Photofacts.nl
15 maart 2011, 19:10 | | 13803x gelezen

Gebruik van een ringflitser in fotografie

Ik krijg vaak de vraag van mensen per e-mail; 'waar is die grote ringflitser nu precies voor'. Het werk dat ik maak heeft namelijk vaak niet de specifieke kenmerken van een ringflitser in hun ogen.
Of toch wel? In veel van de foto's die ik maak zit de ringflitser in verstopt.

Persoonlijk vind ik de ringflitser alleen gebruikt als hoofdlicht niet zo geschikt. Daarom combineer ik hem altijd met een x-aantal andere lampen. Velen kennen de ringflitser met name van de marco fotografie. In dit artikel bespreek ik slechts alleen de grote variant die we gebruiken in de studio

Aan het werk met de ringflitser

De ringflitser


Het geeft een type licht af waarmee wij als mens nooit kijken, namelijk, je kijkt vanuit de lichtbron zelf. Je zit er door de ringvorm waarin je lens zich bevind feitelijk gezien gewoon in. Je camera veranderd in een lamp.

Je moet een ringflitser niet verwarren met een opzetflitser. Waarom niet? Een opzetflitser geeft nog schaduw, de ringunit geeft een schaduwloos licht, vandaar dat ik al aangaf, je zit in de lamp. De ring wordt soms ook herkend door de halo schaduw die het kan geven. Maar in combinatie van andere lichten hoeft die niet zichtbaar te zijn.

Ook wordt de ring vaak in verband gebracht met een kring als reflectie in de ogen. Echter ontstaat deze alleen als je redelijk dichtbij komt. Of in combinatie met een softreflector die als het ware de ring vergroot. Over het algemeen uit de reflectie van een ringflits in de ogen zich als een klein puntje in het midden van de pupil indien er in de camera gekeken word.

Het type ringflitser dat ik gebruik heeft een maximale power output van 3.000 wattseconde. Het is daardoor geen stand alone unit, maar hij haalt zijn power uit een generator. Dit kan een generator zijn die in de studio op 230 volt loopt, of een generator op een accu (porty).

Waarom een ringflitser


Zoals ik aangaf, ik vind het licht uit de ringflitser in veel gevallen niet geschikt als hoofdlicht. Veelal gebruik ik hem in combinatie met andere lichtbronnen. Waar de daadwerkelijke kracht van de ringflitser in zit is het bepalen van het contrast in het beeld.

Om een simpel voorbeeld te nemen, stel je hebt in de studio een setting met één licht op een model, en dat komt van rechts. Dan heb je als resultaat een beeld waarbij iemand maar voor de helft is verlicht.

Indien je dan de ringflitser gaat toevoegen in een op een laag power niveau wordt het donkere gedeelte van het model ook verlicht, zonder nieuwe schaduwen te veroorzaken. Op deze manier kun je dus het contrast bepalen. Je controleert zelf hoe diep schaduwwerking zal gaan worden.

Wanneer je dus bijvoorbeeld kleding moet fotograferen waarin veel plooien zitten kun je dit dus mooi invullen. Omdat je overal een invulling aan kan geven wordt ook je sensor bijna volledig aangeslagen. De beelden bevatten meer info omdat elementen niet meer dichtlopen. Daarom zie je ook meer detaillering.

Een vraag die na het bovenstaand dan natuurlijk opleeft is, waarom heb je dan een unit met zoveel power? Kan dit niet met een adapter op je speedlight? Voor mijn werk is het antwoord nee.
Ik werk vaak op diafragmawaardes van f/8 of hoger, maar dit is niet het belangrijkst. Het belangrijkste is dat het licht ook een afstand moet kunnen overbruggen, dit heeft ook effect op het type licht dat je krijgt.

Mijn werkwijze


Wanneer je een ringflitser aan een set gaat toevoegen voeg je een lichtbron toe. Ik ga ervan uit dat je weet wat er gebeurt zodra je een lamp dichterbij een model zet, of juist verder weg. In dit geval is je camera de lamp geworden, dit houd dus in dat je bewegingsvrijheid een stuk kleiner is geworden.

Bij het verplaatsen naar voren en naar achter heeft dus gevolgen voor je belichting. Om je meer vrijheid te geven is het aan te raden de ringunit te hangen aan een generator die apart af te stellen is ten opzichte van de rest van je flitsers.

Ook veranderd de aard van het licht over de afstand. Werk je dichtbij je model, dan zal je een enorm verloop in licht waar nemen. De neus kan bijv correct belicht zijn, en de oren zijn al onderbelicht. Dit komt omdat licht zich kwadratisch voortplant. Maak je de afstand groter, dan wordt de balans vaak al evenwichtiger.

De ringflitser is uit te breiden met een softreflector, dit is een grote dish die op de unit wordt geplaatst. Hierdoor wordt het een grotere lichtbron, met alle gevolgen van dien. Ook kun je een grid plaatsen op de unit, hierdoor kun je het ringlicht beperken tot de plaats in het beeld waar je het wilt hebben. Maar het voorkomt ook ongewenste reflectie.

Voorbeelden ringflitser


Allereerst twee beelden zonder de ringflitser. Deze kenmerken zich in deze foto's doordat schaduwen de kans krijgen om naar zwart dicht te lopen.

Geen ringflitser

Nu twee voorbeelden met de ringflitser, wat je hier zal gaan opvallen is dat wanneer je op de schaduw gaat letten je zult zien dat deze niet meer dichtgelopen zijn op de plaatsen waar dat eigenlijk wel zou moeten zijn.

Kerst met ringflitser

Model met ringflitser

Hieronder ook nog een voorbeeld waarbij een ringflitser gebruikt is. Bij deze is het ringlicht in een sterkere vorm aanwezig in het beeld. Er wordt ook hier nog altijd met meerdere lichtbronnen gewerkt.

Ringflitser sterker aanwezigMeer is te zien op mijn website, echter staat er dan niet meer bij wat wat precies is.
www.markderoo.com

 • Mark de Roo

  Over de auteur; Mark de Roo
  Om een duidelijk beeld te krijgen van het werk van Mark de Roo zou je zijn site moeten bekijken. De vorm van fotografie die daarop staat is voornamelijk gericht op modelfotografie en ge-ensceneerde fotografie.

delen!

reacties (10)

 • Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof | dinsdag 15 maart 2011, 21:46érg interessant artikel Mark; ik heb het met genoegen gelezen en ben weer een stukje wijzer. thanx!
 • dennis van den eijnden
  Profiel dennis van den eijnden | dinsdag 15 maart 2011, 22:27ik ben er eigenlijk best trots op dat ik het in een keer kon volgen knipoog Goed verhaal en interessante materie. Ik heb m'n DIY-ringflitser nu nog vooral gebruikt als hoofdlicht, maar ik ga 'm ook zeker eens inzetten als invullicht.
 • Arno
  Profiel Twitter Arno | woensdag 16 maart 2011, 01:03@Mark: Erg leuk artikel wat ik met veel interesse heb gelezen. Erg mooie foto's ook maar dat wisten we al vrolijk
 • Mark de Roo
  Profiel Mark de Roo | woensdag 16 maart 2011, 09:43Dank jullie, uiteraard is het artikel bedoelt om verhelderend te zijn vrolijk

  Mark
 • Gert Schipper
  Gert Schipper | woensdag 16 maart 2011, 10:14Heel erg bedankt dat je je professionele kennis en kunde met ons wil delen.
  ik ben als hobby fotograaf graag bezig met portretten die ik maak met losse opzetflitsers en paraplu's en een ringflitser staat al lang op mijn verlanglijstje, misschien komt dat er nog eens van.
 • Auke
  Profiel Twitter Auke | woensdag 16 maart 2011, 10:21@Mark, als ik je verhaal zo lees dan ben ik geneigd om te concluderen dat de ringflitser eigenlijk het ultieme invullicht is, mits je rekening houdt met de karakteristieken van het licht/de grootte van de lichtbron). Deel je deze conclusie?
 • Mark de Roo
  Profiel Mark de Roo | woensdag 16 maart 2011, 11:33nee, want fotografie is subjectief, iedereen heeft er een andere mening over.
 • Roy
  Roy | woensdag 16 maart 2011, 21:42Leuk artikel, ondanks de talrijke taal- & spellingsfouten die ik persoonlijk erg storend vind. Daarnaast deel ik de perceptie van Auke: onder "waarom een ringflitser" beschrijf je alleen hoe je de schaduwen van je hoofdlicht invult. Dit kan echter ook met een softbox, een paraplu of een reflector. Het artikel zou voor mij meer waarde hebben als je de specifieke kenmerken van een ringflitser afzet tegen die van andere typen lichtbronnen. Zeer fraaie foto's overigens!
 • Mark de Roo
  Profiel Mark de Roo | woensdag 16 maart 2011, 22:12Een softbox, paraplu, of reflector hebben hun eigen karakteristieke werking, ze geven weer een ander effect dan de ring. Het type verlichting zoals in de voorbeeldfoto's red je niet met die middelen. Ik zou je eerder aanraden een keer een demodag van een fabrikant of importeur bij te wonen waar diverse materialen ter display staan met hetgeen boven beschreven in je achterhoofd.
 • vanhoutfotografie
  Profiel vanhoutfotografie | vrijdag 11 mei 2012, 23:01Hallo mijn naam is arno van hout en heb een vraag over de ring flitser.
  Ikheb in sept een bruidsrepotage en zit er aan te denken om in plaats van een repotage flitser een ring flitser mee te nemen of te kopen hebben jullie hier ervaring mee of is dat geen goed idee of kan ik daar juist wel wat meer mee dan een repotage flitser graag hoor ik iets van jullie .
  Ik wil trouewens de Jinbei DC-600 Ring Flitskop kopen is dit iets.

  Groetjes Arno

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.
Plonsfotografie
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 47.50

Plonsfotografie

Tijdens deze spetterende workshop gaan we aan de slag met rook, water en flitslicht. Na een stukje theorie over plons en rookfotografie, gaan de handen uit de mouwen!

» lees verder

Top artikel

7 tips voor sneeuwfoto's

Vannacht wordt er een flinke lading sneeuw verwacht. Dat is niet leuk voor iedereen die morgen in de file naar het werk gaat, maar natuurlijk wel erg leuk voor fotografen. Een winterse wereld levert je op een eenvoudige manier foto's op die je niet elke dag kunt maken. Hierbij alvast zeven tips om de komende dagen mooie sneeuwfoto's te maken.

» lees verder

 
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord