Photofacts.nl
6 mei 2009, 23:41 | | 6671x gelezen

Onderwater fotografie en vale kleuren

Nu we binnenkort de kans krijgen om op een prettige manier te water te gaan zijn er ook steeds meer mensen die dat graag doen met camera. En dan zie je op allerlei fotosites de meest prachtige schepsels in vaak heel vale, blauwige omgevingen. De vraag is 'Hoe komt dat toch en wat kan je eraan doen?'

Voor de enkeling die Photoshop niet heeft ingeruild voor Lightroom en er nog tot volle tevredenheid en succesvol mee werkt, volgt hier een reeks tips voor het verbeteren van die onderwater foto's.

Water filtert kleuren en contrasten. Hoe dieper, hoe minder kleur. Eerst verdwijnt rood, dan oranje, dan geel. Groen en blauw blijven het langst zichtbaar. Vandaar die mooie plaatjes van tropische eilandjes waar de ondiepe delen zo mooi groen zijn en de diepere prachtig blauw.

Wat kan je eraan doen om je zelf geschoten koraalvisjes weer in die mooie kleuren te kunnen zien?
Om wat te begrijpen van kleuren in een beeld kan je naar Channels. Klik ze één voor één aan en je ziet dat rood de minste informatie heeft omdat die kleur het eerst wordt weg gefilterd.

Wat er niet is kan zelfs Photoshop niet maken, maar het kan wel een kleurkanaal simuleren door beeldinformatie van de twee andere kanalen samen te voegen en daarmee een nieuw kanaal te 'creëren'. Onderstaande handelingen vormen een goede basis om de vaak bijzondere foto's die je onder water hebt gemaakt te optimaliseren.

Ga naar de Channelmixer layer (In CS3 onder Image en in CS4 in het Adjustments panel). Zet de meters voor rood op 10%, groen op 60% en blauw op 30%. Maak nu een laag met Levels (Niveaus) en klik op Auto om automatisch de helderheid te corrigeren. Schuif de schuifjes wat naar binnen.

Nu een Colorbalance laag aanmaken en meer rood (20%) en minder blauw (-10%) invoeren. Hierna maak je een Hue/saturation laag. Photoshop CS4 gebruikers kunnen prettig en precies gebruik maken van de 'on image' slider (pijltje links-rechts). Selecteer dat, druk op de ALT-toets en breng de aanpassingen aan. Voeg vervolgens de lagen samen (flatten image) en de foto eventueel ietwat verscherpen.

Het spreekt voor zich dat de genoemde cijfers van parameters afhankelijk zijn van de grootte en resolutie van je fotobestand. Met dank aan Deke Mc Clelland. Zie ook onderstaande video.delen!

reacties (9)

 • Reinoud
  Profiel Reinoud | donderdag 7 mei 2009, 00:16Je kunt ook een of twee flitsers gebruiken, dan heb je wit licht en houd je de kleuren goed tot een meter of 2 afstand. Maar dan moet je nog vaak de witbalans instellen (hetzij onderwater, op wit zand of de tank van je buddy, of bovenwater. In Lightroom is dat een kwestie van 1 wit punt aanklikken en daarna copy en past doen op je hele shoot)
 • hbj
  Profiel hbj | donderdag 7 mei 2009, 11:44Reinoud: Sorry hoor, maar als 't zo makkelijk is als jij schrijft zou Deke Mc Clelland er niet een videootje aan wijden. Ik zou 't voortaan maar even afspelen voordat je reageert. Misschien kan jij er ook nog wat van leren.
 • Reinoud
  Profiel Reinoud | donderdag 7 mei 2009, 11:52Ik heb het afgespeeld en ik heb er ervaring mee. Ik doe regelmatig shoots onderwater met mijn D200 in een Ikelitehuis met 2 DS125 flitsers.
  De mooie voorbeeldfoto's in de video (met de schildpad en het model) zijn allemaal duidelijk ingeflitst. De foto waar hij zo'n moeite voor doet zou ik niet eens overwegen. De compisitie is slecht en de foto is van boven genomen en nor bewogen ook. Leuk dat hij er een videotje van maakt, maar het is duidelijk dat hij weinig ervaring met onderwaterfotografie heeft.
  De bewerkingen in Photoshop zijn wel interessant, maar ik maak liever een foto waar dat allemaal niet nodig is.
 • aradilon
  Profiel Twitter aradilon | donderdag 7 mei 2009, 13:44@Reinoud ik denk dat het vooral over mensen gaat die zo'n onderwater compactje gaat.
  Tuurlijk kan jij met je D200 en speciale behuizing foto's maken die veel beter zijn maar vergeet niet dat het hier gaat over mensen met een compactje dat een beetje tegen water kan.
 • Reinoud
  Profiel Reinoud | donderdag 7 mei 2009, 14:03@aradilion klopt, daarom vind ik het ook een beetje misleidend dat er in het filmpje duidelijk foto's zitten die niet even snel met een compactje gemaakt zijn.
 • Nicole
  Profiel Nicole | vrijdag 8 januari 2010, 16:16zijn hier ervaren fotografen die onderwater fotografie doen met modellen? op tfp basis?

  Groetjes Nicole
 • Reinoud
  Profiel Reinoud | vrijdag 8 januari 2010, 16:18Ik doe wel eens wat met modellen, maar de grote beperking is meestal het vinden van een zwembad.
 • Nicole
  Profiel Nicole | vrijdag 8 januari 2010, 16:21oow dat is jammer, dat lijkt me namelijk heel erg leuk! als je nog es iemand nodig hebtknipoog...
 • Reinoud
  Profiel Reinoud | vrijdag 8 januari 2010, 16:36mail me even (zie link naar mijn website) en ik zet je op mijn lijst.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Plonsfotografie
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 47.50

Plonsfotografie

Tijdens deze spetterende workshop gaan we aan de slag met rook, water en flitslicht. Na een stukje theorie over plons en rookfotografie, gaan de handen uit de mouwen!

» lees verder

Top artikel

10 Tips voor betere portretfoto's

Portretfotografie vind ik persoonlijk een van de leukste vormen van fotografie. Je krijgt de mogelijkheid iemand op een bepaald moment in zijn leven vast te leggen en dat moment is nooit meer hetzelfde. In dit artikel 10 tips om betere portretfoto's te maken.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord