Photofacts.nl
28 januari 2010, 23:02 | | 12641x gelezen

Stereo fotografie; foto's in 3D

Deze vorm van fotografie bestaat al vrij lang en is gebaseerd op onze manier van kijken, namelijk met onze beide ogen. Door twee foto's van hetzelfde onderwerp te maken maar met een klein verschil in standpunt heb je de basis voor een 3D foto. Net als met onze ogen bekijk je de twee beelden als één beeld en verkrijg je een diepte effect. Velen van ons kennen wel het bekende speelgoed de viewmaster, dat is een simpele 3D viewer.

Ongeveer 15 jaar geleden kwam ik op een fotografica beurs in Houten een stand tegen die stereo camera's en projectors verkocht. Mijn interesse hiervoor was gewekt nadat ik in een zaaltje bij die beurs een stereo projectie had bekeken.

Voor ongeveer 250 gulden kocht ik een Realist camera met daarbij een Russische projector en wat diaglaasjes met stereomaskers. Met dit setje heb ik een aantal jaren aangerommeld, totdat de lol er zo een beetje vanaf was en toen heb ik alles weer verkocht.

Stereografie


Begin van dit jaar werd er tijdens een NOS journaal uitzending gemeld dat er op een grote electronica beurs veel aandacht was voor het fenomeen 3D TV. Vooral de film Avatar schijnt de oorzaak te zijn van meer interesse in 3D beeld. Mijn gedachte ging uiteraard terug naar mijn geklungel met die Russische projector en een polarisatie bril op mijn neus. Ik vroeg mij af hoe 3D zich ondertussen ontwikkeld heeft binnen de digitale fotografie.

Eén van de weinige die innovatief is bezig geweest binnen de 3D fotografie is Fuji, zij hebben een 3D camera ontwikkeld met daarbij een speciale viewer. Van de digitale opnames zijn ook 3D foto's te maken, je kent ze wel, het is net als zo een ansichtkaart met een plastic geribbelde coating.
Het nadeel is de prijs, voor de viewer en camera samen mag je zo een 890 euro betalen. Antonette heeft hier op Photofacts een artikel geschreven over deze camera en viewer.

Een andere optie is het startpakket van Loreo, je koopt een speciale lens voor je camera en een speciale viewer. De foto wordt niet omgezet naar een anaglyph, maar links en recht worden naast elkaar gezet. Met de speciale viewer kan je dan voor je computer monitor het 3D beeld bekijken. Elja heeft aan dit product in 2008 al aandacht besteed.

De goedkoopste methode is een slidebar, dit is een plaatje die je op je statief monteerd. Je camera bevestig je op de slidebar, je kan nu met je camera een opname links maken, verplaats de camera middels de slider naar rechts en maak de tweede opname.

Slidebar voor stereografie


Anaglyf
Een anaglyf is een afbeelding die wordt opgebouwd vanuit de twee opnames die je hebt gemaakt van één onderwerp. Het zijn twee verschoven afbeeldingen waarbij voor het linkeroog rood wordt gebruikt en voor het rechteroog cyaan. Wanneer je nu een bril op doet met een rood en een cyaan glas erin krijg je een 3D beeld te zien.

Anaglyf


Door het gebruik van de kleur rood en cyaan is deze methode niet altijd geschikt voor iedere kleurenfoto. Foto's met veel rood erin kan je het beste omzetten naar een monochrome opname, het beeld wordt anders te onrustig voor de kijker. Om je foto's om te zetten naar een anaglyf kan je gebruik maken van de freeware Anaglyph Maker, er zijn ook plugins (of simpele tutorials) beschikbaar voor Photoshop en Gimp.

Software, producten en informatie:
- Fotografie in 3D
- Anaglyph Maker
- Nederlandse Vereniging voor Stereofotografie

 • Geri van den Boom

  Over de auteur; Geri van den Boom
  Geri heeft een grafische opleiding genoten en is daarna in de fotohandel terecht gekomen. Daarna heeft ze in een foto vaklab en een tijdje als zelfstandig bruidsfotograaf gewerkt. Met ruim 15 jaar ervaring en haar opleiding reportage fotografie aan de Fotovakschool heeft Geri dus meer dan voldoende te vertellen.

delen!

reacties (12)

 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | donderdag 28 januari 2010, 23:05Ik heb een paar jaar terug ook eens gespeeld met anaglyf foto's. Best leuk om eens te doen. Overigens heb ik alleen een tiental van die brilletjes aangeschaft en verder geen handige accessoires. Door gewoon twee foto's vlak achter elkaar te maken waarbij je de camera 6 centimeter opzij verplaatst kun je al prima resultaten bereiken.
 • tonv
  Profiel tonv | vrijdag 29 januari 2010, 06:45Leuk artikel over een techniek die nog steeds niet het grote publiek heeft bereikt. Dat kan natuurlijk gaan veranderen. Foto 1 is prachtig door de tijdsgeest die het uitstraalt. Voordat ik me verlies in stereofotografie ga ik eerst de AF fusion techniek uitdiepen waarmee je een groter scherp gebied kunt creëren door beelden met verschillende scherpstelpunten samen te voegen.
 • Geri
  Profiel Geri | vrijdag 29 januari 2010, 10:40In April hebben we een clubexpositie en het lijkt mij leuk om een Anaglyf op te hangen tussen mijn foto's. Dus ik ben hier weer mee experimenteren. Wellicht dat er na het 3D succes Avatar in de bioscoop er ook weer wat meer interesse voor 3D binnen de fotografie ontstaat.
 • Robbie Veldwijk
  Profiel Twitter Robbie Veldwijk | vrijdag 29 januari 2010, 11:42Dit zijn leuke dingen om mee te spelen dat zeker! Ik heb er nog wel eens aan gedacht om er wat mee te gaan doen. Maar ik ben bang dat het bereik van je foto (mensen die er naar kijken) dan zo laag is. Mits natuurlijk wanneer je het als 3D zou exposeren en dan brilletjes erbij hebt (is ook wel weer leuk).
 • discocandy
  Profiel discocandy | vrijdag 29 januari 2010, 12:59Zeer leuk artikel. Zelf heb ik er ook me geexperimenteerd maar nooit mee verder gegaan.
  colega panograaf Wim Koornneef heeft dit ook gedaan met 360 panoramas.
  Een voorbeeld van zijn werk vind je hier:

  - kleurenversie
  - zwartwit versie


  En hier een Engelse uitleg hoe het gedaan is.
 • Geri
  Profiel Geri | vrijdag 29 januari 2010, 13:39Ja uiteraard leg ik wat brilletjes neer bij de expositie. Alleen maar een anaglyf ophangen zonder die goed te kunnen bekijken heeft geen zin.
 • Casper de Graaf
  Profiel Twitter Casper de Graaf | vrijdag 29 januari 2010, 14:36Sony is al geruime tijd bezig met 3D Alpha's
 • Marcel Wiegerinck
  Profiel Twitter Marcel Wiegerinck | vrijdag 29 januari 2010, 19:28Is zeker erg gaaf ben benieuwd waar de fabrikanten nog mee komen.
 • Geri
  Profiel Geri | zaterdag 30 januari 2010, 10:47Wat ik zo lees over de 3D alpha gaat Sony het wat groter aanpakken als Fuji Het blijft echter een afweging of je wil investeren in zo een systeem, als het aanslaat bij een breed publiek wordt het pas interessant.
 • Arno
  Profiel Twitter Arno | zaterdag 30 januari 2010, 18:17Wij werken al geruime tijd met 3d techniek voor bruidsfotografie, we zijn begonnen met een tweetal aan elkaar gekoppelde 20d's die we gesynchroniseerd hebben en nu werken we met een nieuw systeem. Het is gewoon leuk om het bruidspaar een 3d foto met een brilletje te overhandigen.
 • onem
  Profiel Twitter onem | dinsdag 2 februari 2010, 17:06Mensen zijn echt verrast met een 3D foto, zoals Arno al aangaf maken wij 3D foto's van het bruidspaar of de bruidsauto. Met een luxe bril zijn deze foto's werkelijk fantastisch te bekijken en dit is zeker een leuke aanvulling op een bruidsreportage
 • ELR
  Profiel ELR | donderdag 2 februari 2012, 11:56In Het Utrechts Archief is tot augustus 2012 een tentoonstelling over stereofotografie, getiteld Utrecht 3D (gratis). Je kunt er 3D-beelden zien van meer dan 150 jaar oud. Het Utrechts Archief heeft een bijzondere collectie van deze 'stereofoto's' uit de 19e en 20ste eeuw.
  Op 21, 22 en 23 februari kunnen bovendien kinderen vanaf 10 jaar een 2 uur durende workshop stereofografie volgen (kosten 3 euro). Zie: www.hetutrechtsarchief.nl

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Fotografiecursus gevorderden
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 199.00

Fotografiecursus gevorderden

Leer nog meer over fotografie…
De basisbegrippen van het fotograferen met een spiegelreflex camera zijn u bekend. Maar nu wilt u meer. Schrijf u dan in voor de cursus fotografie voor gevorderden.

» lees verder

Top artikel

7 manieren om geld te verdienen met fotografie

Veel fotografen zoeken naar manieren om geld te verdienen met hun hobby. Soms als zakcentje om hun hobby te bekostigen en soms voor het opbouwen van een serieus bedrijf. In dit artikel 7 verschillende manieren waarop je als fotograaf geld kunt verdienen.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord