Elja Trum

Hoe bepaal je de prijs voor je fotografie

zaterdag 24 april 2010, 17:18 door | 33209x gelezen | 20 reacties

Wanneer je van fotografie je werk wilt maken zul je op een gegeven moment toch moeten bepalen tegen welke prijs mensen je foto's kunnen afnemen. Dit is nog niet zo gemakkelijk, maar door te beginnen met een relatief simpele berekening kun je in elk geval bepalen wat de minimum prijs van je werk zou moeten zijn.

Natuurlijk zijn er verschillende soorten verdienmodellen te bedenken. Zo kun je bijvoorbeeld een uurtarief rekenen, met een vaste prijs werken of je foto's aanbieden op Photostock sites. Hoe dan ook, je moet er natuurlijk voor zorgen dat er voldoende geld binnen komt om van te kunnen leven. Welk bedrag je dan nodig hebt zal aan je levensstijl en situatie liggen.

Even als vereenvoudigd rekenvoorbeeld; stel dat je met 2.000 euro netto per maand rond kunt komen. Hoeveel moet je dan grofweg verdienen per jaar om dit geld over te houden? Twaalf maanden maal 2.000 euro is 24.000 euro. Echter, de belastingdienst en de nodige (sociale)verzekeringen slokken zo'n 40 procent van je inkomen op. Het jaarbedrag dat je binnen moet halen loopt dan al op naar 40.000 euro. Reken nog eens 5.000 euro onkosten voor je bedrijfsvoering en nieuwe apparatuur. Een kantoor- of studioruimte rekenen we voor het gemak nog maar niet, je werkt in eerste instantie maar mooi vanuit je eigen huis..

Dan moet je jaarlijks dus minimaal 45.000 euro verdienen aan je klanten. Dat is 123 euro per dag, maar dan ook zeven dagen per week. Elke week moet je 865 euro binnen halen. Wil je een normaal werkritme van acht uur per dag aanhouden en vijf dagen per week werken dan moet je elk uur 21,63 euro verdienen.

Stel dat je bruiloften gaat fotograferen en je kunt aan genoeg klanten komen om drie maal per maand een opdracht uit te voeren. Dan moet je voor een bruiloft minimaal 1.250,- euro vragen. Kosten voor een album, afdrukken en bijvoorbeeld reiskosten zijn dan nog niet eens meegerekend.

Ik ben nu uitgegaan van een versimpelde versie met feitelijk best lage kosten. Het is goed om eens voor jezelf te berekenen wat je kosten zijn. Kijk vervolgens naar het aantal opdrachten dat je realistisch gezien kunt uitvoeren per jaar. Zo kun je het minimum bedrag waarvoor je een opdracht aanneemt berekenen. Groot kans dat je een stuk prijziger uitkomt dan je verwacht.

Geld


Meer informatie
- Het nut van een ondernemingsplan voor fotografen
- Fotograferen kost niks? Over tarieven en kosten

delen!
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, auteur van een boek over zwart-wit fotografie en schrijft regelmatig voor fotomagazine Zoom.nl. Naast zijn passie voor fotografie werkt hij als e-business consultant bij Directshop.
Elja twittert, is getrouwd en vader van Mika en Vera.

20 reacties

 1. Henny
  Profiel Henny schreef op zaterdag 24 april 2010 om 17:46

  Erg interessant onderwerp natuurlijk en het artikel zet aan tot nadenken. De voorbeelden die genoemd worden zijn natuurlijk vrij radicaal en ik denk niet dat er veel mensen zijn die het zo in de praktijk aan pakken.

  De meeste professionele fotografen die ik gezien heb, hebben daarnaast bijvoorbeeld nog een partime baan zeker om te beginnen. Anderen proberen via andere dingen zoals prints, boeken bij te verdienen. En als je die stap maakt is het in het begin altijd moeizaam, net zoals dat je met ene bedrijf in het begin amper winst maakt. Een ander punt is dat je wel kunt gaan rekenen wat je nodig hebt aan geld. Maar veel belangrijker is de vraag van welke waarde heeft je werk voor de klant? Iets wat vaak aan freelancers word gevraagd. Ik studeer nu nog bedrijfskunde maar wil daarna toch gaan kijken om fotograaf te worden(doe nu af en toe freelance). Voor mij blijft het elke dag de vraag of ik die stap zou wagen, zeker als ik dan ook nog een WO-diploma op zak hebt. Maar ik zou dat lagere inkomen best voor lief willen nemen als ik met mijn passie geld kon verdienen. En je kunt(als je zo jong ben als ik) altijd proberenvrolijk Er is trouwens ook een uitkering voor kunstenaars, die je in het begin ook wel kan helpenvrolijk

 2. Joost van der Borg
  Joost van der Borg schreef op zaterdag 24 april 2010 om 21:25

  Goed onderwerp om 's te behandelen inderdaad. In het rekenvoorbeeld wordt overigens (tenzij ik het verkeerd lees) een stap overgeslagen. De €21,63 die als 'uurtarief' genoemd wordt gaat er nog wel van uit dat je van alle 40 uur per week ook daadwerkelijk factuureerbaar bezig bent. In de praktijk zal dat (zeker de eerste tijd) niet lukken. In het bruiloftsvoorbeeld wordt daar wel weer rekening mee gehouden, maar denk dus niet dat een uurtarief van 21 euro je netto 2000,- p/maand op zal leveren.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijke gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

30.113 fotografen ontvangen de nieuwsbrief al!
Meer over de nieuwsbrief. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

30.113 fotografen ontvangen onze nieuwsbrief al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.

inschrijven    ➨