100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Tips voor het gebruik van een polarisatiefilter

woensdag 11 januari 2017, 13:43 door | 40.855x gelezen | 28 reacties

Veel filters zijn tegenwoordig vervangen door de nabewerking in Photoshop, Lightroom of een ander programma. Er is echter nog steeds een aantal filters waar je als fotograaf je voordeel mee kunt doen. Ze maken dingen mogelijk die niet of moeilijk in Photoshop na te bootsen zijn. Eén daarvan is het polarisatiefilter.

Het juiste polarisatiefilter


Voor je digitale camera moet je altijd kiezen voor de circulaire polarisatie filters. Voordat je naar de winkel gaat moet je kiezen welk objectief je waarschijnlijk het meeste op je camera zult hebben bij foto's waarbij je een polarisatiefilter wilt gebruiken. De filters worden namelijk in verschillende maten gemaakt en je moet uiteraard een filter hebben dat op je objectief past.

Als je niet al te duur uit wilt zijn kies je ook niet het objectief met de grootste filtermaat, want dan zal je filter ook navenant duurder zijn. Kijk je niet op een paar euros, dan kun je uiteraard ook voor al je filtermaten een polarisatiefilter kopen, maar ik zou aanraden eerst eens in de praktijk te kijken hoe vaak je ze gebruikt. De filtermaat van je objectief staat doorgaans voorop je objectief geschreven en anders kun je deze vaak online wel vinden bij de specificaties van je objectief.

Hoya pola

Er zijn aardig wat verschillende polarisatiefilters te koop. Niet alleen van verschillende merken, maar ook per merk verschillende type. Zo kun je op een groothoekobjectief beter een dunne 'slim' variant kopen, want ander loop je kans dat je de randen in je foto gaat zien.

Hoe duurder het filter, hoe beter het algemeen gesproken zal zijn. Zeker als je kijkt naar een merk als B+W. De filters van Hoya zijn echter ook prima en een stukje betaalbaarder. Een ander alternatief zijn de filters van Lee. Het voordeel van Lee is dat ze met een voorzetsysteem werken waardoor je één filter voor meerder filtermaten kunt gebruiken.

Hoe gebruik je een polarisatiefilter


Een polarisatiefilter is eigenlijk best een aparte filter. Hij werkt niet altijd en overal. Als je bijvoorbeeld met je zon in de rug aan het fotograferen bent kun je het filter er net zo goed af halen. Hij zal weinig veranderen in je foto. Het licht moet namelijk bij voorkeur van de zijkant komen. Een hoek van 90 graden is ideaal, maar het filter werkt het ook onder een net iets afwijkende hoek.

Zet het polarisatiefilter op je camera en zet je camera bij voorkeur op een statief. Houd er rekening mee dat je bij gebruik van het filter wat van je lichtsterkte verliest; algauw één of twee stops. Je sluitertijd wordt dus langzamer.

Kijk door je zoeker en draai aan het polarisatiefilter. Je zult nu het effect door je zoeker kunnen zien. Een blauwe lucht wordt donkerder en ook in andere kleuren zul je meer verzadiging zien. Ook zie je in reflecterende oppervlakten de reflecties verdwijnen. Als je verder doordraait verdwijnt het effect weer. Je kunt zo zelf door te draaien de sterkte van het effect bepalen.

Bij sommige objectieven draait de voorkant van het objectief tijdens het scherpstellen. Doet jou objectief dit, dan kun je beter eerst scherpstellen en dan het objectief op handmatig scherpstellen zetten voordat je aan het polarisatiefilter gaat draaien. Let er ook op dat je de scherpstelling bij het draaien niet verandert.

Wanneer gebruik je een polarisatie filter


Een polarisatiefilter is erg geschikt om luchten mooi donker blauw te maken en kleuren levendiger te maken. Ook als het heiig is kan een polarisatie filter helpen; je kunt er de lucht een stuk helderder mee maken.

Water pola
Water met en zonder polarisatiefilter

Wil je reflectie weghalen dan kan een polarisatiefilter ook goed van pas komen. Bijvoorbeeld bij de reflectie in water die voorkomt dat je kunt zien wat er onder het water zit. Ook de reflectie in bijvoorbeeld een raam kun je vaak weghalen met een polarisatie filter. Hetzelfde geldt voor reflecties in glimmende oppervlaktes, zoals het metaal de lak van een auto.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 11 januari 2017.
De eerste publicatiedatum is maandag 2 september 2013, 23:12.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

28 reacties

  1. Rien
    Rien schreef op dinsdag 3 september 2013 om 11:26  | reageer

    Een polarisatie-filter werkt NIET bij metalen oppervlakken. Reflecties in glimmemde metalen oppervlakken van auto's zoals gesteld dus ook niet. Metallic oppervlakken zoals laklaag van de auto weet ik niet. Ik zou zeggen uitproberen.

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 3 september 2013 om 11:41  | reageer

    @Rien; je hebt gelijk; een polarisatiefilter werkt niet op de metalen delen van een auto (of uberhaubt op metaal). Ik doelde op de algemene reflecties op de lak van een auto, maar heb dat inderdaad verkeerd omschreven. Ik heb het aangepast, bedankt!

  3. estrellita
    estrellita schreef op dinsdag 3 september 2013 om 11:51  | reageer

    Ik heb weinig aan te merken, maar ik zou Elja wel graag willen attenderen op schrijf- en stijlfouten. Voorbeelden: Er zijn echter nog steeds een aantal filters ( er is een aantal, enkelvoud). Kijk je niet zo nou met je geld ? (dit moet zijn : als je het niet zo nauw neemt of kijk je niet op een paar euros.) en je moet uiteraard een filter hebben die op je objectief past.
    (die moet dat zijn, want het is het filter).

  4. Jan
    Jan schreef op dinsdag 3 september 2013 om 12:19  | reageer

    Je hebt gelijk estrellita, ik zie idd ook heel veel foutjes in Elja's taalgebruik. Heeft hij ook al eens toegegeven en zich er voor verontschuldigd. Ik probeer me er minder aan te storen, we zijn hier vooral voor de fotofacts. En laten we zeggen: Elja is vooral fotograaf en minder neerlandicus. Dus: kom op met die fototips!

  5. JackyS
    Profiel JackyS schreef op dinsdag 3 september 2013 om 14:35  | reageer

    Bedankt voor de tips! De rest is wat mij betreft bijzaak...daarvoor zijn andere site's knipoog

  6. Bram van Maas
    Bram van Maas schreef op dinsdag 3 september 2013 om 15:56  | reageer

    Ik wil even opmerken dat het filter niets doet als je de zon voor of achter je hebt.
    Het beste is de zon op negentig graden van je camerapositie te houden voor een optimaal effect.

  7. Liesbeth
    Liesbeth schreef op dinsdag 3 september 2013 om 16:33  | reageer

    Prachtig, al die opmerkingen over taalgebruik, maar Elja is fotograaf. Veel kwalijker vind ik het steeds slechter wordend taalgebruik van mensen van wie je verwacht dat ze de Nederlandse taal beheersen. Ook zij gebruiken vaak het verkeerde lidwoord en velen weten echt niet meer, hoe het nou precies met die aantallen zit. Zet de radio of TV aan en je hoort dat de taal "leeft", je hoort de vreselijkste uitspraken.
    Zolang Elja nuttige dingen voor mij in zijn rubriek schrijft, lees ik wel over zijn fouten heen.

  8. Arnold
    Arnold schreef op dinsdag 3 september 2013 om 18:31  | reageer

    Bedankt weer voor deze tips. Wat ik in het gebruik in praktische zin moeilijk vind aan het gebruik van een polarisatiefilter is het feit dat je er lastig aan kunt draaien met de zonnekap er op. Die moet je er eigenlijk eerst afhalen en dan weer er opzetten, maar dat kan het eindresultaat vertekenen. Of ik heb gewoon te dikke vingers, dat kan ook
    vrolijk

  9. roysfoto
    Profiel roysfoto schreef op dinsdag 3 september 2013 om 21:49  | reageer

    Zoals Arnold al zei, miserie met de zonnekap. Ik los het op om met geen zonnekap te werken, en de camera op statief, dan heb ik een hand vrij om een stukje zwart karton net naast de lens te houden aan de kant van de zon uiteraard, zo valt er geen licht rechtstreeks op de lens.

  10. Wil
    Wil schreef op woensdag 4 september 2013 om 08:04  | reageer

    Ik ga binnenkort een week wandelen in Oostenrijk. Raad je me aan het polarisatiefilter standaard op de camera te laten zitten, of bekijk je dat per foto? Steeds wisselen lijkt me erg lastig.

  11. eduardvanmil
    Profiel  eduardvanmil schreef op woensdag 4 september 2013 om 11:26  | reageer

    Duidelijk artikel Elja en wat betreft reflectie op lak, b.v. auto, is het inderdaad zo dat een pola hier geen invloed op heeft. Ik ben zojuist terug uit Frankrijk voor een fotoshoot voor het nieuwe Volvo V60 model. Reflecties zijn echt niet te voorkomen: foto's.

    Ik werk met Lee filters en dat is erg aan te raden. Het gebruik van een zonnekap is dan niet mogelijk, ik heb altijd een krantje bij me en dat lost heel veel op!
    En nu maar hopen dat ik geen taalfouten heb gemaakt, hmmmm, waar gaat het over!?

  12. Emiel
    Profiel  Emiel schreef op woensdag 4 september 2013 om 13:42  | reageer

    Leuk artikel! Taalvauten stoor ik me niet echt aan knipoog.
    Hoewel ik wel een polarisatiefilter heb, gebruik ik hem eigenlijk nauwelijks. Nu fotografeer ik veel bruiloften en is het niet te doen om telkens een filter op en af te schroeven. In de studio heb ik hem ook niet nodig. Just to be sure heb ik hem wel standaard in mijn tas zitten. Mocht ik hem nodig hebben, dan kan ik er op terugvallen.
    Voor wat betreft het formaat zou ik juist voor de grootste diameter gaan en wat verloopringen erbij aanschaffen. Zo kun je je polarisatiefilter op al je objectieven gebruiken.

  13. Aletta99
    Aletta99 schreef op donderdag 5 september 2013 om 00:38  | reageer

    Het lijkt mij dat Elja niet van oorsprong uit Nederland komt, waarmee zijn schrijffouten verklaarbaar zouden kunnen zijn. Maar..., het gaat om alle supertips en duidelijke uitleg, waarvoor mijn dank. Ga zo door, Elja.

  14. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 5 september 2013 om 00:52  | reageer

    @Aletta99: Nee hoor, geboren en getogen Nederlander. vrolijk

    Mijn blogs schrijf ik vaak 's avonds laat na een dag werken en ik lees ze nooit na voordat ik ze post. Ook ben ik inderdaad geen Neerlandicus. Ik doe mijn best om het zo goed mogelijk te doen en sta altijd open voor correcties; bij voorkeur via e-mail.

    @Wil: Inderdaad, het gebruik van een polarisatiefilter is vaak omslachtig. Het beste kun je hem er tussendoor afhalen, aangezien hij ook veel licht weg neemt.

  15. robin
    robin schreef op donderdag 5 september 2013 om 11:02  | reageer

    Er is nogal wat discussie over de zin en onzin van een 'circulaire' pola tov een lineaire. Weerfotografie.nl schrijft daarover:
    'Er bestaan twee soorten polarisatiefilters voor fotografie: lineair en circulair. De twee soorten filters hebben hetzelfde effect in dat ze het contrast kunnen verhogen. Een circulair polarisatiefilter bestaat uit een lineair filter met een kwart-golflengte vertragingsfilter hierachter, dat het licht circulair gepolariseerd maakt. Dit is nuttig voor sommige typen spiegelreflexcamera's die een spiegel hebben om het licht te meten. Door de spiegel kan extra polarisatie optreden en als het licht lineair gepolariseerd is kan dat het licht verzwakken. Maar dit geldt alleen als de spiegel van de camera niet metallisch is. In twijfelgevallen kun je het beste een circulair polarisatiefilter kopen.'
    Omwille van de twijfel heb ik circulaire.

  16. Paul Engelkes
    Paul Engelkes schreef op donderdag 5 september 2013 om 14:02  | reageer

    Beste fotograven, als ik alle reaktiez leez ove het talgebriuk van Elja vraag mij af wat er nau eigeluk het belangreikste is....de vototips tog.....

    groet Paul

  17. eduardvanmil
    Profiel  eduardvanmil schreef op donderdag 5 september 2013 om 14:41  | reageer

    @estrellita, Ik lees al jaren met plezier en grote interesse de fotoartikelen van Elja.
    Het is opmerkelijk dat je éénzijdige reactie niet over de inhoud van het artikel gaat maar alleen over vermeende taalfouten. Als je in het onderwijs zit en waarschijnlijk ook nog Nederlands doceert dan zou ik zeggen zoek een omgeving waar je je ei kwijt kan, bijvoorbeeld je leerlingen en vermoei geen fotografen die in deze omgeving alleen interesse hebben in fototips. Tenslotte, zo erg was het allemaal niet. Ik hoop niet dat je je belangrijk voelt, niet reageren op deze onzin is eigenlijk veel beter, maar soms moet je mensen even tot de orde roepen! Talk about Photofacts!

  18. Jetty
    Jetty schreef op donderdag 5 september 2013 om 14:42  | reageer

    Hoi, ik dacht ook om het eens goed te doen maar had een goedkope gekocht!!!!! nu heb ik veel meer problemen, namelijk een schijn op mijn foto's, niets geen detail meer in het kleed en de achtergrond lijkt wel uit een vlek te bestaan,zo leert een mens weer dat zuinig zijn niet altijd slim is!! maar ik spaar weer voor een b+w, die zijn toch veel beter! bedankt voor jullie vele tips, ik kijk er steeds weer naar uit!!
    groetjes

    Jetty

  19. connie
    connie schreef op donderdag 5 september 2013 om 18:02  | reageer

    Elja heeft andere dingen aan zijn hoofd i.p.v. perfect Nederlands. Veel erger zijn de Engelse kreten; so what enz. Wij zijn Nederlanders!!!!
    Ga heerlijk door met de Photofacts Elja, met of zonder fouten.

  20. erlaf
    erlaf schreef op donderdag 5 september 2013 om 18:51  | reageer

    Als je de polaristiefilter draait, zodat hij geen effect heeft, is dat hetzelfde als de filter wegnemen? Ik vind het niet zo handig om het telkens te demonteren, telkens kans op vuile vingers of het te laten vallen.

  21. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 5 september 2013 om 20:31  | reageer

    @Erlaf; helaas, ook wanneer het polarisatiefilter geen effect heeft op het gebied van polarisatie kost het filter je nog steeds flink wat licht.

  22. Jacqueline
    Jacqueline schreef op donderdag 5 september 2013 om 21:24  | reageer

    Wat erg dat er zoveel mensen kritiek hebben op je schrijffouten, ik snap niet dat ze zich niet afmelden wanneer ze zich er zo druk om maken. Waarschijnlijk profiteren ze wel van je tips!
    Ga gewoon zo door, heerlijk om iedere keer weer photofacts te open in mijn mail!

  23. Peter
    Peter schreef op vrijdag 6 september 2013 om 11:27  | reageer

    Ik moet toegeven dat het artikel zeer waardevolle informatie bevat. Dit maakt, voor mij, de schrijf- of taalfouten ondergeschikt. Tenslotte gaat het hier over de fotografie en niet over al dan niet correct schrijven.
    Ik zeg 'Dank je wel Elja!' voor het artikel.

  24. Estrellita
    Estrellita schreef op zaterdag 7 september 2013 om 11:05  | reageer

    Beste mensen, ik lees met plezier de photofacts van Elja. Mijn intenties waren oprecht en goed bedoeld. Het spijt mij dat dit verkeerd is over gekomen. Ik wil zeker niet overkomen als iemand die met het vingertje wijst. De inhoud is het belangrijkste en ik dacht er goed aan te doen om Ilja te 'helpen'. Nogmaals mijn welgemeende excuses.

  25. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 7 september 2013 om 15:02  | reageer

    @Estrellita; Geen probleem, stuur volgende keer anders een mailtje. Ik haal graag de foutjes uit Photofacts.

  26. leo
    Profiel leo schreef op zondag 8 september 2013 om 19:34  | reageer

    @Estrellita
    je hebt wel kritiek op iemands taalfouten (waar het hier totaal niet omgaat) doch zelf schrijf je de naam verkeerd. Het is Elja en NIET Ilja.
    "aan te doen om Ilja te 'helpen'. "

  27. Mark de Roo
    Profiel Mark de Roo schreef op zondag 8 september 2013 om 20:14  | reageer

    Estrellita Mag mijn website anders wel herschrijven... Dan heb ik rust van haar soortgenoten. knipoog Ga zo door Elja! Het gaat om de goede bedoeling :D

  28. geerjanssen
    Profiel  geerjanssen schreef op woensdag 10 september 2014 om 11:58  | reageer

    Deel de visie van @Eduard, misschien is het een vorm van compensatie? niet aan storen en gezellig blijven lezen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord