Photofacts.nl
4 augustus 2010, 23:50 | | 7472x gelezen

Kaartlezer snelheid bij het kopieren van foto's

Recent kocht ik een nieuwe computer met daarin een standaard multi-cardreader. Zo'n ingebouwde kaartlezer zat ook in mijn vorige computer en die beviel me prima. Bij het overzetten van foto's viel me echter direct op hoe extreem langzaam deze interne kaartlezer was. Ergernis genoeg om direct te gaan kijken naar een sneller kaartlezer.

USB
Er zijn een aantal verschillende opties op het gebied van kaartlezers. Los van het aantal merken is er de keuze van het type verbinding. De meeste kaartlezers verwerken hun data via een USB 2.0 aansluiting. De snelheid blijkt hierbij nogal te wisselen. Het is dus verstandig een goed merk te kiezen en wat snelheidtesten op internet op te zoeken.

Firewire
Je kunt ook kiezen voor Firewire. Dit type verbinding is theoretisch even snel als USB, maar de processor van je computer wordt tijdens het verwerken van de data niet belast. Dat is prettig, al zal het bij moderne computers geen groot verschil maken. Firewire is er in twee smaken; 400 en 800. Die laatste is logischerwijs de snelste. Helaas heeft mijn computer slechts een aansluiting voor Firewire 400.

Hoewel Firewire kaartlezers in de praktijk vaak net wat sneller blijken te zijn dan goede USB 2.0 kaartlezers zijn deze lezers ook circa twee keer zo duur. In combinatie met het gebrek aan Firewire 800 op mijn computer heb ik deze optie laten vallen.

e-SATA
Nog nieuwer en nog sneller zijn external SATA kaartlezers. Deze zijn overigens niet zo populair en moeilijk te vinden. Niet veel fabrikanten maken ze. e-SATA aansluitingen zijn op de meeste nieuwe computers ook te vinden. Een nadeel is echter dat er, in tegenstelling tot USB en Firewire, geen stroom meegegeven wordt met de kabel. Dat betekend dat er een losse voeding bij moet zitten. Dat maakt dergelijk lezers onpraktisch.

USB 3.0
Het is goed te vermelden dat er een nieuwe USB standaard klaar staat om te beginnen. De USB 3.0 standaard wordt al door mijn moederboard ondersteund. Deze maand nog zullen de eerste USB 3.0 kaartlezers op de markt komen en de snelheden die hiermee gehaald kunnen worden zouden weer een stuk hoger moeten liggen. Het kan dus ook zeker de moeite zijn om te wachten..

SanDisk ImageMate All-in-One


SanDisk ImageMate All-in-One
Zelf kwam ik uit op de SanDisk ImageMate All-in-One. Je moet wel even opletten, want zelf had ik per ongeluk al de SanDisk ImageMate Multicard reader besteld. Die leest echter geen Compact Flash kaarten! Gelukkig kon ik 'm zonder problemen nog omruilen.

Ik heb even een test uitgevoerd om het verschil in snelheid tussen mijn ingebouwde kaartlezer en deze SanDisk te testen. Hiervoor heb ik 97 foto's (2,32 gigabyte) tweemaal gekopieerd naar mijn SSD drive. Eenmaal via de SanDisk kaartlezer en eenmaal via mijn ingebouwde kaartlezer.

De SanDisk ImageMate had er 1 minuut en 34 seconden voor nodig. De ingebouwde kaartlezer deed over dezelfde bestanden 2 minuten en 24 seconden. Toch zo'n 50 seconden extra bij de ingebouwde kaartlezer ten opzichte van de SanDisk. Nu moet ik daarbij toegegeven dat ik op mijn gevoel verwacht had dat de ingebouwde kaartlezer nog langzamer zou zijn. Desondanks is het een aanzienlijk verschil van tientallen procenten. Zeker wanneer je kaartjes van acht gigabyte aan het kopieren bent scheelt het minuten wachttijd.

Hoewel de SanDisk ImageMate er gelikt uit ziet vind ik het een onhandig dingetje. De lezer zelf is via een magnetische sluiting verbonden aan de metalen poot. Deze verbinding is echter niet sterk genoeg. Als je een kaart uit de lezer trekt moet je de lezer goed tegenhouden om te voorkomen dat je hem van zijn pootje trekt.

delen!

reacties (12)

 • Ernst Hartwich
  Profiel Twitter Ernst Hartwich | donderdag 5 augustus 2010, 00:13De meeste laptops ondersteunen tegenwoordig ook kaartlezers met een ExpressCard aansluiting. Aanzienlijk sneller (2,5 Gbit/s) dan USB en Firewire (800 Mbit/s). Zelf gebruik ik op dit moment deze kaartlezer. Sandisk heeft ook zo'n kaartlezer, maar die was toen ik er naar op zoek was niet leverbaar in Nederland.

  Iemand anders ook ervaringen met een dergelijke lezer?

  Ernst Hartwich
  www.ernsthartwich.nl
 • Johan
  Johan | donderdag 5 augustus 2010, 00:32Interessant en leuk om dit artikel te lezen. Ik maak me helemaal niet druk om de snelheid van m'n kaartlezer en gebruik zelf de interne lezer. Ik start de boel op, ga koffie zetten of wat snuffelen op photofacts.nl. Wat ik in elk geval niet doe is wachten tot de boel op de harde schijf staat. En als je dat niet doet, zijn die paar seconden tijdwinst opeens onbelangrijk.
 • macsterdam
  macsterdam | donderdag 5 augustus 2010, 00:47Even een aanvulling op "Firewire is theoretisch even snel als USB".
  Op papier lijkt USB2 (480Mbp/s) sneller dan Firewire 400 (400MBP/s), maar de praktijk wijst anders uit. USB2 haalt bij lange na niet de constante data rate van Firewire 400. Meer info onder andere hier.
 • tonv
  Profiel tonv | donderdag 5 augustus 2010, 04:39Sinds ik m'n kaart had beschadigd door de verbinding met een kaartlezer laad ik altijd m'n RAW's middels de Canon EOS utility software en bijgeleverde kabel. Niet de snelste manier maar erg efficiënt. En ondertussen kan ik koffie zetten en de reacties op m'n laatste blog lezen. Vervelen doe ik me niet snel...
 • ian segal
  Profiel ian segal | donderdag 5 augustus 2010, 10:28Als je UMDA Compactflash kaarten gebruikt en een Firewire 800 poort ter beschikking hebt, zou de Lexar Professional UDMA FireWire® 800 Reader een zeer goede optie zijn. Niet goedkoop, maar enorm snel en je kan tot 4 van deze card readers stacken. Op deze manier kan je tot 4 geheugenkaarten tegelijk op je harde schijf dumpen zonder je processor belast wordt. Een goede oplossing als je erg hoge eisen stelt en je tijd kostbaar is. Ik doe het voorlopig nog met een USB-kaartlezer, maar de Lexar staat op mijn verlanglijstje!
 • libeco
  Profiel libeco | donderdag 5 augustus 2010, 11:20Ik denk dat het ook een kwestie is van hoeveel die minuut snelheidswinst je waard is. Ik gebruik een Hama USB 2.0 35 in 1 (vraag me niet hoe ze tot dit getal zijn gekomen) en vind de snelheid zeer acceptabel. Ik was dan ook gewend om gewoon direct uit de camera te kopieren. Dan is deze snelheidswinst bij het veranderen naar een kaartlezer sowieso al enorm hoog.
 • RobertW
  Profiel RobertW | donderdag 5 augustus 2010, 11:33vaak wordt 'snelheidswinst' gebruikt als legitiem excuus om nieuwe gadgets te kopen vrolijk
 • Arno
  Profiel Twitter Arno | donderdag 5 augustus 2010, 19:56Ik ben niet echt te spreken over de SanDisk ImageMate All-in-One. Deze heeft in praktijk (net als veel andere kaartlezers) namelijk zeer veel moeite met de SD HC kaartjes en ben daarom overgestapt op een goedkope Hama all-in-one kaartlezer en die is in praktijk nog sneller ook en dat voor nog geen 11 Euro. De Sandisk ligt hier voortaan in de kast
 • Mark
  Profiel Mark | donderdag 5 augustus 2010, 20:21Werk zelf met SD kaarten en heb daarvoor dus de Sandisk Imagemate Multi-Card. Magnetische verbinding is opzich sterk genoeg daarvoor, maar ik druk met mn wijsvinger altijd op de bovenkant, blijft hij gewoon staan. Kopieëren gaat heerlijk snel! Tot nu toe leest hij alle kaarten probleemloos (Hoogste is een 8GB videoHD).
  Hoewel mijn werkplek één grote chaos is, ziet de kaartlezer er iig goed uit!
 • Ernst Hartwich
  Profiel Twitter Ernst Hartwich | donderdag 5 augustus 2010, 21:17@Jan Segal, zo'n expresscard reader kost 1/3 van de Lexar en is bovendien ook nog 3x zo snel als die Lexar. vrolijk
 • Serge
  Profiel Serge | maandag 9 augustus 2010, 21:53Ik gebruik al bijna twee jaar een Sandisk Extreme Firewire, werkt nog steeds vlot en is voor mij voldoende snel. Ik schreef er ooit op mijn blog een artikeltje over. Ik vraag me af of snellere lezers wel nuttig zijn als bijvoorbeeld je hardware in de computer niet even snel kan wegschrijven of verouderd is. Heeft zo'n snelle lezer dan nut?
 • jan1
  Profiel jan1 | zondag 15 augustus 2010, 00:37ik heb nog niet zo lang geleden via internet een Eminent EM 1053 externe kaartlezer gekocht voor mijn laptop. Deze kan 66 kaartsoorten aan! Voor mij was de compacte (vierkante) vorm belangrijk zodat hij makkelijk mee te nemen is. Snelheid heb ik niet gemeten, zal ik later eens doen.
  groeten,
  Jan

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Artistiek naakt fotografie met model in de studio
Beginnersworkshop gegeven door hugodome | kosten: € 150.00

Artistiek naakt fotografie met model in de studio

Artistiek naakt fotografie met een naakt model in de studio.

Volg een dag programma artistiek naakt en leer alle in en outs over mooi zacht licht, mooie artistieke poses en het omgaan en aansturen van een naakt model.

» lees verder

Top artikel

Portret verbeteren; puistjes en andere oneffenheden weghalen

Op eigenlijk elke portretfoto die je neemt zullen oneffenheden te zien zijn. In de vorm van bijvoorbeeld een puistje, wondje of krasje. Het is erg eenvoudig dit soort oneffenheden te verwijderen en dit is vaak het eerste dat ik doe zodra ik een foto in Photoshop inlaad. Ik weet dat jullie liever naar een mooie dame kijken, maar om niemand te beschuldigen van een huid met onvolkomendheden gebruik ik voor deze tutorial lekker veilig een zelfportret.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord