Photofacts.nl
10 augustus 2008, 16:35 | | 20030x gelezen

Fototas kiezen voor fotospullen

Tsja, daar heb je dan je foto apparatuur een beetje compleet; SLR body, extra accu, geheugen, drie objectieven. Hoe gaan we dat allemaal meenemen? Er zijn veel verschillende fototasssen te vinden. Hierbij mijn idee over welke tas het meest handig is.

Je zou de zoektocht naar een tas net zo complex kunnen noemen als die naar een SLR body of objectief. Het aanbod is overweldigend en ook hier gaat de stelregel 'Wat wil je ermee doen?' weer op als belangrijkste methode om de selectie te beperken. Doe jezelf een plezier en maak eerst een eisenlijstje voordat je gaat zoeken.

Ik zocht zelf een tas voor de body, 3 objectieven, accu’s, geheugenkaartjes en nog wat ruimte voor een toekomstige flitser. Omdat ik niet al teveel gehinderd wilde worden door de tas en er mee wil kunnen lopen, klauteren en dergelijke stond eigenlijk al vast dat het een rugzak moest worden. Dus koffers, schoudertassen, holsters, etcetera vielen al af.

Maar ook binnen de rugzakken is er veel keus. Het liefst wilde ik een onopvallende tas van een niet-fotomerk, zodat niet iedereen direct weet wat de inhoud van de tas met-aan-zekerheid-grenzende-waarschijnlijkheid is.

Helaas.. Tenzij iemand een goed idee heeft.. Ik kwam uiteindelijk toch weer uit bij de fotomerken, omdat andere merken niet de handige indeling én de bescherming bieden die ik wilde.

Binnen het thema rugzakken vielen voor mij de zogenaamde slingshot modellen af. Ze lijken erg handig (je kunt ze naar voren slingeren zodat je snel bij je apparatuur kunt) maar ik vond ze niet echt comfortabel noch handig dragen. Bovendien zijn ze beperkt in de grootte. Ik wil graag al mijn spullen bij de hand hebben en heb dus niet genoeg aan een tas waarin alleen de body met éé objectief past.

Daarnaast leek het me erg handig om ook wat niet fotogerelateerde zaken mee te kunnen nemen zoals wat te drinken. Zodoende kwam ik uit op een serie rugtassen die een mooie gevoerde en beschermde ruimte bieden voor je apparatuur, met apart daarbij een vak voor andere zaken (paspoorten, portemonnee, etc.) en een apart gevoerd vak voor een laptop. (ook handig voor tijdschriften, een reflectiescherm o.i.d.) Eenvoudige toegang tot je spullen blijkt bij veel tassen vreemd genoeg een uitdaging te zijn…

Om een lang verhaal kort te maken; ik ben uitgekomen bij de Lowepro Fastpack 250.

De camera en toebehoren zitten onderin een apart en gevoerd gedeelte. De overige spullen kun je bovenin, afgescheiden van je camera, bewaren zodat je koekkruimels niet tussen je objectieven gaan zitten. Enig nadeel kan zijn dat je statief niet mee kan, maar tassen waarbij het statief wel mee kan zijn vaak groot en hebben geen apart vak bovendien. Ook is je camera vaak lastig te bereiken op het moment dat je het statief er via een touwtjessysteem op hebt vastgesjord. Enne, misschien ben ik niet fanatiek genoeg, maar tijdens 4 weken vakantie heb ik mijn statief niet één maal gebruikt.

Lowepro Fastpack 250


Alles past er prima in en kwaliteit en draagcomfort zijn prima. Grappig is dat je (als je de rugbandjes wat losser doet) deze tas ook als een soort 'slingshot' kunt gebruiken.

Bij deze tas is het ideaal dat iemand anders snel even de camera of een lens kan pakken zonder dat je de tas af hoeft te doen, alles blijft makkelijk toegankelijk terwijl de tas bij klimmen, rennen en dergelijke rotsvast op je rug blijft zitten. Er zijn genoeg rugzakken die je helemaal af moet doen voordat je bij je spullen kan (zoals diverse modellen van TAMRAC). Dit lijkt me extreem onhandig.

Omdat deze rits rond loopt is het ook niet zo dat een gauwdief even snel de rits openrukt (zie foto’s). Om bij de objectieven te kunnen moet je twee extra clipjes losmaken, dit voorkomt ook dat er een objectief uit kan vallen als je je camera pakt. Fijn is ook dat je de zonnekap kunt laten zitten als je de body in je rugzak stopt, handig (al zal dat afhangen van je objectieven)!

Samengevat zou ik mezelf in ieder geval het volgende afvragen bij de selectie van een tas:

- Hoeveel wil je meenemen en wil je een apart vak los van je fotospullen?
- Welke eisen stel je aan de toegankelijkheid van je spullen?
- Welke eisen stel je aan het draagcomfort?

 • Erwin Derksen

  Over de auteur; Erwin Derksen
  Erwin Derksen is werkzaam in de ICT bij Platani en houdt zich ook graag bezig met fotografie. Via de compact camera, een hybride superzoom en een Alpha 350 schiet Erwin nu met een Sony Alpha 550.

delen!

reacties (18)

 • Thijs
  Thijs | zondag 10 augustus 2008, 16:52Altijd lastig, een goede fototas uitzoeken. Mijn grootste bezwaar aan de huidige rugzakken specifiek voor fotografie, is dat het draagcomfort een stuk lager is dan bij wandelrugzakken zoals die van Deuter. Een gecombineerde wandel/foto rugzak zou voor mij ideaal zijn, als het rugpand goed ventileert, er voldoende ruimte is voor water, wandelstokken, extra stuff, en een goede heupband heeft. Maar die ben ik nog nergens tegengekomen, dus loop ik wel rond met een schoudertas (die in de rugzak past).
 • Serge
  Profiel Serge | zondag 10 augustus 2008, 20:13Voor een fototas van een niet-fotomerk zou ik anders eens kijken naar Crumpler. Ik heb een Shrinkle rugzak en die vind ik fantastisch.
 • EdC
  Profiel EdC | zondag 10 augustus 2008, 21:22Ik loop al jaren rond met een Tamrac rugtas die plaats bood voor een middenformaat camera met objectieven. Mijn argumenten van toen: stevigheid, draagcomfort, redelijke afdichting tegen regenwater en een stevige bevestiging van mijn carbonstatief (stevig, niet te zwaar) middenachter. Nu iets te veel ruimte over (minder objectieven, geen rolletjes meer), maar dat geeft ruimte voor een paar broodjes extra voor onderweg en extra flesjes water. Elke keer afzetten bij elk fotopunt? Ja, maar dat is niet erg als je een fotoreportage maakt. Dan ben je al gauw een paar minuten op één locatie bezig. Oj, achterop gaat ook nog een klein krukje mee. Om de broodjes onderweg rustig te kunnen opeten. Of om na een wandeling bij een bushalte uit te rusten. En onderweg met een auto, dan is het een gemakkelijke 'fotokist'in de bagagebak. Flap open, camera en objectief pakken, flap weer dicht.

  Aan sommige zware zaken moet je niet te zwaar tillen, waarschijnlijk.

 • Reinoud
  Profiel Reinoud | zondag 10 augustus 2008, 22:11Ik heb me er gewoon bij neergelegd dat er niet 1 model is dat voor alles voldoet. Voor wat rondlopen met niet al teveel spullen heb ik een slingshot 200 (hoewel ik overweeg om de 300 te nemen ipv de 200), en als ik meer meeneem (2 bodies, 3 lenzen, flitser) op plekken waar het erg stoffig kan worden prefereer ik een Pelicase (waterdichte plastic koffer). Eventueel in combinatie met een Paragon Pack om hem op mijn rug te kunnen hangen. Dan pak je niet even snel je toesten, maar je kunt veilig in het water vallen of je koffer laten vallen.

  En ik zit ook te kijken naar een TinkTank rollende koffer...
 • René als gast
  René als gast | zondag 10 augustus 2008, 23:48Altijd zonder extra ballast (dus geen tassen enz.) op pad met canon 40D schietklaar! Voor stedentrips: EF 24-70mm , natuur: EF 24-70mm óf EF 70-200mm. Een plastic zak mee voor het geval het gaat regenen. Thuis gaat de apparatuur in een stofvrije aluminiumkoffer.

  Voor deze wijze van werken moet je wel je shoot voorbereiden.

 • jules
  jules | maandag 11 augustus 2008, 00:22Heb me cam in snuit tas en me flitser in foedraal er naast hangen, net een slingshot dus.

  Maar voor lange rijzen/trips heb ik een crumpler pretty boy xl zonder laptop houder.
 • Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) | maandag 11 augustus 2008, 01:00Werk naar volle tevredenheid met zowel de Slingshot 300 (ruim genoeg voor 1 dSLR en 5 objectieven + broodjes, geheugenkaartjes, enz.) en anders met een Stormcase iM2500 die ik nog maar net ken, maar waar 3 body's, 8 objectieven en nog wat losse randapparatuur met gemak in passen. De Stormcase is groot, zwaar en lomp, maar hij heeft wieltjes en een beugel om hem mee te trekken als een rolkoffer, en hij mag als handbagage mee in het vliegtuig. Ideaal dus.
 • gast | maandag 11 augustus 2008, 14:27Ik heb ook de Fastpack. Ideaal ding! 1 vraag: waarom niet de 350?? Hij komt echt wel vol (op den duur)...
 • Derk
  Derk | maandag 11 augustus 2008, 16:41@gast: De 350 was inderdaad ook een optie, maar ik vond hem net wat te groot, vandaar de 250, voor mij ruim voldoende en nog ruimte over een een eventuele toekomstige flitser. Bovendien, een gevulde 250 is zwaar genoeg...

  @Thijs: Deze tas heeft een gevoerde heupband en ik vindt het draagcomfort uitstekend. Enig nadeel bij erg warm weer is dat de ventilatie niet perfect is, maar ja, dan moet je meer aan een rugzak denken die niet direct tegen je rug aan zit (iets met beugels zoals een trekkingrugzak) Er is echter ook nog zoiets als prijs...
 • deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie | maandag 11 augustus 2008, 23:00Ik heb een tas van "Case Logic".

  Een prima tas als je niet te veel hebt. Ondanks dat past alles er wel in. 3 lenzen, camera met kleinere lens (28/75 2.8) flitser en veel losse kleine accu's.
  Echter heb ik wel altijd problemen met het opbergen van de camera inclusief batterypack. Dat heb ik met elke tas :(

  Ik vraag me af of dat met die tas van jou wel kan, zoals ik op plaatje zie, namelijk niet.
 • martin
  martin | maandag 11 augustus 2008, 23:27Alleen jammer dat in je tas geen 70 200 2.8 lens past als hjij op je body zit of deze moet niet op je verlang lijstje staan ik heb hem wel dus voor een slingshot 300 gekozen en ermee op vakantie geweest is mij prima bevallen ook tijdens wandelingen en klim partijen even heupband goed afstellen en het gaat voortrefelijik ben je dan in de stad oid dan kun je hem ook gemakelijk voor je dragen bots je ook niet zo snel als het erg druk is is mijn ervaring en je kunt natuurlijk gemakelijk bij je camera
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | maandag 11 augustus 2008, 23:39Leuk artikel over je nieuwe tas, Erwin. Zo te zien leeft het onderwerp toch ook behoorlijk onder de bezoekers. vrolijk

  Zelf heb ik al jaren een LowePro Mini Trekker AW.
  Ik ben erg tevreden met de hoeveelheid ruimte; ik kan gerust mijn 70-200mm f/2.8, de Canon body (+grip) voorzien van 24-70mm f/2.8, een 12-24mm groothoek objectief, een 580 II flitser, een 100mm Macro en 50mm f/1.4 meenemen in die tas. De tas heeft geen laptop vak, maar mijn MacBook past nog net in het voorvak. vrolijk

  Als ik mijn laptop niet mee heb is daar ruimte voor nog wta accessoires, een flesje drinken en wat te eten. Aan de binnenkant van de tas is ook nog ruimte voor kleine dingen als geheugenkaarten en accu's.

  Prima tas dus, maar ik wil nog wel eens een mooi eenvoudig en handzaam modelletje uitzoeken om alleen de body met een fatsoenlijke lens mee te nemen. Handig voor beursbezoekjes enzo. Nu moet ik of de hele rugtas meeslepen of mijn camera met 50mm lens en zonder de grip in mijn kleinere tas proppen.
 • gast | dinsdag 12 augustus 2008, 11:47Echter heb ik wel altijd problemen met het opbergen van de camera inclusief batterypack. --> grip bedoel je? Dat is echt geen probleem. Daar is ruimte genoeg voor (350 in ieder geval).
 • Harmen
  Harmen | dinsdag 12 augustus 2008, 13:16Veel tassen geprobeerd van alle bekende tassenmerken maar na lang zoeken uiteindelijk toch uit gekomen bij een rugzak van Kata (R102). Voor mij de beste rugzak qua stevigheid, comfort en gemak. Niet de goedkoopste maar als je hem in Amerika bestelt valt het reuze mee! (zelfs met BTW en invoerrechten er bij). Kata tassen worden veel gebruikt door professionele fotografen en cameracrews, niet voor niets!
 • deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie | woensdag 13 augustus 2008, 00:56Grip bedoel ik inderdaad... maar om nu een nieuwe tas te kopen voor de grip, vind ik wat overdreven. Ja, een mooie heuptas zoek ik ook nog, voor de camera incl objectief, grip en een extra 300mm lens. Zou wel mooi zijn om zoiets compact en handig te hebben, wat elja ook zegt, de hele rugzak voor een klein tripje is ook wat overdreven.
 • Rob
  Rob | woensdag 13 augustus 2008, 12:40Na veel gezoek ben ik op de Lowepro fastpack 200 uitgekomen(hiervoor had ik de Lowepro Orion trekker II). Hierin past eventueel alles wat ik mee wil nemen op trip en vakantie. Body 40D, 10-22,17-55, 70-200 f4, 430EX, lader extra batterij, filters, geheugenkaartjes en nog wat spul. Tijdens de tocht zelf kies ik wat ik meeneem, de rest laat ik "thuis".
  Ik weet het, geen pc maar daar ga ik echt niet mee op stap want ik maak voornamelijk dagtochten.
  Voldoet uitstekend in de praktijk, zowel steden als pittige wandeltochten (bv luxemburg, klein Zwitserland) of dichtbij huis voor een fotoshoot.
  Voordelen: makkelijk toegang, draagcomfort (zonder heupband!), je handen vrij, de 10-22 en 17-55 passen erin met zonnekap, bij de 70-200 draai je hem om., goed beschermt tijdens het wandelen, houder bidon en naturlijk de prijs.
  Nadeel: niet waterdicht > de plastic zakjes van een paar cent moeten mee
 • Nico Bregman
  Profiel Nico Bregman | woensdag 13 augustus 2008, 21:43Ik lees net dat ik niet de enige ben met dit "probleem". Ik ben naast mijn paraattas Lowe toploader70 AW nu ook in het bezit van de Lowe Vertex 200 AW en deze bevalt mij qua gebruiksgemak en draagcomfort prima. Voldoende ruimte voor een body met batterypack, een standaard zoomlens, een 100-400mm, flitser, verrekijker, compactcamera, tussenringen, converter en evt een fles water. Er is een apart vak voor de laptop, maar dan wordt het een aardige uitdragerij. Prima systeem voor het meenemen van een statief en een goede regenhoes maken dit voor mij de ideale fotorugzak.
 • arnyzona
  Profiel arnyzona | dinsdag 19 augustus 2008, 10:10Ik heb al enkele jaren een foto-rugzak van National Geopgraphic (NG5162). Ziet er absoluut niet uit als een fototas (is het wel!), gemaakt van dik robuust canvas (zoals vroeger de schoolpukkels) en waterdichtgevoerd met zelf in te richten patches. Een foto-compartiment met diverse vakjes en eigen toegangsrits en boven in een compartiment voor extra kleding of accesoires. Aan de zijkanten zijn grote opvouwbare zakken voor bv. liter flessen water of een statief. Er is zelfs een gevoerd compartimentje voor een ultra kleine laptop (max 13 inch, zelf zeggen ze 15" maar dat past dus nooit).

  Ik heb ook de schoudertas variant. De amerikaanse fotowinkel Adorama heeft een deel van de National Geographic tassencollectie(waaronder de schoudertas) in licensie uitgebracht. Stukken goedkoper en met de lage dollar koers extra voordelig.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop portretfotografie
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 129.00

Workshop portretfotografie

Hoe maak ik een aansprekend portret van iemand? Welk standpunt kies ik? Welk objectief gebruik ik? Welke hulpmiddelen zijn er? Welke lichtopstelling werkt het beste?

» lees verder

Top artikel

Aan de slag met Urban Fotografie

Urban Exploring is een onderwerp dat binnen de fotografie steeds populairder aan het worden is. Bij Urban Exploring (ook wel Urbex of Urban genoemd) gaan fotografen op zoek naar bijzonder, vaak bouwvallige, locaties die je kunt vinden in en om steden.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord