Photofacts.nl
27 juli 2008, 15:53 | | 22186x gelezen

Productfotografie met studioflitsers en een lichttent

Naar aanleiding van de video over packetshots gisteren ontstond er wat discussie over de verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Natuurlijk zijn er gewoon een aantal manieren waarop je dergelijke foto's kunt maken en de één hoeft niet slechter te zijn dan de ander. Zelf maak ik (onder andere voor Photofacts) ook regelmatig de nodige productfoto's. Hier volgt daarom mijn methode voor productfotografie.

Studio setup
Het begint met het opbouwen van de studio. Ik heb een grote Lastolite CubeLite lichttent die ik op een tafel neerzet. Daarin leg ik een groot stuk wit papier (afgeknipt van mijn witte achtergrond rol) die aan de achterkant tegen de lichttent ophoog loopt. Om een mooie ronding te krijgen ligt er een stuk wit schuim (ooit gediend als verpakkingsmateriaal) onder.

Productstudio setup


Links en recht van de tent stel ik twee flitsers op en ook aan de achterkant plaats ik een flitser. De twee voorste flitsers staan niet haaks op de tent, maar een beetje schuin van voren. Als je de flitsers er haaks op zet valt er erg weinig licht op de voorkant van je object en krijg je alsnog een slechte belichting.

Met behulp van de lichtmeter stel ik de flitsers zo in dat ik een diafragma van f/11 kan gebruiken. Ik vind f/11 een handige waarde omdat je hierbij veel scherptediepte hebt én de meeste objectieven rond dit diafragma op hun scherpst zijn. Om de belichting net iets spannender te maken (helemaal egaal is ook zo saai), stel ik één van de zij-flitsers net een halve stop lager in.

Bij de eerste foto neem ik ook de grijskaart mee in de opname. Hiermee kun je achteraf gemakkelijke de juiste witbalans instellen in Camera RAW.

Controleren
Histogram controlerenNa de eerste foto controleer ik het histogram van de foto op mijn camera. Je ziet dan snel of er geen onderbelichte of overbelichten delen zijn en kunt het flitslicht indien nodig nog aanpassen. Als je goed gemeten hebt zou dit overigens niet nodig moeten zijn, maar de extra controle kan geen kwaad.

Als het histogram goed is dan zijn er zowel aan de linker als aan de rechterkant van de histogram geen 'pieken' tegen de randen. Wanneer je -zoals ik hier- een witte achtergrond hebt zal er wel een flinke piek te zien zijn in het histogram, maar bevindt deze zich net voor de rechter rand van het histogram. De piek aan de linkerkant (ook nog voor de rand) zijn de donkere pixels van de camera body.

Wanneer alles naar wens is ingesteld kun je zo je productfoto's maken. Waarschijnlijk is het niet nodig om tussendoor iets aan het licht te veranderen, ook niet wanneer je een ander object neer zet.

Nabewerking
Doorgaans hebben de foto's toch nog wel een kleine nabewerking nodig om de producten helemaal goed uit de verf te laten komen. In Camera RAW stel ik de juiste witbalans in (waarbij de grijskaart helpt). Hoewel ik er met het histogram voor gezorgd heb dat er geen dichtgelopen schaduwen of geclipte highlites zijn kan de foto vaak nog wel wat extra oplichting gebruiken. Bij producten is ook de clarity slider vaak erg handig. Dit geeft het product wat meer 'punch'.

Doorgaans wil je producten op een witte achtergrond plaatsen. Een snelle methode om de vaak lichtgrijze ondergrond helemaal wit te maken is de Dogde-tool (O). Kies een zachte brush en kies bij 'range' voor 'highlites' en zet de 'exposure' op zo'n 20%. Hierdoor worden alleen de lichte pixels aangepakt en gebeurt er dus niks wanneer je over het donkere oppervlakte van je product gaat (mits het product ook donker is natuurlijk).

Met de Dogde-tool kun je zo snel het lichtgrijze vlak rondom je product echt wit maken. Gebruik eventueel een zachte brush om de schaduwen onder je product vloeiender over te laten lopen.

Canon EOS 1000D


Hierboven zie je de foto zoals die er na de bewerkingen (kan binnen een minuut of twee) uit ziet. Wanneer je met je muis over de afbeelding beweegt zie je de foto's zoals deze rechtstreeks uit de camera kwam.

delen!

reacties (16)

 • EdC
  Profiel EdC | zondag 27 juli 2008, 16:23Hei Elja, goede uitleg. Bedankt. Ik zie ook dat je fotografeert door de grote opening van de kubus. Die gebruik ik meestal als onderkant. Bij mijn cube zit van fabriekswege in één zijkant een spleet in het doek, waardoor ik het objectief steek. Dat heb ik mezelf aangeleerd om ongewenste reflecties van voorwerpen achter mij -en van mijzelf met camera- tegen te gaan voorkomen. Met een camera heb je daar geen last van, bij productfoto's van glimmende boekomslagen, pannen of miniatuur-vrachtauto's wel.

  Overigens, ik ben het niet helemaal eens met wat je in het vorige draadje stelt. Daar zeg je dat een statief niet handig is om snel en goed te kaderen. Inderdaad, niet snel (is dat een vereiste bij productfotografie), maar niet goed te kaderen? Ik zou met hetzelfde gemak kunnen stellen dat je handmatig niet goed kunt kaderen. Misschien ligt het er maar net aan wat je gewend bent.
 • Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) | zondag 27 juli 2008, 16:45He Elja,

  Leuk opgepakt vrolijk Zelf vind ik dit wat te omslachtig als ik eerlijk ben want nu zit je toch nog met nabewerking. Het enige wat ik nog wil doen na het maken van de foto's is in een batch de witbalans goed zetten (Alle foto's selecteren in Camera Raw en van de foto met de grijskaart de witbalans meten) en de foto's croppen naar de maat zoals ik ze hebben wil.

  Ik maak soms in opdracht tegen de 3000 productfoto's op een dag, moet er dan echt niet aan denken dat ik elke foto moet nabewerken, zelfs niet al is het maar een minuut per foto.
 • Vincent.Sp
  Vincent.Sp | zondag 27 juli 2008, 17:10Elja, linker voorkant mag je wat meer (photoshop) schaduw geven, nu komt hij nogal onrealistische qua schaduwen over.
 • Vincent.Sp
  Vincent.Sp | zondag 27 juli 2008, 17:10* Of de rechter *
 • roger767
  roger767 | zondag 27 juli 2008, 17:44erg grote cubus voor zo'n kleine camera, en ook erg duur, 180euro. De kartonnen doos die ik gebruik is goedkoper.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | zondag 27 juli 2008, 17:57@Roger767; In dit voorbeeld is de kubus inderdaad erg groot, maar wel zo handig dus dat ik er ook grotere voorwerpen goed in kan belichten. Zelf een lichttent maken is uiteraard goedkoper, maar ik ben niet zo'n doe-het-zelver en de Cubelite is in 10 seconden in te klappen tot een klein pakketje dat je gemakkelijk mee neemt naar een andere locatie.

  @Vincent; Je kunt de foto natuurlijk naar wens meer of minder schaduw geven. Ik vind 'm zo prima. vrolijk

  @Brian; Voor grotere aantallen foto's is dit inderdaad nog teveel bewerking. Ik ben benieuwd hoe jij dat bij 3.000 foto's aanpakt? Zorgen voor een erg schone witte ondergrond (eventueel van onder oplichten?) en de gehele foto iets overbelichten?

  @EdC; Persoonlijk vind ik het fotografen door die smalle opening erg beperkend werken, maar voor glimmende objecten moet je inderdaad bijna wel. Wat statief betreft hebt je natuurlijk gelijk, je kunt er net zoveel mee als uit de losse pols (met een beetje meer geduld). Ik vind het zelf echter niet prettig werken en gebruik mijn statief zo min mogelijk. vrolijk
 • Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) | zondag 27 juli 2008, 19:02Ik belicht de onder- en achtergrond precies zoals het moet, maar ik gebruik een langere sluitertijd (1 sec.) zodat mijn instellampen zorgen voor de overbelichting van de onder- en achtergrond. Op die manier geef je niet teveel licht langs de randen van het te fotograferen object, en dat is zeker van belang als je bijvoorbeeld een paar duizend parfum flesjes moet doen. knipoog

  Een schone witte plaat is natuurlijk altijd belangrijk. Ik gebruik perspex en dat is heel gemakkelijk schoon te krijgen en het laat het licht goed door.

  Het licht aan de voorkant (en dus ook de donkere plekken c.q. schaduwen) regel ik met twee flitskoppen met een grote softbox schuin links en rechts voor en naast het object en vaak gebruik ik een kleine striplight voor de detail intekening. Deze striplight is eigenlijk altijd een SB-800 met een kartonnen koker waardoor ik de vorm zelf min of meer kan bepalen. Zeker op glas, zoals een lens oppervlak, geeft dat een hele mooie tekening (lekker veel kleuren).
 • Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) | zondag 27 juli 2008, 19:04Oh ja, de manier zoals jij het doet vind ik ook een mooi resultaat opleveren. Er zijn ook zoveel wegen die in Rome uitkomen. vrolijk

  Nog een allerlaatste Oh ja... De Lastolite cubelight is wel heel erg duur. Een Falcon Eyes lichttent kost 55 euro bij CameraNu in Urk en heeft een maat van 80x80x80cm.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | zondag 27 juli 2008, 19:27Nuttige tips, Brian.
  Ik ga er eens mee experimenteren..
 • Michael
  Profiel Twitter Michael | zondag 27 juli 2008, 22:52Mooie Canon 1000d trouwens!
  Daar zijn er nog niet zo veel van op de markt.

  Hoe bevalt ie?
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | zondag 27 juli 2008, 23:16@Michael; Goed, de review volgt waarschijnlijk in de loop van deze week.. knipoog
 • Jeroen Cox
  Profiel Jeroen Cox | maandag 28 juli 2008, 10:12@ Elja
  is mij 1 ding nog onduidelijk.
  Ik moet namelijk voor mijn werk ook veel producten (gaan) fotograferen voor een nieuwe website. die flitsers zoals ik begrijp staan continu aan of zitten die in een draadloos circuit?

  Ik doe dit nu dus met alleen camera flitser, en daar wordt je niet vrolijk van
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | maandag 28 juli 2008, 10:40@Jeroen; Het licht dat je in de foto ziet komt van de instellampen. Het flitslicht zelf wordt getriggerd door de infraroodontsteker die op mijn camera zit (ook zichtbaar op de camera in de foto). Deze ontsteekt de flitsers.

  In plaats van flitsers kun je ook lampen gebruiken natuurlijk of meerdere opzetflitsers. Zie hiervoor ook het filmpje van gisteren en de link in het commentaar daarbij.
 • EdC
  Profiel EdC | maandag 28 juli 2008, 18:20@Elja en Jeroen; Als de instellichten toch aan staan en je hebt heel veel producten te fotograferen, dan zou je kunnen onderzoeken of je alleen de instellichten kunt gebruiken. Flisten kost meer energie en de vraag is of dat nodig is. Voor de levensduur van de lampen is niet-flitsen waarschijnlijk ook beter. De kleurzweem zou je er in batchverwerking in Lightroom of PS uit kunnen halen. Voor wie zakelijk veel kleinere producten fotografeert, kan ook eens kijken naar de compacte fotografie-sets met hoogfrequent armaturen. Die zijn er in vele prijsklassen en voor wie een webwinkel heeft of gaat opzetten is dat een overal inzetbare en rendabele oplossing, lijkt mij.

 • Pim
  Pim | dinsdag 29 juli 2008, 02:10Of gewoon continu licht van Tristar ofzo. In Amerika en Engeland willen ze niet anders en zweren ze erbij. Ik heb het bij mij in de studio ook staan en vind het stiekem wel erg gemakkelijk.

  Ik gebruik ook softboxen en een productie tafel in plaats van een tent.. Misschien zit daar ook het verschil..
 • Rob Melis
  Profiel Rob Melis | maandag 25 augustus 2008, 15:02Op 27 Juli reageerde een gast onder de naam Brian op deze topic met de opmerking dat hij gebruikt maakt van een Falcon Eyes lichttent. Aangezien de leverancier uit Urk geen afbeelding van deze lichttent heeft, heb ik het verzoek aan deze Brian of hij mij een foto van deze tent kan sturen. Brian, alvast bedankt, de foto kan naar rme@hesdo.nl

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop compositie
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 95.00

Workshop compositie

"Een foto maken" klinkt zo simpel. Maar in de praktijk wordt aan vele interessante onderwerpen voorbij gelopen omdat de fotograaf ze gewoon niet "ziet". En door de fotograaf die de onderwerpen wel ziet, wordt helaas regelmatig voor een standpunt, compositie en opnametechniek gekozen die tot tegenvallende eindresultaten leidt.

» lees verder

Top artikel

10 tips voor het maken van een profielfoto

Een beetje actieve internetter staat tegenwoordig ingeschreven bij een tiental verschillende social sites. Twitter, LinkedIn, Hyves, Flickr en dergelijke. Bij de meeste van dit soort sites kun je een kort profiel over jezelf aanmaken en deze voorzien van een fotootje. Als fotograaf kun je eigenlijk niet aankomen met het eerste vakantiekiekje dat je nog in je archieven kunt vinden.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord