100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Survivaltips voor snelle shoots!

vrijdag 1 februari 2013, 21:51 door | 8.048x gelezen | 1 reactie

Natuurlijk bereid je altijd alles goed voor. Je scout de locatie, maakt een moodboard, spreekt briefings door, belt even met modellen of met de secretaresse van de geportretteerde, regelt eventueel een stylist en props. Je huurt de beste spullen en bent overal op voorbereid.. maar toch zijn er altijd momenten dat een opdracht net wat onverwachter komt. Voor die enkele keer dat je net ietsje spontaner op pad gaat, hier een aantal survivaltips!

Hou je materiaal startklaar


Het is misschien een open deur, maar toch.. zorg te allen tijde dat je materiaal op orde is. 'Moet ik nog doen' is altijd pech. Zorg bijvoorbeeld dat batterijen voor je flitsers en accu's voor je camera opgeladen zijn. En vergeet ook niet de batterijen voor flitstriggers. Bekend nadeel van de PocketWizard-combinatie van TT1 en TT5 waar ik mee werk, is dat er in de miniTT1 een wat exotischer model knoopcel gaat.

Daarvoor heb ik een reservebatterij in mijn tas. Als backup kan ik eventueel met de ene TT5 de andere aansturen. Een compromis, maar toch. Als derde optie heb ik zelfs nog een flitskabel bij me, om toch off-camera te kunnen flitsen.

Foto Josh Janssen   camera bag
Te allen tijde je spullen op orde hebben, betekent snel aan de slag kunnen.
Foto Josh Janssen/Creative Commons.

Hetzelfde geldt voor geheugenkaartjes. Zorg dat ze in je camera zitten en leeg zijn. Ik probeer zelf weliswaar altijd mijn laatste shoot (indien het een betaalde/commerciële opdracht betreft) nog even op een kaartje te laten staan, maar ik zorg altijd dat ik in mijn camera's nieuwe en lege kaartjes heb zitten. Ook in mijn tas zitten altijd nog een paar extra kaarten.

Er is niks vervelender dan tijdens een shoot erachter komen, dat er nog beelden op je kaartje staan. 'Heb ik die nu al in Lightroom binnengehaald...?' Een reflectieschermpje en een extra (licht)statief liggen bij mij standaard achterin de auto, want ook die komen altijd van pas. Dat blijkt pas als je ze niet bij je hebt.

Patrick Hajzler 01
Zorg na een shoot dat je camera weer direct klaar is voor de volgende dag (of de volgende opdracht).
Foto Patrick Hajzler/SXC.

Verken de locatie


Bij een snel portret met een geïnterviewde die eigenlijk veel te druk is voor een foto probeer ik toch altijd net ietsje eerder te komen. Om (dan maar zonder de hoofdrolspeler) de locatie alvast te bekijken, als daar vanuit de briefing nog niks duidelijk over is. Maar zelfs al heb je daar geen tijd voor, neem dan toch de tijd om je locatie in je op te nemen.

Terwijl je een flitsstatief uitklapt, kun je immers ook heel goed rondkijken: om te beoordelen of het plafond geschikt is om te bouncen, hoe het raam- of lamplicht valt en waar je je geportretteerde precies neer wilt zetten. Voor buitenlocaties geldt natuurlijk hetzelfde: zoek niet alleen een geschikte plek of achtergrond, maar kijk ook hoe je het zonlicht creatief kunt inzetten.

Locatie en licht

Even rond een gebouw lopen en je weet of er buiten een plek is waar het licht mooi valt voor een portret. Deze locatie was niet bijzonder fotogeniek, zeker van binnen niet. In het vroege ochtendlicht zag ik de zon mooi op het gebouw vallen en had ik in de voorgrond een plek in de schaduw, waar ik de geportretteerde mooi voor kon laten plaats nemen.

Verken de mensen


Die 'opbouwtijd' waarin ik flitsstatief en dergelijke klaar zet, benut ik niet alleen om de omgeving te bekijken, maar ook om de geportretteerde al even te spreken (als ik zelf geen interview heb gedaan vooraf). Om het ijs te breken en aan te voelen hoeveel je kunt vragen of proberen.

Pottenkijkers? Gebruik ze in je voordeel of stuur ze weg. Ze zullen jou misschien niet afleiden, maar je onderwerp wel! Aarzel ook niet om een aanwezige secretaresse, collega of communicatiemedewerker aan het werk te zetten. Als uitermate flexibel lichtstatief bijvoorbeeld.

Dan Tien In De Lucht

Je kunt nog zo'n mooie plannen hebben met haarlicht, accentverlichting en tegenlicht, soms moet je het doen met wat de locatie je biedt, zoals bij deze shoot met muziektheatergezelschap 'Dan Tien In de Lucht'. Langs een Utrechtse gracht in de stromende regen was de eigenaresse van de boot dus niet zozeer nodig als lichtstatief, maar wel een uitkomst in het drooghouden van de fotograaf...

Straal uit dat je weet wat je doet


Ook al weet je niet zeker of je op de goede weg zit: straal zelfvertrouwen uit. Als je aarzelend staat te fotograferen, word je geportretteerde alleen maar ongeduldig. Met het gevolg dat je shoot alleen maar langer duurt en de tijd wegtikt. En daarmee de kans op een goede foto ook steeds kleiner wordt!

Klopt er technisch gezien iets niet? Heel sneu, maar dat is niet het probleem van je onderwerp. Kijk naar wat er wel goed is en probeer iets anders – en benoem het ook zo. Roei met de riemen die je hebt!

Jersey Devil

Deze bandshoot met metalformatie Jersey Devil stond gepland voor laat op de avond, heel laat... en dat op een sloopterrein zonder verlichting. Een tijdstip en een locatie die het duistere sfeertje wel ten goede komen, maar uitlichten en focussen wordt toch lastiger. Autokoplampen als hulplicht bieden dan uitkomst, waarna hard flitsen toch voor de juiste belichting zorgt.

Verken je eigen kunnen


Ga in eerste instantie uit van je ervaring. Maak de foto waarvan je weet dat ie goed is, gebaseerd op een eerdere opdracht bijvoorbeeld. Heb je een 'veilige' foto, waarvan je weet dat ie goed genoeg is? Veilig en geschikt voor publicatie? Probeer nog iets.

Zolang je geportretteerde niet écht weg hoeft, kun je nu nog even kijken of je een wat minder veilige, maar misschien betere plaat kunt maken. Misschien even de groothoek erop, of juist een andere standpunt of raar rekwisiet? Verken je eigen mogelijkheden, als de tijd het toelaat!

Schakels groepsportret buiten

Na een rondleiding in het gebouw zelf, voor een artikel met foto's over de oplevering van een groot project, maakte ik als laatste nog een groepsportret buiten van de drie geïnterviewden. Dit werd uiteindelijk de cover van het magazine.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

1 reactie

  1. Bram Berkien
    Profiel  Bram Berkien schreef op zaterdag 2 februari 2013 om 16:44  | reageer

    Met name die tip van eerst de veilige, sowieso goede foto maken is een nuttig advies Erik! Het geeft je daarna ook de rust en vrijheid in je hoofd om te experimenteren en misschien wel een veel betere foto te schieten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord