Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Tips voor op fotoreis. Deel 3: ken je camera

woensdag 9 november 2022, 10:03 door | 3.183x gelezen | 0 reacties

Om onbezorgd op fotoreis te gaan, heb ik een aantal tips die je helpen om zonder zorgen te gaan fotograferen met een groep. Ik put deze ervaring uit de vele situaties die ik als fotografie-reisleider al heb meegemaakt.

Het eerste deel ging over de fototas en hoe je daarmee omgaat tijdens je reis, het tweede deel ging over het statief. Dit derde deel gaat over het kennen van je camera. Leer hoe het kleinood werkt, wat mogelijk is, maar ook wat de beperkingen zijn. Zo weet je zeker dat je met de beste foto's thuis komt.

Nando ijsland

IJsland zomer 2022. Met een goede voorbereiding kun je volledig genieten van de reis en het fotograferen. Weet bijvoorbeeld hoe je een goede belichting instelt, zodat dat wat je fotografeert op zijn best in beeld komt.

Wist je dat er fotografen zijn die vlak voor een reis een camera kopen? Hoewel de verleiding groot kan zijn wanneer je de reis van je leven gaat maken, is het beter om een camera mee te nemen die je al een tijdje gebruikt, een camera waar jij goed bekend mee bent.

Als een nieuwe camera gewenst is, koop die dan een half jaar voordat je op reis gaat. Op die manier kun je vertrouwd raken met de bediening, met de mogelijkheden, en zelfs met de beperkingen. Het laatste wat je wilt is de noodzaak om op locatie gebruiksaanwijzingen door te struinen omdat iets niet lukt.

Nando nieuwe camera uitproberen

Heb je een nieuwe camera? Probeer alles uit, en ontdek wat je camera kan. Doe dit ruim voor je op reis gaat, en niet vlak ervoor of zelfs tijdens de reis.

Raak vertrouwd met de bediening van je camera


Als fotograaf weet je natuurlijk van de drie instelmogelijkheden die een correcte belichting mogelijk maken. Maar weet je die ook op de camera goed te gebruiken? Ken jij de knop voor de ISO in te stellen, om auto-ISO te gebruiken en tot hoever je de ISO veilig kunt gebruiken?

Weet jij hoe je snel en makkelijk de sluitertijd kunt instellen? Tot hoe ver de sluitertijd gaat voordat je over moet schakelen naar bulb? Weet je waar de bulb zit, of misschien heb je wel een time (T) instelling.

Nando ken je camera

Weet welke instellingen je waar kunt veranderen. Zo kom je niet voor verrassingen tijdens de reis.

Behalve dat, weet waar je bracketing kunt vinden, of de zelfontspanner. Ken de mogelijkheden voor serie-opnamen of misschien zelfs een timelapse. Ken de AF mogelijkheden van je camera en weet hoe deze in te stellen.

Dit klinkt allemaal logisch, maar op reis die dingen vinden en instellen is anders dan wanneer je op je gemak op de bank in de huiskamer zit. Weet jij wat je moet doen of controleren wanneer plotseling sommige knoppen niet meer lijken te werken, of als er geen foto's weggeschreven kunnen worden op een geheugenkaart?

Nando camera menu

Er kan veel ingesteld worden op moderne camera's. Zorg ervoor dat je de belangrijkste dingen weet te vinden.

Om nog snel een antwoord te geven op de bovenstaande twee gevallen, kijk of je een beveiliging hebt geactiveerd, een knop met lock erop. Of controleer het lipje schrijfbeveiliging op je SD kaartje. Soms ligt de oplossing voor de hand, maar je moet het maar net even weten.

Ken de beperkingen


Geen enkele camera kan alles. Wie dat denkt, gelooft de reclame verhaaltjes van fabrikanten, of de obsessieve fans van een bepaald merk. Maar het is wel zo dat sommige camera's meer kunnen dan andere camera's.

Heb je een bridge camera, dan heb je bijvoorbeeld al snel een limiet als het op ISO mogelijkheden aankomt. Hou er ook rekening mee dat niet bij elke camera de autofocus razendsnel is waardoor je soms moeilijk snel bewegende onderwerpen kunt fotograferen.

Een reis waar je vliegende vogels gaat fotograferen stelt heel andere eisen dan wanneer je op stedentrip bent. Een landschapsfoto is anders dan op safari voor de Big Five. Ken de limiet van je camera, en je voorkomt teleurstelling als het ter plekke niet lukt.

Nando wat kan jouw camera niet

Elke camera heeft zijn eigen beperkingen. Zorg dat je die kent, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Dit geldt natuurlijk ook voor de objectieven die je in bezit hebt. Een super teleobjectief dat tot 500mm brandpunt gaat heeft niet iedereen, waardoor die zeehondjes niet zo groot in beeld komen dan je zou willen.

Of een objectief dat niet zo'n grote maximale lensopening heeft, waardoor je het noorderlicht minder makkelijk kunt vastleggen.

Gebruiksaanwijzing is alleen maar een naslagwerk


Denk niet dat een gebruiksaanwijzing meenemen de oplossing is voor het kennen van een camera. Iets opzoeken kost tijd, en die tijd is niet altijd beschikbaar tijdens een groepsfotoreis. Een optie uitpuzzelen met gebruiksaanwijzing gaat ten koste van het fotograferen, en dat is zonde.

Nando gebruiksaanwijzing

Een gebruiksaanwijzing is eigenlijk een naslagwerk. Een boekje meenemen kan, maar of je tijd hebt om erin te bladeren is maar de vraag. Neem de gebruiksaanwijzing eventueel digitaal op je smartphone mee.

Toch kan het meenemen van een gebruiksaanwijzing handig zijn. Het is een naslagwerk, waarbij je even iets kan opzoeken als je het even niet meer weet. Plaats een digitale versie op je smartphone zodat je niet zo'n dik en zwaar boekje in je fototas hebt zitten.

Maak van je fotoreis geen nachtmerrie


Een fotoreis is fantastisch om te doen. Samen op pad met gelijkgestemden, en bovendien leerzaam omdat je ook ziet hoe anderen fotograferen. Het is inspirerend en je komt op een eenvoudige manier op de mooiste plekken.

Nando samen in noorwegen

Onbezorgd fotograferen op locatie is fijn. Zorg dat je de camera die je gebruikt kent, zodat je niet hoeft te worstelen met de instellingen.

Door je camera goed te kennen voorkom je dat je vastloopt en van sommige dingen geen foto's kunt maken. Of niet zoals je graag zou willen. Leer daarom je camera kennen, zodat je al je aandacht aan de leuke dingen kunt wijden tijdens je fotoreis.

Ga je met een groep, en loop je onverwacht toch vast met je camera? Dan kun je altijd een van je medereizigers om hulp vragen, of de reisbegeleider. Dat is dan ook weer een voordeel van op pad zijn met een groep.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 9 november 2022.
De eerste publicatiedatum is maandag 1 augustus 2022, 20:02.
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord