Photofacts.nl
26 november 2008, 23:45 | | 6580x gelezen

Retro effect via blendmodes en gradients

Andy Warhol werd er wereldberoemd mee. Voor sommige toepassingen zoals covers van fotoboeken en scrapbooks is het weer helemaal in. Daarnaast is het ook een leuke manier om ervaring op te doen met BlendModes en Gradients (OvervloeiModi en Verloop in goed Nederlands). Veel succes en vooral veel plezier!

De hier beschreven methode is een basis die uitnodigt tot experimenteren. Open een foto en maak een kopie van de originele laag met de toetscombinatie CRTL-J. Ga vervolgens onder het menu Image naar Adjustments en kies hier voor Threshold.

Met de slider kun je nu een de lijnen in je foto eruit laten komen. Schuif de slider naar een waarde waarbij de afbeelding niet te donker wordt (te ver naar rechts). Je wilt dat de het onderwerp in je afbeelding nog herkenbaar blijft. Klik op 'OK' om de bewerking toe te passen.

Vervolgens gaan we nog een filter toepassen. Ga hiervoor onder Filter naar Stylize en kies hier voor Diffuse. In het venster dat verschijnt klik je de optie Anisotropic aan en druk je op 'Ok' om de bewerking toe te passen.

De volgende stap is het extreem verscherpen van de afbeelding. Ga hiervoor onder Filter naar Sharpen en kies voor de Unsharp Mask methode. Schuif de twee bovenste schuifjes vrij sterk naar rechts om een heftige verscherping toe te passen en klik op 'OK'.

Gradient effect
Voeg een extra laag toe aan de afbeelding door op de toetscombinatie SHIFT-CRTL-N te drukken. Op deze nieuwe laag gaan we een gradient toepassen. Druk op de 'G' voor de gradient tool. Als hiermee niet de juiste tool geselecteerd wordt kun je met SHIFT-G door de verschillende tools gaan totdat je bij de gradient tool bent gekomen.

We gaan geen standaard gradient gebruiken, maar een met wat meer kleurovergangen. Bovenin het beeld kun je met de drop-down box verschillende gradients selecteren. Kies hieruit een kleurige gradient.

Na het kiezen van de gradient kun je deze op de nieuwe laag toepassen door de muiscursor aan de ene kant van de foto in te drukken en -terwijl je de knop ingedrukt houdt- te slepen naar de andere zijde van de foto. Kies zelf een richting die je bevalt. Ben je niet tevreden over je gradient dan kun je met CRTL-Z je actie ongedaan maken en het opnieuw proberen.

De gradient blokeert nu het zicht op je foto, maar we gaan beide combineren door de overvloeimode van de gradient laag aan te passen. Je kunt de overvloeimode / blendmodus instellen bovenin het lagen palet. De modus 'hardlight' is een van de overvloeimodus die werkt voor het gewenste effect.

Door te spelen met de verschillende blendmodi en de 'opacity' van de laag kun je verschillende effecten bereiken en zo een bewerking naar je eigen smaak maken.

Extra tip
Laat alle Blendingmodes de revue passeren om te zien wat het effect is. Klik op de bovenste 'normal' en druk dan op het pijltje naar beneden en ze komen allemaal voorbij.

Retro gradient effect


delen!

reacties (5)

 • Reinoud
  Profiel Reinoud | donderdag 27 november 2008, 00:19Dat is een leuke techniek om te onthouden! Dank
 • Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) | donderdag 27 november 2008, 00:20Voor wie het zich afvraagt, het gaat over Photoshop vrolijk
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | donderdag 27 november 2008, 00:38Zijn er nog andere fotobewerkingprogramma's dan, Brian? knipoog
 • gast | donderdag 27 november 2008, 10:43Hier nog een dergelijke tutorial van het Warhol effect.
 • tinekevandaatselaar
  Profiel tinekevandaatselaar | zaterdag 27 december 2008, 16:16Wil je dit effect heel snel ga dan naar Bighugelabs.com.
  Foto uploaden en je hebt een Warhole schilderij.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Portretfotografie als de oude meesters
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 165.00

Portretfotografie als de oude meesters

Tijdens deze unieke workshop portretfotografie treden we in de voetsporen van Rembrandt, we gaan schilderen met licht. In kleine groepjes gaan we in kasteel De Cannenburgh aan de slag met het zo goed mogelijk benaderen van de op schilderijen gebruikte lichtval.

» lees verder

Top artikel

Abstracte fotografie in rook op laten gaan

Vandaag kwam ik een artikel op Photocritic.org tegen waarin uitgelegd werd hoe je prachtige abstracte foto's kunt maken van rook. Zij hebben gesproken met Graham Kefferey die dergelijke foto's al een tijdje met veel succes maakt. Een interessant artikel en voor mij aanleiding om er zelf ook mee aan de slag te gaan. Hierbij dan ook gelijk een tutorial van wat ik vandaag geleerd heb.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord