Photofacts.nl
17 augustus 2007, 23:58 | | 20184x gelezen

Tien redenen om een compactcamera te kopen

Compact cameraZelf zou ik niet meer zonder mijn spiegelreflex willen, maar ik zie zeker ook nog de voordelen van een compactcamera. Wellicht zijn die niet voor iedereen even duidelijk, vandaar dit overzicht met maar liefst tien redenen waarom je een digitale compactcamera zou kopen en niet voor een spiegelreflex te hoeft te gaan.

 1. Scherptediepte

 2. Digitale compactcamera's hebben een kleine sensor, een gevolg hierop is de enorme scherptediepte die de camera's hebben. Voor afstanden verder dan een meter of twee hoef je eigenlijk niet meer scherp te stellen. Weinig kans op een onscherpe foto dus.

 3. Vast objectief
  Een compactcamera is voorzien van één objectief. In tegenstelling tot een spiegelreflex hoef je dus niet met extra lenzen of andere accessoires te sjouwen. Daarnaast zit het objectief muurvast aan de camera; stof op je sensor is dus een probleem waar je als compactcamera bezitter niet bang voor hoeft te zijn.


 4. Eenvoudig
  Aanzetten, afdrukken, tonen, uitzetten. Meer hoeft een compact camera niet te kunnen. Geen ingewikkelde knopjes met wazige functies. Diafragma, sluitertijden, ISO waarden, je hoeft het allemaal niet te weten. Eenvoudig en simpel.


 5. Betaalbaar
  Fatsoenlijke compactcamera's zijn er al onder de tweehonderd euro te koop. Voor een spiegelreflex betaal je al gauw een paar honderd euro meer en dan ben je er nog niet. Wanneer je een spiegelreflex hebt lonken de dure objectieven en andere accessoires.


 6. Gemakkelijk mee te nemen
  Moderne compactcamera's zijn doorgaans erg klein en passen eenvoudig in broekzak of handtas. Je kunt de camera altijd bij je hebben, nooit meer een fotomoment hoeven missen.


 7. Macrofotografie
  Als er een onderwerp is waarin compactcamera's uitblinken dan is het wel macrofotografie. Vaak kan een digitale compactcamera, wanneer deze in de macro-stand wordt gezet, al scherpstellen vanaf 1 of 2 centimeter. Bij een spiegelreflex camera komt er al snel een dure macrolens aan te pas; om fatsoenlijke scherptediepte te krijgen moet je dan ook nog een klein diafragma gebruiken waardoor je al snel een complexe flitsconstructie nodig hebt.


 8. Video
  Met digitale compactcamera's kun je niet alleen foto's maken, bijna elk model maakt net zo makkelijk een eenvoudig filmpje. De kwaliteit hiervan wordt ook met de dag beter. Sommige onderwerpen komen toch beter over op video dan op foto.


 9. Onopvallend
  Je compactcamera kun je onopvallend bij je dragen en gebruiken. Handig wanneer je ergens rondloopt waar je niet op wilt vallen. Ook zijn compactcamera's natuurlijk ideaal voor fotografiestijlen als lomografie.


 10. Weergave op scherm
  Bij een compactcamera kun je het scherm op de camera gebruiker als de zoeker. Op het scherm wordt het beeld getoond dat de camera op dat moment vast legt. Op het scherm is het vaak eenvoudiger de gewenste compositie te bepalen. Je ziet als het ware reeds een kleine afdruk van je foto. Bij de huidige spiegelreflex camera's moet je om de compositie te bepalen door de zoeker kijken. Het scherm achterop wordt alleen gebruikt om de foto achteraf te bekijken.

  Ook is het verbazingwekkend hoe simpel het is een originele compositie met je compactcamera te realiseren. Dankzij de weergave op het schermpje kun je ook de composties van een complexe opname goed beoordelen. Zo kun je bijvoorbeeld de camera boven je hoofd houden om over een mensenmassa uit te kijken en tocg nog zien of je niet alleen lucht op je foto krijgt. Of je houdt je camera laag bij de grond zonder dat je op je buik moet gaan liggen om te kijken of die paddestoel wel in beeld is. Bij sommige compactcamera's is het scherm zelfs draaibaar zodat je nog flexibeler kunt zijn, een foto van jezelf maken terwijl je de camera vast houd wordt een makkie.


 11. Kwaliteit komt van de fotograaf
  Hoewel een spiegelreflex technisch meer mogelijkheden geeft heeft de kwaliteit en kracht van een foto te maken met de fotograaf. Het is niet de apparatuur die een mooie foto maakt, het is de persoon die het apparaat bedient.

Niet overtuigd?
Lees ook onze tien redenen waarom je een digitale spiegelreflexcamera zou willen kopen.

delen!

reacties (6)

 • Reinoud
  Reinoud | zaterdag 18 augustus 2007, 00:35Voor mij was scherptediepte juist een van de argumenten om een spiegelreflex te kopen. knipoog
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | zaterdag 18 augustus 2007, 09:38@Reinoud; Die komt ook terug in het lijstje van vandaag over de voordelen van een spiegelreflex. Maar het een grote scherptediepte kan ook als een voordeel gezien worden. Bij de spiegelreflex heb je er gewoon meer controle over, maar voor veel mensen is het prettig dat ze niet te gemakkelijk onscherpe foto's kunnen maken.
 • René
  Profiel René | zaterdag 18 augustus 2007, 10:50Beide camera's hebben zo hun eigen voor- en nadelen en daarom gebruik ik beide, afhankelijk van de situatie en de foto die ik wil maken. 'k Heb er wel voor gekozen, dat ze van hetzelfde fabrikaat zijn omdat de menustructuur etc. dan in grote lijnen gelijk is en je dus niet steeds er over na moet denken hoe 't ook weer zit.
 • Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) | zondag 19 augustus 2007, 10:25@René: Helemaal met je eens, ik gebruik ook verschillende camera's voor verschillende doeleinden. De compact die ik heb (een Fujifilm F30) is daarbij ook nog eens zo enorm lichtgevoelig dat ik hem zeer vaak inzet voor situaties waarvoor ik ooit mijn eerste digitale spiegelreflex kocht, namelijk avondfotografie. Maar, Punt 10 van Elja vind ik toch wel het belangrijkste, dan maakt de camera ook niks uit.
 • John Geerts
  John Geerts | maandag 20 augustus 2007, 21:15Er staat hier best een hoop onzin. 3-4-5-6-7-8 zijn valide argumenten. De andere beweringen zijn op zijn minst onzorgvuldig.9 is echt onzin. Via een zoeker, zoals bij Spiegel-reflex camera, kun je je beeld veel beter kadreren. En compact en felle zon al eens geprobeerd ? Compleet gokken knipoog
  Punt 10 is een dooddoener, natuurlijk moet je alles wel "zien", maar om op bv posterformaat af te drukken heb je gewoon een hoop pixels nodig.

  Eens met Rene hierboven. Ik vind beide systemen wel handig. De macrofunctie van een compact kun je door 't kleine formaat beter gebruiken. Tevens ook 't nadeel want overzichtfoto's daarvoor zijn die compacts niet zo geschikt.
 • Bas
  Bas | donderdag 23 augustus 2007, 12:14Punt 1 niet zo sterk
  De kans op een onscherpe foto met een compact of spiegelreflex is even groot zoniet groter met een compact camera. Theoretisch een leuk argument, maar in de praktijk kom ik toch veel heel veel onscerpe foto's tegen van compactcamera's

  Weinig scherptediepte geeft de mogelijkheid tot een kleine afstand voor macro fotografie, maar bij portretten is het weer een nadeel, omdat dan de aandacht van het gezicht weggaat naar de omgeving/achtergrond).
  Voor de foto's waar alles scherp op moet zijn (kijk mij hier met die vulkaan op de achtergrond) is het natuurlijk ideaal. Maar ook met een spiegelreflex is dat mogelijk (gewoon even je diafragma instellen).

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop portretfotografie met model
Gevorderdenworkshop gegeven door hugodome | kosten: € 125.00

Workshop portretfotografie met model

Het fotograferen van mensen is in de fotografie een vaak voorkomende bezigheid, je zult merken dat elk mens een ontelbaar aantal gezichtsuitdrukkingen kent, tel daarbij de diverse uitlichtingsmogelijkheden bij op en je zal zien dat geen enkele foto hetzelfde is. Met deze wetenschap blijft het mensen fotograferen daarom zo boeiend.

» lees verder

Top artikel

Hoe maak je een DRI

DRI staat voor dynamic range increase en is een techniek om meer dynamiek in je foto aan te brengen. Een normale foto rechtstreeks uit je (digitale of analoge) camera mist altijd door de enkelvoudige belichting aan detail. Door gebruik te maken van de DRI techniek kun je een groter dynamisch bereik gebruiken in je foto.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord