Peter van Veen

Fotograferen tijdens het gouden uur

maandag 24 augustus 2009, 19:56 door | 15871x gelezen | 9 reacties

Het gouden uur, ook wel het magische uur genoemd, wordt vaak omschreven als het eerste en laatste uur zonlicht op de dag, waarbij de speciale kwaliteit van het licht bijzonder fraaie foto's kan opleveren. Maar wanneer is dat nu precies, dat eerste en laatste uur? Want wie weet nu precies wanneer de zon opkomt en ondergaat? Ik in ieder geval niet.

De website golden-hour.com weet het voor je. Zij hebben het gouden uur gedefinieerd als de tijd dat de zon tussen 6 graden boven en 6 graden onder de horizon staat. Op deze manier kan er wat zuiverder gerekend worden hoe de snelheid van de verandering is.

Hoe werkt het?
Je zoekt op de kaartmap je locatie op of neemt een stad in de buurt en de site laat keurig zien hoe het verloop van de zon is gedurende de dag. Direct eronder is een klikbare kalender te zien. Je kunt dus ook vooruit plannen. Leuk om te zien is hoe de baan van de zon steeds lager wordt richting het einde van het jaar.

Hoe vindt je nu het Gouden Uur?
Op onderstaand screenshot is een en ander duidelijk te zien. De geelbruine blokken tussen het lichtblauwe deel van overdag en het donkerblauwe deel van 's nachts is het Gouden Uur. Als je er met de muis overheen gaat krijg je de infoblocks te zien die ik erbij heb geplaatst. Op deze manier kun je heel eenvoudig en toch accuraat bepalen wanneer je klaar moet zijn wil je gebruik maken van dit speciale licht.

Golden Hour site


Fotogalerij
Leuk is ook dat op deze site een Flickr Fotogalerij aanwezig is met de mooiste 'golden hour' foto's. Goed voor de nodigie inspiratie!

delen!
Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

Photofacts Academy Photofacts Academy

9 reacties

  1. EdC
    Profiel EdC schreef op maandag 24 augustus 2009 om 20:27

    Peter, mooi op tijd. September en oktober zijn voor mij mooie maanden voor avondfotografie in stedelijk gebied.

  2. Marco Nedermeijer
    Profiel Marco Nedermeijer schreef op maandag 24 augustus 2009 om 20:39

    Vorige week nog tijdens het gouden uur ('s ochtends) op pad geweest.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijke gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

23.728 fotografen ontvangen de nieuwsbrief al!
Meer over de nieuwsbrief. Of blijf op de hoogte via fb Twitter of twFacebook.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

23.728 fotografen ontvangen onze nieuwsbrief al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.

inschrijven    ➨