Photofacts.nl
31 januari 2011, 20:10 | | 6501x gelezen

Photoshop: Bijzondere effecten met overvloeimodi

In Photoshop is met behulp van de overvloeimodus van de bovenste laag in te stellen hoe de pixels van deze laag en van de laag eronder op elkaar in moeten werken. Pixels bevatten kleurwaarden, kleurwaarden bestaan uit getallen en de overvloeimodus bepaalt of deze getallen moeten worden opgeteld, afgetrokken, vermenigvuldigd of gedeeld. Het visuele resultaat is behoorlijk onvoorspelbaar, maar de moeite van het uitproberen waard!

Veel gebruikte overvloeimodi zijn:
- Bleken: de foto wordt lichter
- Vermenigvuldigen: de foto wordt donkerder
- Kleur: de kleur van de bovenste pixel wordt gebruikt, de helderheid van de onderste pixel.

Voorbeeld


We typen witte tekst op een foto:

Tekst op een foto

Vervolgens zetten we de overvloeimodus van 'normaal' naar 'verschil'. De tekst op de zwarte streep wordt dan wit, de tekst op de witte streep wordt zwart.

Zebra; overvloeimode verschil

Omdat hij bij deze foto echt om de strepen gaat, heb ik de foto daarna nog omgezet naar zwart-wit om dat te accentueren. Zoals je ziet kun je zo op een simpele manier een bijzonder effect verkrijgen. Experimenteren maar!

 • Liesbeth van Asselt

  Over de auteur; Liesbeth van Asselt
  Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik fotografiecursussen en workshops fotografie. Zie stapfoto.nl. Daarnaast ben ik organisator van het tweejaarlijks Fotofestival Epe.

delen!

reacties (5)

 • Bas
  Bas | maandag 31 januari 2011, 20:23Ik ben vast niet de eerste of enige die dit zegt, maar ik denk dat het merendeel van de Photoshop gebruikers Photoshop toch heeft ingesteld op Engels! Dan is het misschien handiger om het in Nederlands en Engels te vermelden
 • Martin
  Martin | maandag 31 januari 2011, 23:30of bedoel je misschien dat het merendeel van de Photoshop gebruikers een "gedownloade" versie heeft? knipoog
 • tonv
  Profiel tonv | dinsdag 1 februari 2011, 05:27@Liesbeth
  Grappig experiment Liesbeth maar ik krijg toch een beetje heimwee naar de prachtige landschapfoto's die we van jou in postings mochten zien.

  @ Bas
  De opmerking over Photoshop in het Engels snijdt wat mij betreft hout. Maar ik wist niet dat Engels ook in Nederland de PS voertaal is geworden.
 • jamesprovision
  Profiel jamesprovision | dinsdag 1 februari 2011, 08:09Goed om eens te laten zien wat je kunt bereiken met de div. overvloeimodi.
  Om even snel te kijken wat het effect is pak dan het verplaatsingsgereedschap, houdt de shift toets ingedrukt en druk vervolgens de plus toets herhaaldelijk in, een snelle manier om door de div. overvloeimodi te gaan en te zien wat het resultaat is. Zorg er dan wel voor dat de laag die je wilt laten overvloeien actief is.
 • Liesbeth van Asselt
  Profiel Twitter Liesbeth van Asselt | dinsdag 1 februari 2011, 17:10@jamesprovision. kan ook door de overvloeimodus te activeren (gewoon door op het vakje te klikken) en dan met de pijltjestoetsen naar beneden te bladeren. Scheelt weer een toets knipoog

  @Ton, die landschapsfoto's komen weer, maar ik zit op het moment ontzettend krap in m'n tijd. Ik was zelfs niet in de gelengenheid om naar het kruiend ijs te gaan! Hopelijk vanaf 1 maart weer wat meer tijd.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Cursus fotografie beginners
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 199.00

Cursus fotografie beginners

De kracht van de fotografiecursussen van Liesbeth van Asselt zit in haar deskundige en praktijkgerichte aanpak. Liesbeth is geen 'stoffige' docent, maar een professionele, bevlogen fotografe die haar vak ontzettend leuk vindt en werkt met vele voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.

» lees verder

Top artikel

Tien tips voor betere streetfotografie

Laatst dacht ik bij mezelf: laat ik nou niet weer een posting in de rubriek 'persoonlijk' schrijven. Nee, deze keer 'tips en truuks'. Dat laatste vind ik eigenlijk wel grappig klinken: truuks waarmee je betere foto's maakt. Alsof je een konijn uit de hoed tovert, zo klinkt het. Maar goed, ik ga mijn ervaring deze keer met jullie delen. Streetfotografie is feitelijk een verzamelwoord dat veel takken van fotografie omhelst.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord