Photofacts.nl
24 december 2007, 11:44 | | 25432x gelezen

Maak je eigen kerstkaart

Vaak hoor je mensen zeggen dat je in je omgeving geen mooie fotoplekjes kan vinden. Nou de afgelopen dagen was dit wel anders. Het was mooi wit overal wat een mooi kerstgevoel teweeg bracht. Overal zat vorst op de bomen wat een mooi contrast gaf met de bruine keur van de bomen zelf. Zeer mooi weer om foto's te gaan maken. Dit gaf me het idee om eens wat kerstkaartjes te schieten. Normaal is het niet zo wit in Nederland, of pas veel later, zodat ik het vergeet. Natuurlijk is het wat laat om ze dit jaar af te drukken en te versturen maar gelukkig is het elk jaar kerst.

Kerstkaart 1


Ik ben na zonsondergang naar buiten gegaan in de kou (en dat was te merken maar je moet wat over hebben voor een mooie foto). Ik heb een tak van een spar uit de tuin gekozen. De tak was bedekt met een mooi laag vorst wat al een mooie sfeer geeft. De camera heb ik op een stevig statief geplaatst. Om de belichting helder en van de juiste richting te verkrijgen heb ik de flitser in mijn hand gehouden. De belichting wordt met een flitser bepaald door het diafragma (f/13) dus kon de sluitertijd lekker lang (2s) zodat ik genoeg tijd had om de flitser af te laten gaan. De camera had ik op timer gezet zodat ik ook nog tijd had om van de camera naar de juiste flitspositie te gaan. De flitser is ook zo gericht zodat het hoofdlicht van rechts onder komt maar dat er nog wat reflectie is van het witte gordijn, binnenshuis, achter mij. Aan de andere kant is de flitser juist verduisterd zodat er geen licht op de achtergrond zou vallen wat een donkere vlak voor de tekst overlaat (voor de slimme mensen kan je dit natuurlijk ook met een dennetak, sneeuw uit een spuitbus en lekker warm binnen doen).

Kerstkaart 2


Wat ook meestal een kerst gevoel oplevert is kaarslicht. In principe is hiervoor elk leuk kaarsje of olielampje wel geschikt. Deze foto heb ik binnen gemaakt, lekker warm, op de vloer voor een mooie houten achtergrond. Om de vlammetjes niet te veel te overbelichten en de rest toch nog goed belicht te krijgen is er een losse flitser gebruikt op dezelfde methode als bij de vorige foto. Om extra sfeer te creŽren is er een kleur filter voor de flitser gebruikt en een ster filter voor de lens. Maar dit is natuurlijk ook later digitaal toe passen. Wederom is de achtergrond donker gehouden voor ruimte om de beste wensen over te dragen.

Kerstkaartjes schieten is een leuk en simpele excuus om je creativiteit in een project te steken. Iedereen heeft wel wat kerstballen, lichtjes, kransen en andere versieringen in huis welke gebruikt kunnen worden voor de sfeervolle foto's. En op deze manier gaat er volgend jaar een toch iets persoonlijkere beste wensen naar alle familie, vrienden en collega's.

En natuurlijk bij deze:

Iedereen een gezellig kerstfeest en een gelukkig 2008!

Eet en drink niet te veel, maar wel ruim voldoende en wees voorzichtig met vuurwerk.

 • Richard Hijmering

  Over de auteur; Richard Hijmering
  Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

delen!

reacties (3)

 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | maandag 24 december 2007, 11:51Ben alvast benieuwd welke kerstkaart we volgend jaar van jullie ontvangen.. knipoog

  Nog een handige tip voor degene die hun kerstkaarten af laten drukken, houd er rekening mee dat er bij het afsnijden van een foto wat beeld verloren gaat (mdoorgaans zo'n twee procent van het beeld). Zet je tekst dus niet te dicht langs de rand van de kaart!
 • fotokaarten
  Profiel fotokaarten | donderdag 10 januari 2008, 13:01Hallo Richard,

  Dank voor de nuttige tips.
  Het drukken van de kaarten kan tegenwoordig bij veel verschillende drukkers. Voor een Foto kerstkaart kun je kiezen uit diverse kaarten websites. Probeer eens kaarten van verschillende sites want er zitten grote verschillen in kwaliteit en service. Als vuistregel kies ik voor een drukker met een goed ontworpen en gebruiksvriendelijke website, die hebben ook vaak de beste kwaliteit kaarten. En wacht niet te lang met bestellen want de kerst kaarten tijd is topdrukte voor deze kaartensites.

  Heel veel Foto plezier in 2008.
 • kerstkaarten maken
  Profiel kerstkaarten maken | dinsdag 8 december 2009, 13:04Mooie foto's Richard! Jouw bericht is weliswaar 2 jaar oud, maar kerstkaarten zijn tijdloos. Wellicht voel je er wat voor om foto's naar een online drukker te sturen als voorbeeld kaart. Ik denk dat er veel mensen graag zo'n mooie kerstkaart zelf willen maken met eigen tekst.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop fotograferen met lange sluitertijden: seascapes
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 125.00

Workshop fotograferen met lange sluitertijden: seascapes

Fotograferen met lange sluitertijden is hot! Steeds vaker zie je deze foto's op Flickr en Facebook verschijnen. Water wat er uit ziet als mistige melk, luchten met wolkenvegen.

» lees verder

Top artikel

Fotografie ideeŽn bij tropische temperaturen

Vandaag steeg het kwik tot ver boven de dertig graden Celsius in Nederland. Niet bepaald temperaturen om je de hele dag met een zware camera uit te sloven voor voor fotoshoot. Tenzij je het juiste onderwerp hebt natuurlijk. Wij geven een vijftal suggesties voor foto's die je juist met deze hitte wilt maken.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord