Photofacts.nl
3 maart 2008, 20:31 | | 12706x gelezen

Problemen met flitsfotografie; zwarte foto's

Twee jaar geleden ging ik voor het eerst aan de slag met studioflitsers tijdens een dag op de fotoclub. Het aantal leden met ervaring in de studio was toen nog zeer beperkt en zeker met digitale camera's hadden nog maar weinigen zo gewerkt. Ik kan wel zeggen dat het geen succesvolle dag was, het enige resultaat dat we kregen waren namelijk pikzwarte foto's. Een tip voor iedereen die zich voor het eerst aan studioflitsfotografie waagt.

Er is namelijk best een logische reden voor de extreem onderbelichte beelden, maar je moet het wel weten en er de juiste oplossing voor weten. De reden waarom elke foto zwart werd lag namelijk bij het gebruik van de interne flitser als ontsteking. Instapcamera's zoals de Canon 400D beschikken namelijk niet over een aansluiting voor een flitssynchronisatiekoord. Een eenvoudige oplossing is dan het gebruik van de flitser als ontsteking voor de studioflitsers. Deze kun je namelijk zo instellen dat ze 'meeflitsen' zodra ze flitslicht ontdekken.

Het probleem met de flits die de camera geeft is echter dat deze te geavanceerd is geworden. Gaf een camera vroeger simpelweg een flinke lading licht en moest je vervolgens zelf maar uitvogelen hoe je er voor zorgt dat je foto lukt; tegenwoordig 'denkt' de camera voor je. Dit doet de camera door, op het moment dat jij op de ontspanknop drukt, een voorflits te geven. Deze voorflits gebruikt de camera om razendsnel te berekenen hoeveel licht er nodig is om de scene goed te belichten. Deze voorflits en de daarop volgende echte flits zitten zo dicht achter elkaar dat je zelf maar n flits ziet.

In veel situaties helpt de voorflits dus om een goed belichte foto te geven, maar bij het werken met studioflitsers zorgt de voorflits voor een probleem. De studioflitsers zien de voorflits namelijk ook en besluiten op dat moment om mee te flitsen met deze voorflits. Een fractie van een seconde later volgt echter de echte flits n het moment waarop daadwerkelijk de foto gemaakt wordt. Helaas zijn studioflitsers niet snel genoeg om dan al weer direct mee te flitsen. Bij de echte flits gaan de studioflitsers dus niet af; ze zijn nog bezig met het herladen.

Doordat je camera tijdens een studiosessie ingesteld staat op het fotograferen bij een grote hoeveelheid licht (bijvoorbeeld f/11 bij een sluitertijd van 1/125s) is het resultaat een pikzwarte foto.

Ook wanneer je in plaats van je ingebouwde flitser een externe opzetflitser van je eigen merk gaat gebruiken blijft dit probleem bestaan. Ook de externe flitser maakt namelijk gebruik van de geavanceerde flitslichtmeting met een voorflits.

De oplossing
Er zijn een paar oplossingen voor dit probleem. De duurste is de aanschaf van een radiografische triggerset, zoals de PocketWizards. En exemplaar plaats je bovenop je camera de andere(n) sluit je aan op je flitsset. Een goedkopere oplossing is het gebruik van infrarood om de studioflitsers te ontsteken. Voor een euro of dertig koop je een infrarood flitsontspanner waarmee je ook draadloos je flitserset kunt ontsteken. Wel moet er contact zijn tussen de onsteker en de ontvanger op je flitser. In de meeste gevallen gaat dicht echter probleemloos.

Ook kun je een (goedkope) externe flitser gebruiker als ontsteking. Je moet dan een flitser hebben die juist geen gebruik maakt van de geavanceerde mogelijkheden van je camera, maar gewoon ouderwets een flits afgeeft op het moment dat je de foto maakt. Houdt dan in je opstelling wel rekening met het extra licht dat van je externe opzetflitser komt. Dit ligt kan mogelijk je opzet verstoren.

Infrarood flitsontsteker
Infrarood flitsontsteker


delen!

reacties (16)

 • Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) | maandag 3 maart 2008, 21:22Een Pocket Wizard kopen om alleen maar je flitsers te ontsteken is wel een heel erg dure oplossing hoor. De pocket Wizards zijn namelijk bedoeld voor echt veel meer dan alleen dat. Je kunt er bijvoorbeeld ook je camera op afstandf mee bedienen, of meerdere camera's en flitsers in verschillende groepen, afhankelijk van het type wizard dat je hiervoor gaat kopen.

  Veel goedkoper heb je al een radio trigger setje voor draadloos gebruik. De meeste van deze setjes werken op 433 MHz, en kosten werkelijk drie stuivers en een knikker. Voor 50 euro heb je een hele mooie radio trigger set met ontvanger die je aansluit op de stroomkabel van de flitser en een zender die je plaatst op de camera. Dit werkt veel prettiger dan een infrarode ontsteker omdat er geen zichtverbinding hoeft te zijn.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | maandag 3 maart 2008, 21:33Ik werk al twee jaar naar volle tevredenheid met een infrarood trigger. Die zichtverbinding is niet zo zwart-wit als het lijkt. Er is doorgaans voldoende reflectie in de ruimte om ook zonder een directe zichtverbinding de flitsers te kunnen triggeren.

  Los daarvan zijn Pocket Wizards waarschijnlijk inderdaad overkill voor alleen deze situatie, maar als je dan toch voor een radiotrigger gaat zijn dat wel gelijk de beste. vrolijk
 • EdC
  Profiel EdC | dinsdag 4 maart 2008, 00:02Als je camera van de automaat haalt en onder 'M' de instellingen 1/125 f11 kiest, dan zal de flitser (ingebouwd of opsteekmodel) geen voorflits geven. Maar afgezien daarvan: een flitser op de camera lijkt me niet de beste methode om studioflitsers aan te sturen. Je mist dan het voordeel van beoordeling van het instellicht, waardoor je de lichtval op model of onderwerp ziet voordat je de foto maakt.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | dinsdag 4 maart 2008, 00:24@EdC; Als dat zo was had ik destijds geen probleem gehad.
  Meerdere camera's, zowel Canon als Nikons gaven destijds dezelfde problemen hiermee. Ook daarna heb ik het probleem nog vaker op zien treden, ook bij Sony's. Wellicht zijn er echter camera's die hier wel goed mee om gaan in een dergelijke situatie.

  Zojuist heb ik het voor de zekerheid nog even gecontroleerd; mijn Canon 400D in combinatie met mijn studioflitsers en de ingebouwde flitser als ontsteker. Camera op handmatig en mijn hand voor de flitser om het flitslicht van de camera uit het beeld te houden. De studioflitser gaat wel af, maar het beeld is onderbelicht.

  Als je de opzetflitser overigens naar achteren laat flitsen is deze overigens ook best als ontsteker te gebruiken zonder storend te zijn in de opname.
 • Reinoud
  Reinoud | dinsdag 4 maart 2008, 00:35De truc is niet om je camera van de automaat te halen, maar te zorgen dat de flitser niet op TTL staat. Als je de flitser op M zet (of hij nou ingebouwd is of opgezet) zou je geen probleem moeten hebben. Hoe dat bij de verschillende merken werkt zal varieren
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | dinsdag 4 maart 2008, 00:42@Reinoud; ik denk dat je flitser op handmatig zetten inderdaad een oplossing is. De ingebouwde flitser van de 400D ondersteund dit echter niet en ook mijn Speedlite 420EX kan niet op handmatig gezet worden.

  Nu heb ik sinds kort ook een 580 EX II waarbij dit geen probleem is, maar een en ander is dus wel afhankelijk van je apparatuur. Een infraroodontsteker kan dan financieel toch interessanter zijn.
 • Robert
  Robert | dinsdag 4 maart 2008, 07:25Ik heb nu de Elinchrom Skyport set, 2 ontvangers en een zender. Werkt feiloos en is een stuk kleiner en goedkoper dan de pocketwizards, mnaar daarmee kun je inderdaad ook je camera zelf triggeren.

  Een andere oplossing (zij het wel wat zwaarder) is de reportageflitser op je camera naar boven richten, op M zetten en dan op het laagste vermogen. De flitser geeft dan bijna geen licht, maar net genoeg om de studioflitsers te triggeren. Uiteraard staat de camera dan ook op M. Dit in noodgevallen als om de een of andere reden de losse triggerset niet meer werkt.
 • Reinoud
  Reinoud | dinsdag 4 maart 2008, 09:45In noodgevallen kun je altijd nog een kabel gebruiken in combinatrie met een opzetblokje op de plek van je flitser
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | dinsdag 4 maart 2008, 09:50@Reinoud; Inderdaad, maarja, kabels.. Da's irritant! knipoog
 • jev
  jev | dinsdag 4 maart 2008, 13:43De ingebouwde flitser zal altijd een voorflits geven, maar een opzetflitser in M niet. Andere truuk (Canon): FEL. Eerst laat je de (ingebouwde) flitser de voorflitsmeting doen (Canon: met '*') - dek 'm af als je je studio flitsers niet wilt laten afgaan, daarna (binnen 16 seconden) neem je de foto. Omslachtig is het wel.

  Ik zou zeggen: een goedkope radiotrigger. Die infrarood dingen zijn leuk totdat je er mee naar buiten gaat of als je, zoals ik, donkere wanden hebt in je studio. Er reflecteert dan zo weinig licht dat de zichtlijn wel degelijk heel irritant belangrijk gaat worden.
 • gast | dinsdag 4 maart 2008, 18:38of als je geen sync. aansluiting hebt gewoon een flitsschoentje voor 5 euro kopen en daar de sync. kabel in pluggen......
 • Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) | dinsdag 4 maart 2008, 21:38Als je nog een oud stukje onbelichte film hebt, wel ontwikkeld dus, dan kun je dit voor je ingebouwde flitser plakken. Ingebouwde flitsertje in de M stand zetten zodat deze geen TTL voorflits afgeeft en voilla, een keurige infrarode flits die niet te vroeg de studioflitsers laat ontsteken.

  Trouwens, voor 50 euro heb je een radiotrigger setje, waarom in hemelsnaam zo moeilijk doen vrolijk
 • Willy van Dreumel
  Profiel Willy van Dreumel | donderdag 6 maart 2008, 00:36Bij de Canon camera's die ik heb kun je de ingebouwde flitser NIET gebruiken. Die doen namelijk in alle belichtingsprogramma's ETTL(-II) en derhalve altijd voorflits. Je bent dan inderdaad aangewezen op een IR-transmitter, PocketWizard o.i.d. .
  Let op! Als je moderne flitsers van Elinchrom (D-Lite, RX, FX) hebt, kun je geen "goedkope" radiografische sets (van Jin-Bei, Falcon-Eyes etc.) gebruiken. De synchronisatiespanning die deze flitsers afgeven is zo laag (3,5 V) dat de flitsers niet afgaan op deze radiotriggers. De Elinchrom Skyport triggers staan dus hoog op mijn verlanglijstje, de IR-transmitter gaat toch regelmatig de mist in, vooral bij gebruik van een zwarte achtergrond. Een radiografische trigger van 50 euro is voor mij dus niet weggelegd, ik heb het geprobeerd, maar het werkt echt niet.
 • Willy van Dreumel
  Profiel Willy van Dreumel | donderdag 6 maart 2008, 00:41En o ja, de flitskabel met een verloopschoentje direct op de hot-shoe van de camera aansluiten kan een bepald risico inhouden, vooral met oudere flitsinstallaties. Je moet dan namelijk opletten, dat de flitssynchronisatiespanning niet te hoog is. Voor Canon mag dat niet meer dan 5V zijn, voor Nikon en andere merken weet ik het niet maar zal wel in de buurt liggen. Als jij nou toevallig een oude flitsset hebt, met een sync-spanning van 20V (helemaal niet ongebruikelijk, soms zelfs nog meer), dan is er van je camera weinig meer over, behalve de behuizing. De electronica kan daar absoluut niet tegen.
  Dus ja, het kan wel, maarre... kiek uut!
 • fotodoco
  Profiel fotodoco | woensdag 12 maart 2008, 14:14Ik ben het helemaal eens met Willy v.Dreumel,het is opletten geblazen,ik zelf gebruik het Hama-flitsblokje schuif dit op mijn 400D en de kabel direct naar de flitsset,werkt perfect. Enne...........het Hama flitsblokje is geheel veilig dus je blaast niet je camera op. Als je dat gebruikt en je zet je camera in de M stand dan heb je GEEN voorflits,even schuifen met je flitsers en je krijgt perfecte foto`s
  Veel succes
 • stefsegers
  Profiel stefsegers | zaterdag 7 juni 2008, 08:09Hey allen,

  Ik werk met een Falcon Eyes TR-I flitsontspanner -infra, maar krijg met geen mogelijkheid verbinding met mijn flitser.
  Ik heb zoals omschreven in de handleiding de flitser in slave mode A en channel 1 gezet. Zodra ik op test druk en deze richt op de flitser gebeurt er niets.

  Hoe krijg ik het werkend?

  S.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Portretfotografie als de oude meesters
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 165.00

Portretfotografie als de oude meesters

Tijdens deze unieke workshop portretfotografie treden we in de voetsporen van Rembrandt, we gaan schilderen met licht. In kleine groepjes gaan we in kasteel De Cannenburgh aan de slag met het zo goed mogelijk benaderen van de op schilderijen gebruikte lichtval.

» lees verder

Top artikel

Zwart-wit fotografie; de wereld zonder kleur

Voordat er kleurenfotografie was, was er zwart-wit fotografie. De eerste foto werd ruim 180 jaar geleden gemaakt. Tientallen jaren later zagen de eerste kleurenfoto's het licht. Kleurfotografie was echter nog erg duur en dus werden de meeste foto's destijds nog in zwart-wit gemaakt. Pas rond de jaren zeventig in de vorige eeuw werd kleurenfotografie populair en nam het gebruik van zwart-wit films drastisch af. Vanaf die periode werd zwart-wit vooral de keuze voor meer artistiek bedoelde foto's en voor doe het zelvers met een eigen donkere kamer.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord