Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Tien tips voor (beginnende) modellen

maandag 19 november 2018, 14:54 door | 109.704x gelezen | 5 reacties

De laatste tijd krijg ik steeds meer met modellen te maken voor fotoshoots. Met mijn ervaringen tot nu toe heb ik tien tips opgesteld voor modellen. Volgens mij allemaal nuttige tips waarbij het geen kwaad kan ze even door te nemen. Aanvullingen zijn natuurlijk van harte welkom in de reacties.


  1. Beperk je portfolio
    Beperk de foto's in je portfolio tot alleen de echte topfoto's. Wanneer je honderden foto's in je portfolio hebt zal bijna niemand ook echt de tijd nemen je portfolio geheel door te nemen. Daarnaast is de kans groot dat er dan ook een aantal minder mooie foto's tussen zitten. Zorg voor veel variatie met verschillende kleding, poses en gezichtuitdrukkingen. Laat eventueel een goede fotograaf kritisch naar je portfolio kijken. Meestal let een fotograaf op andere dingen.

    Selecteer na een shoot één of twee foto's die jij het beste vind en voeg die toe aan je portfolio (mits ze beter zijn dan wat je reeds hebt). Gebruik geen twee foto's in dezelfde pose of met dezelfde lichtomstandigheden. Kies gewoon de beste van de twee.

  2. Ken je vakgebied
    Als model hoor je natuurlijk te weten wat er speelt in het modewereldje. Probeer op de hoogte te blijven van de laatste trends, populaire designers en fotografen.
    Wanneer je een afspraak hebt met een fotograaf kun je van te voren zijn site bekijken zodat je bekend bent met zijn stijl van werken. Bij de sessie kun je dan ook aangegeven welke foto's van de fotograaf je aanstaan en welke niet.

  3. Zorg voor een eigen site
    Zorg voor een eigen website. Wel zo handig voor mensen die in je geïnteresseerd zijn.
    Op je site kun je een portfolio kwijt, wat vertellen over jezelf, je cv plaatsen en natuurlijk je contactgegevens zodat je bereikbaar bent.

  4. Wees vriendelijk
    Wees altijd vriendelijk, en vooral niet arrogant. Eigenlijk vanzelfsprekend natuurlijk.
    Let ook op emailcontact, gebruik een aanhef (Beste ...,) en afsluiting (Met vriendelijke groet, ...) in je emailcontacten. Vaak is dit het eerste contact en je wilt dan natuurlijk graag gelijk een goede indruk achterlaten. Bedank voor interesse in jouw als model, zelfs wanneer je de fotograaf alleen maar te vertellen hebt dat je geen behoefte hebt aan een fotoshoot met hem of haar.

  5. Wat is je niveau
    Kijk realistisch naar het niveau van jezelf als model. Als beginnend model moet je een portfolio opbouwen. Hiervoor kun je mooi gebruik maken van zogenaamde TFP (Time For Print) sessies. Dit betekent dat het model tijd beschikbaar stelt (zich laat fotograferen dus) in ruil voor foto's (of een CDtje).

    Vraag niet te snel geld voor bijvoorbeeld reiskosten. Een fotograaf heeft vaak duizenden euro's gestoken in zijn apparatuur en investeert ook zijn tijd voor jouw foto's. Voor de fotograaf is het TFP handig om te oefenen en leuke ideeën uit te werken.

    Wanneer je echt iets te bieden hebt als model kun je natuurlijk wel een bedrag vragen voor je inzet. Ook als de foto's gebruikt worden in een commerciële opdracht mag je natuurlijk een vergoeding vragen. Verwacht niet dat je na drie TFP opdrachten gelijk geld kunt gaan vragen.

  6. Werk met een contract
    Zorg dat vooraf duidelijk is dat je alleen werkt wanneer er een contract is. Dit lijkt wellicht in eerste instantie niet belangrijk, maar het kan veel problemen achteraf voorkomen. Vraag of ze je per email alvast het contract kunnen opsturen zodat je het vast kunt doorlezen (eventueel ook door bijvoorbeeld je ouders).

    Wanneer je zelf niks ontvangt voor de shoot is het niet meer dan eerlijk dat de fotograaf jouw foto's ook niet commercieel mag inzetten. Aan de andere kant kun je geen hoge vergoeding verwachten wanneer de fotograaf zelf niks of maar een paar tientjes verdient aan de foto's.
    Ook jij als model mag je foto's niet zomaar verkopen.

    Het is gebruikelijk dat je TFP shoots mag gebruiken voor je portfolio, zowel voor de fotograaf als voor het model.

    Doe geen dingen die je niet wilt. Besluit voor een sessie waar je grenzen liggen en passeer die niet. Mocht je toch verder willen gaan dan kun je daarmee wellicht beter wachten tot een volgende sessie. Helaas zijn er nog altijd 'fotografen' die vooral graag een (half)naakte vrouw voor de camera willen. Laat je niet ompraten. Vraag of er iemand mee mag komen, als dit niet toegestaan is sowieso niet naar die fotograaf gaan.

  7. Oefen poses en uitdrukkingen
    Kijk naar de poses op foto's die je zelf mooi vind en probeer deze na te doen. Oefen ook uitdrukkingen en emoties zoals verliefdheid, boos zijn, verbaasd, geschokken. Een goed model kan de verschillende emoties gemakkelijk uitbeelden.

    Bewaar foto's die je tegenkomt (zowel van internet als uit magazines). Je kunt deze poses jezelf dan ook eigen maken en eventueel de voorbeelden meenemen naar een fotograaf om voor ideeën te zorgen.

    Een nuttige site om ideeën op te doen is bijvoorbeeld Photosig.

  8. De juiste kleding
    Zorg voor bijzonder kleding. Een topje en een spijkerbroek kan leuk zijn, maar exotische kleding maakt een foto vele malen interessanter om naar te kijken. Denk aan designerkleding en dergelijke. Kijk eventueel naar de mogelijkheid kleding te lenen of te huren voor een shoot.

    Denk ook aan accessoires zoals sieraden, (zonne)bril, hoed of muts en dergelijke.
    Let erop dat je voor een shoot niet te strakke kleding draagt. Dit kan eventueel vervelende strepen achterlaten op je huid (strakke sokken, strakke bh, en dergelijke).

  9. Modellenbureau's
    Wil je door kunnen breken in het wereld dan moet je je natuurlijk aanmelden bij modellen en/of castingbureaus. Soms wordt hier geld voor gevraagd. Ik zou afraden dit te doen tenzij het een gerenommeerd modellenbureau is. Op fora waar modelen elkaar ontmoeten kun je ontdekken welke bureaus te vertrouwen zijn.

    Wat ik sowieso kan aanraden is Dutchheaven. Deze site brengt modellen, visagie, stylisten en fotografen gratis samen.

  10. Wissel je poses
    Neem tijdens een shoot na elke foto een andere pose aan tenzij de fotograaf het anders aangeeft. Een minimale verandering per foto is voldoende. Draai je hoofd een paar graden of kijk weg van de fotograaf of juist weer naar de fotograaf toe. Zo kan de fotograaf achteraf de beste uitzoeken. Constant dezelfde blik en pose levert ook constant dezelfde foto's op.

Brenda poseert
Model Brenda; verschillende poses na elke foto


Veel succes en plezier!

Meer informatie:
- Fashion.nl model tips
- Dutch model info tips
- Modelstart; model zijn

Meer weten over studiofotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we diverse cursussen over studio- en portretfotografie.

- Basiscursus Studiofotografie (Frederik Herregods)
- Studioportret voor gevorderden (Richard Terborg)

- Portretfotografie tips (Elja Trum)
- Portretfotografie in de praktijk (Elja Trum)
- Zakelijke portretfotografie (Maurice Jager)
- Van Beeld naar Kunst (Micky Hoogendijk)
- Basiscursus Flitsen op Locatie (Piet van den Eynde)

Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 november 2018.
De eerste publicatiedatum is vrijdag 12 januari 2007, 23:57.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

  1. Brian DSLR.nl
    Brian (DSLR.nl) schreef op zaterdag 13 januari 2007 om 09:37  | reageer

    Goeie Tips !!!

    Vooral ook heel goed omdat heel veel sites aandacht hebben voor de technieken van de fotograaf, de belichter en de visagie, maar er maar weinig aandacht wordt gegeven aan het model zelf.

  2. Roelof
    Roelof schreef op zaterdag 13 januari 2007 om 15:12  | reageer

    Naast DH is het mogelijk dat modellen, fotografen en visagisten zich kunnen aanmelden bij Photoplace.nl.
    Op Photoplace.nl kunnen ze gratis een portfolio laten samenstellen.

    Gr
    Roelof

  3. Erik-Jan
    Erik-Jan schreef op donderdag 18 januari 2007 om 02:41  | reageer

    Nogmaals een goede raad, het stond er namelijk al, ga NOOIT in zee met bureau´s die geld vragen.

  4. Erik-Jan
    Erik-Jan schreef op donderdag 18 januari 2007 om 02:44  | reageer

    P.S. een gerenommeerd modellenbureau vraagt nml. NOOIT een vergoeding.

  5. Carlijne
    Carlijne schreef op vrijdag 26 januari 2007 om 19:33  | reageer

    Heej mensen,
    Ik zoek een goede fotostudio in Limburg maar, ik vindt er niet echt een kent iemand mischien een goede fotostudio??? nou als dat zo is dan hoor ik graag wat van je maar laat eerst maar eens een bericht achter...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord