Photofacts.nl
4 november 2008, 20:28 | | 12223x gelezen

Handige Photoshop tips en tricks

Photoshop is een dermate uitgebreid programma dat bijna niemand het volledig kent. Hierbij een drietal handige en snelle bewerkingen. Wellicht al bekend, maar anders waarschijnlijk erg nuttig om het werken in Photoshop makkelijker of praktischer te maken. De tips zijn geschreven voor Photoshop CS4. De kans is aanwezig dat iets niet werkt in een oudere versie.

Tip 1; Snelle kleurcorrectie
Bij in kunstlicht gefotografeerde portretten heb je al snel last van een (te) rode kleurzweem. Deze is gelukkig razendsnel te corrigeren. Open de foto in Photoshop, ga naar Image -> Adjustments en kies hier Hue/Saturation. Verander bovenin het venster de waarde 'Master' naar 'Reds' en verminder de verzadiging door de saturation-slider naar links te schuiven.

Snel een kleurzweem verwijderen


Tip 2; Kleur lenen uit een ander venster
Soms zie je ergens een mooie kleur die je wilt hergebruiken in Photoshop voor bijvoorbeeld de rand om een foto. Het is vanuit Photoshop heel eenvoudig om een kleur vanuit een ander programma over te nemen. Open zowel Photoshop als -bijvoorbeeld- de website waaruit je een kleur wilt kopieren. Selecteer de pipet tool (SHFT - I) en druk de linkermuisknop in. Houd deze ingedrukt terwijl je naar het andere programma schuift.

Zoals je kunt zien verandert de gemeten kleur constant mee (zie het kleurvakje van de colorpicker). Wanneer je de juiste kleur hebt gekozen laat je de muisknop los. De gewenste kleur is nu geselecteerd. Je kunt nu bijvoorbeeld de geselecteerde laag in Photoshop vullen met de kleur met de toetscombinatie ALT - Backspace.

Tip 3; Over- en onderbelicht aanpakken
Een snelle manier om een over- of onderbelichte foto te corrigeren is het gebruik van lagen. Open een foto waarbij correctie nodig is in Photoshop. Kopieer de laag naar een nieuwe laag met CRTL - J. Verander nu de 'blendmodes' van de laag naar Multiply om de foto donkerder te maken of naar Screen om de foto lichter te maken.

Indien het effect nog niet naar wens is kun je met CRTL - J opnieuw een extra laag aanmaken waarbij het effect verdubbelt wordt. Is dit nu te heftig dan kun je de Opacity van de laag verminderen om het effect minder sterk te maken.

delen!

reacties (5)

 • Peter van Veen
  Profiel Twitter Peter van Veen | woensdag 5 november 2008, 09:26Handige tips. Vaak weet je die dingen vaag nog wel, maar zo'n reminder is altijd handig.
 • CasperGraaf
  CasperGraaf | woensdag 5 november 2008, 11:49Altijd handig. De ervaren Photoshoppers weten dit wel, maar er zijn er nog zoveel die het goed kunnen gebruiken. Goed artikel. Als je zo alle Photoshop-bewerkingen gaat behandelen kunnen we nog veel verwachten!
 • hbj
  Profiel hbj | woensdag 5 november 2008, 12:28Dank voor de aardige reacties. Regelmatig zullen er tips&tricks voorkomen die al bekend zijn, maar soms zal ik verbazen, hoop ik.
 • Monique
  Profiel Monique | woensdag 5 november 2008, 15:07De tips 1 en 3 kenden ik al, maar die 2e had ik een paar dagen geleden goed kunnen gebruiken! Bedankt!
 • David
  Profiel David | woensdag 5 november 2008, 20:28Ja, die tweede tip is echt briljant. Ik vroeg me al een tijdje af hoe zoiets mogelijk zou zijn. Bedankt!

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Fotoreis naar Nepal en Tibet
Gevorderdenworkshop gegeven door Damien Franscoise | kosten: € 2,395.00

Fotoreis naar Nepal en Tibet

In een nauwe samenwerking tussen de reisorganisatie en Azië specialist Snow Leopard en Tweemetervijf fotografie is een unieke fotocursus reis naar Nepal en Tibet georganiseerd. Tijdens deze reis worden foto enthousiastelingen begeleid door mij in het maken van betere reisfoto’s / vakantiefoto’s terwijl we door één van de meest fotogenieke gebieden.

» lees verder

Top artikel

10 tips voor Macrofotografie

Met macrofotografie kun je alledaagse onderwerpen zo vastleggen dat ze toch bijzonder worden. Doordat je zo dichtbij fotografeert zie je dingen eens in een heel ander perspectief. Zin om met macrofotografie aan de slag te gaan? In dit artikel 10 tips om je op weg te helpen.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord