Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Peter van Veen

Flitsen; wat er mis kan gaan

vrijdag 2 november 2007, 19:59 door | 22.191x gelezen | 1 reactie

Veel mensen werken liever met natuurlijk licht dan met flitslicht omdat ze niet tevreden zijn met het resultaat van hun met flits belichte foto. Helaas is het soms simpelweg niet mogelijk om zonder flitser een geslaagde foto te maken. In dit artikel lees je over zes zaken die je wilt voorkomen bij het gebruik van een flitser en uiteraard wat de oplossing kan zijn voor een betere flitsfoto.

  1. Hot Spots: de flitsintensiteit is zodanig dat het glanzende reflecties -zelfs op de huid- oplevert. Dit geeft witte plekken op je model. Gebruik een diffuser, of richt de flits niet op je model zelf, maar via een muur of plafond (bouncen), of verminder de flitsintensiteit.


  2. Harde Schaduwen: één van de problemen met een directe flits is de harde schaduw, speciaal wanneer je model dichtbij een muur (in de achtergrond) staat. Zorg dat je model niet tegen een muur staat, of bounce de flits, of gebruik een softbox om de intensiteit te verminderen.


  3. Kleurproblemen: het bouncen van de flits kan een kleurzweem opleveren, in het geval dat de muur of het plafond een kleur anders dan wit of zwart heeft. Dit kun je voorkomen door via een nietgekleurd oppervlak te bouncen, of door een diffuser te gebruiken. Het verkeerd instellen van de witbalans kan eveneens een ongewenste kleurzweem veroorzaken.


  4. Verkeerde Synchronisatiesnelheid: zorg er voor dat je binnen de flitssynchronisatiesnelheidsrange (wat een woord) van je camera blijft. Dit zal niet vaak mis gaan met een moderne camera/flitser combinatie, maar het kan voorkomen, bijvoorbeeld met studioflitsers.


  5. Onderbelichting: dit kan veroorzaakt worden doordat je te ver van je model verwijderd bent. Dus zorg dat je dichterbij gaat of gebruik een groter diafragma (kleiner f-getal) om zo meer licht in de camera te laten. Je kunt ook de sluitersnelheid verlagen om meer omgevingslicht binnen te laten, maar pas op voor bewegingsonscherpte. Dat laatste kun je natuurlijk weer oplossen door een statief te gebruiken.


  6. Overbelichting: dit betekent dat je te dicht op je model staat of dat de flitser teveel licht produceert. Dus doe een stap terug of verminder je flitskracht.
  7. Om te komen tot een correcte belichting met een manuele of non-TTL flitser is hier een simpele formule die je kunt gebruiken: om het juiste diafragma te bepalen deel je het richtgetal van je flitser (staat meestal wel in de handleiding) op ISO 100 door de afstand tot je model in meters. Dus, een flitser met een richtgetal van 40 bij ISO 100 en je model op 5 meter afstand geeft een diafragmawaarde van f/8.

    Flitsers

    Wil jij ook gave foto's maken?

    Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

    14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

1 reactie

  1. gast schreef op maandag 5 november 2007 om 15:32  | reageer

    "Je kunt ook de sluitersnelheid verlagen om meer omgevingslicht binnen te laten, maar pas op voor bewegingsonscherpte. Dat laatste kun je natuurlijk weer oplossen door een statief te gebruiken."

    Of een lens met IS te gebruiken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord