100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Herfstportret met flitser in het bos

donderdag 5 november 2015, 13:31 door | 9.349x gelezen | 4 reacties

Vorige week donderdag was ik met Lieke in het bos voor een fotoshoot in herfstsfeer. We hebben gelijk een videotje geschoten waar ik laat zien hoe je losse flitsers en een softbox kunt gebruiken om je model leuk uit te lichten in combinatie met het aanwezige licht. In dit artikel nog wat extra informatie zodat je ook zelf dergelijke foto's kunt gaan maken.


Strobist style


Het werken met losse flitsers wordt ook wel eens strobist fotograferen genoemd. Weet je er nog niet zo veel van, dan is dit artikel dat we eerder schreven ook zeker het lezen waard.

De foto's in dit artikel heb ik geschoten met mijn Canon 5D mark III, een 70-200mm f/2.8 L objectief en twee Canon 600EX RT flitsers. Persoonlijk ben ik erg fan geworden van dit radiografische flitssysteem van Canon. Het werkt erg betrouwbaar, je hebt geen zichtlijn nodig met je flitsers en je kunt vanaf je camera (of eigenlijk vanaf de ontsteker) razendsnel je flitsers instellen.

Bovenstaande is echter geen goedkope combinatie. Het is echter ook prima mogelijk om dezelfde resultaten te halen met goedkopere systemen die vrijwel hetzelfde kunnen.

Owh, en ik gebruik in de video ook nog de WestCott Apollo strip softbox. Naast mijn Apollo Orb, waar ik eerder een review over schreef, ben ik ook erg enthousiast over deze razendsnel op te zetten striped softbox van WestCott.

Stap 1: Omgevingslicht meten


De eerste stap voor het maken van dit soort foto's is het meten van het omgevingslicht. Je wilt het aanwezige licht een rol laten spelen, dus zorg voor een goed uitgangspunt waar dit aanwezige licht te zien is.

Het aanwezige licht kun je gewoon met je camera meten. Persoonlijk vind ik het het prettigst om de camera op handmatig te zetten en aan de hand van de interne belichtingsmeter alvast wat instellingen te kiezen die passen bij het aanwezige licht.

De instellingen zullen uiteraard altijd anders zijn afhankelijk van je situatie, maar probeer ervoor te zorgen dat je sluitertijd in elk geval tussen de 1/100ste en 1/200ste seconde ligt. Boven 1/200ste kom je vaak in de problemen met de maximale flitssynchronisatietijd van je camera (je kunt eventueel high-speed sync gebruiken om dit te omzeilen).

Kies het diafragma die je vindt passen bij de foto die je wilt gaan maken. Als er niet zoveel aanwezig licht is (in deze tijd van het jaar al snel), zul je waarschijnlijk op een redelijk laag diafragmagetal (grote opening) uitkomen.

Uiteindelijk (al de sluitertijd niet voldoende is) gebruik je de lichtgevoeligheid (ISO) van je camera om de gewenste belichting compleet te maken. Ga uiteraard niet te hoog met je ISO, maar bij de meeste camera's is het niet erg om tot ongeveer 1600 ISO te gaan.

Maak nu een foto om te kijken of je tevreden bent. Wellicht wil je nog iets aanpassen voordat je de flitser gaat toevoegen. Het kan mooi zijn om er voor te zorgen dat de foto zonder flits iets onderbelicht is. Zeker bij herfstkleuren komen bij een lichte onderbelichting de herfstkleuren er goed uit.

Lieke zonder flits


Je onderwerp is dan ook wat onderbelicht, maar dat los je op door een flitser toe te voegen.

Stap 2: De flitser toevoegen


Nu je de camera ingesteld hebt wordt het tijd om een flitser toe te voegen. Begin altijd met één licht zodat je precies ziet wat er toegevoegd wordt. Omdat ik graag werk met mooi zacht licht gebruik ik een flitser in een softbox.

Ik plaats de softbox dicht op het model, zo is het licht het zachtst. Zelf vind ik het vaak mooi om een softbox naast het model te plaatsen. Dit licht van opzij zorgt ervoor dat er duidelijk verschil is tussen licht en schaduwen en dat zorgt weer voor diepte in de foto.

De schaduwen worden in dit geval opgevuld door het aanwezige licht. Is dat niet genoeg dan zou je een reflectiescherm kunnen gebruiken om de schaduwen nog wat op te lichten.

Doordat de flitser dichtbij staat en ik werk met een groot diafragma (laag getal) van f/3.5 hoeft de flitser niet heel krachtig te flitsen. Ik gebruik de flitser hier op 1/8ste van zijn maximale flitskracht.

Lieke met 1 flitser


Maak een foto en kijk of het flitslicht niet te fel staat. Wil je alles heel nauwkeurig doen, dan kun je een flitslichtmeter gebruiken, maar je kunt ook genoegen nemen met het resultaat dat je ziet op je scherm. Het is wel slim om ook even het histogram van je foto te controleren of je geen overbelichte delen hebt in je foto.

Stap 3: Een tweede flitser toevoegen


Om het portret nog wat mooier te maken voeg ik een tweede flitser toe. Dit licht gebruik ik als haarlicht. Lieke komt daardoor nog wat meer los van de achtergrond.

Op beide flitsers gebruik ik overigens een 1/2 CTO gel. Dit oranje filter zorgt ervoor dat de kleurtemperatuur wat warmer wordt. Ik maak daarmee het koele flitslicht wat warmer zodat het beter in de omgeving past.

Je wilt in principe dat het aanwezige licht qua kleurtemperatuur redelijk overeenkomt met het flitslicht. Komt dat niet overeen dan krijg je duidelijke kleurverschillen (dat kun je overigens ook creatief gebruiken).

De warme kleurtemperatuur zorgt er in dit geval ook voor dat het flitslicht wat meer oogt als warm zonlicht. Alsof er net een ondergaand zonnetje staat dat zorgt voor het haarlicht.

Controleer ook bij het haarlicht of het niet te fel is (of juist te zwak) en stel bij waar nodig. Ook hier kun je weer het histogram en uiteraard het display achter op je camera gebruiken om te controleren of de belichting goed is.

Lieke met 2 flitsers


Stap 4: Fotograferen maar!


Nu je licht goed staat ingesteld kun je lekker fotograferen. Laat je model na elke foto iets aanpassen aan haar pose of gezichtsuitdrukking, zo zorg je voor veel afwisseling in je foto's. Hier vind je nog 7 praktische tips voor het poseren bij portretten.

Zelf kun je ook bewegen. Hiermee zorg je voor wisselende achtergronden. Een stapje opzij kan al direct voor een hele andere achtergrond zorgen. Vergeet ook niet om eens door je knieën te gaan of juist ergens op te klimmen voor een ander perspectief.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

  1. Slimpie
    Profiel Slimpie schreef op vrijdag 6 november 2015 om 13:46  | reageer

    Interessant artikel. Voor de onervaren strobisten erg leerzaam, zeker met het filmpje erbij.
    Ik pas de achtergrond belichting niet aan met de iso-waarde. Dat vind ik niet logisch aangezien de iso-waarde ook invloed heeft of je flitskracht. Mij is altijd geleerd om je natuurlijke verlichting te regelen met sluitertijd, tot het moment dat deze te lang wordt en er bewegingsonscherpte kan ontstaan. Tevens beïnvloed de iso-waarde ook de kwaliteit van je beeld.
    Misschien een tip. Er zijn ook goedkopere flitsers en triggers(bv van het merk Yongnuo) zijn waar je hetzelfde resultaat mee kunt bereiken. Het systeem van canon staat niet bekend als een koopje.

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 6 november 2015 om 15:17  | reageer

    @Slimpie; Je hebt gelijk, maar in dit geval zat ik met mijn 70-200mm objectief al te werken op een sluitertijd van 1/100ste. Dan is het niet slim om nog langere sluitertijden te nemen en gebruik je dus je ISO.

    Ik ben bekend met de Yongnuo triggers en flitsers. Volgens mij een prima alternatief en goede tip. Ze bestonden echter nog niet toen ik mijn eerste RT flitsers en trigger kocht.

    Ik ben wel erg tevreden over de Canon RT flitsers.
    Werkt prima!

  3. Roland Bogaerts
    Roland Bogaerts schreef op woensdag 11 november 2015 om 00:07  | reageer

    ISO omlaag? Deze handeling heeft zowel impact op het bestaand licht als op het flitslicht. Een kortere (en niet langere sluitertijd zoals Elja schrijft) lijkt me een logische aanpak om de achtergrond donkerder te maken (zoals Slimpie al vermelde).

  4. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 11 november 2015 om 09:45  | reageer

    @Roland; In het filmpje doe ik de ISO omhoog om juist de achtergrond lichter te maken. Een alternatief was een langere sluitertijd, maar ik zat al op 1/100ste (en gebruikte een 70-200mm objectief).

    Als ik de achtergrond donkerder wilde maken had ik inderdaad een kortere sluitertijd / lagere ISO kunnen kiezen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord