meer van ruis. ISO performance heeft m.i. meer gewicht dan de (zinloze) MegaPixel race van Canon.

  3. gast schreef op maandag 20 juni 2011 om 11:29  | reageer

    @tonv
    Dat zijn 2 verschillende aspecten, warmte hoef niet per definitie ruis verhogend te werken, ISO verhoging bij film is anders dan bij fotograferen.

  4. Brian
    Brian schreef op maandag 20 juni 2011 om 11:29  | reageer

    Een kleine aanvulling over Framerates:
    In de film industrie wordt inderdaad gebruik gemaakt van 24 beelden per seconden. Omdat het van oudsher over filmen gaat, hebben we het over totale beelden, dus iin vergelijking met video zou dit 24P zijn.

    De andere normen die gestandaardiseerd zijn, zijn afhankelijk van de frequentie van het lichtnet (stopcontact).

    In Nederland werken wij met stroom op 50Hz. Vandaar dat onze video standaard 25 beelden per seconden is. Dit is logisch omdat een beeldbuis televisie gebruik maakte van de frequentie van het lichtnet om de lijnen op te bouwen die de televisie moest weergeven.

    In landen waar het lichtnet werkt op 60Hz (zoals Amerika) wordt gebruik gemaakt van 30 beelden per seconden (eigenlijk 29,978 maar dat heeft technisch een reden i.v.m. een burst signaal)

    Het verschil tussen halve beelden (interlaced) en hele beelden (progresief) is ook afkomstig van de oude beeldbuis televisies. Het elektronen kanon in zo'n televisie schreef namelijk een lijn van links naar rechts, maar moest vervolgens weer terug komen naar links en iets omlaag gericht worden. Met andere woorden, het terug komen van rechts naar links kost evenveel tijd als het schrijven van links naar rechts. Vandaar dat een beeldbuis televisie eerst alle oneven lijnen schrijft (1, 3, 5, enz...) en dan 1/50 seconde later hetzelfde doet met alle even lijnen.

    Sinds de komst van snellere televisies en platte televisies is deze techniek achterhaald en technisch niet meer nodig.

    Toch blijft het voor vertoning in de huiskamer wel slim om op een framerate te filmen die hoort bij onze lichtnet frequentie. In Nederland dus op 25p, 50i of 50p. Alleen als je een televisie hebt met multinorm mogelijkheden (Pal - NTSC - SECAM) dan maakt het niks uit en kun je elke framerate gebruiken die je maar wilt. Je bent dan echter niet compatibel aan de norm die hier in Nederland geldt.

  5. Jan
    Jan schreef op maandag 20 juni 2011 om 14:50  | reageer

    Statiefgebruik bij dslr-filmen is niet altijd noodzakelijk. Met de komst van Warp Stabilizer in Adobe's CS 5.5 is het mogelijk om handgeschoten dslr-video footage achteraf softwarematig te stabiliseren met verbluffend resultaat. Bekijk de voorbeelden (met/zonder) op Digital Outbackphoto en ook Vincent Laforet is er content mee.

    Sluit me overigens volledig aan bij Ton dat Canon er goed aan doet ISO-performance (+ autofocus- en dynamisch bereik prestaties) prioriteit te geven i.p.v. gangmaker zijn in de megapixelrace. Nikon maakt iets betere keuzes.

  6. gast schreef op maandag 20 juni 2011 om 15:10  | reageer

    @ beste jan Warp Stabilizer is niet de oplossing,als je goed heb gekeken verkleint het je beeld,dat is niet mijn idee om trillen tegen te gaan, oplossing licht bij de basis, dus statief.

    Als je iets wil weten over dynamischbereik in de film moet je deze jongens volgen niet verwarren met fotografie dus.

  7. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op maandag 20 juni 2011 om 21:40  | reageer

    Wat een heldere uitleg Brian, dank daarvoor, dat verklaart een hoop!

  8. gast schreef op maandag 20 juni 2011 om 22:00  | reageer

    beste nouks WAT verklaart een hoop,het enige wart verklaart dat fotografie en film 2 heel aparte mediums zijn, verward het niet met elkaar.

  9. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op maandag 20 juni 2011 om 22:04  | reageer

    Gast: Brians uitleg over framerates verklaart een hoop. Ik heb me altijd afgevraagd waarom ze nou in Amerika en in Europa andere standaarden hebben voor wat betreft het aantal frames per seconde. Gezien het feit dat Brians reactie geheel over framerates ging, leek het me niet noodzakelijk nog toe te lichten dat ik daarop reageerde, maar vooruit, bij dezen vrolijk

  10. gast schreef op maandag 20 juni 2011 om 22:09  | reageer

    Zoals Brian het al zij het maakt geen bal meer uit,plus de films voor verschillende werelddelen worden apart omgezet.

  11. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op maandag 20 juni 2011 om 22:11  | reageer

    Desondanks verklaarde zijn reply voor mij een hoop......

  12. williamvs
    Profiel williamvs schreef op dinsdag 21 juni 2011 om 17:03  | reageer

    Ja,dan heb je de beelden op je kaartje staan, vaak in AVCHD,welke je op je PC.wilt bewerken dan begint het probleem.Het bewerken van AVCHD materiaal tot een filmpje, vraagt aan de PC.nogal hoge eisen. Iets wat in de aanprijzingen van camera,s meestal niet over wordt gesproken,zwaardere processor,veel werkgeheugen,ander edit programma welke AVCHD kan verwerken, bestand event. converteren naar bruikbaar bestand etc.

    Heb zelf een videocamera (miniDV)welke ik moet vervangen en een defecte compactcamera, en dacht dus het spul te vervangen door een spiegelreflex.
    Maar als je dan overziet wat de consenquenties zijn v.w.b. financien en de (on)handelbaarheid van de apparatuur in de praktijk (ik film wel nogal eens op reis ongemerkt vanaf de heup.

    Uitwisseling van ervaring v.w.b. verwerking van de beelden op PC. en/of soort gebruikte software, zou een logisch vervolg op bovenstaand artikel zijn

  13. gast schreef op woensdag 22 juni 2011 om 22:03  | reageer

    Kijk hier eens op of er wat voor je bij zit; dvscene.nl.

  14. gast schreef op woensdag 22 juni 2011 om 22:37  | reageer

    Voor het aller laatste software(dan moet je wel een mac hebben) FinalCut Pro X, kost in juli 299 euro maar dan heb je wel wat.

  15. Pascal Snijders
    Profiel Pascal Snijders schreef op zondag 3 mei 2015 om 13:47  | reageer

    De relatie tussen sluitertijd (vast) en framerate is ook iets dat veel beginnende filmers niet weten. Je sluitertijd dient namelijk altijd het dubbele van je framerate te zijn. Film je dus met 60 fps dan moet je sluitertijd vast zetten op 1/125.
    Met een framerate van 24 (movie standaard) wordt de sluitertijd dus 1/50. Ga je sneller dan dit (overdag filmen ben je dat al snel geneigd zonder ND filter) dan worden je beelden schokkerig en niet vloeiend. langzamer ga je te veel beweging zien, zoals in een foto ook het geval is. Daarom zul je altijd wat ND filters bij moeten hebben om met een kleine DOF te filmen op een zonnige dag.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord