Photofacts.nl
7 november 2008, 17:24 | | 10314x gelezen

Standaard kleurruimte in Photoshop aanpassen

Om duistere redenen staan een aantal standaard instellingen in Photoshop niet altijd optimaal voor fotobewerking. Zo staat de kleurruimte standaard op sRGB en dat is niet de meest geschikte kleurruimte voor het werken met foto's. Foto's kun je doorgaans beter in AdobeRGB openen en bewerken. Gelukkig is het heel eenvoudig om de standaard kleurinstellingen aan te passen.

Open een afbeelding en ga naar Edit -> Color settings (CRTL - SHIFT - K). Selecteer bij 'Working spaces' voor 'Adobe RGB (1998)'. Klik vervolgens op de knop More options. Het venster wordt nu een fractie groter om meer opties te weergeven. Nu kun je in het blok 'Conversion options' bij de optie 'Intent' kiezen voor 'Perceptual'. Druk op 'Ok' om de wijzigen vast te leggen. Het kleurbereik is hiermee aanzienlijk uitgebreid wat betere kleuren op je scherm oplevert.

Kleurinstellingen Photoshop


De volgende stap is het aanpassen van het kleurprofiel. Ga hiervoor naar Edit -> Convert to Profile. Verander hier de Destination space naar Adobe RGB (1998). Soms staan deze instellingen overigens al direct goed (wanneer de foto in Adobe RGB is ingeladen).

Let op!
Door deze aanpassingen zal een eerder behandelde foto (in een andere workspace) een waarschuwingsvenster opleveren bij het openen. Verwijs dan eenmalig naar destination space (Adobe RGB 1998) en het is opgelost.

Deze informatie is afkomstig van de certified Photoshop Expert Justin Seeley.

delen!

reacties (8)

 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | vrijdag 7 november 2008, 17:28Interessant stukje, Han.

  Ik vraag me echter wel af wat nu daadwerkelijk het voordeel is wanneer je de kleurinstellingen van Photoshop verandert. Welk verschil zal ik in de praktijk merken en heeft het ook nadelen wanneer je deze kleurinstellingen verandert?

  Bij mij worden foto's vanuit Camera RAW standaard ingeladen als Adobe RGB (kleurprofiel aanpassen is dus alleen nodig voor het opslaan voor publicatie op internet). Vanuit Lightroom worden ze standaard in 16 bit en ProPhotoRGB getoond. Dat is me eigenlijk zelfs wat teveel van het goede en ga ik, denk ik, nog terugschroeven naar Adobe RGB.
 • hbj
  Profiel hbj | vrijdag 7 november 2008, 17:50Elja, vermoedelijk staan in versies vóór CS2 de instellingen zoals in mijn stuk aangegeven. als dat niet zo is, dan heeft Justin Seeley mij verkeerd geïnformeerd.
 • tonv
  Profiel tonv | zaterdag 8 november 2008, 06:26Conform jouw instructies heb ik de instelling gewijzgd Han. Ben benieuwd wat de effecten zullen zijn. We gaan het zien...
 • ajraan
  ajraan | zaterdag 8 november 2008, 15:00Het heeft niet zo'n zin als je monitor ook niet die kleurruimte aan kan. Sterker nog, je kunt onverwachte effecten krijgen: Kleuren die er bij iemand anders ineens anders uitzien..
 • hbj
  Profiel hbj | zaterdag 8 november 2008, 16:06Belangrijkste argument voor deze aanpassing ligt in kleurruimte/Colorspace. Die is in sRGB veel beperkter dan in Adobe RGB 1998. Om verschillen in kleurruimte tussen CR en PS te voorkomen is 't aan te raden in het CR-scherm (midden onder)op de blauwe tekst te klikken endie ook te wijzgen in Adobe RGB 1998.
 • EdC
  Profiel EdC | zaterdag 8 november 2008, 18:23Wat een jargon ineens. CR, PS, Camera RAW inladen als AdobeRGB. Ik laad mijn RAW-bestanden in Lightroom en kan ze exporteren als sRGB, AdobeRGB en ProPhotoRGB. Dat is allemaal in het exportschermpje in te vullen. Ik werk met een gecallibreerd TFT-scherm, maar ik ben het met Ajraan eens: de monitor moet het aankunnen. Mijn scherm kan het niet aan (even doorsparen) en ik heb de ervaring dat je dan beter SRGB kunt instellen dan AdobeRGB. En voor wat het laden betreft: maakt het wat uit of ik mijn camera in kleurruimte Adobe of SRGB heb ingesteld? RAW is RAW. Of niet?
 • nikonlover
  nikonlover | zaterdag 8 november 2008, 22:09Inderdaad Ed,

  raw is raw, dus het vooraf instellen van kleurruimte is dan niet van belang
 • deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie | maandag 10 november 2008, 08:16Ik denk dat Photoshop ervan uitgaat dat je de foto's digitaal gebruikt. Bijvoorbeeld voor je website. Dan is sRGB de juiste kleurenschema.
  Ga je de foto's afdrukken dan dien je hem in te stellen als AdobeRGB 1998.

  Ik ben het ermee eens om de foto's zo hoog mogelijk te bewerken maar ik denk dat Adobe ervan uitgaat dat de meeste mensen jpg's schieten en daarom sRGB instelt. Logisch is het niet voor professionele software.

  Ik begin altijd op AdobeRGB en met actions zet ik altijd automatisch de foto om naar sRGB en een frame om de foto.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Flitsen bij natuurfotografie
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 95.00

Flitsen bij natuurfotografie

De term "strobist" is bij portretfotografie al aardig ingeburgerd. Het gaat dan om flitsen met de flitser los van de camera. Maar deze techniek kan natuurlijk ook in de natuur toegepast worden!

» lees verder

Top artikel

10 tips voor het fotograferen van vuurwerk

Over een paar dagen luiden we het nieuwe jaar weer in; traditie getrouw met een flinke lading vuurwerk. Als je het afsteken zelf niet zo spannend vind kun je natuurlijk altijd nog het vuurwerk gaan fotograferen. In dit artikel 10 tips om de beste vuurwerkfoto's te maken tijdens de nieuwjaarsnacht.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord