Photofacts.nl
15 oktober 2007, 20:07 | | 10585x gelezen

Tweedehands CRT monitoren spotgoedkoop

Afgelopen zaterdag zat ik met een probleempje; mijn monitor had het definitief begeven en de gewenste nieuwe LED monitor is nog steeds niet verkrijgbaar. Dan maar een paar honderd euro uitgeven voor een nieuwe monitor terwijl ik nog geen goede keuze heb gemaakt? Daar kon ik alleen maar vreselijk spijt van gaan krijgen en een boel geld op verliezen. Over de huidige kwaliteit van TFT monitoren ben ik nog niet zo ontzettend te spreken en mijn vertrouwde CRT had het opgegeven. De oplossing is altijd simpel; even zoeken op Marktplaats naar een aardige tweedehands monitor.

En die staan er genoeg. Voor een paar tientjes koop je al een uitstekende 19" CRT monitor waar je een paar jaar geleden nog bakken met geld voor neer moest leggen. Geef aan dat de koper binnen een straal van tien kilometer van je woning moet zitten en pagina's vol verschijnen. Bij de meeste aangeboden monitor staat vrolijk vermeldt dat ie weg gaat 'wegens de aanschaf van een TFT monitor'. Nu zijn die tegenwoordig al niet erg duur meer, dus de oude CRT monitor gaat voor een prikkie weg. Er staan er ook tientallen, dus het aanbod is stukken groter dan de vraag.

Sommige worden zelfs gratis weggegeven. Als iemand er nog wat mee kan doen en hij wordt opgehaald scheelt me dat een ritje naar de stort, zal de gedachtengang zijn. En gelijk hebben ze. Na eerste dertig euro te hebben geboden op een IIyama 454 monitor kom ik ook een IIyama 450 tegen, gratis. Een iets ouder type en de verkoper geeft aan dat er een krasje op het scherm zit.

Aangezien ik hoop dat binnen een maand of twee de LED monitoren toch wel te verkrijgen zijn besluit ik voor deze te gaan. Zojuist heb ik 'm na mijn werk opgehaald. Een vriendelijke jonge gaf me de monitor mee en wenste me er veel plezier mee. Dat moet geen probleem zijn. De monitor werkt uitstekend en hoewel de beschadiging niet echt onopvallend is valt er goed mee te werken zonder dat je er echt last van hebt.

Voor die 454 kreeg ik trouwens het bericht terug dat ik 'm voor 40 euro mocht afhalen. Dat was het mij momenteel niet waard, maar het blijft een spotprijsje voor zo'n goede monitor. Voor het zelfde geld zijn trouwens ook 21 inch CRT monitoren te vinden als zullen die dan nog vaak met een bolle beeldbuis werken.

Er zijn nog voldoende oude reviews te vinden van de oudere CRT monitoren om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit. Voor iemand die een tweede monitor zoekt en niet op kwaliteit wilt inboeten is Marktplaats dus absoluut een aanrader!

IIyama Vision Master Pro 450
Mijn 'nieuwe' IIyama Vision Master Pro 450


delen!

reacties (7)

 • botter17
  Profiel botter17 | maandag 15 oktober 2007, 22:24Een 450, gratis ?! Ik heb er een jaar of wat nog 1299 gulden (!) voor betaald...
  Prima scherm overigens..
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | maandag 15 oktober 2007, 22:32Dat bedoel ik, Marco. vrolijk

  Het is dat ik nu al maanden verlekkert naar een 24 inch breedbeeld loop te zoeken, anders had ik nu gewoon een mooie 21 inch van een paar jaar oud uitgezocht voor een spotprijsje.

  Overigens heeft deze 450 dus wel een beschading om het scherm waardoor ie inderdaad niet echt geld zou kunnen opbrengen, maar ook die 454 voor 40,- euro is absoluut een koopje.
 • Marjan Trum
  Marjan Trum | maandag 15 oktober 2007, 23:01Hoi Elja,
  Ik had je ook gratis aan een monitor kunnen helpen. Maar ik heb geen idee wat voor type of zo het is. Afgelopen voorjaar heeft de KvK al hun schermen vernieuwd. Papa heeft er toen een stel mee naar huis mogen nemen (anders gingen ze toch maar naar de stort)en ik heb ze nu op school staan als voorraad voor als er een ander scherm kapot gaat.Dus mocht je er nog eens een nodig hebben, laat het me dan weten.
  Groetjes,
  mama
 • Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering | maandag 15 oktober 2007, 23:17Op deze manier werk ik nu lekker breeduit op twee CRT schemen. Lekker luxe voor weinig geld. (gaat nog een probleem worden als ik dat moet gaan vervangen voor die LED schermen!)
 • Serge
  Serge | donderdag 18 oktober 2007, 18:46Ik heb vroeger een IIyama gehad, was er niet tevrden over. Scherpte en contrast zaten niet zo goed. Dat zag ik pas achteraf toen ik overstapte op een Lacie CRT.

  www.sergevc.be/blog
 • Derk
  Derk | maandag 22 oktober 2007, 08:57Tsja, ik vindt een CRT toch vaak mooier van kwaliteit dan een TFT (ook voor televisies overigens!). Tenzij je een peperduur EIZO exemplaar hebt die ik zo af en toe op mijn werk tegenkom... Maar voor privé gebruik vindt ik de aanpak van Elja wel zo handig. Werk zelf nog met een destijds topklasse 21" trinitron van een aantal jaren oud, destijds ook gratis gekregen en nog steeds van topkwaliteit, stond destijds gekoppeld aan een of ander tux systeem en (dus?) altijd uit.
 • nikonlover
  nikonlover | maandag 22 oktober 2007, 13:12Ik dacht in het begin dat een CRT een mooiere kwaliteit had dan een TFT.
  Totdat ik een TFT (betaalbare Eizo) gekocht had. Ik zou qua kleuren en scherpte echt niet meer kunnen overstappen naar een CRT

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Artistiek naakt fotografie met model in de studio
Beginnersworkshop gegeven door hugodome | kosten: € 150.00

Artistiek naakt fotografie met model in de studio

Artistiek naakt fotografie met een naakt model in de studio.

Volg een dag programma artistiek naakt en leer alle in en outs over mooi zacht licht, mooie artistieke poses en het omgaan en aansturen van een naakt model.

» lees verder

Top artikel

Je foto's veilig back-uppen in drie stappen

Als fotograaf wil je niet het risico lopen je foto's kwijt te raken. Het is dus erg belangrijk om altijd een actuele en goed werkende back-up te hebben. Of eigenlijk (één back-up is geen backup), meerdere back-ups. Hoe is jouw back-up geregeld?

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord