Photofacts.nl
30 mei 2009, 14:24 | | 10600x gelezen

Snelle tips voor Photoshop CS4

Voor de blijkbaar steeds slinkende groep mensen die met plezier en succes met Photoshop CS4 werken volgen hier weer enkele korte tips. Soms ook toe te passen in eh.. LightRoom, maar meestal niet. Deze tips helpen je wellicht om sommige taken sneller of handiger uit te voeren.

Aanpassing terugdraaien in Camera Raw
Als je een aanpassing hebt gedaan met bijvoorbeeld Exposure en wilt terug naar de beginstand. Dubbelklik op het driehoekje en je bent er weer.

Over/onderdelichting zichtbaar maken in Camera Raw
De foto is geladen in Adobe Camera Raw. Druk letter U (schaduw) en O (hooglichten) en overbelichting (rood) en/of onderbelichting (blauw) wordt aangegeven.

Highlites en Shadows


Je eigen standaard lettertype instellen
Open Photoshop zonder document. Druk op T voor de teksttool. Kies hier je eigen lettertype en de bijbehorende parameters. Vanaf dan zijn dat de standaard instellingen voor je tekstgereedschap.

Proof setup instellen
De proof setup onder view staat standaard op CMYK. Maar ook dat is aan te passen. Ook hier mag GEEN document open staan. Nu kan je uit alle opties kiezen en ook de Custom Profile waarden van je printer ingeven.

Kleur corrigeren
Het is zeker niet de beste methode om de kleuren in je foto te corrigeren, maar soms geeft Photoshop uit zichzelf een heel apart effect met drie Auto(matische) aanpassingen. Je kan ze vinden onder Image (Beeld) of met SHIFT - CRTL - L (tone), ALT - SHIFT - CTRL - L (contrast) en SHIFT - CTRL - B (color).

Reset je tools
Soms kunnen een of meerdere tools 'vreemd' gaan doen. Weet je nog waar je de standaard presets van de tools kunt terugzetten? Rechter muisklik (CTRL-toets bij Apple machines) op de tool preset linksboven de toolbar en je kan ze allemaal en individueel terugzetten.

Een laag verwijderen
Als de deleteknop geen functie heeft in een tool kan je een laag daarmee direct verwijderen. In eerdere versies moest je eerst de move-tool selecteren (V) en dan de delete knop.
Nu is delete genoeg.

Onderliggende laag kopiŽren met de sneltoets V en ALT-toets
Klik de Movetool of gebruik sneltoets V. Klik de foto aan en druk de ALT-toets daarbij in. Verschuif de foto iets en je hebt meteen een nieuwe laag.

Waar zijn de Auto Correctie opties in CS4
In Photoshop CS3 zit een menu met toegang tot een heel specifieke tool die opties heeft voor kleurcorrectie. Photoshop CS4 heeft dat ook maar daarvoor moet je in de Adjustments Panel ALT-klikken op Auto in Levels en Curves.

Het midden van een foto vinden
Mocht je snel het midden van je foto willen vinden, dan is dit de snelste manier. Ga naar View -> New Guide. Kies hierbij vertical/horizontal en 50%.

Je achtergrond aanpassen in CS4
Afhankelijk van de lichtomstandigheden waarin je een foto op je scherm ziet kunnen kleuren en contrasten niet goed worden weer gegeven. Pas de achtergrondkleur waarin je foto in Photoshop staat aan. Open een foto in CS4 en druk de letter F. Rechter muisklik naast de foto en kies een donkerder grijs. Het contrast tussen foto en achtergrond wordt sterker. Maak het echter niet zwart. Ook dat zorgt ook voor een minder juist kleur/contrastbeeld.

delen!

reacties (4)

 • blauwgestreept
  Profiel Twitter blauwgestreept | zaterdag 30 mei 2009, 15:29Die teksttip en guide in procenten, erg makkelijk, dankje! Maareh... Photofacts CS3? Haha, goed om te lezen dat je begaan bent met photofacts.nl, maar volgens mij bedoel je Photoshop...
 • Jeroen Cox
  Profiel Twitter Jeroen Cox | zondag 31 mei 2009, 11:24thnx, voor de nuttige tips!
 • deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie | dinsdag 2 juni 2009, 09:01Je kan ook de guide lijnen op 33% instellen en je kan precies zien waar de 1/3 en 2/3 lijn zit. Handig voor je compositie.
 • Goya
  Profiel Goya | dinsdag 9 juni 2009, 17:30Waarom een "slinkende groep"?
  Enkele goeie tips, bedankt.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop compositie
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 95.00

Workshop compositie

"Een foto maken" klinkt zo simpel. Maar in de praktijk wordt aan vele interessante onderwerpen voorbij gelopen omdat de fotograaf ze gewoon niet "ziet". En door de fotograaf die de onderwerpen wel ziet, wordt helaas regelmatig voor een standpunt, compositie en opnametechniek gekozen die tot tegenvallende eindresultaten leidt.

» lees verder

Top artikel

Hoe koop ik veilig tweedehands lenzen

Hoe koop ik veilig tweedehands lenzen? Dit is een vraag die ik regelmatig tegenkom. Niet alleen bij mijn cursisten, maar ook op de diverse fotofora lees ik vaak dat mensen toch erg huiverig zijn om tweedehands lenzen te kopen, aangezien ze bang zijn om de befaamde 'kat in de zak' te kopen.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord