Photofacts.nl
29 april 2008, 19:11 | | 8871x gelezen

Handige sneltoetsen in Adobe Photoshop

Eigenlijk alle functies binnen Photoshop zijn te gebruiken zonder dat je een toetsenbord nodig hebt. Dat wil echter niet zeggen dat een toetsenbord niet heel handig kan zijn tijdens het bewerken van foto's. Adobe heeft namelijk ontzettend veel handige sneltoetsen ingebouwd. In dit artikel bespreek ik een aantal eenvoudige sneltoetsen die ik zelf regelmatig gebruik.

Het begint al bij het openen van een foto die je wilt gaan bewerken. Hoewel het eigenlijk geen sneltoets is (er komt namelijk geen toets aan te pas) kun je snel en eenvoudig het venster te voorschijn toveren om bestanden te openen door op het lege bureaublad binnen Photoshop te dubbelklikken. Overigens is er ook gewoon een sneltoets beschikbaar; drukken op crtl - o (command - o op een Mac) heeft hetzelfde effect.

Voordat ik begin aan een bewerking maak ik altijd een kopie van de achtergrond laag. Zo kan ik altijd eenvoudig terug naar het origineel. Om de geselecteerde laag te kopieeren druk je op crtl - j. Er wordt nu een nieuwe laag aangemaakt met dezelfde inhoud als de geselecteerde laag. Ook wanneer je werkt met maskers is het handig om zo een extra laag aan te maken om op te werken.

Wanneer je tevreden bent over de gemaakte aanpassingen kun je de lagen ook weer eenvoudig samenvoegen. Door op crtl - e te drukken wordt de geselecteerde laag met de laag eronder samen gevoegd.

Bij veel van mijn bewerkingen gebruik ik een laagmasker om de bewerking maar op een gedeelte van het beeld toe te passen. Vaak gebruik ik dan de paint bucket of gradient tool om een geschikt uitgangspunt te creŽren. Door op de 'g' te drukken selecteer je deze tool. Is niet gelijk de juiste tool geselecteerd dan kun je met shift - g tussen de tools schakelen die onder hetzelfde icoontje verstopt zitten.

Binnen een laagmasker werk je vaak met of wit of zwart. Schakelen tussen deze twee doe je met de x toets. Overigens werkt deze toets ook wanneer de kleurenvakjes gevuld zijn met andere kleuren, maar dan zal het wisselen tussen de twee minder vaak voorkomen.

Gebruik je bijvoorbeeld de penseel (b), dan kun je de penseelgrootte wijzigen door middel van de bracket toetsen. Duk op [ om de penseelgrootte te verkleinen en met ] vergroot je het formaat van de tool. Erg handig om snel te kunnen werken. Het wijzigen van het formaat op deze manier werkt uiteraard ook bij andere tools, zoals de kloontool en de healingbrush.

Door deze en andere sneltoetsen te gebruiken kun je aanzienlijk sneller met Photoshop werken. Het is dus absoluut de moeite om van veel gebruikte tools en handelingen de sneltoetsen op te zoeken. Overigens kun je ook zelf sneltoetsen aanpassen of koppelen aan functies die je veel gebruikt.

Sneltoetsen


delen!

reacties (6)

 • Rik
  Rik | dinsdag 29 april 2008, 21:07Erg handige shortcuts inderdaad!
  Op deze pagina staan nog meer van dit soort shortcuts.
 • libeco
  Profiel libeco | woensdag 30 april 2008, 11:45Deze cheatsheet is ook een klassieker als het gaat om snel even opzoeken.
 • Rodajo
  Profiel Rodajo | donderdag 1 mei 2008, 09:24Het is wel nuttig te vermelden dat deze sneltoetsen afhankelijk zijn van de toetsenbord layout. Zo heb ik me op mijn azerty klavier sufgezocht naar de haakjes, [ ]. Deze worden dan gewoon : en !.
  Ik had me natuurlijk tijd kunnen besparen door even in Bewerken > Menu > sneltoesten te kijken, maar ja..
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | donderdag 1 mei 2008, 09:41@Rodajo; Goed punt, ik had geen rekening gehouden met onze Belgische bezoekers. Niet dat ik uberhaubt wist dat daar geen bracket toetsen op zitten. vrolijk

  @Rik & Libeco; Bedankt voor de links!
 • Han
  Profiel Han | dinsdag 6 mei 2008, 13:30Een beetje onbekende toets combinatie.
  Geef in Photo Shop eens een verscherping (of een andere commando), doe dat veel sterker als je normaal gewend bent.
  Geef nu Ctrl + Shift + F en je kan die verscherping weer vervagen, speel dan ook ook eens met de modus en zet die op zwak licht bijvoorbeeld.
 • MichaŽl de Bondt
  Profiel Twitter MichaŽl de Bondt | woensdag 21 mei 2008, 21:24Die cheatsheet is echt briljant! Hiervoor ook mijn dank.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop compositie
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 95.00

Workshop compositie

"Een foto maken" klinkt zo simpel. Maar in de praktijk wordt aan vele interessante onderwerpen voorbij gelopen omdat de fotograaf ze gewoon niet "ziet". En door de fotograaf die de onderwerpen wel ziet, wordt helaas regelmatig voor een standpunt, compositie en opnametechniek gekozen die tot tegenvallende eindresultaten leidt.

» lees verder

Top artikel

Tien tips voor het werken met modellen voor fotografen

Voor het werken met modellen gelden een aantal ongeschreven regels. Vanzelfsprekend de gebruikelijke fatsoensnormen die je altijd in acht neemt, maar daarnaast zijn er een paar punten waar je extra op kunt letten wanneer je met een model aan de slag gaat. Door de onderstaande tien punten na te leven zorg je ervoor dat het werken met een model voor beide partijen een positieve ervaring blijft. Ik beschrijf de punten met als uitgangspunt een vrouwelijk model, maar uiteraard geldt precies hetzelfde bij een mannelijk model.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord