Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Goede resultaten behalen met de flitser op de camera

zaterdag 19 maart 2022, 19:19 door | 3.704x gelezen | 0 reacties

Er wordt altijd gezegd dat een flitser op de camera geen goede foto's oplevert. Dit is absoluut niet waar. De reden waarom een foto met de flitser op de camera niet goed is, is gebrek aan kennis over het fotograferen met flits.

In dit artikel vertel ik hoe je goede resultaten kunt behalen met de flitser op de camera.

Ik bedoel hier niet de ingebouwde flitser, maar een losse flitser op de camera. Een zogenaamde reportageflitser. Het is een ideaal hulpmiddel om de kwaliteit van het licht drastisch te verbeteren. Zeker als je mobiel moet zijn of blijven, is het in veel gevallen onmisbaar.

Nando reportageflitser

Een reportageflitser is heel goed te gebruiken. Mits je weet hoe.

Er zijn een paar dingen die je moet weten om een goede foto met een reportageflitser op de camera te krijgen.

Eerst moet je de basis kennen. Het instellen van de belichting voor de omgeving en het flitslicht zijn twee verschillende dingen. Met het diafragma, sluitertijd en ISO stel je de belichting voor je omgeving in. Het flitslicht zorgt voor de belichting van je onderwerp.

Omgevingslicht en flitslicht zijn twee verschillende dingen


Door de belichting van de omgeving goed te kiezen, meng je het bestaande licht met het flitslicht voor een natuurlijke uitstraling. Het enige waarvoor je moet opletten is, dat het onderwerp bij het instellen van het omgevingslicht niet overbelicht raakt.

Nando reportageflitser sync time

Flits synchronisatietijd is leuk, maar dit zal vaak tot een donkere omgeving leiden. Dit is de typische slechte flitsfoto die velen ertoe brengt geen flits meer te gebruiken.


Nando reportageflitser ambientlight

Door de belichting op de omgeving af te stemmen, en de flits het onderwerp te laten verlichten, wordt zelfs een foto met direct flitslicht een stuk prettiger en natuurlijker. Maar dit kan natuurlijk nog beter.

Vervolgens is de richting van het licht belangrijk. We kennen allemaal direct flitslicht, en hoe dit niet flatteus is voor je onderwerp.

De term plat geflitst komt je ongetwijfeld bekend voor. Dit heb je al deels voorkomen door het omgevingslicht in balans te brengen met je flitslicht. Het licht een richting geven is het vervolg daarop.

Geef richting aan je flitslicht


Door het flitslicht een richting te geven die anders is dan frontaal, worden er schaduwen gecreëerd. Schaduwen brengen diepte in je onderwerp.

Dit doe je door je flitser via een muur te laten weerkaatsen. Indirect flitslicht dus. Het licht krijgt een betere kwaliteit.

Nando reportageflitser direct

Met een goede balans tussen omgevingslicht en flitslicht zijn goede resultaten te bereiken. Gebruik vervolgens indirect flitslicht in plaats van direct flitslicht.


Nando reportageflitser indirect

Door indirect te flitsen komt het licht van een andere richting. In dit geval van links. Zie je hoe natuurlijk deze foto eruit ziet. Je zou niet zeggen dat dit geflitst is, of wel?

Flits bij voorkeur niet via het plafond. Dat levert lelijke schaduwen onder wenkbrauwen, neus en kin op. Flits via een muur links, rechts, of desnoods achter je. Hoe groter de muur, hoe zachter het licht. De muur wordt je softbox, net zoals je die in een studio hebt.

Voorkom direct licht op je onderwerp


Er is nog een derde manier om het licht vorm te geven. Flits je via een muur, dan zal er nog altijd direct flitslicht op je onderwerp vallen.

Door de flitser af te schermen, zodat er geen licht meer rechtstreeks op je onderwerp valt, zorg je dat er alleen licht vanaf de muur komt. Zo zie je niet eens meer dat er geflitst is.

Nando reportageflitser indirect

Indirect flitslicht levert goede resultaten op. Maar er is altijd nog wat direct flitslicht dat je onderwerp verlicht. Stel dat je dit direct flitslicht kunt voorkomen.


Nando reportageflitser indirect flagged

Door de flitskop te vlaggen, dus af te schermen, voorkom je direct licht op je onderwerp. Het enige flitslicht dat nu nog zichtbaar is, komt van links. de kwaliteit van het licht is zo zelfs met een reportageflitser op de camera erg goed.

Alles op een rijtje


Samengevat, zorg voor een balans tussen omgevingslicht en flitslicht door de juiste camera instellingen te kiezen.

Maak vervolgens gebruik van een muur links of rechts om het flitslicht een richting te geven.

Scherm eventueel de flitser af zodat er geen rechtstreeks licht meer op je onderwerp valt.

Natuurlijk zijn er nog meer dingen die je kunnen helpen om met een flitser op de camera goede foto's te maken. Alles hangt af van de omgeving waar je bent, of je muren ter beschikking hebt of niet, hoeveel mensen je in beeld hebt, de kracht van je flitser, en nog een aantal dingen meer.

Nando reportageflitser indirect behindthescenes

Ga je een reportageflitser gebruiken? Positioneer je model op zo'n manier dat je iets hebt om het licht te laten reflecteren. Vlag je flitskop, en je krijgt fantastisch licht.


Sized NH20171020 201710

Dit is de foto die in de behind the scenes hierboven gemaakt is, met een reportage flitser boven op de camera.

Als je de drie dingen uit dit artikel als basis aanhoudt en van daaruit verder gaat, is het mogelijk om met een reportageflitser op de camera heel geslaagde, prachtige flitsfoto's te maken.

Gebruik jij wel eens een reportageflitser? Vertel in een reactie onder dit bericht hoe je dit doet, hoe je dit ervaart, of dat je liever een andere manier van belichten gebruikt.


Meer ontdekken over flitsfotografie?


Veel fotografen denken dat flitsen lastig is. Ze hebben het eens geprobeerd, maar krijgen geen mooie resultaten. In de cursus Starten met Flitsen helpt Elja je op weg met korte praktische tips.

Zo ontdek je hoe je (zonder veel geld uit te geven) met flitsers controle krijgt over het licht in je foto's.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord