Photofacts.nl
7 juni 2008, 15:31 | | 7127x gelezen

Online back-up fotoarchief via Mozy.com

Een paar maanden geleden besprak ik online backup van KPN als mogelijkheid voor het backuppen van je foto's. In de reacties werd als alternatief Mozy.com aangeraden. Deze Amerikaanse partij biedt ongeveer dezelfde dienst, maar is net iets goedkoper. Tijd om eens te kijken wat Mozy verder voor een voordelen heeft.

KPN Online Backup
Op mijn werk maken we gebruik van de dienst van KPN om onze backups te maken. Er is natuurlijk iets te zeggen voor een dienstverlener binnen Nederland en daarbij is KPN natuurlijk een grote partij waarvan je mag verwachten dat ze de zaken goed en veilig aan pakken. Een duidelijk nadeel bij KPN is echter ook dat ze een grote partij zijn. Mijn e-mail met een vraag over hun online backup dienst is bijvoorbeeld nog steeds niet beantwoord. Aangezien ik die inmiddels zo'n drie maanden geleden verstuurd heb, verwacht ik niet dat ik ooit nog een reactie krijg.

Verder hebben we weinig te klagen over online backup van de KPN. Bij het afsluiten van de computer wordt de dagelijkse backup gedraaid en de volgende ochtend heb je een e-mail in je inbox waarbij gemeld wordt of de backup succesvol was of niet. Mocht je alleen even opnieuw op willen starten dan kun je ook aangeven dat de backup afgebroken moet worden. Onmerkbaar is zo inmiddels ruim 100 GB aan data opgeslagen bij de dienst van KPN.

Mozy.com
Na nog wat ervaringen van andere gebruikers te hebben gelezen heb ik besloten een gratis account bij Mozy.com af te sluiten. Hierbij krijg je de beschikking over 2 gigabyte aan opslag ruimte. Bij lange na niet genoeg voor mijn backup behoefte, maar een aardige hoeveelheid om de boel een beetje te testen voordat ik een account a 4,95 dollar / maand afsluit.

De software van Mozy oogt in eerste instantie al direct wat beter doorontwikkeld. De software geeft bij de eerste keer opstarten al zelf aan welke mappen ze aanraden te backuppen. Je kunt zelf aan- en uitvinken of je het met hun keuze eens bent. Ze suggeren onder andere je Outlook bestand, favorieten uit bijvoorbeeld Firefox en Internet Explorer en natuurlijk je documenten en afbeeldingen folders. Ook worden er bestanden op type voor backup aangeraden; word, excel en database documenten bijvoorbeeld.

Een handige wizard dus om de basis alvast goed in backup te krijgen. Met mijn afbeeldingenmap uitgevinkt had ik een hoeveelheid van 1,6 gigabyte ter backup klaar staan. Het programma test vervolgens je internet upload snelheid en geeft een inschatting van het aantal uur dat de initiele backup gaat duren. In mijn geval werd het ingeschat op zo'n acht uur.

In de praktijk viel dat echter tegen. Door een fout in de connectie werd de upload afgebroken en moest de verzending opnieuw plaats vinden. Het probleem zit hem voornamelijk in mijn Outlook bestand van 1,1 gigabyte. Deze moet binnen 1 sessie doorgestuurd worden, wanneer een bestand niet in zijn geheel over is wordt de volgende keer weer van voor af aan begonnen. Een ernstige tekortkoming in de software.

Backuppen met Mozy


Een week lang heb ik het programma zijn best laten doen, maar hij krijgt het Outlook bestand simpelweg niet over. Mozy heeft daardoor toch wel voor me afgedaan. Een ander nadeel ten opzicht van de KPN Online Backup is de recovery via het web. Bij KPN kun je inloggen met je gegevens en direct de bestanden terughalen die je nodig hebt via een handige webinterface.

Bij Mozy gaat het allemaal wat omslachtiger. Het eerste gedeelte komt overeen, je selecteert de bestanden die je terug wilt halen via de webinterface. Vervolgens moet je echter wachten op een e-mail van Mozy waarna je de geselecteerde bestanden kunt downloaden via opnieuw een webinterface. Tamelijk omslachtig en lastig als je even snel een bestandje wilt terughalen.

Overigens kun je een Mozy.com account eenvoudig via het internet weer opzeggen. Al je bestanden worden dan gewist. Het is dus in elk geval eenvoudig proberen met 2 GB aan opslagruimte.

Toch KPN Online Backup?
Ik weet dat we op het werk wel bestanden hebben groter dan een gigabyte die probleemloos over zijn gezet. Ook staat de webinterface van KPN me wel aan en hebben we verder geen problemen met de dienst. Ik overweeg na deze test toch KPN Online Backup boven Mozy.

Wat zijn jullie ervaringen met deze diensten en zijn er wellicht nog betaalbare alternatieven?

delen!

reacties (3)

  • mreys
    Profiel mreys | zaterdag 7 juni 2008, 19:16Niet bruikbaar in België aangezien er met de meeste breedbandabonnementen nog eens limieten qua upload/download zijn. Online backup is niet alleen betalen aan de service provider, maar hoogstwaarschijnlijk ook nog eens bij je internetprovider
  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | zondag 8 juni 2008, 19:21Goed punt mreys. Je moet inderdaad wel een stevige internetverbinding hebben liggen zonder lastige limieten. Wat ik ervan begreep was er in België momenteel veel discussie over die limieten. Tijd dat die eraf gaan..
  • gast | woensdag 11 juni 2008, 10:17Ik las zonet de Computer Totaal waarin ook enkele online backup-diensten worden beschreven en carbonite-backup.nl komt als beste uit de bus. Alleen nu nog beschikbaar voor Windows-pc en medio dit jaar (eigenlijk nu dus) ook een versie voor de MAC. De kosten zijn 49,95 euro per jaar en onbeperkte opslag. Het is een dochter van carbonite.com.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop compositie
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 95.00

Workshop compositie

"Een foto maken" klinkt zo simpel. Maar in de praktijk wordt aan vele interessante onderwerpen voorbij gelopen omdat de fotograaf ze gewoon niet "ziet". En door de fotograaf die de onderwerpen wel ziet, wordt helaas regelmatig voor een standpunt, compositie en opnametechniek gekozen die tot tegenvallende eindresultaten leidt.

» lees verder

Top artikel

Fotoapparatuur verzekeren; welke verzekering moet je hebben

De afgelopen maanden heb ik mijn fotoapparatuur uitgebreidt met een prijzige 70-200mm objectief en een stevige flitser. Ook mijn nieuwe laptop wil zo nu en dan nog wel eens meegenomen worden tijdens een shoot. Wanneer ik nu met een volle fototas op stap ben draag ik al snel duizenden euro's aan apparatuur met me mee. Ik moet er niet aan denken dat die tas eens gestolen zou worden; ik ben namelijk daar namelijk niet voor verzekerd. Tijd om daar eens verandering in te brengen!

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord