Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Je eigen website. Waar moet je op letten?

maandag 2 februari 2015, 22:47 door | 13.615x gelezen | 17 reacties

Als fotograaf wil je graag een plek om je werk te laten zien. Een eigen website is daar natuurlijk uitstekend voor. Tegenwoordig hoeft dat ook helemaal niet moeilijk meer te zijn. Er zijn echter wel dingen waar je op moet letten wanneer je aan een website gaat werken.

Bepaal wat je je doel is


De eerste stap, voordat je aan de slag gaat, is bepalen wat het doel is van je website. Dat heeft namelijk veel gevolgen voor je vervolgstappen. Als fotograaf kun je uiteraard verschillende doelen hebben. Zo kan het doel van je website bijvoorbeeld zijn om nieuwe klanten binnen te halen, maar het zou ook simpelweg een plek kunnen zijn waar je jouw foto's wilt laten zien.

Een portfolio site
Veel hobbyisten zitten niet te wachten op klanten. Ze hoeven geen foto's te verkopen of opdrachten binnen te halen. Als fotograaf kun je er dan voor kiezen om je te beperken tot het tonen van foto's.

Dat kan een handige keuze zijn, want het opzetten (en vooral bijhouden) van een portfolio site is een stuk minder werk dan een site waarmee je jezelf en je werk wilt verkopen.

Een bedrijfssite
Heb je echter een dienst (fotografie) die je wilt verkopen, dan is het slim je website hier op in te richten. Uiteraard wil je laten zien wat voor een werk je schiet, maar wellicht belangrijk is dat je laat zien wie je bent en wat je te bieden hebt. En uiteraard waarom jij de beste keuze bent ten opzichte van al die andere fotografen.

Focus


Wie zou jij inhuren als je een hartoperatie nodig hebt. De chirurg die alles doet; van blindendarm verwijderen tot plastische chirurgie of de specialist die drie hartoperaties per week uitvoert? Waarschijnlijk liever de specialist.

Hetzelfde geldt voor fotografie. Vind je het als klant interessant dat de fotograaf prachtige landschappen kan maken als alles wat jij wilt een prachtige profielfoto is voor je Linkedin account? Ook dan kies je eerder voor de fotograaf die zich gespecialiseerd heeft in profielfoto's maken.

Als fotograaf kun je wellicht erg veel verschillende dingen goed fotograferen, maar als je jezelf specialiseert in een niche dan kun je daar echt in uitblinken. Zorg dus voor focus in je fotografie en op je website. Dan ben je veel interessanter voor klanten dan alle andere dertien-in-een-dozijn fotografen.

Platform kiezen


Heb je bepaald wat je doel en focus is? Dan kun je gaan zoeken naar een goed platform op je nieuwe site op te plaatsen. Natuurlijk kun je (als je daar ervaring mee hebt, of veel bij wilt leren) zelf aan de slag gaan om je site te coderen in HTML.

In de praktijk is dat voor veel fotografen niet handig. Hoewel je zo wel volledige controle kunt hebben, kun je waarschijnlijk beter bezig zijn met marketing en fotografie dan met het bouwen van een website. Daar zijn immers anderen beter in.

Wordpress logo

Je hoeft niet gelijk een dure ICT'er in dienst te nemen. Met behulp van Wordpress of bijvoorbeeld Joomla is het opzetten van je eigen site een makkie. Je installeert de basis software en vervolgens gooi je jouw eigen thema er over heen. Bij veel hostingproviders kun je direct vanuit de beheeromgeving een dergelijke site opzetten, je hoeft geen regel code te zien.

Responsive


Bij het kiezen van een thema is momenteel één ding best verstandig: zorg dat je website 'responsive' is. Dat is de term die gebruikt wordt voor een site die zich automatisch aanpast aan het formaat van je scherm. Zoals Photofacts dat doet bijvoorbeeld (maak je browserscherm maar eens kleiner of bezoek de site via je mobiel).

Bij Photofacts gebruikt momenteel zo'n 20 procent van alle bezoekers een smartphone om de site te bezoeken. Nog eens 20 procent bezoekt de site via een tablet. De overige 60 procent gebruikt een desktop computer.

En Photofacts is hierin zeker geen uitzondering. Ontzettend veel bezoekers komen mobiel (tablet of smartphone) binnen. Die bezoekers wil je niet frustreren met een website die slecht of matig mobiel te bekijken is.

Responsive

Vindbaarheid


Een ander belangrijk punt om op te letten is de vindbaarheid van je website. Je wilt uiteraard wel gevonden worden door je potentiële klanten. Het voordeel van het werken met een platform zoals Wordpress is dat je simpelweg gebruik kunt maken van een goede plug-in en je hoeft je verder geen zorgen te maken over de technische details.

Is er voor het platform dat jij gebruikt geen goede plug-in? Dan zul je zelf in de wereld van SEO (zoekmachineoptimalisatie) moeten duiken. Het is overigens sowieso wel goed om hier het een en ander over te weten.

Content


Zoekmachineoptimalisatie is namelijk ook van een groot deel afhankelijk van de inhoud op je site. Zelfs als je alleen foto's gebruikt is het goed om zoekmachineoptimalisatie in het achterhoofd te houden.

Heb je een bedrijfswebsite, dan is het van belang nog veel meer moeite aan je inhoud te besteden. Het is slim om je website ook te voorzien van je blog en daar het liefst zeer regelmatig een artikeltje op te plaatsen.

Als fotograaf kun je van vrijwel elke fotosessie die je doet een klein verhaaltje schrijven. Bedenk daarbij voor wie je het verhaaltje schrijft. Fotografeer je portretten, dan zullen je klanten niet zo zeer interesse hebben in wat voor een flitsopstellingen je gebruikt hebt. Ze willen vooral weten hoe zo'n sessie nu verloopt en waar ze zelf aan moeten denken als ze op de foto gaan.

Door op je site te laten zien dat je professioneel werkt en expert bent in jouw gebied kun je mensen gemakkelijk overtuigen om ook een fotosessie bij je te boeken. Uiteraard toon je in elk blogartikel ook een aantal van je foto's.

Het voordeel van al die artikelen is dat het allemaal pagina's zijn die Google kan indexeren. Per pagina bepaald Google waar de pagina over gaat en toont deze in de zoekresultaten wanneer er op bijpassende termen gezocht wordt. Google kan het best bepalen waar je pagina over gaat als er circa 250 woorden tekst (of meer) op staan.

Het is belangrijk dat je altijd blijft schrijven voor je klanten, niet voor Google. Het heeft absoluut geen zin om alleen maar artikeltjes te schrijven gevuld met trefwoorden waar je op gevonden wilt worden. Dat werkt al jaren niet meer.

Mijn eigen website


Zelf ben ik afgelopen weekend overgestapt van een slecht onderhouden 'bedrijfssite' naar een portfolio site. Ik heb het dan natuurlijk niet over Photofacts, maar over mijn fotosite waarop ik mijzelf als fotograaf 'verkoop'.

Mijn vorige site komt uit 2011. Ik schreef er destijds dit artikel over (zeker ook even lezen als je bezig bent met je eigen site!). Zoals ik in dat artikel aangaf was opdrachten binnen halen destijds wel een doel. Inmiddels ben ik van dat doel afgestapt.

Mijn nieuwe website hoeft niks anders te doen dan een aantal foto's te tonen. Dat moet dan natuurlijk wel op een mooie manier. Ik heb gekozen voor een minimalistisch design met de focus vrijwel volledig op de foto's.

Elja's nieuwe portfoliosite


De site is gebouwd op basis van dit Oyster thema dat ik voor 16 dollar kocht op Themeforest. Themeforest is een prima site waar je voor een klein budget prachtige sites kunt kopen. Zeker de moeite van het rondkijken ook waard, al is het alleen maar om ideeën op te doen.

Op mijn site is het thema gestript van de meeste van zijn functionaliteiten. Kleine dingetjes zijn verder aangepast naar mijn smaak. Zo kon ik in een weekendje mijn nieuwe site in de lucht hebben.

Jouw website


En? Hoe staat het met jouw website? Voldoet ie nog aan je wensen of ben je ook toe aan een verfrissing? Vergeet niet eerst goed na te denken over wat je met de site wilt bereiken. En laat jouw ervaringen ook even weten in de reacties, dat is ook leerzaam voor anderen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

  1. Bondt
    Bondt schreef op dinsdag 3 februari 2015 om 00:39  | reageer

    Goed en erg informatief artikel, Elja! Vergeet alleen niet ook te vermelden, dat domeinnaam en -extensie ook een rol spelen bij vindbaarheid en vertrouwen. koosbijbaan.com is niet zo sterk als kooskeukenreparateur.nl. vrolijk

  2. HarryD
    HarryD schreef op dinsdag 3 februari 2015 om 08:25  | reageer

    Bedankt voor het artikel.
    En proficiat met je nieuwe eigen site.
    Met alle respect, maar die is me iets te minimalistisch.
    Omslachtige manier om acht foto's te tonen zonder index of wat dan ook.

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 3 februari 2015 om 09:35  | reageer

    @HarryD; er zit onderin de pagina wel een overzicht van alle foto's. Als je dat bedoeld met een index. Ik verwacht nog wel wat foto's en wellicht wat subpagina's toe te voegen. In totaal wil ik me wel beperken tot maximaal circa 25 foto's.

    @Bondt; Inderdaad, vooral het hebben van een Nederlandse domeinextensie (.nl) is belangrijk wanneer je goed wilt scoren binnen de Nederlandstalige Google.

  4. HarrD
    HarrD schreef op dinsdag 3 februari 2015 om 10:20  | reageer

    @Elja, nu je het zegt, het overzicht onderin de pagina is net zichtbaar op mijn iPad 4 met Safari browser. En dus alleen met precisie te benaderen. Mogelijk een punt van aandacht aangaande "responsieve" knipoog

  5. Stefan Segers
    Stefan Segers schreef op dinsdag 3 februari 2015 om 10:27  | reageer

    Ik mis in dit lijstje een hele goe systeem voor fotografen SquareSpace. Dit kost $96 per jaar en dat is inclusief hosting en .com domein! Wat heel cool is is dat ale je je thema zat bent je een nieuwe kunt kiezen en je niet heel de website opnieuw hoeft te bouwen omdat het thema anders in elkaar zit zoals bij Wordpress.
    Het grootste voordeel van SquareSpace vind ik eigenlijk dat het nog veel makkelijker werken is dan Wordpress. Dit is gemaakt voor zowel dummies en advanced gebruikers.

    www.stefansegers.nl heb ik een keer als test ermee gemaakt en dat was in ongeveer een uur klaar!
    Begin dit jaar was ik het thema zat en heb een nieuwe uitgekozen uit de lijst.... in 30 seconde een compleet nieuwe website!!!

    Dit is echt leuk voor fotografen om eens naar te kijken vrolijk

  6. namednoc
    namednoc schreef op dinsdag 3 februari 2015 om 14:15  | reageer

    Prima suggesties, maar ik mis iets over hoe je kunt voorkomen dat mensen je foto's kopiëren en er mee aan de haal gaan. denk bv. aan watermerken in de foto's of de foto's verkleinen naar minder Kb's. Wat zijn daarvan jou ideeën?

  7. Stefan Segers
    Stefan Segers schreef op dinsdag 3 februari 2015 om 14:29  | reageer

    Beste Namednoc, het beveiligen van je foto's is iets aparts. Dit kun je oplossen door gebruik ter maken van plugins, maar dit hangt af van welk systeem je gaat gebruiken. Joomla, Wordpress en SquareSpace maken allemaal gebruik van eigen systemen daarvoor.
    Zelf kun je in Photoshop uiteraard met logo's werken maar dit automatiseren is misschien een stuk makkelijker dmv een plugin.

  8. Theo
    Theo schreef op dinsdag 3 februari 2015 om 18:46  | reageer

    Mooi artikel. De kunst van een mooie website is om de juiste fotocomponenten te vinden. Ikzelf heb een Joomla-site met Phoca. Maar dat is het allemaal net niet. Ben nog steeds op zoek naar een goed alternatief.. Een echte zoektocht dus.

  9. Gilles Lensink
    Gilles Lensink schreef op dinsdag 3 februari 2015 om 20:04  | reageer

    Dank je! Prima tips. Ook nog een aanbeveling waar je het beste een portfolio kunt opbouwen?

  10. Rinko Looyenga
    Rinko Looyenga schreef op dinsdag 3 februari 2015 om 21:09  | reageer

    Sinds kort ben ik mij aan het oriënteren en verdiepen in het maken van een website. Mijn doel is een portfolio site. Van diverse kanten hoorde ik dat voor beginners zoals ik, Weebly en WIX ideaal zijn. (zo goed als) Gratis en gemakkelijk om mee te werken. Wat rondgevraagd op Twitter hierover en daar worden deze aanbieders weer afgeraden. Graag jullie mening. (ik wil/kan niet zoveel investeren)

  11. Richard Dijkstra
    Richard Dijkstra schreef op dinsdag 3 februari 2015 om 22:02  | reageer

    Goed artikel Elja en ook een mooie nieuwe website. Ik ben een tijd geleden gestart met mijn eigen site, met in het achterhoofd drie doelen. Ik ben het namelijk met je eens dat je moet proberen focus in te brengen in je presentatie op het web. Ik ben hier eigenlijk nog wel mee aan het stoeien in mijn zoektocht op het web. Mijn zoektocht kun je volgen op http://richarddijkstra.nl/wordpress-voor-je-eigen-site/

  12. Kirsten De Laet
    Profiel Kirsten De Laet schreef op dinsdag 3 februari 2015 om 22:19  | reageer

    Leuk en interessant artikel !
    Nou wil toevallig dat ik sinds vorige week een domeinnaam hebt gehost bij one.com en via Wordpress (zit mee bij het One.com abonnement) een lay-out heb geinstalleerd. Erg makkelijk te installeren en bijzonder aangenaam om ermee te werken. Website is nog niet volledig klaar maar neem alvast een kijkje en deel jullie mening(en). vrolijk http://www.kdlfotografie.net

  13. Hf photography
    Profiel Hf photography schreef op woensdag 4 februari 2015 om 23:01  | reageer

    Rinko, ik ben begonnen met weebly. Was er in mijn begintijd als fotografe erg tevreden over. Na mate van tijd, begon ik me te irriteren dat na mijn websitenaam..het woord weebly kwam. Ik merkte dat ik een stap verder was en echt voor een prof website wilde gaan. Dit via wordpress en een mooi thema, ben ik nu uiterst tevreden

  14. gast schreef op woensdag 4 februari 2015 om 23:24  | reageer

    Na ja, Wordpress een makkie?! Om het helemaal werkend te krijgen zoals jij dat wilt, kom er nog wel wat kennis bij kijken

  15. gast schreef op donderdag 5 februari 2015 om 04:03  | reageer

    Weet iemand een goeie fullscreengalerij voor wordpress? Of eentje die heel betaalbaar is?

  16. Lane
    Lane schreef op donderdag 5 februari 2015 om 23:43  | reageer

    Misschien vind je iets van je gading bij Jalbum?

  17. Maloupeters
    Profiel Maloupeters schreef op zaterdag 7 maart 2015 om 10:14  | reageer

    Leuke kort bondige uitleg. Toch ben ik er wel achter gekomen dat het allemaal niet zo makkelijk is als men zegt. Achter de schermen gebeurd veel meer dan huis tuin en keuken programmering

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord