Photofacts.nl
22 mei 2011, 10:24 | | 5506x gelezen

SEO, ook van belang voor fotografenwebsites (deel 1)

Zoekmachineoptimalisatie of SEO is van groot belang om je website goed vindbaar te maken. Duidelijke inhoud, goede links en een goed cms zijn daarbij de sluitertijd, het diafragma en de iso-waarde van je website.

Sluitertijd: zorg dat je site zichtbaar is


Is je site goed belicht? Met andere woorden, is hij van structuur goed opgebouwd, zodat zoekmachines en uiteindelijk bezoekers alles goed te zien krijgen? Er zijn allerlei platforms om een website mee te bouwen. Zelf doen in html, in programma’s als Dreamweaver of met content management systemen als Joomla of WordPress.

Addiction 2 - Foto Aftab Uzzaman
Zorg dat een website goed vindbaar is door een goede structuur.
Foto Aftab Uzzaman (Flickr/Creative Commons)

SEO-plugins


Met welk Content Management Systeem je ook werkt: zorg ervoor dat je je ervan verzekert dat zoekmachineoptimalisatie (SEO, search engine optimization) goed geregeld is. Voor WordPress zijn bijvoorbeeld allerlei plugins te krijgen, waarmee je je site kunt optimaliseren. Werk je in html, dan zul je het zelf moeten doen.

Pas op met Flash


Welke zaken moeten dan technisch in orde zijn? Om te beginnen moeten zoekmachines je website goed kunnen indexeren en bekijken. Fotografen gebruiken vaak Flash om mooie galleries te maken met foto's. Laat Flash nu net een blinde vlek opleveren voor zoekmachines als Google!

Ook iPads en iPhones kunnen geen Flash-sites bekijken. Nu zijn er wel oplossingen om dat te omzeilen, maar dat maakt alles onnodig complex. Probeer dus, waar mogelijk, gebruik te maken van html.

Techniek en inhoud


Tot zover de technische kant. Veel mensen denken dat SEO vooral om techniek draait. Natuurlijk moet dat deel in orde zijn, maar het is minstens zo belangrijk dat de inhoud logisch en vindbaar is. Zorg dus voor de juiste focus op al je pagina’s. Diafragmeren dus!

Foto: Tony Hall, www.anotherphotograph.com
Google is de grootste en veruit bekendste zoekmachine en daarom leading op het gebied van SEO.
Foto Tony Hall

Diafragma: focus op de juiste trefwoorden


Is je site relevant? Zoals een foto scherp moet zijn op het juiste punt, focus je met je site op het juiste onderwerp? Iedere pagina in een site moet in feite slechts één of enkele onderwerpen belichten. Ook moet voor bezoekers meteen duidelijk zijn, wat dat onderwerp is.

Relevante teksten


Denk bij het schrijven van websiteteksten aan de zoekwoorden waarmee je gevonden wilt worden. 'Fotografie' willen we allemaal, maar dat is zo algemeen. 'Bruidsfotografie' beperkt het al meer. Richt je je op het budgetsegment, kun je nog gokken op trefwoordcombinaties als 'Bruidsfotografie goedkoop' (of juist 'bruidsfotografie exclusief', in het andere spectrum).

Ook belangrijk: blijf bij je leest. Ben je portretfotograaf, weid dan niet teveel uit over die prachtige, oude urban fabriekslocatie in Belgie waar je laatst was of dat bezoek aan de TT in Assen waar je je camera bij had: leg de nadruk op je voorliefde voor mensen. Wil je toch nog steeds zo graag over je urban- of autofotografie schrijven? Maak hier dan een aparte (sub)site voor.

Kom in de juiste ranking


En blijf relevant. Bekijk 100 websites van (amateur)fotografen en ik denk dat meer dan 50 een persoonlijke biografie of about-pagina heeft ingericht met een lijstje van fotospullen. 'Mijn eerste camera was een Nikon XXX, nu werk ik met spullen van Pentax en Canon'. Dat is fijn voor de fotograaf in kwestie, maar het zegt het je bezoeker weinig: ze komen immers voor je diensten, niet voor je gereedschap, als het goed is!

Maar minstens zo belangrijk: door veel over je camera te vertellen, kom je in de zoekrankings vooral hoog op trefwoorden die met je camera te maken hebben. Met kreten als Canon of Nikon kom je dan overigens echt niet bij de hoogste resultaten, gezien de populariteit van die zoekwoorden.

Denk aan je lokale klant


Het is beter om op je biografiepagina te vertellen over relevantere zaken, zoals wat je doet: portretten, bruidsfotografie, reportages: trefwoorden waar jouw klanten op zoeken! Maar werk je voor particulieren in je omgeving? Ze zullen gaan zoeken op 'portret fotograaf plaatsnaam'. Zorg dus dat je lokaal ook vindbaar bent!

Title en description


Met andere woorden: gebruik gezond verstand en zorg voor relevante trefwoorden. Gewoon in je tekst, maar ook in de tussenkopjes (de zogenoemde -tags), de kop boven de pagina ('h1') en de title- en description-tags. Deze laatste twee zijn de beschrijvingen die je terugziet in de zoekresultaten en zijn daarom erg belangrijk: aan de hand hiervan bepalen mensen immers of ze je site aanklikken of niet!

En die mensen, dat zijn nog altijd de belangrijkste factoren in zoekmachinestrategie. In deel 2 daarom meer over 'de iso-waarde': gevonden worden op het internet dankzij goede links op goede sites, forums blogs en via social-mediakanalen!

 • Erik van Rosmalen

  Over de auteur; Erik van Rosmalen
  Erik werkt als redacteur/tekstschrijver en fotograaf bij Commond, waar hij zich ook bezig houdt met webteksten, SEO en social media. Daarnaast is hij freelance fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Twitter of Facebook!

delen!

reacties (22)

 • EdC
  Profiel EdC | zondag 22 mei 2011, 11:21Erik. Is het portret fotograaf, of portretfotograaf? Mijn ervaring is dat het niet uitmaakt in het zoeken en vinden, maar jij bent er vast meer mee bekend.

  Een prima verhaal. Kijk vanuit de bezoeker naar de etalage. Iedereen heeft 'passie voor fotografie' en vertelt over de gear. Laat je werk spreken, in een paar beelden. Zakelijke inkopers van beeld hebben geen tijd om van galerie naar galerie te hoppen. Een galerie met veel beeld is mooi voor jezelf en (collega-)hobbyfotografen, maar niet voor de sales.
  Visie, stijl en prijs zijn voor veel klanten belangrijk bij het kiezen van een fotograaf. Daarop onderscheiden is knap lastig. Zo echt veel echt eigens zie ik niet meer op het web.

  De techniek van de site is inderdaad belangrijk, niet alleen voor de SEO. Loopt een website niet lekker, dan haak je af. En wachten totdat het intro is afgelopen, dat doen weinigen.
 • Evert
  Evert | zondag 22 mei 2011, 14:32leuke en goede bijdrage Erik!
 • EdC
  Profiel EdC | zondag 22 mei 2011, 18:23@Elja Trum. Als je op Photofacts zoekt sta je natuurlijk vanzelf bovenaan. vrolijk
 • wimfoto
  Profiel Twitter wimfoto | zondag 22 mei 2011, 18:30als je mij zoek sta ik ook boven aan.
 • gast | zondag 22 mei 2011, 18:32@Erik Voor het Fotofestival Epe (FFE2012) wil ik vooral de social media benutten, met natuurlijk wel een website daarbij (is in de maak). Tips m.b.t. social media?
 • ErikvanRosmalen
  Profiel Twitter ErikvanRosmalen | zondag 22 mei 2011, 19:53Dank voor de reacties!

  @EdC: het is natuurlijk 'portretfotograaf'. Maar mensen zoeken vaker op de losse termen. Maar Google ziet beiden. Goed wat je zegt overigens over die zakelijke inkopers en die 'een paar beelden'. Hele volksstammen zetten inderdaad een 'portfolio' online van 80 foto's of meer. Da's natuurlijk geen doen...

  @wimfoto: Ja, als je op je eigen naam zoekt, sta je al snel bovenaan. Maar het gaat natuurlijk die mensen die een fotograaf van het type X zoeken in de regio Y, in prijsklasse Z. Als je met XYZ dan maar goed zit...

  @gast Tips genoeg vrolijk Maar social media blijven een lastig te 'vangen' item. In het algemeen: je moet vertrouwen opbouwen en een echte dialoog met je doelgroep aangaan. Dat kan dus niet door een Twitter- en Facebook-account te openen en 'aanwezig' te zijn, je zult er tijd en effort in moeten stoppen. Misschien is dan aanhaken bij bestaande social media en sites een beter idee, bijvoorbeeld. Denk er niet te licht over, als het echt resultaat moet opleveren!
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | zondag 22 mei 2011, 19:55@EdC; om te weten welk trefwoord meer gezocht wordt kun je Google Trends gebruiken. Helaas is 'portretfotograaf' een trefwoord dat te weinig wordt gezocht om er iets zinnigs over te kunnen zeggen.

  Enne, gelukkig wordt Photofacts ook gevonden op een heleboel andere trefwoorden, de SEO van Photofacts.nl is prima op orde! knipoog
 • EdC
  Profiel EdC | zondag 22 mei 2011, 21:07@Erik. Het is prima als iemand een enorm portfolio presenteert. Onze mede-blogger Johannes Klapwijk heeft een indrukwekkende collectie op zijn website. Maar het dient een ander doel dan fotowerkzaamheden verkopen. Een inkoper heeft voldoende aan een paar beelden. Zo geeft Martin Hogeboom in enkele foto's een goede indruk van zijn kunnen (maar in Flash, misschien een beetje jammer voor sommige kijkers), met iets meer voorbeelden daarachter. Een andere goede, in mijn ogen, is de website van Peter Tahl. Misschien is het ook wel afhankelijk van de doelmarkten. Het zou zomaar kunnen zijn dat bruidsparen meer voorbeelden willen zien dan een inkoper van een marketingafdeling of redactie.
 • ErikvanRosmalen
  Profiel Twitter ErikvanRosmalen | zondag 22 mei 2011, 21:23Goede nuance EdC, je hebt natuurlijk gelijk. Ik doel vooral op porfolio's waarin de fotograaf in kwestie geen keuze kan maken. Vijf foto's uit elke shoot, dat idee. En je hebt gelijk, een portfolio als van Johannes dient een heel ander doel. Doelgroepen zijn alles, voor wie laat je iets zien!
 • Peter van Veen
  Profiel Twitter Peter van Veen | maandag 23 mei 2011, 10:35Goed en informatief artikel, Eric. Heel goed om ook deze kant van het fotograaf-zijn eens te belichten. (pun intended)

  Qua portfolio ben ik van mening dat deze vooral niet te groot moet zijn, al snap ik ook wel dat er verschillende doelgroepen zijn. Maar probeer er een beetje tussenin te zitten.
 • Jeroen NMP
  Profiel Jeroen NMP | dinsdag 24 mei 2011, 11:51Leuk geschreven en waardevolle info, zeker voor fotowebsites waar ik vaak TEKST mis, zonder tekst weinig kans op ranking, of je moet heel veel inkomende links hebben.

  Alt Tag
  Misschien een leuke aanvulling: vergeet niet de alt tag van een afbeelding (de omschrijving) te gebruiken. Plaats daar 2 of 3 relevante zoekwoorden in die ook in de tekst rondom die foto voorkomen. Zijn er pagina's binnen de website die nog meer vertellen over een woord (interessante zoekterm) dat gebruikt wordt in de tekst, link dit woord dan naar die pagina en gebruik de zoekterm als linktekst. Is die pagina er (nog) niet ? Maak die dan ! Interessant voor je bezoeker en hierdoor ook voor je ranking.

  Pagina's waar de juiste zoekwoorden in de titel, metadescription, tekst, kopteksten (h1 / h2 / h3) en alt tags voorkomen zijn een goede basis om zichtbaar te worden in zoekresultaten op die woorden. Is er veel concurrentie dan is het nodig om links op andere (relevante) websites te plaatsen naar je eigen website. Gebruik dan niet alleen de naam van de website maar ook zoektermen in de linktekst.
 • ErikvanRosmalen
  Profiel Twitter ErikvanRosmalen | dinsdag 24 mei 2011, 16:09Dank Peter, Jeroen!

  @Peter: Ja, portfolio-omvang is natuurlijk weer een andere discussie. Misschien ook nog wel eens een blog waard...!

  @Jeroen: Inderdaad: ik zie ook de mooiste, flashy (letterlijk en figuurlijk) websites, maar zonder tekst op de juiste plekken (hoeft dus niet eens VEEL tekst te zijn), gebeurt er weinig mee helaas.
  Over de alt tag: goede toevoeging! Er komt binnenkort nog een deel 2 uit van deze blog, daar komt dit als het goed is ook in terug!
 • PehrG
  PehrG | dinsdag 24 mei 2011, 17:20Het is me opgevallen dat fotografen hun fotografie naast een baan in de ICT uitoefenen. Deze post lijkt me dat te onderstrepen. Er begint aardig wat ICT-jargon binnen te sluipen. Wat is een Alt-tag? Google Trends (trends, dus beïnvloedbaar)? Maar goed, misschien is dat wel nodig om je werk te kunnen verkopen. Van een andere orde: stop met nieuwsbrieven. Dat is zó 2009. Ik delete ze gelijk, of zeg ze op. Het zijn er teveel geworden, over alles wat mij eventjes relevant leek.
 • Jeroen NMP
  Profiel Jeroen NMP | dinsdag 24 mei 2011, 17:31@PehrG De 'alt tag' is de omschrijving die je in de html code aan een afbeelding mee kan geven. In een content management systeem (beheer systeem waar je de inhoud van je website mee kan bewerken) kan je meestal bij het uploaden (plaatsen) van een afbeelding ook een omschrijving invullen. Dat vergeten de meeste mensen en dat is zonde want zoekmachines nemen dit mee in het bepalen van welke woorden er belangrijk zijn op een pagina.

  De kopteksten (h1, h2 etc) zijn stijlkenmerken van de tekst, net als in Word. Je hebt paragraaf tekst (normale tekst) en 'alinea kopjes'. Zoekmachines gaan er vanuit dat de woorden die je als koptekst gebruikt meer gewicht hebben dan de normale paragraaf tekst. Ook woorden die vet gedrukt zijn ( bold of strong) krijgen meer gewicht maar dat ziet er vaak rommelig uit.
 • Nouks
  Profiel Twitter Nouks | dinsdag 24 mei 2011, 20:17Wat goed dat hier eens een artikel aan gewijd wordt! Voor mij weinig nieuws onder de zon, maar ook niks aan te merken op het geschrevene... Prima dus vrolijk
 • ErikvanRosmalen
  Profiel Twitter ErikvanRosmalen | woensdag 25 mei 2011, 09:26@PerhG: ik ben geen ICT'er hoor, verre van zelfs... de termen zijn misschien wel wat jargon, maar 'Jeroen NMP' legt het op zich goed uit (dank daarvoor!). Samengevat kun je stellen, dat het in elk cms gewoon verstandig is om alle velden 'met gezond verstand' in te vullen. Geef dus titels aan foto's die iets betekenen, zorg voor een omschrijving, gebruik tussenkopjes in je tekst... in 99% van de gevallen vertaalt je CMS dat vervolgens naar zaken als alt-tags, h-kopjes en title tags en komt het helemaal goed!

  @Nouks: Dank je! Niks nieuws, ik probeer hier ook vooral niet compleet te zijn, want dat levert nog veel meer detail en jargon op, maar ik denk en hoop dat velen hier al aardig mee vooruit kunnen!
 • PehrG
  PehrG | vrijdag 27 mei 2011, 09:15@ErikvanRosmalen. Misschien presenteer ik mijn foto's als etalagemateriaal vooor mijn werk, niet voor fotokijkers. Waarom zou ik mijn foto's dan vindbaar moeten maken? Mijn werk moet vindbaar zijn, niet die ene foto. Ik ben daar nog niet van overtuigd.
 • Jeroen NMP
  Profiel Jeroen NMP | vrijdag 27 mei 2011, 09:23@PehrG Je kan door optimaal gebruikt te maken van de mogelijkheden die er zijn je website meer dekking geven voor bepaalde zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden. Hiervoor kan je o.a. de elementen die op deze pagina staan gebruiken.

  "Als" je bijvoorbeeld op fotograaf Amsterdam gevonden wilt worden (of ieder andere zoekterm) en je verwerkt deze woorden strategisch in je website zal een zoekmachine er van uitgaan dat de website relevant is voor deze zoekwoorden, in ieder geval relevanter dan een website waar deze woorden niet geoptimaliseerd zijn.

  Door bij de foto's die je als etalagemateriaal gebruikt 'kan' je voor dit doel meerdere zoektermen in de omschrijving (alt tag) opnemen. Het KAN, het HOEFT niet, maar dan is het moeilijker om op deze zoekwoorden zichtbaar te worden in zoekmachine resultaten.
 • PehrG
  PehrG | vrijdag 27 mei 2011, 16:14@Jeroen NMP. Ik dank allen voor de informatie en inspiratie, de redenen waarom ik deze website een paar maal per week bezoek.
 • ErikvanRosmalen
  Profiel Twitter ErikvanRosmalen | zondag 29 mei 2011, 20:04@PehrG Jeroen legt het eigenlijk al heel goed uit: het is maar net waarom en vooral: door wie je gevonden wilt worden. Als het een etalage voor je werk is, zou ik er JUIST voor kiezen dat je etalage gevonden wordt. Die fotokijkers komen toch wel bij je foto's terecht: met slimme zoekwoorden (aka die fotograaf Amsterdam, die Jeroen voorstelt, maar ook in het genre waarin je werkt), trek je juist bezoekers die je willen inhuren naar je site!
 • haas2
  Profiel Twitter haas2 | vrijdag 3 juni 2011, 16:50Goed artikel. Ik wil graag toevoegen dat voor hoge posities het noodzakelijk is links naar je site te verkrijgen, bijvoorbeeld door social media, persberichten of links bij branche verenigingen.
 • ErikvanRosmalen
  Profiel Twitter ErikvanRosmalen | dinsdag 5 juli 2011, 08:04@haas2: dank je, en dat klopt. Zie ook deel 2 van deze blog daarover!

  Overigens wel links vanaf 'goede' sites, dus websites die relevant zijn voor jouw onderwerp. Veel links vanaf (startpagina-achtige) verzamelsites kunnen juist averechts werken!

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop hondenfotografie
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 115.00

Workshop hondenfotografie

Honden fotograferen is geweldig leuk om te doen, maar wel een vak apart. Natuurlijk moet je van honden houden en op een ongedwongen en speelse manier met ze om kunnen gaan om tot mooie natuurlijke foto’s te komen. Maar er is meer!

» lees verder

Top artikel

Fotograferen op RAW of Jpeg formaat?

Elke digitale spiegelreflex camera kan bestanden in het zogenaamde RAW formaat wegschrijven. Deze bestanden zijn echter groter dan de gangbare Jpeg bestanden die de camera ook kan produceren. Daarnaast moeten RAW bestanden eerst omgezet worden in Jpeg bestanden voordat anderen de foto's kunnen bekijken of voordat ze bij een standaard fotodienst afgedrukt kunnen worden. Werken met RAW bestanden vergt dus een boel extra werk. Waarom zou je deze extra moeite nemen?

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord